Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat - Fonica czy coś nowego?

Zenon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jest sens bawić się w to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy od razu uderzyć w coś nowego - Rega, Project? Chodzi o to aby gramofon miał taką samą funkcjonalność i możliwości regulacji. Mam GS-470 ale to porażka konstrukcyjna... zawsze zostaje jakiś dodatek gratis do odtwarzanego dźwięku.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/83936-dylemat-fonica-czy-co%C5%9B-nowego/

Nikt jakoś się nie kwapi wiec ja zacznę a może i skończę ten watek.

Kilka miesięcy temu podobnie jak Ty miałem identyczny dylemat.

Zapytałem więc tutaj na forum co mam zrobić.

Dostałem od kilku osób parę wskazówek,który i Tobie z pewnością się przydadzą.

Zadaj sobie przede wszystkim pytanie czy spotkanie z winylem będzie przygodą czy też rozrywką weekendową a może zabierzesz się do tego poważnie.

Ostrzegam że nie jest to tania zabawa przy poważnym zaangażowaniu.

Działa jak narkotyk lub hazard (niepotrzebne skreślić)

No chyba że potraktujesz to w luzacki sposób ,ale pamiętaj-

Ta zaraza wciąga !!!

I to by było na tyle w pierwszym odcinku.

Pozdrawiam ,

90125

Zenon: jeśli chodzi o te same "funkcjonalności i możliwości regulacji" to Rega nie pasuje. Rega ma zwykle przycisk zasilania i to tyle jeśli chodzi o przyciski. Na ramieniu masz wajchę do opuszczenia windy ramienia. Nie ma żadnej automatyki ramienia, czy też wyboru 33/45 - to ostatnie ręcznie, przez przełożenie paska.

Ja jednak wybrałem tę drogę, miałem już serdecznie dosyć reanimacji Bernarda i kupiłem używaną Regę Planar 3 w UK. Świetne rozwiązanie dla mnie, konfiguracja dziecinnie prosta, w sumie nie ma się tam co zepsuć. Konserwacja to wymiana starego paska, ew. kulki łożyska i przesmarowanie. Dodam, że gramofon wygląda i działa jak nowy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No chyba że potraktujesz to w luzacki sposób ,ale pamiętaj-

Ta zaraza wciąga !!!

I to by było na tyle w pierwszym odcinku.

Pozdrawiam ,

90125

kolego, to mój stary gramofon z młodych lat. Przytargałem stare płyty, kupiłem trochę nowych na ebay, w sklepie itd. Nic na weekend. Wymieniłem mu wkładkę, kupiłem nowy pasek i zobiłem co się dało. Ale nic nie pomaga... Myślałem nad Adamem. W sumie sprzęt niby HiFi.

kolego, to mój stary gramofon z młodych lat. Przytargałem stare płyty, kupiłem trochę nowych na ebay, w sklepie itd. Nic na weekend. Wymieniłem mu wkładkę, kupiłem nowy pasek i zobiłem co się dało. Ale nic nie pomaga... Myślałem nad Adamem. W sumie sprzęt niby HiFi.

Mam oba, ale gram Adamem z Audiotechniką AT-120 - jako słuchaczowi mi wystarczy, dla audiofili to szmelc. Ale szmelc za 500zł, a nie za 2000zł :D - bo tyle kosztuje nowy podobnej klasy.

Mam oba, ale gram Adamem z Audiotechniką AT-120 - jako słuchaczowi mi wystarczy, dla audiofili to szmelc. Ale szmelc za 500zł, a nie za 2000zł :D - bo tyle kosztuje nowy podobnej klasy.

mnie potrzebny jest do grania, a nie wzdychania ;-) Jak z regulacją VTA w tym Adamie? Ramię idzie w wkładką równolegle do płyty czyli zachowuje te około 22st? Można je regulować?

I pytanie uzupełniające - czy przenoszone są na wkładkę jakieś zakłócenia? Jak włączysz gramofon, pre-amp i dasz wzmacniacz na full to co słyszysz? Pytam bo o oczekuję czystego szumu pre-ampa i wzmacniacza. Jeżeli tam się wkradają jakieś dźwięki typu lekkie buczenie czy brumienie na jednym z kanałów to gra nie jest warta świeczki...

