Skocz do zawartości
IGNORED

Telefunken s 600(antyskating)

daro-driver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,może ktoś posiada wymieniony model,nurtuje mnie jak użytkownicy tego gramiaka rozwiązują temat antyskatingu w tym gramofonie,ja naprzykład gram na dl-103R handsheal nagaoka dociążona przeciwaga,i do końca niewiem jak go ustawić gdyż seryjny magnetyczny do końca niemam przekonania czy działa prawidłowo,umnie wydaje mi się że prawy kanał gra ciut ciszej,jak i cała scena dzwiękowa lekko przesunięta trochę w lewo,może ktoś coś wniesie do tematu zapraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84555-telefunken-s-600antyskating/

Witam,może ktoś posiada wymieniony model,nurtuje mnie jak użytkownicy tego gramiaka rozwiązują temat antyskatingu w tym gramofonie,ja naprzykład gram na dl-103R handsheal nagaoka dociążona przeciwaga,i do końca niewiem jak go ustawić gdyż seryjny magnetyczny do końca niemam przekonania czy działa prawidłowo,umnie wydaje mi się że prawy kanał gra ciut ciszej,jak i cała scena dzwiękowa lekko przesunięta trochę w lewo,może ktoś coś wniesie do tematu zapraszam.

Wyłącz antyskating, następnie ustaw ramię w stanie pozornej nieważkości. Opuść windę ramienia w dół (ramię "lewituje") i włącz antyskating. Jak Ci w tym momencie ciągnie ramię na zewnątrz talerza (w prawo), to znaczy, że antyskating działa. Czy owemu przesunięciu sceny w lewo towarzyszy jakby trochę jaśniejszy, żywszy dźwięk z lewego kanału, a lekko-leciutko przytłumiony z prawego? Te objawy które opisałeś, moim zdaniem świadczą o nadmiernej sile antyskatingu.

Pozdro,

Yul

Wyłącz antyskating, następnie ustaw ramię w stanie pozornej nieważkości. Opuść windę ramienia w dół (ramię "lewituje") i włącz antyskating. Jak Ci w tym momencie ciągnie ramię na zewnątrz talerza (w prawo), to znaczy, że antyskating działa. Czy owemu przesunięciu sceny w lewo towarzyszy jakby trochę jaśniejszy, żywszy dźwięk z lewego kanału, a lekko-leciutko przytłumiony z prawego? Te objawy które opisałeś, moim zdaniem świadczą o nadmiernej sile antyskatingu.

Pozdro,

Yul

Dziękuje koledze za pierwszą podpowiedż napewno sprawdze,lecz jeżeli dobrze myśle to lewy kanał jest rowkiem wewnetrznym a prawy zewnetrznym,więc jeżeli gra głośniej lewy kanał to świadczy chyba o braku antyskatingu?.

Dziękuje koledze za pierwszą podpowiedż napewno sprawdze,lecz jeżeli dobrze myśle to lewy kanał jest rowkiem wewnetrznym a prawy zewnetrznym,więc jeżeli gra głośniej lewy kanał to świadczy chyba o braku antyskatingu?.

To nie jest tak, jak myślisz. Raczej niemożliwe do realizacji, aby igła odczytywała drgania "lewobrzeżne" i "prawobrzeżne" jednocześnie. To trochę bardziej skomplikowane :). Odczyt w stereo polega na tym, że do igły są

podłączone dwa przetworniki pod kątem 45 stopni i w ten sposób w pracy "na boki" jest odtwarzany sygnał sumacyjny L+P a pionowo sygnał róznicowy L-P. Przetworniki podłączone pod kątem 45 stopni do igły odbierająw efekcie na poszczególne pary przewodów kanały lewy i prawy. Jest to spowodowane pracą nad zmniejszeniem zakłóceń. Wcześniejsze próby polegały na zapisie kanału bodaj lewego na zakrętach rowka wszerz, a prawego na wyżłobieniach wgłąb.

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.