Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w reanimacji

Paweł P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych pomocą.

Na wstępie szczerze informuję ,że nie jestem z branży elektronicznej.

Otóż około 6 lat temu postanowiłem zbudować sobie kolumny głośnikowe do pomieszczenia 48 m2, ale miejsce do odsłuchu ma w kwadracie gdzieś ponad 36 m2 . Dlatego podaję to do wiadomości ,żeby uzasadnić ich wielkość. Na ,,Aledrogo" poznałem kogoś ,kto zaproponował jakie głośniki mam zakupić i na ich podstawie po jego obliczeniach jakie obudowy stworzyć. Wstęp długi ponieważ gdybym powiedział od razu jakiej firmy, większość zmieniła by stronę :(. Zbudowałem obudowy ,usztywnione,wygłuszone i jakoś wykończone , na tyle aby mogły stanąć. Wysokie gdzieś 175 cm. Zawiozłem gościowi obudowy do uzbrojenia i zestrojenia BR. Zwrotnice ,,jakieś " też z ,,Aledrogo". Jak oglądam zdjęcia w necie innych konstrukcji ,to ta jest jakąś miniaturką jak patrzę na cewki i kondensatory w innych. Otóż ( i już się boję) cała budowa na STX-ach. Podobały mi się ze względu na ładne ,żółte membrany. Po niedługim czasie spaliłem wysokotonowe i jednego średniotonowego. Trzeba było kupić nowe i nowe zwrotnice z zabezpieczeniem na półprzewodniku. Tak mi poradzono. Konstrukcja 3 drożna po dwa głośniki z każdego rodzaju tzn. dwa niskotonowe 32-150-8 SS, dwa średniotonowe 17-150-8 SS i dwa wysokotonowe w tym kopułka 10-200-8 i tubka. Zdjęcia poniżej. Przy głośnej muzyce basy trzęsą nogawkami , ale jak na mój gust to wszystko. Moja prośba , aby wykonać pomiary i zwrotnicę aby na miarę tych przetworników troszkę te kolumny grały. Proszę mi wierzyć ,że zdaję sobie sprawę ,że hi-end z tego nie będzie ,ani wogóle nic porządnego , ale ... i tu jest to ale. Proszę choć o próbę reanimacji. Podczas budowy nie miałem pojęcia jaki to trudny i skomplikowany temat. Od dwóch tygodni czytam po nocach na tym forum i jak już liznąłem troszkę tematu ,jestem załamany. Nie zdawałem sobie sprawy ,że porywam się z motyką na Księżyc. Mieszkam w okolicach Poznania na południowym-wschodzie jeżeli chodzi o lokalizację. Jeszcze raz proszę o jakieś uwagi. Oczywiście nie takie ,że mam to spalić lub podobne.

Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-36083-0-19738300-1309201079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84522-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-reanimacji/

To ci ktoś poradził :/

Widziałem kiedyś na allegro gościa który robił podobne konstrukcje nie mające żadnego sensu - łamiące wszystkie podstawowe prawa budowy.

Najbarziej mnie razi obecność dwóch głośników wysokotonowych, to jest już porażka, głośnik wysokotonowy dajemy jeden dla konstrukcji 3drożnej, są wyjątki z dwoma ale one dotyczą b. zaawansowanych konstrukcji kilkudrożnych.

Druga sprawa te tunele basreflex, trzy krótkie - to nie wrózy nic dobrego, zazwyczaj daje się jeden większej średnicy lub dwa o mniejszej.

te trzy dają dużą średnicę i mały odcinek, pewnie strojenie będzie na jakieś 70-80Hz.

Następna kwestia to odseparowanie osobnymi komorami głośnikow średniotonowych.

Obudowa mi się podoba szkoda że nietrafnie dobrane elementy wg. porady jakiegoś "speca".

Zestrojenie tego niest cięzkie, napewno trzeba wywalić uniwersalną zwrotnicę i wg. pomiarow obliczyć nową.