Polskie gramofony FONIKA posiadały ramiona bez regulacji VTA. Gramofony "Bernard" i inne z ramionami jak G-8010 i "Adam" miały geometrię dopasowaną do wkładek serii MF-1.. (headshel pod odpowiednim kątem do ramienia). Wszystkie polskie konstrukcje wnoszą zakłucenia od napędu, większe lub mniejsze brumy i nierównomierność obrotów. To skutek ograniczeń realiów w jakich je produkowano, nie możliwości polskiej myśli technicznej.

Zenon >>> Chcesz miec gramofon ze wszystkimi bajerami swiata ,ustawieniami ,wygladem i dzwiekiem ? -to kup Technicsa 1610 mk2 i zapomnisz o problemach z gramofonem :)

Do tego jakas fajna wkladke MM (najlepiej z nim wspolpracuja) i ciesz sie muzyka z czarnych plackow.

Na koniec nie zapomnij o dobrym przedwzmacniaczu bo bez niego to dzwieku niestety nie bedzie i szkoda zachodu.

robix

Zenon >>> Chcesz miec gramofon ze wszystkimi bajerami swiata ,ustawieniami ,wygladem i dzwiekiem ? -to kup Technicsa 1610 mk2 i zapomnisz o problemach z gramofonem :)

nie jest taki super, raczej niedorobiony. Reapet działa tylko na płytę, a nie na poszczególne kawałki, do tego sam nie przekłada płyty na drugą stronę.

PS. Myślę, że ten Adam to będzie jednak lepsza konstrukcja. Od mojego GS470 różni go to, że jest na metalowej ramie i to można dobrze uziemić, zaekranować przewody, bo jest tam sporo miejsca. Mój GS czyli Bernard to kupa drewna i plastiku. Cała elektronika upakowana w plastik i w plastiku osadzony jest talerz. Gdyby to dało się uziemić, to powstałe zakłócenia nie wpływają już na słuchanie muzyki. Co do tej wkładki, to ludzie żenią te Adamy z AT 120E - i to chyba dobrze, bo to niska wkładka podobnie jak MFy. AT95E jest już za wysoka. W każdym razie udało mi się kupić Adama w super stanie. Jak to działa i czy było warto - odpiszę po urlopie.

W Adamie wywal zasilanie poza plintę. Popraw prowadzenie kabli sygnałowych, zamontuj porządne gniazda. Byc może będziesz zadowolony. Też go miałem pod koniec lat 80tych.

W Adamie wywal zasilanie poza plintę. Popraw prowadzenie kabli sygnałowych, zamontuj porządne gniazda. Byc może będziesz zadowolony. Też go miałem pod koniec lat 80tych.

Najpierw sprawdzę tak jak jest. Jak nie będzie pyrcenia w prawym kanale lub lewym dla odmiany to oczywiście podłączę go koncentrykami do pre-ampa i na tym koniec. Zasilacz można ale robiłem to z bernardem - efekt żaden.

a tak przy okazji, czy ktoś z was może łączył Adama z wkładką Shure M97xE? Sporo osób robi to z AT120 ale od tej AT to tej Shure cenowo już niedaleko. Moje pytanie bardziej dotyczy regulacji VTA, której Adam nie ma poprzez wysokość wkładki. No ale i porównanie dźwiękowe też się przyda ;-)

Zenon >>> Widze ze mocno ,,zironizowales,, moja propozycje ale wiem co pisze (zaden krajowy patefon nie ma z nim szans).

Jesli chodzi o ,,szczura,, 97xe to jest to misiowata wkladka bez przezroczystosci z mocnym poluzowanym dolem generalnie bez ,,jaj,, nadaje sie do rzucania nia o sciane albo dla kogos kto slucha na Altusach (nie poleci krew z uszu:).

robix

Zenon >>> Widze ze mocno ,,zironizowales,, moja propozycje ale wiem co pisze (zaden krajowy patefon nie ma z nim szans).

Jesli chodzi o ,,szczura,, 97xe to jest to misiowata wkladka bez przezroczystosci z mocnym poluzowanym dolem generalnie bez ,,jaj,, nadaje sie do rzucania nia o sciane albo dla kogos kto slucha na Altusach (nie poleci krew z uszu:).

Ja nie wykluczam nowego gramofonu, rozglądam się nawet za tymi dla DeeJay (Reloop, AT), bo to całkiem niezłe maszynki. Ale chcę sprawdzić jeszcze szczyt polskiej techniki ;-) Jak to nie będzie to, a bynajmniej na teraz będę rozglądał sie za czymś innym. A ten Technics bardzo mi się podoba. Mnie nie leżą takie branzlotechniczne gramofony ze sznureczkami linkami etc jak ProJect bo jest to śmieszne i kłopotliwe.

