Skocz do zawartości
IGNORED

Alchemist MAXIM, ktos slyszal????

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Widzialem ogloszenie tego wlasnie wzmacniacza i jest do kupienia za 1200 zl. Kompletnie nie wiem jak gra itp i interesuje mnie czy jest wart tych pieniedzy. Prosze o jakies info na ten temat.

[obrazekLUKASZ-123529_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8419-alchemist-maxim-ktos-slyszal/
  • Redaktorzy

Może to Ci trochę pomoże:

Ukryta Zawartość

a ba stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystukali o nim:

"Fluid and musical but upper bass is a little dry. Useful phono stage with but with a little sibilance and ringing"

i jeszcze tutaj masz małe co nieco:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dawno dawno temu znajomy mial Axioma - poprzednika Maxim przynajmniej w tej samej klasie cenowej. wtedy jakies 6-7 lat temu kosztowal jkaies 1300-1600 zlotych wiec 1200 to chyba lekka przesady, za niewiele wiecej mozna wyrwac Krakena. Co do grania to bylo na tyle dawno ze nie powiem ci szczegolow natomiast nie przypadl mi do gustu, wole brzmienie Musicala czy Arcama.

P.

Maxim ma przedwzmacniacz phono - tym sie różni od Axsioma- grałem na tym wzmacniaczu kilka lat. Jako produkt

budżetowy spisywał się nieźle, przynajmniej nic nie,, piszczało,,. Trochę mało przejrzysty, bas przyzwoity jak na 32 W. Ogólnie dźwięk niemęczący, jak to pisali kiedyś krytycy gazetowi ,, analogowy,,.

Cenę 1200 zł jest presadzona. Za połowę warto go kupić.

Lisor.

Ja za 1500 w 2002 roku kupiłem już srebrnego Krakena (obudowa stalowa nie aluminiowa) z podwójnym zasilaczem – „Lazur” nie chciał wtedy wziąć go nawet w komis bo właśnie Axiom mu zalegał ale cyne tego nie pamiętam.

Posiadam Maxima od 4 lat i nie zamieniłbym go na nic innego.

Wzmacniacz ten jest dla mnie ideałem w swojej klasie cenowej. Faktycznie jest troszke nieprzejrzysty, co można naturalnie zmienić dobierając odpowiednie kable. U mnie gra z Dynaudio Contour 1.1, Rotelem RCD991 do tego kabelki Kimbera. Po prostu cudo.

Do tego wszystkiego dochodzi jego niepowtarzalny charakter - gra po prostu analogowo, można jego słuchać godzinami, co nie ma miejsca przy innych wzmacniaczach Alchemista -Kraken - które posiadają specyficzne zimne brzmienie z którym cięzko sobie poradzić.

Co sie tyczy ceny - 1200 PLN, to nie jest to moim zdaniem przesadzone, swojego kupiłem za 1400 PLN w niejakim komisie ze sprzetem audiofilskim. Faktycznie w prasie fachowej pojawiła sie wzmianka iż ma on kosztować 1300PLN - z tego co pamietam w "Audio i Video", ale sprawa u dystrybutora wyglądała calkowicie inaczej, z moich danych wynosiła ona 1800 PLN.

Osobiście bardzo go polecam, decyzje jednak pozostawiam wam. Jest to jednak jedna z nielicznych okazji nabycia tej perełki, która na rynku wtórnym jest raczej nieuchwytna,a to chyba najlepiej swiadczy o zadowolonych słuchaczach ;))

pozdrawiam

Arek

Miałe kiedyś kontakt z CD tej firmy i faktycznie brzmienie nie najgorsze, pamiętam tylko, że nie zrobił na mnie złego wrazenia, jednak mial jeden feler pikał przy odczytywaniu każdego nastepnego utworu w przerwach. To taka tylko refleksja.

Areksusis a który z Krakenów (czy w ogóle z Alchemistów) miał zimne brzmienie? Niestety cudów na tym poziomie oczekiwać nie można np. żaden ze wzmacniaczy tej firmy poniżej Foseti nie napędzi przykładowo popularnych Spendorów 2/3. Mnie osobiście brzmienie Axioma po krótkim czasie męczyło w szczególności perlista góra i „zawoalowanie” środka różne są oczekiwania co do prezentacji dźwięku Kraken pomimo swoich wad jest na pewno neutralniejszy, szybszy i gra bez zbędnych zakolorowań no ale to inna liga więc może porównanie jest niestosowne. Oczywiście co do ocieplenia trzeba by wyznaczyć jakiś odnośnik. A może to ocieplenie mylisz z tzw. „zamuleniem"?

Wielkie dzieki za wyczerpujace komentarze odnosnie tego wzmacniacza. W takim ukladzie wybilem sobie go za te pieniadze z glowy. Mam jeszcze pyanie. Co sadzicie o tym wzmacniaczu: CREEK 4040s2 za cene jakies 700 zl ?? Jak np bedzie sie on mial w porownaniu do Cambridge Audio A 500 ??

Znalazłem dziś w komisie tuner NIKKO.Ktoś słyszał sprzęt tej marki?Odsłuch w sklepie niestety nie był możliwy.Wygląd obłędny acz stara produkcja(wejścia na DIN).Chyba z przejściówkami nie powinno być problemu?

gorek666

Jak przeglądasz allegro trafiają się ciekawsze wzmacniacze np. Sudgen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można się spodziewać że w ty przypadku cena ustawiona była na 800zł w W-wa na Boya za taki sam chcą 1000 w tym sklepie jest jeszcze o wiele lepsza Optima 140 R (zdalne sterowanie). Inne ciekawostki u Lazura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Revox A 78 mk. 2 za 1100 w stanie mi nie znanym - przy tej cenie powinien być idealny - na allegro jakiś czas temu wzmacniacze te nie osiągały 500 zł teraz oscylują w okolicy 800.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.