Skocz do zawartości
IGNORED

Denon czy H/K i jakie głośniki ....

PL3821

Rekomendowane odpowiedzi

Wchodze powoli w "temat" ... Postanowiłem oddać dzieciom wieżę i kupić coś do słuchania (95% czasu) i oglądania filmów (5%). Aha, i na dodatek nie chce budować kina czyli 2 głośniki i centralny na dodatek (dla DVD?).

I do tego oczywiscie Amplituner AV plus DVD - nie musi byś SACD.

I jak sobie zacząłem oglądać, to zatrzymałem sie na dwóch zestawach:

H/K AVR 2550 plus DVD2550 (to ponoć juz stare) więc zamiana na AV 330 i DVD 25, albo

DENON AVR 1804 i DVD 700.

W sklepach w których byłem (2 w Warszawie) odradzano mi H/K jako "spuermarketowy" - może dlatego bo / że nie mieli? Natomiast zachęcali właśnie do DENONA.

Jedni do tego radzili Wharfedale Pacific Evolution 300 a drudzy do Acoustic Energy ale nie pamiętam, czy AE309 czy AEGIS Evo 3 - na pewno chcę kolumny podłogowe.

Czy ktoś może mi cos doradzić, poza odsłuchem bo obawiam się, że w gorączce zakupów i przy braku doświadczenia mogę nie wyłapać tego, czego potem będę żałował.

https://www.audiostereo.pl/topic/8490-denon-czy-hk-i-jakie-g%C5%82o%C5%9Bniki/

Patrząc na podane przez ciebie procenty proponuje żebyś udał się na zakłądkę sterero - lepiej na tym wyjdziesz

;-)i stanowczo będzie lepiej jeżeli zamiast amplitunera kupisz po prostu wzmacniacz - za tą samą cenę da dźwięk nieporównywalnej jakości, do niego możesz po prostu dokupić odtwarzacz dvd.

Podobny "problem" miał tu swego czasu theli 28 więc proponuje zainteresować się wątkiem 7406 0 jeżeli pojawi sie theli to na pewno ci coś doradzi.

Pozdrawiam :)

Dlaczego zatrzymales sie w wyborze na tym akurat i zadnym innym sprzecie? Jest tego tak duzo na rynku i tak porownywalne do siebie w kazdym elemencie zestawu, a Ty dajesz tylko dwie propozycje zrodla i dwie kolumn... A moze lepiej powiedz cos o preferencjach dzwiekowych, obrazowych, czy bedziesz na tym gral muzyke, cos o pokoju, czy chcesz kupic suba i takie rzeczy... A przede wszystkim limity cenowe.

Nowe H/K rzeczywiscie wygladaja jak z odpustu i wygladem pasuja do hipermarketow. Ale czy sa od Denona gorsze to nie powiedzialbym :-)

A tak w ogole to czuje nosem wpychanie przez kogos tego co mamy na stanie...

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi,

- co do kącika Audio - chyba jednak pozostanę przy AV - nie czując się audifilem nie chcę "pretend to be" a ponoć głosnik centralny (nidostepny w Audio) daje gros tekstu w filmach DVD.

- co do dwóch modeli źródeł i dwóch zestawów kolumn - zaczęło sie od "źródeł" - H/K znalazłem sam i po prostu podobał mi się - ale ten stary, czarno zielony; bo nowy to prawie jak wieże z Media Markt - zresztą stoją nidaleko H/K w tymże sklepie !!!

Poszedłem więc do Galerii Mokotow - do studio HiFi co to zostało przeniesione a Armi Ludowej - mekki audiofilskiej ubiegłego wieku. Tam sobie pogadałem - i stanłeo na DENON i Wharfedale.

Potem pojechałem na Armi Ludowej do Ministerstaw Dźwięku (nie mówiąc o tym co wiem i co mi powiedziano) i też stanęło na DENON ale z Acoustic Energy.

W obu sklepach zjechano H/K - ale w żadnym go nie mieli.

Co do kasy - szukam zestawu całosci z dodatkami do 10,000 PLN

Kupić mogę tylko w sklepie ponieważ mam pecha i MUSZĘ mieć Polską gwarancję

Mciej - czytałem theli28.

I zaczynam się łamać - chociaż ciepło wypowiedział się o 1804 - "ale gdybym wybierał KD pod kątem stereo to Denon 1804." Bo ja właśnie chciałem mieć KD z dorym Stereo.

Pozostając więc przy dodatkowych wątkach - czego słucham - mało jazzu ale duzo klasyki na skrzypeczkach, troche symfonii i tak wogóle muzyki powaznej, byle nie współczesnej. A do tego z lat szczenięcych zostało mi Depeche Mode - prawie zawsze płasko brzmiace ale z fajnymi dźwiękami, The Police i Sting, Genesis - i wogóle to co rockowało w latach 80 - od A do Z. To znaczy, ze wiekszosc tego co powstalo po '90 z tych co powstali po '90 nie przekracza progu mojego domu...