• 3 tygodnie później...

No i Adam przyjechał. Nie wytrzymałem i podłączyłem bele jaki kabel. Na końcu mam tylko szumy ze wzmacniaczy i może coś z kabla. Żadnych burczeń i bzyceń jak to miało miejsce w GS-470. Słowem GS-424 w dobrym stanie (mój w idealnym) godny polecenia. Jutro zaaplikuję mu właściwe okablowanie i wyregulujemy AT120E ;-)

No i Adam przyjechał. Nie wytrzymałem i podłączyłem bele jaki kabel. Na końcu mam tylko szumy ze wzmacniaczy i może coś z kabla. Żadnych burczeń i bzyceń jak to miało miejsce w GS-470. Słowem GS-424 w dobrym stanie (mój w idealnym) godny polecenia. Jutro zaaplikuję mu właściwe okablowanie i wyregulujemy AT120E ;-)

I jak się nie będziesz doszukiwał 1/2db różnicy w okolicy 1,43KHz w 73 sekundzie piątego utworu na drugiej stronie, tylko po prostu słuchał muzyki to będziesz zadowolony :).

I jak się nie będziesz doszukiwał 1/2db różnicy w okolicy 1,43KHz w 73 sekundzie piątego utworu na drugiej stronie, tylko po prostu słuchał muzyki to będziesz zadowolony :).

nie no raczej nie mam takich problemów ;-) A zupełnie serio wymieniłem kabel na podwójnie ekranowany (Hama za 49zł z pozłacanymi RCA), nic więcej nie ekranowałem. Podłączyłem pod ART'a II, przekręciłem wzmocnienie na wzmacniaczu na full i jak na mój sprzęt jest perfect. Czysto - tylko szum wzmacniaczy - żadnych dodatków. Szczerze polecam taki zestaw GS-424, AT120E i DJ ART-II (pre za 200 zł, który bije jakością wszystko do 400zł). VTA jest OK, wkładkę da się idealnie wyregulować. Mam jakieś 3kpln w kieszeni ;-)

Pozwólcie, ze dołączę się do wątku, bo skupili sie tu ludzie, którzy maja doświadczenia z polskimi gramofonami. Mam mianowicie stareńkiego Pioneera PL-4, aktualnie z Ortofonem 510mkII oraz pre ahaji. Na moje potrzeby byłoby to OK gdyby nie nieperspektywiczność gramiaka Pioneer z jego plastikowym ramieniem. Podejrzewam też koniec scalaka sterującego direct drivem. Ponieważ pcha mi się w ręce darmowy gramiak GS500 chciałbym, aby ktoś powiedział o nim kilka słów. Wiem, że paskowy, że wszystko sztywno do plinty, ale nie wiem nic o ramieniu i o jego "sygnaturze dźwiękowej" (inaczej: czy dobrze tłumi drgania "materiałowe") ani czy ma regulacje np. VTA. Widziałem je tylko przelotnie i przyznam, że nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Porównuję z też fonikowskimi gramiakami, które pamiętam, a które miały ramię inspirowane którymś ramieniem Micro Seiki. Dużo majstrowałem w gramiakach, ale już mi sie nie bardzo chce przerabiać i grzebać. Czy więc GS500 to dobry kandydat, ktoś tego używał?

Pozwólcie, ze dołączę się do wątku, bo skupili sie tu ludzie, którzy maja doświadczenia z polskimi gramofonami. Mam m

Ja nie mam kompletnie doświadczenia ale im mniej plastiku tym lepiej... GS740 miał go dużo i nic nie dało się z tego wykrzesać...

