Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Mission M32I

cezar504

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie ostatni wiele czytałem o tuningu kolumn i w związku z tym postanowiłem zrobić tuning moich mission-ków.

w necie nie znalazłem nic na ten temat,więc zwracam się do was.co można w takiej kolumience wymienić aby poprawić jej dźwięk ?

rozkręciłem jedną i w środku było troszkę waty wytłumiającej.czy ktoś z was próbował poprawić brzmienie tych kolumienek?

https://www.audiostereo.pl/topic/84876-tuning-mission-m32i/

tak dzięki czytałem.wyłożenie monitorów matom bitumiczną i co dalej.zwrotnica w M32I jest bardziej rozbudowana.

nie chcę na siłę ich tuningować ale jak można poprawić ich brzmienie to czemu nie.

Witam. Jeśli mówimy o tuningu, to stale powtarza się kilka punktów. Mata na ścianki, ale mało, bo możemy zmniejszyć objętość kolumny (szczególnie tak małej, a wtedy "leci" strojenie), wełna do tłumienia, elementy zwrotnicy wymienić na: kondensatory poliestrowe (lub podobne przynajmniej w gałęzi wysokich tonów), cewki na powietrzne, montaż ma być punkt do punktu, bez szerokich ścieżek i oczywiście, jeśli dźwięk jest mało konkretny kable wewnętrzne na cienki miedziany solid. W kolumnach do bi-wiringu ,( w przypadku łączenia kablami pojedynczymi)nie trzeba, jak radzą znawcy wyrzucać blaszanych, nierzadko złoconych zworek, ale kable podłączyć do sekcji wysokotonowej. I to by było na tyle. Oczywiście obowiązkowo zrobić to tylko dla jednej, Słownie Jednej kolumny, żeby mieć możliwość porównania i, co bardzo prawdopodobne powrotu do stanu sprzed zabiegu. W końcu chodzi o własne wrażenia muzyczne, a wszelkie operacje tego rodzaju mogą się sprawdzić, ale nie na każdym materiale muzycznym. A najważniejsze, to jednak że - "Każdy Ma Inne Uszy". Dalszy etap to już przebudowa zwrotnicy, wymiana głośników itd, itp. Ale to już chyba nie jest tunning jako taki. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

tak wygląda zwrotnica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogę powiedzieć, że jak na dwudrożną kolumnę, to sporo tego; elementy najważniejsze są jak trzeba. Tu bym zostawił, jak jest. Z prostych ćwiczeń to można, jeśli dźwięk jest mało naturalny (chodzi o "obecność wykonawcy" w pokoju), wymienić przewody do kopułki na 0,4 mm, no może 0,5 średnicy srebrzankę (pojedynczy drucik). To jest zależne w największym stopniu od materiału muzycznego, gdyż różnicy na ACDC czy JMJarre'a nie zaobserwowałem. Oczywiście wymienić tylko w jednej kolumnie i zobaczyć, czy o to idzie. Jak nie, to przywracamy dotychczasowe. Parę minut roboty i wiadomo, czy dobry kierunek. Dla mnie to jest dziś egzotyka, bo już dość dawno zwrotnicę wymieniłem na dwuelementową (6 dB do Vify XT). Strojenie obudowy też pewnie jest optymalne do litrażu, więc tu pola do POPIS'u nie znajdziemy. Ciekaw jestem efektów, choć wielu (33%)uważa, że kable nie grają, lecz ja należę do tej drugiej bandy. Modyfikacja zwrotnicy to już wyższa szkoła jazdy i trzeba szukać speca. Czasem jednak zmian w okablowaniu nie słychać wcale, gdyż wzmacniacz i kable do kolumn robią swoje. Należałoby tuning kolumn zacząć właśnie od przewodów głośnikowych. Życzę jednak zmian na lepsze. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.