Skocz do zawartości
IGNORED

Diora CD-502 vs Denon DCD-980

Wróbelek Elemelek

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak, że mam Diorę i znajomy chce się ze mną zamienić na swojego Denona. Jemu chodzi o fakt, że do Diory jest pilot, z którego zresztą i tak nie korzystam. Ja z kolei mam już wzmacniacz Denona, więc CD tej samej marki wyglądałoby po prostu ładnie. Ponadto DCD-980 ma regulację głośności na wyjściu słuchawkowym, więc podczas wieczornych odsłuchów mógłbym słuchawki podłączać bezpośrednio do odtwarzacza.

Pozostaje tylko pytanie- czy ten Denon nie zagra podobnie lub nawet gorzej od Diory CD-502?

https://www.audiostereo.pl/topic/84484-diora-cd-502-vs-denon-dcd-980/

Denon zagra moim zdaniem lepiej, chociaz moglby miec transport Diory (Diora ma CDM4/19) ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Własnie, porownajcie sami, moim zdnaiem DCD-980 to chyba najlepszy tani CDek, ktory zloil nie raz dupe drozszym odtwarzaczom. Moze i wyglada dosc archaicznie ale jest niezawodny i tani w utrzymaniu. Ja mialem dobity egzemplarz, a chodzil lepiej jak obecny DCD-1550AR.

?👈

Denon zagra moim zdaniem lepiej, chociaz moglby miec transport Diory (Diora ma CDM4/19) ;)

Zgadza się. Diora rzeczywiście korzysta z CDM-4, a Denon KSS-240A.

Z kolei jeśli chodzi o przetworniki cyfrowo-analogowe to jest to odpowiednio TDA1543 dla Diory i 2 x PCM61P – SM5840AP dla Denona.

Wróbelek Elemelek

A nie prościej zamiast pytać na forum. umówić się z Kolegą niech przyjdzie z Denonem do Ciebie i odwrotnie ?

Gdyby była taka możliwość to nie zawracałbym Wam gitary. ;)

Mieszkamy praktycznie na dwóch końcach Polski i widujemy się zaledwie kilka razy w roku. Widzieliśmy się tydzień temu, więc nieprędko będzie następna okazja do posiedzenia przy piwku.

Własnie, porownajcie sami, moim zdnaiem DCD-980 to chyba najlepszy tani CDek, ktory zloil nie raz dupe drozszym odtwarzaczom. Moze i wyglada dosc archaicznie ale jest niezawodny i tani w utrzymaniu. Ja mialem dobity egzemplarz, a chodzil lepiej jak obecny DCD-1550AR.

Czytałem Twoje posty na temat DCD-980. Podobno wymieniłeś DCD-755AR właśnie na DCD-980. To dość ciekawe, bo DCD-755AR jest dużo droższy, a ponadto wyposażony jest w nic nie mówiącą mi funkcję Alpha Processing, która to podobno poprawia brzmienie.

Bym zapomniał, wiecie jak wygląda sprawa z wyjściem słuchawkowym tego Denona tzn. siedzi tam jakiś układ odpowiadający za wzmocnienie sygnału?

Witam.

tak się składa że mam 1550 AR i miałem 980 .

Rafał735 sądzisz że 980 chodzi lepiej od 1550 Ar pod jakim względem????

Bo ja sądzę że 1550 AR a 980 dzieli przepaść brzmieniowa na korzyść 1550AR.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Wg mnie dcd-980 gorzej brzmi niż dcd-810, który jest na PCM56

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam.

tak się składa że mam 1550 AR i miałem 980 .

Rafał735 sądzisz że 980 chodzi lepiej od 1550 Ar pod jakim względem????

Bo ja sądzę że 1550 AR a 980 dzieli przepaść brzmieniowa na korzyść 1550AR.

Rafalowi zapewne chodzilo o mechanike tacki ;)

Poszukalem troche i okazuje sie ze Diora to w 100% standardowy kit Philipsa, nie wiem tylko jeszcze jakeigo modelu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Również jestem ciekawy w czym DCD-980 jest lepsze od dcd1550. Rafał, wyjaśnij o co dokładnie chodzi.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie chodzi o brzmienie tylko o mechanizm. DCD-980 czytal wszystko, nawet bazarowe CD-Ry po 50gr, stare, porysowane i zleżałe. Szybko przełączal sciezki i blyskawicznie wczytywal plyty. DCD-1550AR juz tak nie chodzi. Nie wczyta byle jakiej plyty, a jak juz to przychodzi mu to z duzą trudnością, wolniej przełącza tracki itd. Nie wiem od czego to zalezy, ale tak jest. Wczesniejszy DCD-835 chodzil podobnie. Jeszcze wcześniejszy DCD-1290 tez, a niby ma taki sam napęd. Potem kupilem drugie DCD-1290, bo myslalem ze mam jakis trafiony egzemplarz, ale jednak bylo to samo.

