Skocz do zawartości
IGNORED

Rada odnośnie zakupu gramofonu

janvideo24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o radę w wyborze gramofonu. Suma jaką mogę wydać, to około 2,5 tyś. zł.

Przeszukując oferty, znalazłem Kenwooda KP 990 , Denona : DP 67L , DP 60L, DP 57L, DP 790.

W najbliższym czasie nie planuję wymiany ramienia, chcę pozostać przy standartowym, zamontowanym fabrycznie.

Proszę kolegów z doświadczeniem w temacie, o pomoc, który z tych modeli wybrać.

Może inne modele, mogę w tej cenie spotkać też modele ReVox-a .

Pozdrawiam.

Jan

https://www.audiostereo.pl/topic/84537-rada-odno%C5%9Bnie-zakupu-gramofonu/

Tylko że, ów użytkownik wymienia w nim ramię :) Możesz poszukać THORENS'a 146 albo 126, ew. Projecty. Rega też robi świetne gramofony, ale mimo wszystko, trzeba się przy nich trochę pobawić. Możesz się też zainteresować Clearaudio, przekracza budżet trochę, jednak jest wart tego.

Rega też robi świetne gramofony, ale mimo wszystko, trzeba się przy nich trochę pobawić.

...w co? Przecież Rega robi gramofony wymagające minimum konfiguracji :) W sumie taki plug&play. Ewentualnie powiesić na półce ściennej.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

no wiesz, można wymienić pół gramofonu - talerz, szpindel, ramię, trochę dodać trochę ująć - zabawy co nie miara :]

a tak poważnie to Rega robi dobre ramionka mam na myśli np RB300, które po zmianie okablowania i przeciwwagi pokazuje dopiero na co je stać

ale to jest bardziej jako opcja na dobry napęd + RB300 po modyfik. a nie na przekonstruowywanie całego gramofonu Regi

audiokarma.org

Można upgrade'ować gramofony Regi, tylko może się okazać, że od upgrade'u Planara 3 lub P3 bardziej opłaca się kupić wyższy model. Przykładowo, jest gość robiący subplattery do Regi gdzieś w Stanach, lecz koszty są kosmiczne.

Co do ramienia, z tego co wyczytałem, zmiana okablowania i przeciwwagi dotyczy głównie RB250, ponieważ RB300 ma już porządną przeciwwagę.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wygląda na to ,że RB300 samo w sobie jest już dobrym ramieniem

Ale żeby nie odbiegać od wątku, bo janvideo24nie planuje modyfikacji

to jeszcze takie pytanie ....

co zamierzasz powiesić na danym ramieniu ? czy to ma być twarda wkładka MC czy np jakaś miękko zawieszona MM pokroju Goldringa lub Ortofona Black

audiokarma.org

Nie wymieniam ramienia:)

Bedzie dokladane drugie i mam nadzieje, ze warto

To co pokazuje KD-990 na oryginale to jak na ta chwile dla mnie poezja, a nawet jeszcze nie gra z tym co powinien:)

Polecam!

Witam.

Proszę o radę w wyborze gramofonu. Suma jaką mogę wydać, to około 2,5 tyś. zł.

czy to bedzie Kolegi pierwszy analog?

Witam ponownie.

Odnośnie wkładki, planuję raczej wkładkę MC.

Nie jest to mój pierwszy analog, ale poprzednie były dużo gorszej marki.

Miałem przez krótki czas ReVoxa, ale miał słabą wkładkę i problemy z napędem.

Odsprzedałem jako uszkodzony i przez dłuższy czas miałem Daniela, rodzimej producji.

Teraz Revox nie koniecznie, może coś innego. Owszem kusi Kenwood 990. Ale w tej cenie

mam też do kupienia Denona 67 lub 60L. Po zakupie z pewnością będzie jeszcze pytanie o wkładkę,

choć podobno Denonowskie wkładki są dobrej marki. Kenwooda nie mialem nigdy i nie mam doświadczeń. Ze sprzętem Denona miałem już styczność i były to solidnej jakości sprzęty, ale w dziedzinie średniej półki gramofonów nie mam rozeznania, są zaś z pewnością tu Koledzy o dużym doświadczeniu i mogą służyć pomocą.

Dziękuję.

Jan

Można upgrade'ować gramofony Regi, tylko może się okazać, że od upgrade'u Planara 3 lub P3 bardziej opłaca się kupić wyższy model. Przykładowo, jest gość robiący subplattery do Regi gdzieś w Stanach, lecz koszty są kosmiczne.

Co do ramienia, z tego co wyczytałem, zmiana okablowania i przeciwwagi dotyczy głównie RB250, ponieważ RB300 ma już porządną przeciwwagę.

Witam,

Właśnie u tego Gościa w Stanach (firma nazywa się Groovtracer) kupiłem do mojej P5 subplatter reference i akrylowy talerz. Panowie, jakość wykonania tych elementów i ich wpływ na muzykalność Regi nie są do opisania - trzeba posłuchać. Pan Frank jest bardzo miły,odpisuje szybko na maile, błyskawiczna dostawa (3 dni pocztą). Godne podziwu podejście do każdego klienta. Łaczny koszt tych dwóch doskonałych elementów wraz z przesyłką to 501$ plus koszty VAT i cła w Polsce 385PLN. Warto, zdecydowanie warto. Inwestycja na lata, co pół roku jedynie inspekcja i uzupełnienie oleju. Za czas jakiś kupię oferowaną przez tę firmę przeciwwagę. Ma doskonałe opinie na vinylengine.com. Chciałbym dodać, że wolę upgrejdowaną Regę P5 niż wyższy gotowy "sklepowy" model P7.

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.