Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory KRK Rokit 6 RP6 G2 co do nich dokupić , aby lepiej brzmiały

pawlikowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam podłączone 2x Monitory KRK Rokit 6 RP6 G2 kablem RCA do PC z zwykła zintegrowaną karta dzwiękową . Powiedzcie mi czy jest sens dokupywać kartę dzwiękową (zewnętrzna ) , regulator głośności , kable ?? ABy poprawić dzwięk . I czy poprawi się on znacznie ? Proszę o jakieś propozycje . Pozdrawiam.

Mam podłączone 2x Monitory KRK Rokit 6 RP6 G2 kablem RCA do PC z zwykła zintegrowaną karta dzwiękową

Wyznanie wielce nieaudiofilskie. Zależy jaka to jest karta. Bywają bowiem całkiem przyzwoite układy zintegrowane. Pytanie co Ci nie odpowiada w brzmieniu Twojej integry? Aby na to pytanie odpowiedzieć trzeba chyba spróbować podłączyć na próbę Twoje monitory do jakiegoś innego źródła i sam ocenisz. Na pewno w obecnym rozwiązaniu mankamentem jest regulacja głośniości. Gdzieś czytałem, że zwykle karty najlepiej grają na pełnej głośności, którą powinno się regulować dopiero na wzmacniaczu, lub przedwzmacniaczu.

Wyznanie wielce nieaudiofilskie. Zależy jaka to jest karta. Bywają bowiem całkiem przyzwoite układy zintegrowane. Pytanie co Ci nie odpowiada w brzmieniu Twojej integry? Aby na to pytanie odpowiedzieć trzeba chyba spróbować podłączyć na próbę Twoje monitory do jakiegoś innego źródła i sam ocenisz. Na pewno w obecnym rozwiązaniu mankamentem jest regulacja głośniości. Gdzieś czytałem, że zwykle karty najlepiej grają na pełnej głośności, którą powinno się regulować dopiero na wzmacniaczu, lub przedwzmacniaczu.

podłączyłem je do ipoda , wole dzwięk z PC . Bo jesli mam wydać kilka stówek tylko po to żeby wygodniej mi się regulowało głośność to nie ma sensu .

Na pewno usłyszysz różnicę i z lepszą kartą dźwiękową (Xonar) i z DAC'em. Przyjemny i niedrogi jest uDAC2 (jelsi korzystasz z laptopa, to nie ma nic lepszego). Jeśli nie będziesz DAC'a zabierał z domu, to może to być np. Audinst lub Aune. Mają zewn zasilanie, grają bardzo fajnie, kosztują ok 500PLN.

Ostatnie dwa poradzą sobie nawet z wymagającymi słuchawkami.

uDAC nie jest w stanie dostarczyć zbyt dużych mocy, ze względu na zasilanie z USB, ale do IEM'ów (nawet tych najlepszych), czy niskoomowych słuchawek (jak np. Denon D2000) jest bardzo fajny. IMHO nie wymyślono nic lepszego (w sensie cena/jakość, wygoda użytkowania i poręczność), do użytku z laptopem.

Uważaj na DIY. Ja chciałem sobie sam coś złożyć, bo taniej. Po wydaniu ok. 600PLN dalej nie mam działającego DAC'a (i wydam jeszcze co najmniej drugie tyle) :)

Ale cóż... Porwałem się na najambitniejszy projekt, jaki mi się udało znaleźć.

No i fun. Nie bawiłem się tak dobrze od bardzo dawna (dokładnie od czasu kiedy chodziłem z dziewczyną z biustem 70G)

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Na pewno usłyszysz różnicę i z lepszą kartą dźwiękową (Xonar) i z DAC'em. Przyjemny

Jak kupuje DAC to nie ma sensu kupować xonara.

Jak kupuje DAC to nie ma sensu kupować xonara.

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że usłyszy różnicę i w przypadku DAC i w przypadku Xonara, nie że musi kupić jedno i drugie, żeby usłyszeć różnicę.

Na pewno usłyszysz różnicę i z lepszą kartą dźwiękową (Xonar) i z DAC'em. Przyjemny i niedrogi jest uDAC2 (jelsi korzystasz z laptopa, to nie ma nic lepszego). Jeśli nie będziesz DAC'a zabierał z domu, to może to być np. Audinst lub Aune. Mają zewn zasilanie, grają bardzo fajnie, kosztują ok 500PLN.

uDAC nie jest w stanie dostarczyć zbyt dużych mocy, ze względu na zasilanie z USB, ale do IEM'ów (nawet tych najlepszych), czy niskoomowych słuchawek (jak np. Denon D2000) jest bardzo fajny. IMHO nie wymyślono nic lepszego (w sensie cena/jakość, wygoda użytkowania i poręczność), do użytku z laptopem.

