Skocz do zawartości
IGNORED

A moze Primare a20mkII ?

tomi

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie poszukiwan odpowiedniego dla siebie wzmacniacza i zainteresowal mnie Primare A20mkII. Niestety nie slyszalem go jeszcze, dlatego jesli ktos z was go posiada to prosilbym o opisanie mi jego brzmienia i ogolnych plusow i minusow tego wzmaka. Chce po porostu wiedziec czy oplaca mi sie tracic czas na poszukiwaniach, po to by przesluchac tego wzmaka. Interesuje mnie brzmienie szczegolowe, analityczne z dobra dynamika i przestrzenia. Chcialbym wiedziec czy ten Primare tak gra w waszych systemach.

Ps. Mam kolumny monitory 4Ohm i 86dB efektywnosci, dlatego chcialbym tez wiedziec czy jest to wzmacniacz , ktory jest w stanie je pociagnac.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8395-a-moze-primare-a20mkii/

Primare to takie bardzo neutralne i bezpieczne granie. Jeżeli poszukujeszplastyczności, bogactwa szczegółów i powietrza to raczej będziesz musiał szukać gdzie indziej. Z tej same stajni to prędzej Copland CSA28 - tylko tu moze być problem z wysterowaniem głośników (chyba, że masz małe pomieszczenie, albo nie potrzebujesz słuchać bardzo głośno)

Jeśli już Primare to model I20 czyli A20 mk.III. Jest w promocji w Audio Klanie - 3300 Pln. Przez pół roku pomagałem koledze dobrać pierwszy jego zestaw. Po odsłuchach Roteli, Cambridgów, Nada wybrał właśnie zestaw Primare + VA Mozart. A miał właśnie preferencje zbliżone do twoich. Primare gra bardzo dobrze w zestawie bo wzmak wyrównuje wady źródła między innymi dodając bas i dynamikę. Nie wiem jak będzie w innym zestawieniu. Musisz sam spróbować bo nic nie napisałeś w "o sobie".

Pzdr.

Ja mam Coplanda CSA-28, oczywiście nie na sprzedaż :) i dziwię się skat te wątpliwości co do wysterowania kolumn. To jest mocny wzmacniacz ja rzadko przekraczam gałką godzinę 3. Słuchałem go z wieloma kolumnami i tylko połączenie ze Spendorami 2/3 nie wypadło dobrze. Z modelem Spendor 1/7 (chyba) wolnostojące trzydrożne nie miał żadnego problemu. Rzecz na którą należy zwrócić uwagę to jak chcesz mieć pełen obraz tej konstrukcji to po ok 5 latach powinny być już wymienione lampy. Inaczej średnic się zamula i traci się detal.

A stąd, że kolega podał parametry kolumn które dla 60W wzmaka są jakimś tam jednak wyzwaniem. U mnie CSA28 przyzwoicie grał z kolumnami 6ohm, 85dB natomiast czuć było, że nie lubi forsowania wysoką głośnością. Co do brzmienia nie wypowiadam się poniewaz po newczasie okazało się, że ten egzemplarz był przez kogoś modyfikowany.

No to jak tak to góra do 9. Wogóle to ciekawie jest oznaczana głośność, a raczej tłumienie.

Zegarmistrz -> Co było w nim modyfikowane? Tu się liczy przede wszystkim wydajność prądowa. Twoja opinia zabrzmiała tak jak by Copland miał kłopoty z wysterowaniem różnych kolumn, otóż słuchałem go z różnymi kolumnami i nie miał kłopotów oprócz jednego wypadu z wspomnianymi Spendorami gdzie byłem zawiedziony jakością przekazu. Tak więc raczej uważam iż w tym przedziale cenowym trzyma się całkiem mocno. Moim zdaniem warto go posłuchać. Sądzę że wybór wśród wymienionych dotychczas konstrukcji będzie polegał raczej na dopasowaniu charakteru brzmienia do indywidualnych preferencji słuchającego.

W 20 metrach z monitorami 88dB/4ohm przeważnie ustawiam wzmocnienie na 40-45, czyli biorąc pod uwagę czułość wejścia we wzmacniaczu na ok. –25 dB. Raczej nie martwił bym się o problemy z wysterowaniem –spokojnie wysteruje dużo trudniejsze kolumny niż Epsilon 910, zwłaszcza w małym pokoju.

Wg mnie A20, to taki wzmacniacz, który koncentruje się na tym do czego służy, czyli na wzmacnianiu właśnie. Mnie to bardzo odpowiada. Poza tym solidna i znakomita konstrukcja jeżeli chodzi o funkcjonalność.

