Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mnie jeszcze pamietasz ? Moje pierwsze plyty.

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Piec plyt, ktore bede pamietal do konca zycia. Byly to czasy szkoly podstawowej, czyli lat temu dwiescie trzydziesci

siedem :) :) :)

Mialem dziesiec lat i kupilem pierwsze oryginalne angielskie wydania "In Rock" i "Fireball" Deep Purple, placac za nie

srebrnymi dwustuzlotowkami, po 600 zlotych za kazda. Chyba rok pozniej, nabylem podwojny koncertowy album War "Live",

rowniez podwojny koncert Colosseum "Live" oraz najlepsza moim zdaniem plyte Santany - "Santana 3". Tak, tak, to byly

czasy ! Gieldy plyt, wymiany, ciocie i wujkowie na "zachodzie" itd. itd. Kult czarnego krazka, Fonomaster, Meluzyna

i marzenia o coraz to wiekszej kolekcji plyt. A jak bylo u Was ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Mariusz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Byly to czasy ...lat temu dwiescie trzydziesci siedem :) :) :)

Swoje pierwsze płyty dostałem w paczce od wujka z Ameryki, a było to około 180 lat później.

Niestety na Amazonie chyba nie można ich kupić, natomiast na tubce są filmy z ich przesłuchań, które w moim przypadku wyglądały i brzmiały dokładnie tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozostałe 6 utworów z mojego pierwszego albumu też sfilmowano i na tubce umieszczono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Moje pierwsze płyty to w kolejnośći kupione w merlinie lat 6-7 temu. Były to Marilyn Manson "AntischistSuperstar", "Animal Machnies" - pierwsza paczka. Pamiętam że bałem się tego słchać jak mama była w domu:) Chodziłem w tedy do gimnazjum 2 klasy. Póżniej nieco lżej: Nirvana "In-Utero". I znowu ostro: "HollyWood" Mansona. Piątej nawet nie pamiętam:D

• 2 miesiące później...

Trzynastego września ukaże się wznowienie płyty Jimi Hendrix'a - "Hendrix in the West". Jest to zbiór koncertów

z 1969 i 1970 roku z "Kalafiorni". Miałem tę płyte dawno temu, również jako jedną z pierwszych w mojej analogowej

kolekcji. Wspominam ją z sentymentem i zawsze chciałem ją mieć w swoich obecnych zbiorach. W US była nie do dostania.

Aż tu nagle pojawiła się ! Jest dostępna ! Już jest w koszyku i czekam na przesyłkę ! Jestem ciekaw, jak po tylu

latach odbiorę te nagrania, bo i gust mi się zmienił i jak najbardziej timing :) Z drugiej strony Jimi to Jimi,

i jego muzyka chyba nigdy mi się nie znudzi. Byłem uzależniony od jego muzyki i cieszę się, że teraz, po tylu latach,

będe w posiadaniu płyty, którą tak bardzo kiedyś ceniłem. Pamiętam, że analog brzmiał bardzo dobrze. Zobaczymy jak

będzie z najnowszą wersją na CD.

5135cXrZKUL._SL500_AA300_.jpg41Ho7hdt2LL._AA300_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Moje pierwsze nabytki to były płyty z serii Polish Jazz oraz powaga z demoludów.Niestety nie miałem wujka w Ameryce.A było to jakieś dwieście czterdzieści lat temu.

Moje pierwsze nabytki to były płyty z serii Polish Jazz oraz powaga z demoludów.Niestety nie miałem wujka w Ameryce.A było to jakieś dwieście czterdzieści lat temu.

Ja też nie miałem wujka w Ameryce :) Piszę o tych pierwszych płytach, niedostępnych w księgarniach muzycznych.

No bo jak naprawdę pierwsze pierwsze, to były to wydania "Muzy Records" i Tonpressu. Pamiętam wydania Cz. Niemena,

SBB, Budki, Testu, Wojciecha Skowrońskiego, Klanu, póżniej Laboratorium, Extra Ball. Z "zagranicznych" to jakieś

pojedyńcze egzemplarze wydane przez Muzę jak Atomic Rooster, Procol Harum, The Nice i całą masę innych, których

już niestety nie pamiętam. Do tego dochodziła cała sterta węgierskiej muzyki rockowej i czeskiego Supraphonu.