Uważaj na DIY. Ja chciałem sobie sam coś złożyć, bo taniej. Po wydaniu ok. 600PLN dalej nie mam działającego DAC'a (i wydam jeszcze co najmniej drugie tyle) :)

No i fun. Nie bawiłem się tak dobrze od bardzo dawna (dokładnie od czasu kiedy chodziłem z dziewczyną z biustem 70G)

ale USB DAC Audinst HUD-mx1 wzmacniacz słuchawkowy , Ja posiadam Monitory z wbudowanym wzmacniaczem ,dlaczego podpinać je do wzmacniacza słuchawkowego?

Który model xonara kupić ,dlaczego te karty polecacie . Jakie kable dokupić ?

ale USB DAC Audinst HUD-mx1 wzmacniacz słuchawkowy , Ja posiadam Monitory z wbudowanym wzmacniaczem ,dlaczego podpinać je do wzmacniacza słuchawkowego?

Który model xonara kupić ,dlaczego te karty polecacie . Jakie kable dokupić ?

Kolego nie daj się omamić hasłami o DAC'ach i kartach dźwiękowych. Teoretycznie (i praktycznie) jeżeli jest jakakolwiek różnica po zmianie to jest ona symbolicznie mała (najczęściej różnicy po prostu nie słychać). Słychać za to znacznie zmianę głośników.

Wyjścia są dwa.

Np. możesz dokupić suba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ew. sprzedaj posiadane głośniki i kup np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Kolego nie daj się omamić hasłami o DAC'ach i kartach dźwiękowych. Teoretycznie (i praktycznie) jeżeli jest jakakolwiek różnica po zmianie to jest ona symbolicznie mała (najczęściej różnicy po prostu nie słychać). Słychać za to znacznie zmianę głośników.

Wyjścia są dwa.

Np. możesz dokupić suba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co ma wymieniać jedne monitory projektowe na inne tej samej klasy, nawet bardziej problematyczne (wielkie krowy z tylnym bassreflex)?

Sub też generuje pewne problemy (łatwo o niekontrolowany łomot) ... poza tym za 800 zł to bym wolał kupić E-MU 0404 USB do tych KRK RP6 G2, rozwiązując kwestię regulacji głośności i jakości wyjścia .

Co do różnic ... karta zintegrowana ma wyraźnie gorszy SNR od wyższej klasy karty PCI czy zewn. DAC. Przy integrze musiałby elektronicznie bardzo ją ściszyć co dodatkowo zabije SNR ... to już na prawdę (= słyszalnie) odbije się na dokładnosci i czystości przekazu.

Integra to obleci do sprzętu typu Microlab Solo (ustawienie integry na max volume = max SNR integry bo regulacja głośności jest w samych kolumnach) ... i to jeszcze przy założeniu że mamy udaną tą integrę (wysoka klasa wśród integr).

ps. E-MU 0404 USB to rewelacyjny jakościowo DAC, z wyjściami symetrycznymi, z kiepskim analogowym regulatorem (nie trzyma idealnego balansu w całym zakresie regulacji głośności) ... ostatnio jest taki wysyp DAC z regulowanymi wyjściami, że możliwe że znajdzie się w tej cenie coś lepszego (lepszej jakości potencjometr).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co ma wymieniać jedne monitory projektowe na inne tej samej klasy, nawet bardziej problematyczne (wielkie krowy z tylnym bassreflex)?

Sub też generuje pewne problemy (łatwo o niekontrolowany łomot) ... poza tym za 800 zł to bym wolał kupić E-MU 0404 USB do tych KRK RP6 G2, rozwiązując kwestię regulacji głośności i jakości wyjścia .

Co do różnic ... karta zintegrowana ma wyraźnie gorszy SNR od wyższej klasy karty PCI czy zewn. DAC. Przy integrze musiałby elektronicznie bardzo ją ściszyć co dodatkowo zabije SNR ... to już na prawdę (= słyszalnie) odbije się na dokładnosci i czystości przekazu.