Moim zdaniem Primare z firmowym źródłem powinien przede wszystkim zagrać neutralnie i niemęcząco, bez efekciarstwa. Natomiast ze względu na swoją przezroczystość będzie najprawdopodobniej brzmiał inaczej w zestawie ze źródłem o bardziej wyrazistym charakterze - ostrzejszym i z większą dawką energii - na pewno nie zabraknie "umpff". Przy cenie spadającej od czasu do czasu poniżej 3 tys. zł to jest z całą pewnością dobra propozycja. Ile kosztuje teraz - nie wiem.

mk II miał skalę ustawioną defaultowo na 30, mk III zaczyna się od 10. Z kolumnami ESA Continuum doszedłem w pomieszczeniu około 30m2 najdalej do około 28-30, potem było już za głośno. Skala kończy się bodajże na 80.

Moj brat jest szczesliwym posiadaczem wzmaka Primare A 20mk2 w zwiazku z tym mialem okazje wielokrotnie sluchac to urzadzenie W polaczeniu z kolumnami Cabbasse Capprera otrzymuje sie brzmienie bardzo dynamiczne aczkolwiek rozpietosc dynamiki jest bardziej zaznaczona w skali mikro niz w skali makro - jest duza szybkosc narastania dzwieku co nie oznacza zawsze glosno Barwowo wzmak jest raczej neutralny tzn. brzmienie nie jest nadto cieple ale i tez nie jest przesadnie ozieble przy czym na pewno wzmak ma dobra analitycznosc polaczona z dobra stereofonia (jesli idzie o stereo to tu jest ok. lokalizacja zrodel pozornych calkiem dobrze zaznaczona glebia sceny troche jest malo powietrza wokol instrumentow albo po prostu wzmak go nie dodaje nienaturalnie za duzo od siebie) Jest to jak na moj gust wzmak wart swojej ceny Zanim go brat kupil sluchalem z nim wiele wzmakow tzn creekow nadow marantzow audiolabow i moze wlasnie audiolab 8000LX byl mu w stanie dorownac zwlaszcza ze ten ostatni byl nieco drozszy

Ja miałem okazje przy wyborze Wzmacniacza porównać go międzuy innymi właśnie z Audiolabem i Sphinksem. Wybarałem CSA28. Dwa poprzednie raczej plasowały się w stawce z CSA8 - bardzo entuzjastycznie opisywany w prasie, mnie brakowało wnim trochę gładkości i ciepła w barwie. Właśnie to dostałem z mojej chybrydy.

Tak, ale ile on kosztuje. Mam zamiar wybrać się z moim i zrobić małe porównanie. Ciekaw jestem różnicy, aczkolwiek podejrzewam iż nie będzie ona w żaden sposób uzasadniała wydanie takiej kasy.

>Piterski

Pewnie swój kupowałeś jakiś czas temu. Biorąc pod uwagę wzrost kursu euro, to chyba niestety nie ma wielkiej różnicy, no i 29 ma o 40% większą moc od 28. Za to mnie ciągle prowokują te promocje na Primare A30.1.

Tak ja swój kupiłem już jakieś prawie pięć lat temu. Copland jest szwedzki czyli odpada sprawa kursu Euro. Ja sądzę iż cena wynika z chorych zachowań dystrybutora. Jak przymierzałem się do zakupu mojego wzmacniacza to innym ceny rosły, a Copland nawet po 3 latach kosztował o jakieś góra 10% więcej. Musisz posłuchać i sam zdecydować. Kupno używanego Coplanda wiąże się z wymianą lamp, tylko na jakieś przyzwoite.

>Piterski

Stronę internetową Copland ma duńską. Spojrzałem na kursy sprzed pięciu lat – SEK o tego czasu zdrożała o 10,6% w porównaniu z 13,4% w przypadku EUR. Trzeba też uwzględnić inflację.

Zgoda ale ja słyszałem, że Audio klan chce za ten wzmacniacz ok. 10 000,= może człowiek który mi to mówił pomieszał wzmacniacze. Ja w AV widziałem cenę 7500,=. Ile może kosztować np. mój Copland z drugiej ręki ok. 4000 z nowymi lampami, ja dałem bardzo dobre lampy Mullard-gold. Jeżeli zrobię to porównanie (kwestia czy się zgodzą w Audioklanie) i zagra dużo lepiej to jeszcze rozumiem różnicę w cenie, jak nie to trochę za dużo za niego chcą. Posłuchamy zobaczymy. mam prośbę możesz mi dąć link do strony Coplanda, chciałem ich poprosić o wskazówki jak wykorzystać mój model do sterowania końcówka mocy. Z wstępnych oględzin mam wrażenie że tam jest łatwo wyprowadzić sygnał na dodatkowe gniazda.