Chodzi mi głównie o pierwsze płyty - tak ciężko u nas dostępne - z katalogów zachodnich i amerykańskich wytwórni.

Zaopatrywałem się głównie na giełdzie płyt w Pałacyku we Wrocławiu. Niemal każda niedziela, to była obecność

obowiązkowa w tym kultowym miejscu. Każdy zakup płyty to było dla mnie wielkie wydarzenie. To były czasy !!

Sam fakt o ograniczonej dostępności tytułów i jak najbardziej bardzo wysokie ceny płyt, powodował, ze zakup nawet

pojedyńczego egzemplarza wywoływał u mnie euforie.....To se ne wrati, pane Havranek.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Absolutnie pierwsza-jak zaznaczyłeś-z katalogu zachodnich/amerykańskich wytwórni,to była Lp.PF"Meddle"!Kupiona na jednej z niedzielnych giełd sprzętu,jakie miały miejsce w jednym z pobliskich akademików.Pamiętam,ze dla tej Lp.wybrałem najlepsze miejsce z pośród możliwych!Zagroziłem,że za dotknięcie tego egzemplarza, grozi surowa kara,a konsekwencje będą odczuwalne dla wszystkich domowników!:)))

Rzeczywiście,to był okres,kiedy zakup płyty był wydarzeniem absolutnie wyjątkowym!Rodzaj święta,a emocje ,które temu towarzyszyły wprost niewyobrażalne!!!

Nawiasem,to też miałem podobny składzik polskich wykonawców z przewagą kapitalnego SBB!Był jeszcze niejaki Połomski i Maryla R.

Fajny temat MarkN!Sporo wspomnień i pozytywnych emocji!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie pamiętam już jaka była pierwsza kupiona osobiście płyta.

Pamiętam jedynie jak się stało w gigantycznych kolejkach na Rutkowskiego do sklepu firmowego Tonpressu...

Edit...

a pierwsze słuchane to były bajki na pocztówkach. teraz mówią na to audiobooki :)

Fakt!Jak mogłem zapomnieć o audiobookach:)Jedną z zapamiętanych była pocztówka Rolling Stones.A stało się ,stało!!!za "paczką"Krzaka,ale to tak nawiasem,bo nie zupełnie w temacie.

5907783495274_przygody_koziolka_polski_nagr.jpg

No widzisz Thoro, ja nie miałem okazji mieć tej płyty, chociaż jak najbardziej śledziłem ten znakomity serial.

Był on jednym z moich ulubionych, zaraz obok "Porwania Baltazara Gąbki" i "Bolka i Lolka". Jednak jak zacząłem

się interesować muzyką, odstawiłem seriale na bok. Nie mniej jadnak "soundtrack" z "Przygód Koziołka Matołka"

należy niewątpliwie do interesujących pozycji. Ciekawe jaka jest różnica między analogiem i CD ?

Dzięki za bardzo ciekawy i interesujący wpis :) Nara !

Byłbym zapomniał. Czy miałeś także część pierwszą i drugą ?

Parker's Mood

Jedne z pierwszych płyt słyszanych i widzianych:

N-0576.jpg

L-0454.jpg

Moje pierwsze własne płyty - prezenty

sbb1.jpg

Kiss epka czerwona

2570469527_dbfeb36acd.jpg

Pierwsze płyty kupione za własne zarobione pieniądze (za 2 ówczesne pensje)

Ukryta Zawartość

post-8986-0-87577800-1315166973_thumb.jpg

post-8986-0-92023500-1315166983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nie robię sobie jaj. To pierwsza płyta jaką dostałem. Jakieś 35-37 lat temu. To nie był soundtrack a bajka czytana przez kogoś. Miałem I i II część. Własne, świadome zakupy to początek lat 80-tych.

Tsa, Bank, Exodus, Krzak, Lombard i cała reszta. Pierwsza zagraniczna płyta to był jakiś jugosłowiański Iron Maiden.

Moja pierwsza płyta?

To chyba będzie Tymoteusz Rymcimci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

.... a to moje pierwsze czwórki / za odkładane kieszonkowe / , trochę czas i koledzy balangowicze naruszyli koperty.....