Integra to obleci do sprzętu typu Microlab Solo (ustawienie integry na max volume = max SNR integry bo regulacja głośności jest w samych kolumnach) ... i to jeszcze przy założeniu że mamy udaną tą integrę (wysoka klasa wśród integr).

ps. E-MU 0404 USB to rewelacyjny jakościowo DAC, z wyjściami symetrycznymi, z kiepskim analogowym regulatorem (nie trzyma idealnego balansu w całym zakresie regulacji głośności) ... ostatnio jest taki wysyp DAC z regulowanymi wyjściami, że możliwe że znajdzie się w tej cenie coś lepszego (lepszej jakości potencjometr).

dzięki wielkie

Nie mówię ,że monitory KRK które posiadam graja źle. Chciałem się tylko dowiedzieć czy zmieni się on gdy kupie kartę dzwiękową lub DAC. I w jakim stopniu .

Czyli E-MU 0404 USB będzie najlepszym wyjściem, aby poprawić jakoś dzwięku ?? Co oprócz tego DAC-a musiał bym dokupić (jaki kable ) .

Co oprócz tego DAC-a musiał bym dokupić (jaki kable ) .

Potrzebne są 2 kable TRS->TRS lub 2 kable TRS->XLR (karta ma wyjścia TRS, a KRK RP jeśli mnie pamięć nie myli przyjmuje TRS i XLR). Radzę kupić wersję z XLR - niektóre monitory mają wejście tylko XLR, wiec jak kiedyś zmienisz monitory, to przy TRS-XLR nie będzie problemu.

Koszt? ... pro cab zwykłe kosztują z kilkanaście zł. od sztuki ... pro cab reference (pozłacane) są już droższe. Jest jeszcze ProEl Die-Hard - też raczej z tych droższych (poziom ProCab reference) - to tyle z gotowych kabli firmowych w przyzwoitej cenie

Czyli E-MU 0404 USB będzie najlepszym wyjściem, aby poprawić jakoś dzwięku ??

Nie przychodzi mi teraz nic innego, lepszego do głowy w tej cenie. Ma ona mniejsze szumy od KRK ERGO (sprawdź ile kosztuje). Porównywałem te DAC'ki. Idealny jest TC BMC-2 ... ale to już cena x1,5 w stosunku do E-MU.

Chciałem się tylko dowiedzieć czy zmieni się on gdy kupie kartę dzwiękową lub DAC. I w jakim stopniu .

Powinna się poprawić czytelność i obniżyć ilość szumów własnych (ja słyszałem różnicę w szumach własnych pomiędzy KRK ERGO który w pomiarach ma SNR 98 dB a E-MU 0404 USB który ma 110< dB ... dla porównania karty zintegrowane mają np. ~89 dB (tyle zmierzyłem), który to stosunek przy długich kablach i ściszaniu elektronicznym zapewne jeszcze się pogorszy.

ps. wskazówka do E-MU 0404 USB - regulator głośności w E-MU 0404 USB ma bardziej wyrównany balans przy mniejszym tłumieniu, więc warto w monitorach (na ich potencjometrach) ustawić większe tłumienie (ściszyć) i zmniejszyć tłumienie w E-MU (podgłośnić)

Ukryta Zawartość

post-1391-0-28699800-1307802658_thumb.jpeg

post-1391-0-75807200-1307802665_thumb.jpeg

post-1391-0-92741000-1307802674_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Cena też 1,5x E-MU, więc po co mu kolejna taka propozycja?

Ukryta Zawartość

Wyjścia są dwa.

Np. możesz dokupić suba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój ty Mały Jesienny Boże...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

WIęc na tą chwilę stawiam na E-MU 0404 USB . Chyba że coś się zmieni do czasu gdy zbiorę kasę. Prosił bym link do konkretnych kabli np z allegro,żebym nie kupił czegoś złego .

Mam prośbę do autora wątku, aby po zmianie daca na inny, opisał na forum zmiany.

Ja zmieniałem kilka kart dźwiękowych i kilka zewnętrznych dac'ow. Zmiany dla mnie były poniżej mojej percepcji - po prostu nie słyszałem różnicy.

Za to przy KAŻDEJ zmianie kolumn głośnikowych na inne słyszałem różnicę. Czasem niewielką, czasem OGROMNĄ. Zmiany zaproponowane wcześniej (albo sub albo większy głośnik nisko-średniotonowy) spowodują pojawienie się niskiego basu, którego w krk z 6" głośniczkiem brakuje.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Mam prośbę do autora wątku, aby po zmianie daca na inny, opisał na forum zmiany.