Hmm, link jest, ale nie ma tam żadnego adresu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piterski - Jeżeli tak to zabrzmiało, to znaczy że źle zabrzmiało ponieważ mogę się wypowiadać tylko o połączeniu z moimi głośnikam i żadnymi innymi. Chciałem raczej delikatnie wyrazić wątpliwość co do parametrów kolumn, a że się da to nie wątpię bo sam mam lampę 2x32W. Co do tego jak został zmieniony ten CSA to dokładnie nie wiem - przypadkowo spotkałem poprzedniego właściciela w Delcie na Jaworowej i przypadkiem doszliśmy, że właśnie pożyczyłem z Combitu wzmacniacz, który on sprzedaje - przy okazji opowiadał jak to dostosowywał go do charakteru swoich JMLab. Efekt u mnie był fajny z jednym wyjątkiem - wysokie tony były spreparowane tak, że z jednej strony brakowało powietrza, a z drugiej strony dolnej części i przełomu ze średnicą - scena przy zachowaniu dobrego wbudowania wgłąb była zamkniętaz góry i dołu - dziwny efekt taki słuchanie przez szczelinę. Przy okazji po raz kolejny wyszła średnia uczciwość sprzedawcy ze sklepu, kóry słowem się nie zająknął o modyfikacjach, chociaż według słów właściciela dobrze o nich wiedział. Ale tam to już mnie nic nie zaskoczy, jako nie "kręcony" był swego czasu Exposure z dziurami po diodach:)))

Dopiero teraz udalo mi sie sprawdzic jak tam z frekfencja na moim temacie i spotkala mnie mila niespodzianka. Dzieki wszystkim za wpisy. Jakbyscie mieli cos jeszcze do powiedzenia to zapraszam. Widze , ze zdania na temat tego Primare sa rozne, dlatego ja chyba sobie go poslucham i moze nawet w wersji I20 ( bedzie trzeba przejechac sie do W-wy). Dzieki rowniez za tego Coplanda bo jego wczesniej nie bralem w ogole pod uwage.

Pozdr.

Zegarmistrz -> no to faktycznie mogło to wpłynąć na twój odbiór tej konstrukcji, z drugiej strony co ten właściciel chciał dopasowywać to zostaje dla mnie również wielkim znakiem zapytania. Słuchałem na Coplandzie zarówno Zollera jak i JMLab PS5.1 i jedynie czego mi brakowało do szczęścia to trochę podstawy basowej. Jedyna modyfikacja jaka ja przeprowadziłem polegała na założeniu porządnych gniazd głośnikowych coś la WBT i zastąpieniu połączenia na wsuwki i blaszki dokręcane śrubkami lutem z dodatkiem srebra.

PS. Dzięki za informacje o tym sprzedawcy z Jaworowej.

Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Primare A20mkII i jestem z niego coraz bardziej zadowolony. Jest to muzykalny, dynamiczny wzmacniacz, ktory oferuje niski, kontrolowany bas, piekna, naturalne srednice i dobre wysokie tony, choc przyznaje, ze wysokie moglyby byc troche bardziej dzwieczne i szczegolowe. Z drugiej strony pewnie w moim przypadku moze to wynikac z uzywanych kolumn. Slyszalem ten wzmacniacz z Proacami Studio125 i wysokie byly duzo lepsze niz u mnie (co dziwne nie jest).

Poza tym moim zdaniem ten wzmacniacz jest po prostu piekny :-)

Piterski - źle mnie zrozumiałeś sprzedawca był z Combitu na Powstańców, a na Jaworowej było spotkanie forumowiczów. Złego słowa nie mogę powiedzieć o Witku z Jaworowej jako sprzedawcy.

Dali bóg nie mam pojęcia co gość chciał usprawnić - fakt że wysokie "położył" - z resztą to był dziwny gość.

Sam się nad niedłubanym Coplandem zastanawiałem, do czasu jak podłączyłem u siebie Deltę - potem to już szybko poszło.

Zegarmistrz -> Dziękuje. Troche musze jeszcze nad nim popracować okablowac i zainstalować w swoim nowym własnym mieszkanku. Najbardziej jestem zadowolony właśnie z Coplanda szczególnie po wymianie lamp. Zamiast maranza chciałem kupić angielski DPA, ale zwineli produkcję. Niezwykle muzykalny mój ideał, ale jak to z idealami bywa wymkął mi się z rak. Ostatnio męczyliśmy mój zestaw u pal55 na jego kabelkach i było nieźle, no może basu troche zadużo (nad tym delikatnie pracuje). Jak się zainstaluje na nowym miejscu to chętnie zapraszam kolege z Wrocławia :))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.