Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana rur bassreflexu - skutki

moonwalker

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolegów.

mam pytanie - problem i prosiłbym o pomoc jeśli to możliwe. Próbowałem sam znaleźć odpowiedź ale nie udało mi się to gdyż wnioski dla mnie nie są jednoznaczne. Mam kolumnę w której według projektu powinny znajdować się dwie rury bassreflexu, śr. wew. 99 mm, długość 145 mm, powierzchnia otwarcia 70 mm kw.Obecnie znajdują się tam rury śr. wew. 80 mm, długość 250 mm, powierzchnia otwarcia 50 mm kw (przy czym są to rury kątowe). Czy zamiana na rury oryginalne (o oryginalnych wymiarach) ma sens? Pytam bo musiałbym rozwiercać obudowę a to dla mnie kłopot.

https://www.audiostereo.pl/topic/84339-wymiana-rur-bassreflexu-skutki/

To, co masz teraz, diametralnie zmieniło strojenie względem oryginału. Mniejsza średnica i większa długość rur znacznie obniża częstotliwość rezonansu, zmniejszając skuteczność strojenia.

Zmiana rur na oryginalne powinna zwiększyć skuteczność basu i (jeśli projekt był prawidłowo obliczony) wyrównać jego poziom.

Spróbowałem zadać to Winisd i przy założeniu 50 litrów gość zjechał ze strojenia 65 Hz na 45 Hz. Spora różnica. I tak za wiele pewnie się nie dowiemy, ale rzeczywiście ciekawe, co to za głośnik lub głośniki i dlaczego zastosował podwójny bass reflex. Z różnych źródeł wynika, że należy się trzymać dla małych obudów raczej 1,22 X fr, a przy większych 1,5 albo wyżej. Czyżby dysponował głośnikiem z częstotliwością rezonansu dwa razy niższą, niż projekt gotowej kolumny. Mogę się mylić, ale to wygląda na skalę estradową, albo szafa do lampki wielkości lodówki. Have a nice day.AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Misimor prosze nie badz zlosliwy. Moj blad bo powinno byc cm a nie mm. Konstrukcja jest nietypowa bo jest to atlas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na stronie sa linki do zastosowanych glosnikow. Ten wewnetrzny tiw 250 jest maly jak na obudowe i wielkosc bassreflexu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy tak skomplikowanej obudowie nie bawiłbym się w żadne kombinacje, tylko zrobił całość dokładnie jak konstruktor przykazał.

Z rysunków trudno jest wykumać jak całość jest zrobiona, ale jeżeli komora TIW400 jest połączona z górną komorą TIW250 to jest to hybryda bandpassu otwartego z obu stron (z punktu widzenia TIW250, TIW400 robi za membranę bierną górnej komory) z podwójnym bassreflex'em dla TIW400. Koszmar do modelowania, jedyne wyjście to założyć że konstruktor wiedział co robi i zbudować całość dokładnie wg. planu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.