Skocz do zawartości
IGNORED

Specyficzny przedwzmacniacz gramofonowy

pure_laudanum

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo!

Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników jako nowy forumowicz.

Zwracam się o pomoc w doborze wysokiej klasy przedwzmacniacza i wkładki gramofonowej, pasujących do mojego zestawu audio. Jak większość z Państwa mam wyczulony słuch na dźwięki muzyki, ostatnio zaoszczędziłem trochę pieniędzy i chciałbym lepiej wyposażyć moje diamenciki.

Oto sprzęt jaki posiadam:

Wzmacniacz: Marantz 4270

CD player: Primare CD21

Gramofon: Technics SL-120MK2 wkładka SHURE M44-7

Głośniki: Living Audio CE2a

Słucham w dużej mierze muzyki elektronicznej (połączenie Primare CD21 z moim wzmacniaczem i bardzo ciepłogrającymi głośnikami) szalenie mi odpowiada. Bas jest silny i czysty, średnie tony nasycone i wyraźne. Tylko mam paskudny problem z odsłuchiwaniem muzyki klasycznej. Która na tym zestawie wydaje się być bardzo mdła- wysokie tony są kiepsko odtwarzane.

Poszukuję podobnego efektu, zależy mi na tym, żeby muzyka była odtwarzana żywo i dynamicznie. Lubię ciepłe zabarwienie. Chciałbym również, aby muzyka klasyczna, szczególnie nagrania koncertowe z płyt długogrających były satysfakcjonujące w odsłuchu. Lubię również starego psychodelicznego rocka, tu też ciepły dźwięk jest pożądany.

Mam dość duże środki na sprzęt. Myślałem o lampowym przedwzmacniaczu. Co Państwo sugerują?

Czy recabling gramofonu będzie miał znaczący wpływ na jakość odtwarzanej muzyki? W jaki kabel i złącza zainwestować?

Z wyrazami szacunku,

pure_laudanum

Ile przeznaczasz na inwestycję pieniędzy? Bo zastanawiam się, czy nie powinieneś wraz ze wzmacniaczem wymienić gramofonu.

Wczytałem się jeszcze raz w Twoją wypowiedź. Jeśli poszukujesz ciepłego dźwięku, to lampa powinna to zapewnić. W klubie audiostereo jest test najtańszego xaviana. Może to.

pure_laudanum, podstawowe pytanie, jakie masz ramię w tym gramofonie ?

bo model 120mk2 był sprzedawany bez ramienia , mozliwe że masz standardowe ramię takie jak w 1210mk2

Kolejna sprawa - wkładka , proponuję wkładkę MC , np. Denon DL-301 II lub DL- 304

zagrają bardzo dobrze zarówno klasykę jak i rock

Moim zdaniem jeśli wkładka MC to dobre tranzystorowe pre, ewentualnie lampowe + step-up np. na trafach Cinemag

Po taniości , a rewelacyjnie zagra pre Ahaji, NUDY nie słyszałem, ale pierwsze pre MC gra moim zdaniem na poziomie

z popularnych, fabrycznych pre nic nie mogę polecić , bo nie słyszałem żadnego z wkładką MC

Czy recabling gramofonu będzie miał znaczący wpływ na jakość odtwarzanej muzyki?

będzie miał o ile się go wykona prawidłowo, czyli od wkładki do pre

audiokarma.org

Problem zapewne leży we wkładce. Ten szczur ze swoim 9,5mV i sferą jest mocno średni. Możliwe również, że wkładka jest źle ustawiona - za niskie VTA. Trzeba by sprawdzić.

Jeśli z kolei zafundujesz sobie normalną wkładkę (nie DJ) to będzie miała niższy poziom wyjściowy co w połączeniu z dość niskim wzmocnieniem we wzmacniaczu spowoduje, że będziesz musiał bardziej go 'odkręcić'.

Do średnio ciężkich ramion Technicsa (o ile takowe posiadasz) może się nadać Nagaoka/Tonar JT555. Ma jednak 3mV na wyjściu, dobry szlif.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zgadza się, mam standardowe ramię montowane w Technicsach. Nie chciałbym zmieniać gramofonu. Jestem zdania, że ramie nie ma FUNDAMENTALNEGO znaczenia przy odtwaraniu muzyki. Niemniej jednak, jeśli polecą mi Państwo coś sensownego, to chętnie nad tym pomyślę.

Z propozycji wkładek, to cenowo zdecydowanie bardziej odpowiada mi Denon DL 301 Mk II, i jeśli to rzeczywiście przyzwoity wyrób to w niego zainwestuję.

Chciałbym upgradować swój sprzęt tak aby nie wymieniać poszczególnych elementów za rok- dwa lata, bo wyjdzie coś lepszego. Nie do końca orentuję się w jakości lampowych przedwzmacniaczy, tym bardziej nie wiem co to step-up. Życzyłbym sobie tylko by ten zestaw zagrał tak jak lubię.

Czytałem trochę o robieniu swoich własnych przedwzmaków lampowych ze schematów. Mam zaprzyjaźnionego bardzo dobrego elektronika, może to jest jakieś wyjście?

Na wkładkę i przedwzmacniacz mogę wydać do 3500zł

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

pure_laudanum

Czegokolwiek byś nie kupował spróbuj najpierw jak najdokładniej ustawić ramię i wkładkę którą masz. Wbrew temu co piszesz niestety w analogu większość rzeczy ma dla odtwarzania muzyki znaczenie które można określić jako fundamentalne. Nie znaczy to że Twój gramofon jest za słaby albo że musisz sobie najpierw kupić ramię za x kzł. Po prostu nie możesz "lekceważyć" nawet drobnych z pozoru rzeczy. Twój gramofon może zagrać zupełnie inaczej jeśli go precyzyjnie wyregulujesz. Wkładka Denona wygląda nieźle to MC więc przedwzmacniacz lampowy tylko z transformatorem dostosowującym napięcie wyjściowe wkładki do poziomu wkładek MM (to jest właśnie step-up). W Twoim budżecie zainteresowałbym się jednak preampem ahaji(bo ciepło lampowe w przypadku tanich konstrukcji to często misiowato miodowe mulenie, a dobry tranzystor da ci całkiem przyjemną barwę). Gram na nim i jestem b zadowolony. W moim przypadku efekt lepszego wypełnienia dźwięku i "ciepła" bez utraty detali i żywiołowości muzyki dała sorbothanowa mata.

I nie obawiaj się że za 2 - 3 lata wyjdzie coś lepszego i będziesz musiał zmieniać sprzęt, to coś lepszego "wyszło" już dawno temu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.