Skocz do zawartości
IGNORED

kable do Denon pma 250 non se+tannoy m2

Vengeance

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakis budrzetowych kabli zarowno glosnikowych jak i interkonektu do tego o to zestawiku za cd to narazie pioneer pd-204 i pd-5700 ( mam oba , przy okazji , ktory wg was lepszy?)

mysle ze za interkonekt moge dac do 100 zl ale najlepiej jakbyscie podali kilka tez tanszych proppozycji zebym mogl sobie wyporzyczyc i posluchac. kable glosnikowy to tak 15/m. Widac pieniedzy za duzo nie ma , ale mysle ze nie ma co przesadzac do tekiego sprzetu. Jak byscie byli tacy mili to dajcie linki jak owe kable sa dostepne w internecie.

z gory dzieki za kazda pomoc.

--

Veng.

https://www.audiostereo.pl/topic/8461-kable-do-denon-pma-250-non-setannoy-m2/

Cordiale niestety sa juz tylko takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kiedys byl taki model za 8 zl/m bardziej popularny ale sie zmyl:PP

te tez oblecA?;]

w teraz interkonekt co polecicie?

btw Który kabel ma wiekszy wplyw na jakosc dzwieku? Z tego co ja slyszalem to interkonekt ale nie wiem ile w tym prawdy.

Ukryta Zawartość

-> Vengeance

Gdziś na forum (użyj wyszukiwarki) pojawiły się wypowiedzi o wykorzystaniu kabla mikrofonowego Cordiala do zrobienia intekonektu... może jest to jakieś rozwiązanie ??? (jeśli umiesz przylutować wtyki lub znasz kogoś, kto to zrobi oczywiście). A jako głośnikowe też polecę Ci Cordiale (właśnie tego CLS 225) - no możesz spróbować też CLS 240 - tak dla spokoju ducha i ucha :-)

Akurat posiadam Denona pma 250 se i trochę eksperymentowałem z kabelkami. Niestety na podstawie własnych doświadczeń twierdzę, że w przypadku najtańszych kabli różnice są praktycznie niezauważalne i brzmienie jest po prostu słabe. Naprawdę warto trochę pooszczędzać kupić coś lepszego. Efekt murowany. Wybór oczywiście wielki i właściwie jedynym sposobem dobrania "właśnie tego przewodu" to odsłuch. W wypadku pma 250 se polecam bi-wiring. Ja początkowo używałem głośnikowego stright wire chorusa (ok 30 zł/m, może trochę mniej) i interkonekt profigold pga 4200 (35 zł) i było ok. nawet w porównaniu z droższymi kablami. Dopiero jednak po zastosowaniu sporo droższych kabli nastąpiła radykalna zmiana w brzmieniu. Po prostu opad szczęki.

Polecam też wymianę cd-ka. Pma 250 to świetny wzmacniacz za niewielkie pieniądze. Nie słyszałem posiadanych przez Ciebie cdków ale nie sądzę aby dorównywały one klasą wzmacniaczowi (może jednak się mylę). Można natomiast kupić naprawdę fajne, używane odtwarzacze za niewielką kasę. Oczywiście mnóstwo opinii na temat różnych cd znajdziesz na forum. Nie wiem tylko czy Ci pomogą czy dopiero zamieszają w głowie :-)

To pma 250SE i pma 250 non SE to jest podobna klasa sprzetowa? w non se w srodku siedza (NECi uPC1225H:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Teraz to juz nie wiem co robic:) czy CD potrafil by zmienic brzmienie na lepsze ? bo nie wydaje mi sie ze jakis tani cd zalozmy do 200 zl bedzie gral lepiej od tych co pisalem wyzej.

Ukryta Zawartość

Zagdzam się ze stryjkiem, że PMA 250SE zagra zdecydowanie lepiej w bi-wiringu. Miałem kiedyś PMA 350SE (świetny wzmacniacz moim zdaniem) i tak było, zatem i w tym przypadku bi-wire na pewno się sprawdzi :-D

Może w takim razie (będę uparty ;-) Cordiala CLS225 na górę a CLS240 na dół ??? Vengeance musisz sprawdzić – koszty niewielkie, a może okazać się, że jest nieźle… Osobiście odradzam DNM Reson – miałem z 350SE i dźwięk był za ciemny. Spróbuj też z Kimberem chyba z serii VS (taka szaro-czarna plecionka) – słuchałem tego kabelka z 350SE i grało fajnie – rockowo, "z mięsem" że tak powiem.

