Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax 900 + heco metas 500

Rupert74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ostatnio na forum pytałem o kolumny pod yamahe ax-700, ale zmieniłem zdanie i chcę kupić yamahe ax 900 (może ktoś z forum ma na sprzedaż)

i połączyć ją z kolumnami heco metas 500.Pokój ma około 27 m2 słucham różnej muzyki.

Jeżeli ktoś słyszał takie zestawienie bardzo był prosił o opinie.

Czy opłaca się kupić ją za taką sumę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za wszelki odpowiedzi wielkie dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/84812-yamaha-ax-900-heco-metas-500/

1. AX-900 pojawia się na Allegro w przedziale 700-1000 zł.

2. Słucham AX-900 z Metasami 700. Bardzo dobre połączenie. Warto zapodać kabelki, które napuszą trochę środek i zaokrąglą wysokie tony (bez ich zaciemniania). W ustawieniu neutralnym brzmienie jest żywe, umiarkowanie przestrzenne, z bardzo dobrym basem, barwną średnicą i nienachalnym sopranem. Po podbiciu +2dB pojawia się więcej powietrza, ale niestety trochę niekorzystnie wpływa to na czystość wysokich tonów. Tweeter w Metasach po prostu gra poprawnie i nic więcej. Model 500 ma bardziej konturowy bas wskutek większego obciążenia średniotonowca.

.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

1. AX-900 pojawia się na Allegro w przedziale 700-1000 zł.

2. Słucham AX-900 z Metasami 700. Bardzo dobre połączenie. Warto zapodać kabelki, które napuszą trochę środek i zaokrąglą wysokie tony (bez ich zaciemniania). W ustawieniu neutralnym brzmienie jest żywe, umiarkowanie przestrzenne, z bardzo dobrym basem, barwną średnicą i nienachalnym sopranem. Po podbiciu +2dB pojawia się więcej powietrza, ale niestety trochę niekorzystnie wpływa to na czystość wysokich tonów. Tweeter w Metasach po prostu gra poprawnie i nic więcej. Model 500 ma bardziej konturowy bas wskutek większego obciążenia średniotonowca.

Cóż to za dziadowskie kolumny muszą być skoro z AX 900 brakuje góry i średnicy. Ten wzmacniacz gra jasnym, klarownym dźwiękiem z dobrym, kontrolowanym basem, znakomitą, klarowną średnicą i świetną górą. Przy nim 1070 czy 1090 to zwykłe muły. U mnie grał bardzo dawno temu z Minas Anor na MDT 29 i M 18 WH. Bardzo dobre zestawienie.

Dzięki za odpowiedzi,bardzo ciekawe spostrzeżenia, to w takim razie może jakiś inny wzmacniacz ktoś polecić pod te kolumienki,nie koniecznie musi być ta yamaha ax900?

Kwota okolo 900zl na wzmacniacz lub może być trochę niższa :)

Cóż to za dziadowskie kolumny muszą być skoro z AX 900 brakuje góry i średnicy. Ten wzmacniacz gra jasnym, klarownym dźwiękiem z dobrym, kontrolowanym basem, znakomitą, klarowną średnicą i świetną górą. Przy nim 1070 czy 1090 to zwykłe muły. U mnie grał bardzo dawno temu z Minas Anor na MDT 29 i M 18 WH. Bardzo dobre zestawienie.

Kolumny to budżetówki, nie oczekujmy cudów. Metasy mają przyciemnione brzmienie na wyższym środku. Stąd też dobrze zgrywają się z tą Yamahą. Przecież nie napisałem, że Yamaszce brakuje góry, wręcz przeciwnie, zasugerowałem kable, które troszkę ociepliłyby ten zakres. Gdy podpiąłem swego czasu Marantza PM80 (pracował w klasie A), zakres średnio-wysokotonowy był bardzo klarowny i muzykalny, ale niestety bas się rozmywał. Z Yamahą jest trochę na odwrót. Mamy tu silny i punktowy bas, ale w porównaniu do Marantza, ogólno pojęta muzykalność jest o stopień niżej. Do AX-900 fajne byłoby podłączyć preampa na lampie.

.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zestawu a mianowicie jakie CD będzie dobrze gralo z tym zestawem?

Budżet bardzo skromny okolo 300zl czy da się coś przyzwoitego wyrwać za tą kwotę?

Za porady wielkie dzięki.

Yamahy nie slyszalem ale u mnie Heco Metas 500 fajnie graly z lampa Yaqin MC-10L zworka w kolumnach oczywiscie na +2db gora jak juz ktos wczesniej pisal w tych kolumnach jest raczej ciemna i nawet przy +2db wysokie sa delikatne ale jak na ta klase kolumny calkiem przyjemne basik niski i mocny nawet przy lampowcu daje rade moze warto posluchac ich tez na tym lampowcu ;)

discomaniac71

Tak sie sklada ze ja mialem tez Minas Anor na MDT 29 i M 18 WH i Heco Metas 500 razem w pokoju i moge powiedziec tylko tyle ze te kolumny nie powinny nawet stac obok siebie bo Minas Anor to calkiem inna bajka... i to jaka piekna bajka wspominam je caly czas ech... czarujace kolumny magiczne i tyle ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.