Na pierwszy odstrzał pójdzie wysokotonowy, najlepiej ta tuba. Potem trzeba wg. pojemnosci obudowy poprawnie zestroić niskotonowca i dobrać mu odpowiednie tunele bas reflex.

Ja do stx'a nic nie mam, to są dobre głosniki choć nie wiem czy warte tyle roboty.

/palton/

Tak jest osobna przegroda dla średnio tonowych ,ale wspólna dla dwóch

/maxdila/

tunele BR mają długość całkowitą 12cm ( x3)

tubce można odciąć przewody,żeby nie pozostawiać dziur

Kopułka też ma swoją komorę. Niskotonowe mają swoją komorę ,która ma ujście tyłem konstrukcji za komorami pozostałych ,aż do wylotu BR. Również myślałem aby ktoś pomógł to pomierzyć i oczywiście w miarę możliwości poprawić dźwięk odpowiednim zestawem zwrotnicy.

Dzisiaj kiedy jestem trochę bogatszy o teorię z forum od ludzi,którzy wiedzą co piszą ,też mam takie zdanie o tym ,,kimś" co mi radził. I nie za darmo! Dzięki tym co tworzą takie fora ! Można się wiele dowiedzieć .Takiej teorii nie znajdzie się w podręcznikach.Pozostaje ,,polibuda" wydział akustyki :) A jak ktoś jest wykształcony w innej dziedzinie to załamuje ręce.

To ci ktoś poradził :/

Widziałem kiedyś na allegro gościa który robił podobne konstrukcje nie mające żadnego sensu - łamiące wszystkie podstawowe prawa budowy.

Najbarziej mnie razi obecność dwóch głośników wysokotonowych, to jest już porażka, głośnik wysokotonowy dajemy jeden dla konstrukcji 3drożnej, są wyjątki z dwoma ale one dotyczą b. zaawansowanych konstrukcji kilkudrożnych.

Druga sprawa te tunele basreflex, trzy krótkie - to nie wrózy nic dobrego, zazwyczaj daje się jeden większej średnicy lub dwa o mniejszej.

te trzy dają dużą średnicę i mały odcinek, pewnie strojenie będzie na jakieś 70-80Hz.

Następna kwestia to odseparowanie osobnymi komorami głośnikow średniotonowych.

Obudowa mi się podoba szkoda że nietrafnie dobrane elementy wg. porady jakiegoś "speca".

Zestrojenie tego niest cięzkie, napewno trzeba wywalić uniwersalną zwrotnicę i wg. pomiarow obliczyć nową.

Na pierwszy odstrzał pójdzie wysokotonowy, najlepiej ta tuba. Potem trzeba wg. pojemnosci obudowy poprawnie zestroić niskotonowca i dobrać mu odpowiednie tunele bas reflex.

Ja do stx'a nic nie mam, to są dobre głosniki choć nie wiem czy warte tyle roboty.

Przepraszam ,że tak długo trwały moje odpowiedzi ,ale jestem ,,tu" nowy i odpowiedzi wymagają czasu regulaminowego forum

Rysunek robiłem szybko poglądowo w paint'cie

Konstrukcja z grubej sklejki,żeby były widoczne słoje drewna ,a rama (narożniki ) dębowe grube ,ponieważ chciałem załagodzić kanty.Całość bejcowana i lakierowana na półmat.Wygłuszenie jakaś biała wełna syntetyczna do wygłuszania kolumn. Dalej kolce i granit a pod granitem wąż gumowy dla amortyzacji :)Całość napędzana wzmacniaczem (niestety) tranzystorowym :Yamaha AX-1070 ( 2x145 / 8ohm ).Radzi sobie :) Parametry mogę dodać w pliku pdf. Jak już wspominałem ,przy głośnej ,,muzyce" np. Iron Maiden robi wrażenie ( zapraszam do odsłuchu)lecz na co dzień nie słucha się w ten sposób i np. dla Tangerine Dream chciałbym słyszeć muzykę przy mniejszym natężeniu dźwięku. Pomieszczenie jak widać na zdjęciach płytki ,więc nie jest to sala odsłuchowa dla audiofilii ,lecz normalny pokój dzienny.Dalej jest dywanik pod ławą i wypoczynek.Większość chyba słucha muzyki w warunkach domowych ,a nie studyjnych.Trzeba łączyć przyjemne z pożytecznym :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym obstawal przy welnach mineralnych ulozonych do przetwornika prostopadle t.j. > nie ]. niestety akustyka nalezy do jednej z najtrudniejszych dziedzin fizyki i policzyc ciezko, lepiej juz na ucho metodą doswiadczen , jak brak bledow tez.