O matko - to chyba ostatnie podrygi ;-)

Ukryta Zawartość

Zobacz też to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwólcie, ze dołączę się do wątku, bo skupili sie tu ludzie, którzy maja doświadczenia z polskimi gramofonami. Mam mianowicie stareńkiego Pioneera PL-4, aktualnie z Ortofonem 510mkII oraz pre ahaji. Na moje potrzeby byłoby to OK gdyby nie nieperspektywiczność gramiaka Pioneer z jego plastikowym ramieniem. Podejrzewam też koniec scalaka sterującego direct drivem. Ponieważ pcha mi się w ręce darmowy gramiak GS500 chciałbym, aby ktoś powiedział o nim kilka słów. Wiem, że paskowy, że wszystko sztywno do plinty, ale nie wiem nic o ramieniu i o jego "sygnaturze dźwiękowej" (inaczej: czy dobrze tłumi drgania "materiałowe") ani czy ma regulacje np. VTA. Widziałem je tylko przelotnie i przyznam, że nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia. Porównuję z też fonikowskimi gramiakami, które pamiętam, a które miały ramię inspirowane którymś ramieniem Micro Seiki. Dużo majstrowałem w gramiakach, ale już mi sie nie bardzo chce przerabiać i grzebać. Czy więc GS500 to dobry kandydat, ktoś tego używał?

Moja rada, wziąć za darmo, sprzedać na znanym portalu aukcyjnym, dołożyć parę groszy i znaleźć Adam'a w idealnym stanie. Tak na marginesie to ten model jest dość rzadko spotykany w dzisiejszych czasach - nie był zbyt popularny, bo czasy wieży serii "500" do której był zrobiony, to już czasy kiedy królowało CD.

Moja rada, wziąć za darmo, sprzedać na znanym portalu aukcyjnym, dołożyć parę groszy i znaleźć Adam'a w idealnym stanie. Tak na marginesie to ten model jest dość rzadko spotykany w dzisiejszych czasach - nie był zbyt popularny, bo czasy wieży serii "500" do której był zrobiony, to już czasy kiedy królowało CD.

Dzięki, chyba tak będę sie kierował...

Witam,>>Zenon,jeżeli mam być szczery,to daj sobie spokój z tymi UNITRAMI,miałem "ADAMA",,"BERNARDA",i jeszcze kilka innych,owszem wyglądają ładnie,mam do nich tak że sentyment, bo jak większość z nas wychowałem się na tym sprzęcie-niestety nie było innego wyjścia,sam widzisz że żaden z dostępnych krajowych produktów z "tamtych czasów" nie posiada regulacji VTA,nie trzymają dobrze obrotów,"ADAM"miał jeszcze jedną przypadłość w postaci emitowania dość dużego pola elektromagnetycznego co skutkowało 'BRUMEM',w przypadku niektórych wkładek-ja tak miałem z AT 31E(nie ekranowana),przypadłość nie do usunięcia,za lekki talerz,jak widzisz same kłopoty,będziesz wydawał kasę i dalej będziesz w tym samym punkcie,z tego co zauważyłem szukasz gramofonu w miarę komfortowego,szukaj raczej w sród takich firm jak:DENON, KENWOOD, MICRO SEIKI, THORENS ,starsze YAMAHA, pozwolę sobie wrzucić kilka propozycji ,niech i inni się wypowiedzą,,Pozdrawiam,m,,,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) eler&hash=item1e64e7db29#ht_8729wt_1012

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Gramofony Unitry nie mają VTA, ale nie ma tej regulacji także większość sprzedawanych gramofonów i nie jest to wielki problem, wiele wkładek i tak można dopasować, co do obrotów w Bernardzie 465 brak jakichkolwiek problemów, co do brumu owszem ale na odkręconym potku na godz 12 słychać z około 1,5 m z tym że gdybym miał słuchać na tej godzinie to chyba 5 minut, tak jest głośno, na 10 nie słychać nawet z odległości 50 cm, nie wiedzieć czemu robi się problem z gramofonów Foniki.

Witam,>>Zenon,jeżeli mam być szczery,to daj sobie spokój z tymi UNITRAMI,miałem "ADAMA",,"BERNARDA",i jeszcze kilka innych,owszem wyglądają ładnie,mam do nich tak że sentyment, bo jak większość z nas wychowałem się na tym sprzęcie-niestety nie było innego wyjścia,sam widzisz że żaden z dostępnych krajowych produktów z "tamtych czasów" nie posiada regulacji VTA,nie trzymają dobrze obrotów,"ADAM"miał jeszcze jedną przypadłość w postaci emitowania dość dużego pola elektromagnetycznego co skutkowało 'BRUMEM',w przypadku niektórych wkładek-ja tak miałem z AT 31E(nie ekranowana),przypadłość nie do usunięcia,za lekki talerz,jak widzisz same kłopoty,będziesz wydawał kasę i dalej będziesz w tym samym punkcie,z tego co zauważyłem szukasz gramofonu w miarę komfortowego,szukaj raczej w sród takich firm jak:DENON, KENWOOD, MICRO SEIKI, THORENS ,starsze YAMAHA, pozwolę sobie wrzucić kilka propozycji ,niech i inni się wypowiedzą,,Pozdrawiam,m,,,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) eler&hash=item1e64e7db29#ht_8729wt_1012