Co do odtwarzacza CD – nie wiem, jak grają te Twoje Pioneery. Denon 350SE grał wyrówanym, „niejapońskim” dźwiękiem o ładnej przestrzeni i niezłym basiku, zatem 250SE musi chyba grać podobnie, może tylko basu jest mniej :-) Ja miałem do Denona 350 SE odtwarzacz NAD 521i (grało bardzo przyzwoicie)… Jeśli to za drogo dla Ciebie, to poszukaj może jakiegoś 512 lub 514 z drugiej ręki…

Ciągle zapominacie ze ja mam Denona Pma-250 bez SE którego mozna zaliczayc do zupelnie innej klasy ( tyle ze nie wiem jeszcze jakiej:P , sadzac po ukladzie operacyjnym to moze nawet wyzszej niz 250SE )

btw nie siedze w sprzecie audio tak dlugo moglobyscie mi powiedziec o co chodzi z bi-wiiring?.

A i co rozumiesz jako gora i dół:]]

Aaaa... no to nie doczytałem dokładnie... :-/ Czy masz może jakiegoś linka, żeby tego PMA 250 zobaczyć lub poczytać ? A może to on:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ???

I małe wyjaśnienie: bi-wiring to osobne zasilanie (dwoma kompletami kabli) głosników w kolumnie - sygnał idzie osobno od wzmacniacza do tweetera i woofera (przy zdjętych zworach w kolumnie)... Najlepiej mieć dwa komplety terminali głośnikowych we wzmacniaczu, a w przypadku jednego kompletu - zastosować w jednej parze kabli np. banany a do drugiej przymocować np. widełki lub po prostu zastosowac "goły" kabel.

"góra" -> sygnał idzie od wzmacniacza do kopułku wysokotonej;

"dół" -> od wzmacniacza do głośnika nisko-średniotonowego

uszanowanie,

krzych

Ukryta Zawartość

>Vengeance

Z tym linkiem to mnie trochę zamurowało. Niestety jeśli chodzi o japoński to jestem średniozaawansowany :-).

Rzeczywiście samo oznaczenie SE może powodować jakieś istotne zmiany konstrukcyjne. Miałem gdzieś opis budowy wzmacniacza 250 SE ale nie mogę go odnaleźć. Jednak przypuszczam, że opisy konstrukcyjne w żaden sposób nie oddają brzmienia sprzętu. Jeśli chodzi o 250 SE i 350 SE to rzeczywiście są "niejapońskie" i ze świetnym basem. Sam 250 - trudno powiedzieć, trzeba posłuchać. Bez względu jednak na budowę, wszystkie rady dotyczące kabli powinieneś brać pod uwagę. Na pewno okażą się przydatne.

Mi akurat Kimber nie podpasował ale wszystko jest kwestią gustu. Na pewno nie jest to zły kabel. Jeśli chodzi o DNM Reson to akurat używam interkonektu Bullet Plug i uważam, że jest super, ale to wydatek przekraczający chyba wartość wzmacniacza, chociaż wart tych pieniędzy.

Jeśli chodzi o bi-wiring to sporo opinii znajdziesz na forum. Prześlę ci też linka gdzie będziesz mógł poczytać co to takiego. Na pewno godne uwagi.

To ten link

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o cd, to zgadzam się z Krzychem. NAD ok. Niedrogo i będzie dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o to jest taki:]

Ukryta Zawartość

To jest napewno taki jak na ebayu:) tak ci sie wydaje byc moze z tej perspektywy

Denon bez SE jest troche nizszy od SE. i uklad przyciskow tez jest chyba inny:)

chyba ze myle wzmacniacze:)

-> Vengeance

Nie mam pojęcia, na jaki rynek był produkowany ten PMA 250... jest na naszym Allegro model 280 - w sumie nieco podobny do Twojej 250-ki ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Może to ta sama seria... nie masz czasem jakiś papierów, żeby stwierdzić co to dokładnie jest i gdzie szukać informacji na temat tego wzmaka ???

Ukryta Zawartość

ten na e-bay ma inny rozstaw przycisków. Na pewno nie jest to SE. Już wcześniej szukałem informacji na temat pma 250 (non SE) ale nic nie mogłem znaleźć, oprócz tego, że jest taki model. Jeśli chodzi o pma 280 wystawiany na Allegro to "kwitnie" on tam już długo, długo. Też nie znalazłem na jego temat bliższych informacji. Z tego co wiem gość chce za niego chyba 500 zł. Za tą kasę można już kupić pma 350 se