Zacznimy od tego że wzmacniacz Yamaha AX-1070 to kawał porządnego klocka, a do tego nie najkimś guw... typu; stk czy innym wynalazku, a na trnazystorach! Jeśli chcesz zeby ktoś Ci zrobił wyliczenia do zwrotnicy to musisz podać chociaż modele głosników i ich impedancje. Reszte osoby które chcą pomóc, powinny znaleźć u wójka google. Lub druga opcja - według mnie lepsza - poleć jakieś firmie np. "Janbo" www.janbo.com.pl. Tam również musisz podać wszystkie informacje o głosnikach, ale masz pewność że otrzymasz porządnie wykonane zwrotncie. Pozdrawiam

Zacznimy od tego że wzmacniacz Yamaha AX-1070 to kawał porządnego klocka, a do tego nie najkimś guw... typu; stk czy innym wynalazku, a na trnazystorach! Jeśli chcesz zeby ktoś Ci zrobił wyliczenia do zwrotnicy to musisz podać chociaż modele głosników i ich impedancje. Reszte osoby które chcą pomóc, powinny znaleźć u wójka google. Lub druga opcja - według mnie lepsza - poleć jakieś firmie np. "Janbo" www.janbo.com.pl. Tam również musisz podać wszystkie informacje o głosnikach, ale masz pewność że otrzymasz porządnie wykonane zwrotncie. Pozdrawiam

Modele głośników podałem w początkowym poście, ale mogę przypomnieć :

producent STX i na jedną kolumnę przypada:

- GDWK-10-200-8-AJ / 1szt

- GDM -17-150-8-SS / 2szt

- GDN -32-150-8-SS / 2szt

po 2 sztuki - to połączone równolegle ,aby impedancja kolumn wynosiła 8ohm

Gość Cadam

(Konto usunięte)

A jaka jest impedancja to nie wiem :)

Ostatnia cyfra w oznaczeniu to impedancja więc wszystkie głośniki są 8 omowe. Połączenie równoległe dwóch 8 omowych głośników daje ich impedancję wypadkową 4 omy.

Przydały by się jeszcze parametry Thiele-Small'a tych głośników, bo nie są już produkowane i tych informacji nie ma na stronie producenta.

No właśnie wczoraj szukałem i nic nie znalazłem. Ale jak juz wspominałem sam się na tym nie znam i dlatego moja prośba o pomoc :)

Ze zrozumiałych względów najlepiej z Wielkopolski :)

Jeżeli możliwa jest taka pomoc,to proszę o podanie jej ,,warunków" w PW

Powiem ci szczerze ze nie raz spotkałem się z takim problemem jak Twój. Jedyne co mogę ci zaproponować to profesjonalny pomiar dobrym sprzętem i nowa dobrze zaprojektowana zwrotnica. Żadne kalkulatory ani programy nie dadzą nic bez fizycznych pomiarów tych kolumn. Niestety musisz się liczyć z tym ze koszt takiego zabiegu napewno będzie kosztował wiecej niż 100 zł. Dużo więcej... Mam dostęp do systemu pomiarowego Clio. Jak jesteś zainteresowany do daj znać na PW. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

popelniles blad ortograficzny w slowie okreslajacym stk. pisze sie przez o zamkniete. pozatym sie grubo mylisz bo modeli stk jest kilkaset i z pewnoscia nie slyszales nawet tych ekonomicznych.

jelku bo to taki lepszy tranek bo mosfet

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.