Jak kupilem DCD-1290 to musialm se zgrac od nowa z 50 plyt, bo nie chcial czytac. Wczesniej ze spokojną głową kupywałem se Maxelle w LIDLU po kilka groszy, a tu potem wyszedł niezly pasztet. Oczywiscie wczesniej przed przegraniem tych kilku dziesięci płyt spróbowalem przelozyc napędy między DCD-980, a DCD-1290, bo myslalem ze w DCD-1290 pada juz laser. Najsmieszniejsze bylo to ze DCD-980 na napędzie DCD-1290 dalej chulał jak błyskawica, a napęd od DCD-980 w DCD-1290 nic nie chcial od zycia.

Podobnie jest z nizszymi modelami, tymi ponizej DCD-980. Tez wszystko ladnie ogarniają, jak mialem DCD-560, czy DCD-580 tez chodzily jak burza.

?👈

Hmmm, ja mam dcd1450 i jeszcze nie miałem żadnego problemu z czytaniem cd-r. Niektóre też były porysowane (czy mocno czy nie to pojecie względne) i bez problemu. A może w swoim dcd1550 powinieneś przeczyścić ten laser?

Albo płytą do czyszczenia, albo rozebrać i wacikiem ze spirytusem "oczko" lasera (tak kiedyś mój brat robił w wierzy) ...

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

rozebrać i wacikiem ze spirytusem "oczko" lasera

Po takich zabiegach możemy bardzo łatwo uszkodzić laser, do czyszczeni soczewki służy odpowiedni preparat np. Kontakt IPA.

A co do porównania CD-502 z Denonem mogę powiedzieć tyle sam porównywałem CD-502 z pewnym cd Denona, nie pamiętam jaki to był dokładnie model gdzieś do ceny 200zł i jednak Diora zagrała nie co lepiej do tego ten odtwarzacz odtwarza praktycznie każdą nawet bardzo poniszczoną płytę, niestety Denon którego porównywałem był nie co wybredny na nośniki :).

No możliwe, że są specjalne środki. Ja się nie znam na czyszczeniu sprzętu. Wiem, że wieża działa do dziś ;)

Jak ktoś sie nie chce bawić to zostają jeszcze te płyty czyszczące.

Laser jest czysty i sprawny. Raczej dziwna by byla sprawa ze w 2 szt DCD-1290, 835 i 1550AR mialem brudny laser. A w 2 razy starszym DCD-980 byl czysty i dlatego chodzil jak burza.

Chyba poprostu nie widziales jak pracuje 980.

?👈

Troszkę mnie to dziwi >>>rafal735r ,że 1550AR na takie złe opinie u Ciebie mam ten odtwarzacz od nowości (kupiłem go kiedyś nowiusieńkiego w sklepie :) )

do tej pory działa wyśmienicie czyta wszystko co jest na płytach CD,CD-R,CD-RW i robi to bardzo szybko dostęp jest szybki bez czekania na reakcje. przeszedł gruntowne czyszczenie jakieś 5 lat temu i dalej jest ok.

Mogę szczerze polecić ten model jeśli oczywiście będzie w 100% sprawny i w dobrym stanie.

Pozdrawiam serdecznie Wojtas.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

No mój 1450 ar też nie jest nowy, lecz w idealnym stanie i nie ma żadnych problemów... A że nie widziałem jak pracuje 980 to fakt.

Nie mowie ze 1550 jest zly, bo zeby byl to bym go pogonil, ale fakt jest taki ze 980 "żarł" wszystko, a 1550 jest czasem wybredny dla tanich CD-R, podobnie jak reszta przezemnie wymienionych 1290 czy 835, ktory szedl na rynek UK. Co do stanu mego 1550AR tez jest prawie ze idealny, ma dosc maly "przebieg", bo ekran swieci bardzo jasno w porownaniu do moich wczesniejszych odtwarzaczy.

Jak wrzucalem plyte do 980 to nawet nie czekalem chwili, tylko szuflada sie zamknela i juz szedl pierwszy track. I tak bylo na wszystkich plytach. Teraz jak zamykam szyflade w 1550AR to wczytywanie trwa ze 2-3s. Przezucanie kawalkow tez jest dluzsze.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.