Skocz do zawartości
IGNORED

magnetofon jako wzmacniacz słuchawkowy

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie wpadłem na pomysł może dość kontrowersyjny ale nie zaszkodzi go przedyskutować.

Otóż mam już dość wzmacniaczy słuchawkowych i testowania kolejnych tego typu wynalazków. Być może trafiałem na wadliwie zaprojektowane konstrukcje bądź po prostu na kiepskie klocki. Nie chodzi o jakość dźwięku (choć ta też jest bardzo ważna) ale o banalny problem z równomiernym wzmacnianiem obu kanałów. Zawsze, ale to zawsze jeden kanał był cichszy bądź głośniejszy w zależności od położeni gałki 'volume'. Nie będę podawał marek i nazw tych klocków - nie o to chodzi w tym wątku.

Nic mnie tak nie wkurza jak nierównomierne wzmacnianie kanałów.

Teraz do sedna. Jest na rynku cała masa magnetofonów. Są nawet fajowe sprzęty z uszkodzoną mechaniką co w naszym przypadku w niczym nie przeszkadza. Czy ktoś zetknął się z magnetofonem mającym na pokładzie rewelacyjne/genialne/bardzo dobre jakościowo muzycznie wyjście słuchawkowe? Wiadomo, że każdy magnetofon posiada wskaźniki wysterowania i balans kanałów. Tak więc nierównomierne wzmacnianie widzimy na wyświetlaczu (oraz oczywiście słyszymy) i regulujemy wówczas poziomy kanałów regulatorem 'balans'.

Oczywiście mam we wzmacniaczu wyjście słuchawkowe (całkiem dobre), ale jest ono ukryte pod aluminiową klapą i nie chce mi się jej uchylać co jakiś czas oraz co chwila odłączać pstryczkiem kolumn. Czasem się zdarzy, że nakładam słuchawki kilka razy na godzinę i klikanie w przekaźnik od kolumn zbytnio mi się nie podoba.

Jeśli więc ktoś zetknął się z magnetofonem posiadającym dobre wyjście słuchawkowe to proszę o odzew.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Widać miałeś do czynienia z bardzo kiepskim sprzętem albo ''szukasz przyszłowiowej ... w całym'' .

1. Nabyć wzmacniacz z 2ma monofonicznymi potencjometrami ( wtedy sobie ustawisz poziom na '' ucho'' o ile ci sie uda zrobic to lepiej niż dobremu klasycznemu stereofonicznemu potencjometrowi ).

2. Jeśli liczysz na ''wskazniki'' to zapomnij o nich dokładnośc większości z nich jest o tzw '' kant (_._) rozbić.

Pozdrawiam;MicSzu.

Korzystam na co dzień z wyjścia słuchawkowego w Technics RS-AZ7 i Sennheiserów HD600. Gorąco polecam. Prawdopodobnie inne decki Technicsa są także godne polecenia w tej kwestii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.