Ja zmieniałem kilka kart dźwiękowych i kilka zewnętrznych dac'ow. Zmiany dla mnie były poniżej mojej percepcji - po prostu nie słyszałem różnicy.

Za to przy KAŻDEJ zmianie kolumn głośnikowych na inne słyszałem różnicę. Czasem niewielką, czasem OGROMNĄ. Zmiany zaproponowane wcześniej (albo sub albo większy głośnik nisko-średniotonowy) spowodują pojawienie się niskiego basu, którego w krk z 6" głośniczkiem brakuje.

Oczywiste jest ,że po zmianie kolumn różnica w dźwięku jest ogromna. Ale ja mam KRK Rokit 6 i chcę się od was dowiedzieć czy po zakupie E-MU 0404 USB (lub czegoś innego ) dźwięk będzie lepszy? Dodam ,że nie posiadam w tej chwili żadnego DAC-a mam tylko zintegrowaną kartę muzyczną .

Ale po co pchać się w tę E-mu? Za te pieniądze to już chyba da się kupić jakiś przyzwoity DAC?

A przepraszam ... E-MU 0404 USB to nie jest przyzwoity DAC? ... nie rozśmieszaj mnie. Ale oczywiście możesz koledze podać inny DAC który ma regulowane wyjście symetryczne w cenie 750 zł :]

Swoja drogą jeśli ośmielisz się napisać że E-MU nie jest przyzwoity to uzasadnij to ... obiektywnie. Tylko błagam ... nie w stylu "barwa była nieteges i było za mało powietrza między muzykami" - bo to nie obiektywizm tylko plecenie bzdur.

Zgoda że wymiana kolumn wnosi najwięcej ... w takim razie niech zrobi sensowną wymianę ... np. na APS IO (ponad 3 tys. zł).

A co do basu z 6" woofera ... Focal Solo 6 schodzą niżej, przy dużo lepszej kontroli i dynamice (pod każdym wzgl. lepiej) niż ta Yamaha z 8" kolumbryną.

ps. po tysiąckroć wolę swoje ADAM A7X z 7" głośniczkiem, niż Yamahę HS 80 z 8"

Jaki DAc, zamiast E-MU?

Podałem już trzy typy, za ok500PLN.

BTW: @pawlikowski: a Tobie się wydaje, że jak DAC ma m.in wbudowany wzmacniacz słuchawkowy, to nie robi już nic innego?

Przecież monitory wpinasz pod wyjście liniowe!

BTW: E-mu też ma wzmaka słuchawkowego. Jak większość DAC'ów tej klasy.

Jednak niemające wyjść symetrycznych. Poza tym ciekawe.

KRK akceptuje rowniez niesymetryczne.

Dlaczego matrix mini ? Poniewaz posiada wyjscia symetryczne, posiada pilot, ktory moze sie przydac do regulacji poziomu glosnosci jesli ktos siedzi w wiekszej odleglosci od kolumn.

EMU 0404 jak sam pisales w wielu watkach szumi.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Owszem pisales, ze emu i jeszcze jakies inne DAC- ki w porwoaniu do obecnego szumialy.

Ukryta Zawartość

ADAM A7X ... a podpinane to było do różnych rzeczy (KRK ERGO, TC-BMC2, E-MU 0404 USB). Główna różnica między tymi źródłami to szumy ... na KRK ERGO były największe x-P (po prostu słyszalnie ERGO najgłośniej szumi). Z kolei na E-MU były problemy z balansem na początku skali - normalka w kwestii tych małych analogowych potencjometrów.

To byly w koncu te szumy czy nie???

Poza tym jak sam piszesz problemy z balansem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i co tam pisze? ... że KRK ERGO szumi :

Ukryta Zawartość

To byly w koncu te szumy czy nie???

Nie na E-MU 0404 USB. Szumy były na KRK ERGO.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty chyba sam nie bardzo wiesz co napisales. Wiec cytuje:

"Główna różnica między tymi źródłami to szumy ... na KRK ERGO były największe..."

"...(po prostu słyszalnie ERGO najgłośniej szumi)..."

Znaczy tyle, ze pozostale zrodla tez szumy generowaly z tym, ze mniejsze niz KRK Ergo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.