Ukryta Zawartość

post-20684-0-78146300-1315228692_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze moje winyle na początku lat '70 to Suzi Quatro,Slade ,Osmond ,te dostałem od starszego kolegi ,który przeszedł na "cięższe granie" ,miał ojca marynarza więc i "dostęp" do płyt. W '75 za swoje ,kosztem wielkich wyrzeczeń kupiłem jedynkę Bad Company .

Muzy słuchałem już dużo wcześniej ,przegrywanej od kolegów z winyla jak się miało szczęście ,częściej z taśmy.

Pierwsze moje winyle na początku lat '70 to Suzi Quatro,Slade ,Osmond ,te dostałem od starszego kolegi ,który przeszedł na "cięższe granie" ,miał ojca marynarza więc i "dostęp" do płyt. W '75 za swoje ,kosztem wielkich wyrzeczeń kupiłem jedynkę Bad Company .

Muzy słuchałem już dużo wcześniej ,przegrywanej od kolegów z winyla jak się miało szczęście ,częściej z taśmy.

Ja swoje pierwsze płyty Bad Company kupiłem w Jugosławii, będąc na wakacjach z rodzicami pod koniec lat siedemdziesiątch, a konkretnie w 1978.

To był istny szał, jak pierwszy raz wpadłem do sklepu muzycznego i zobaczyłem taką ilość płyt !!!

Kupowałem dosłownie wszystko - oczami i wyobraznią - jak jakiś czubek.

Chciałem mieć dosłownie wszystko. Tak, to były czasy !!! Jak sobie teraz przypomnę, to sam z siebie się śmieję.

Pozdr, M.

Parker's Mood

• 1 rok później...

Szkoła podstawowa, wczesna, drugi gramofon, nowa płyta z księgarni muzycznej, wydawnictwo Muza, Livin' Blues... Rok 1226...!

Gramofon_Unitra_Fonica_WG_580_z_Glosnikami.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Dalej podstawówka i XI wiek...!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Szkoła podstawowa, wczesna, drugi gramofon, nowa płyta z księgarni muzycznej, wydawnictwo Muza, Livin' Blues... Rok 1226...!

Gramofon_Unitra_Fonica_WG_580_z_Glosnikami.jpg

Ukryta Zawartość

Drapak inny ale płytę pamiętam 1226 szerlina chyba była.

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Młodyś. Też miałem taki gramofon, ale bez zmieniacza płyt. Było to nieco wcześniej. Gdy kupiłem Livin' Blues to już bylem na studiach.

Moje pierwsze stereo, od tego właśnie zacząłem to Zegarmistrz światła Tadeusza Woźniaka.

Niestety płyta odtwarzana najpierw na przerobionym Bambino, potem na tym WG-500. W czasach współczesnych ze smutkiem, ale wyniosłem płytkę na śmietnik.

Po technicznym średniowieczu, nowy okres i wielki, po WG 580, jakościowy skok do przodu... wraz z powiększającą się z tygodnia na tydzień kolekcją płytową...

gramofon-fonomaster-unitra-2503294780.jpg

Ukryta Zawartość

Młodyś. Też miałem taki gramofon, ale bez zmieniacza płyt. Było to nieco wcześniej. Gdy kupiłem Livin' Blues to już bylem na studiach

No to respekt i szacunek dla starszych...! Nie mniej jednak chciałbym być młodszy, tak może o dwie dekady... posiadając obecny mózg!

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

gramofon-fonomaster-unitra-2503294780.jpg

Miałem i szacunek dla niego ;) lata 1982-1987 i jedna z pierwszych płyt granych na nim

La_Woman-front.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Artur i SBB, rok 1982, chyba

Ukryta Zawartość

post-18352-0-37204400-1362426300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Rok 1979, początek września, pierwszy porządny (na miarę PRL) gramofon. Fotka jest współczesna.

4.jpg

Pasjonowałem się soulem. Jeden z moich ulubionych wtedy zespołów to Commodores.

post-38867-0-43270500-1362432119_thumb.jpg

Dziś już nie przepadam za tym gatunkiem.

W dalszym ciągu klamry podstawówki, jednak już póżnej i na przemian z DP, LZ, PF, JH, JJ, BS... czy też moimi fanami praktycznie od początku, czyli Santaną, War, Colosseum, art-rock zakorzenił się w kolekcji płytowej, zdobył sympatię i na pewno wywarł wpływ na moje dalsze poszukiwania... poniżej czeski Collegium Musicum...!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.