Ukryta Zawartość

No niestety po raz kolejny porównujemy rzeczy nie porównywalne. Niektóre gramofony, które kolega poleca są po 1000 Euro. I jaki to ma związek z gramofonami Foniki. Pyta nas ktoś o samochód compact'owy,a my mówimy, ze Maserati i Aston Martin jest super. I nikt tego nie kwestionuje, jest super i co dalej. Wydaje mi się, że jak bym miał wolne np. 5k to nie rozpoczynał bym dyskusji o zakupie Adama. Od takie moje dywagacje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozwolę sobie wrzucić kilka propozycji ,niech i inni się wypowiedzą,,Pozdrawiam,m,,,,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie się podoba też Clearaudio Concept

Ukryta Zawartość

i Thorensy powyżej TD235

Ukryta Zawartość

Kupno takiego gramofonu to nie problem. Są w ciągłej sprzedaży ;-) Wszytko zależy od punktu siedzenia. W mieszkaniu nie mam miejsca na sprzęt. Ledwo upchałem PianoCrafta z głośnikami i Adama. Będzie zaraz dym na półkę pod winyle, bo mogę ją zrobić kosztem dwóch półek na książki ;-) A do tego jeszcze jedna przeprowadzka przede mną. Ale tych płyt fajnie posłuchać, więc przytargałem z domu starą GS-470 i zaczęło się. Dwa tygodnie siedziałem nad tym gramofonem i nic. Nawet wyjęcie trafa mu nie pomaga.

ADAM GS-424 na oryginalnym kablu spełnił moje oczekiwania co do emisji zakłóceń własnych. Po wymianie kabla na podwójnie ekranowany (co zaleca również producent wkładki) zrobiło się rewelacyjnie! Przesuwam sobie ramie z wkładką nad talerzem i nic. Cisza. Żadnych brum od silnika, żadnych bzzzz w prawym i tylko prawym kanale. VTA nie trzeba regulować czy ubolewać, bo ramię z AT120E jest równoległe do płyty. Może ma odchyłkę 1-2st. ale nie widzę w tym problemu. Ludzie grają nierówne płyty na drogich gramofonach i jakoś nie słyszałem aby VTA regulowało się dynamicznie w czasie odtwarzania ;-) Taki zestaw spełnia moje podstawowe wymaganie - gra dźwiękiem z płyty a nie własnym!

Mój ADAM to dokładnie to

Ukryta Zawartość

GS-424 jest zbudowany na solidnej metalowej ramie. Do wszystkich elementów jest komfortowy dostęp i do tego są oddalone od sobie. Odległość trafa od wyjścia kabli wkładki to jakieś 20 cm, a w GS-470 raptem 9-10. W miejscu gdzie wychodzą te kable w ADAMIE nie ma nic obok. Masy są ładnie złączone w punkcie przejścia cienkich kabelków ramienia do RCA i żadna masa nie jest obiegowa.

GS-470 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zbudowany, a raczej wpakowany jest w plastik. Talerz gramofonu nie ma połączenia z masą urządzenia i to jest jego podstawowy problem, a raczej jego sedno. Te gramofony będą grały dobrze i wrócą do łask, jak ktoś wyprodukuje do nich akrylowe talerze lub jakiekolwiek inne nie-metalowe. Ja po ciężkim boju uzyskałem kompletną ciszę - zero zakłóceń własnych na tym sprzęcie. Ale czar pryska po założeniu talerza. Uziemienie talerza pomaga ale technicznie jest niewykonalne w tej konstrukcji. A szkoda, bo to dobre małe i kompaktowe gramofony. Tylko jeszcze jeden minus - VTA. To można regulować młotkiem, podkładką filcową lub innym egzemplarzem. Talerz leży na takim krążku z trzpieniem, na który zakłada się pasek. Można go wbić bardziej ale nie bardziej niż 3mm może 3,5mm ;-) Dalej zdejmujemy gumę i kładziemy filc pod płytę - kolejne 2mm niżej. I na tym koniec. I nie jest (będzie) idealnie ale już lepiej;-) Tylko przed użyciem młotka, dobrze zaopatrzyć się w części zamienne na znanym portalu aukcyjnym ;-)