-> stryjek i Vengeance

:-) trochę odeszliśmy od tematu wątku.... Chyba jednak tylko producent wie, co to za model wzmacniacza ;-D Moim zdaniem pochodzą one z tej samej serii (ta 250 i 280), ale mogę się mylić. Jednak co do moich poprzednich porad (kable Cordiala i CD NADa) pozostanę przy tej poradzie dla Vengeance... A może ktoś inny z forum powie coś na temat tych Denonów ???

p.s. ja też bym wolał Denona 350 SE kupić za tę kasę (nota bene za tyle sprzedałem wsoją 350-kę SE mojemu koledze... i czasami przychodzę do niego posłuchać muzyki, bo to fajny i porządny wzmacniacz jest :-)

Racja. Jak wcześniej pisałem nie o model chodzi i nie o zastosowaną elektronikę. Na pewno kable mogą wiele zmienić jeśli chodzi o brzmienie. Nie wierzyłem dopóki nie usłyszałem.

>Krzych

Na marginesie - jak się ma 350 SE do posiadanego przez Ciebie NAD C320. Warto było?

-> stryjek

Denon 350 SE bardzo mi odpowiadał... naprawdę uważam, że jego brzmienie jest świetne. Wiesz, jakoś nie umiem opisywać dźwęku ;-), ale ten wzmacniacz na swój sposób potrafi pokazać klasę - zarówno wyrówanym brzmieniem, jak i przestrzenią, jaką generuje (oczywiście jak za takie pieniądze) i w tym przedziale cenowym - moim zdaniem - trudno znaleźć coś lepszego (chciaż np. Rotel 931 może też być niezły). W każdym razie kiedyś - jak będę składał "sypialniany" zestaw stereo - na pewno jeszcze raz kupię Denona 350SE ;-D

Co do porównania ze wzmacniaczem NAD C320 - jest róznica na plus: NAD gra po prostu lepiej, słychać, że to sprzet o "półkę" wyżej... Większa naturalność i wyrównanie, niezła scena, może dźwięk jest troche "muskularny", ale jednocześnie prawdziwy. Mi w każdym razie odpowiada, to jest brzmenie, którego po prostu szukałem... No i C320 dobrze się zgrał z C521i :-)

Teraz chcę zmienić kolumny, zmienił się pokój odsłuchowy z 20m2 na ok 12m2 i moje Avance się trochę "duszą"... poza tym chyba można znaleźć lepsze głośniki, niż Epsilony dla moich NADzików. W każdym razie poszukiwania trwają.

Tyle dobego mogę również powiedzieć o pma 250 SE ale będę musiał pomyśleć o zmianie sprzętu, no i Denon obowiązkowo trafi do sypialni :-), a w jego miejsce .... może właśnie NAD. Życzę powodzenia w doborze kolumn i kabelków.

jeśli odpowiada Ci brzmienie Denona 250SE to posłuchaj koniecznie NADa, może Ci się spodobać. Teraz za ok. 900 PLN można kupić używanego C320, a za nieco więcej - C320BEE, ale to początek oferty... Zależy ile masz kasy ;-)

A z czym gra teraz Twój 250 SE ???

Jeśli będę zmieniał to myslałem o C 372, ale to musi jeszcze trochę poczekać. Wiadomo - kasa. Obecnie korzystam ze starego odtwarzacza Denon DCD 920. Próbowałem z różnymi innymi cd-kami do 1000 zł. (ale niestety nie z NAD-em) no i ten odtwarzacz, który akurat mam gra o wiele lepiej (przynajmniej mi się bardziej podoba jego dźwięk). Rzuciłem temat na forum i uzyskałem sporo podpowiedzi, zresztą nie tylko na forum, ażeby poddać go tunningowi i chyba trzeba będzie tak zrobić, a cd-ka wymienić dopiero razem ze wzmacniaczem, chociaż to akurat może wydłużyć czas oczekiwania na zmianę sprzętu. Wiadomo - kasa.

pilot ma byc i nawet XLR ale cena wzrosnie choc i tak uwazam, ze warto sie tym klockiemzainteresowac. Z produktow ''tereaz Polska'' polecam rowniez Amplifikatora,wyglada lepiej niz classe:) ma piolta (fakt, ze paskudnego) jest tez muzykalny ale gra brdziej gora i nie polecam do sprzetu grajacego ostro.

No widze , postow na temat co nie miara:)

doradzcie mi panowie jakis ten interkonekt:)

i powiedzcie czy ( wiem ze to bylo napewno setki bitew na tym forum o to) czy uslysze szybko roznice pomiedzy kabelkiem 2x1.5mm za kilka zlotych 10 m tT a takim cordialem za 8zl.

I który kabel wg as zmienia bardzie brzmienie? interkonekt? czy glosnikowe?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.