Trzymanie obrotów:

Po pierwsze obroty reguluje się na opuszczonej igle, a po drugie wszystkie polskie gramofony z jakimi miałem przyjemność mają potrzebę regulacji przy każdym włączeniu. Każdy gramofon jak i taśma, czy CD mają odchyłki od prędkości obrotowej czy liniowej. To, że to się może rozjechać w po czasie jest normalne ale nie wpływa na dźwięk. Jak ktoś chce się bawić, to pomaga podobno wymiana wszystkich kondensatorów i czyszczenie potencjometrów. Po drugie obroty regulowane są na stroboskopie czyli neonówce, która migocze z częstotliwością 50Hz. I tą częstotliwość bierze z sieci - z gniazdka w ścianie. Jeżeli więc elektrownia daje nierówny prąd, to ADAM czy inna fonica będzie się "rozjeżdżał". Ale to tylko kwestia wizualna. Obroty zostają takie same tylko pokazuje, że jest inaczej ;-) Pewnie jakby go ustawić na słuch, to okaże się, że jest cały czas tak samo, a "stroboskop" będzie mówił za każdym razem co innego ;-) Ale nie sprawdzałem. A jak naprawdę nie trzyma obrotów i słychać kołysanie dźwięku to trzeba:

- kupić Izopropanol-2

- kupić nowy pasek

- kupić olej silikonowy (w sieci za 3zł, w Castoramie ten sam za 9zł).

- zaopatrzyć się w szmatki i pałeczki kosmetyczne z watą.

Dokładnie wyczyścić wszystko Izopropanolem, co ma kontakt z paskiem. Wyczyścić dokładnie te dziurę, gdzie wpada trzpień talerza razem z trzpieniem (o ile tak to się nazywa). Po wyparowaniu Izopropanolu wkapać kilka kropel oleju silikonowego (może być wazelina techniczna np. ze sklepu rowerowego do smarowania łańcuchów), włozyć to co ma tam być. IŚĆ DO ŁAZIENKI i porządnie wymyć ręce. Założyć pasek i przykryć wszytko talerzem.

Jak pływa dalej, to możesz wymienić stare elementy elektroniczne - choć ja bym tu postawił na silnik. Może być brudny lub uszkodzony, ale nie zaszkodzi wymiana kondensatorów zasilania. Jak to nie pomoże, to sprzęt trzeba wyrzucić i kupic inny egzemplarz. Można się bawić i doprowadzić to do stanu "nowego" ale ja próbowałem. Koszt całej zabawy nie jest adekwatny do tego co otrzymamy na końcu. I tu już taniej i bardziej rozsądnie będzie dokonać zakupu czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy takiego

Ukryta Zawartość

Fonica czy Concept? Może stara Yamaha?... jak widać co, kto i czego potrzebuje, a przede wszystkim duże znaczenie ma tu gust, czy zaufanie do danej marki ;-) Z polskich tanich gramofonów tylko GS-424 z silnikiem liniowym (gwarancja, że talerz jest równy) i nic innego!

No super, że podważyłem sens tego wątku, który sam rozpocząłem ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zenon,nic właściwie nie wiem o 465, obserwuje aukcje na alle i w przeciągu roku tylko raz widziałem go w sprzedaży, czy to był jakiś model na export?

Trafiłem go w idealnym stanie, stał u kogoś w szafie wcale nie używany, gra u mnie prawie rok z wkładką MF-10E, nie ma mowy o jakichś regulacjach obrotów za każdym razem, silnik cichutki nawet po przyłożeniu ucha do gramofonu, żadnych zniekształceń dżwięku.Jak się okazuje nie wszystkie konstrukcje Foniki były złe, a i z częściami zapewne nie ma problemu, jest dużo gramofonów 10 czy 20 letnich po 200-500zł do kupienia tylko ciekawe jak z częściami do nich:)

Zenon,nic właściwie nie wiem o 465, obserwuje aukcje na alle i w przeciągu roku tylko raz widziałem go w sprzedaży, czy to był jakiś model na export?

z tego co łapię, to Bernardy były chyba exportowe. W każdym razie na pewno występowały wersje Gramofon STEREO i Gramofon HiFi. Problemy są z tymi STEREO. Co do części to tam się nie ma co popsuć, chyba, że zostało uprzednio zniszczone albo ktoś grzebał.

Pozdr, Krzysiek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.