A dlaczego KD? - bo te 5% to dzieci z Nemo, Królem Lwem i Star Wars - niech też coś z tego sprzętu mają. Ale nadal odpada instalacja głośników za moimi plecami - żona wyprowadziłaby mnie z domu. :)

Aha,

jak ktos podpowie mi tak, że łyknę i polecę kupić to stawiam piwko w wybranym zacnym lokalu w Warszawie.

Za to jak ktos mi zaprponuje listę 10 AVR i 5 DVD z 8 zestawami kolumn - to zaprosze na odsłuchanie WSZYSTKICH kombinacji - bez jedzenia i picia.

Ja Ci powiem tak. Te 5% wykorzystania zestawu w kinie to jest mniej wiecej tyle co procent populacji "sluchajacej", ktora uwaza ze KD to jedna wielka marketingowa sciema, jak to teraz sie mowi. Olej KD. Masz kase na sprzet z wysokiej polki. Kup elegancki zestaw do stereo, nie rob sobie z domu hurtowni RTV. Zareczam Ci ze do tego 5% to i tak bedzie bajka. Jedyne odstepstwo od "czystosci" rasy to odtwarzacz DVD zamiast CD. Zestaw F+C+F niekoniecznie musi grac lepiej niz F+F (bylo juz o tym co nieco na forum).

Bedac w podobnej sytuacji jak Twoja (chociaz u mnie to bylo jednak duzo bardziej nastawione na kino niz u Ciebie) posluchalem Pana Sprzedawcy "Nie kupuj Pan wzmaka stereo. Za miesiac przylecisz Pan po ampa wielokanalowego i zestaw 5.1". Posluchalem i po miesiacu chcialem kupic wzmacniacz stereo...

Wlasnie wrocilem z NAD - z sieci.

Oczywiście szukałem AVR i DVD - jak na moją kieszeń to mógłby być T743 (u nas jeszcze chyba nie ma) i T533 (też chyba jeszcze nie ma) - czeny podobne jak DENON czy H/K a ponoć jakość lepsza.

Tak więc brnę w ślepą uliczkę - chyba będę musiał wylosować ...

NB - poczytałem trochę opinni w Stereo - ludzie, ja nie wiem, o czym Wy poszecie - jakieś cofnięte basy, przesunięte wysokie ... Chyba kupie LG - krótka nazwa, małe rozmiary i niska cena - więc nie szkoda wyrzucić jak się niepodobajaą ;-)

Nio, pierwszypobyt na stereo potrafi człowieka przybić :)

To co mówi mariusz to święta prawda - naprawdę najprostszy wzmak stereo robi z dwukrotnie droższysch amplitunerów bitki wołowe - tu sie nie ma co zastanawiać. A jeżeli i tak chcesz kupić tylko fronty, kupno amplitunera to nie będzie już tylko błąd, to będzie marnotrastwo :)

Zestaw 2 kolumnowy doskonale sprawdzi się w kinie - prawde mówiąc to z takim pułapem cenowym w kinie sprawdzi sie nawet jeden głośnik. :D

Możesz złożyć zestaw naprawde wysokiej klasy - daj sobie spokój z kinem domowym.

MariuszJ - to miało być tak żeby "łyknął" :)))

Może gdyby to brzmiało:

Rotel RA 02, Rotel RDV 1060, B&W 604 S3 + gratisowo roczny karnet w agencji "Amor" :))

Wtedy łyknięcie mogłoby być możliwe :)

MariuszJ, mciej,

no więc tak - idę tam, gdzie mają Rotel i NAD - i słucham ...

Chyba jednak AVR za głeboko zagnieździł się w mojej głowie ...

A biorąc pod uwagę Wasze zaangażowanie w promowanie STEREO - gdzie macie swój sklep ???

Po pierwsze też sobie wypraszam.

Po drugie tak sie sklada, ze wzmacniacz stereo za 2k PLN zagra w stereo podobnie lub nawet lepiej niz amplituner za 6k PLN. Pomysl sobie, ze taki amplituner ma w sobie 5 kanalow, przetwornik C/A, procesor DSP, wbudowany tuner, mase wejść i wyjść jak również full wodotrysków, certyfikatów, znaczków DD i innego cudactwa za które się PŁACI. A wzmavniacz tylko wzmacnia i ma 2 kanaly. Wiec w urzadzenniu za ta sama cene mozna zastosowac o wiele lepsze komponenty. Wnioski wyciągaj sam ;)

Po trzecie nie my promujemy stereo, tylko ty chcesz stereo kupić i używać do niego urządzenia dedykowanego do odsłuchu wielokanałowego, co sensu nie ma żadnego. :)

OKi, OKi - się nie obrażajcie.

Ja się nie znam - W się znacie, a przynajmniej takie wrażenie unmiecie wywierać na amatorach. I tak, wchodzę do salonu i chcę kupic minivana - bo chociaż lubię szybko jeździć, to mam liczną rodzinę. A taki klient, co też chce kupić mówi mi że się zna i podpowiada, albo szybko, albo rodzina. Do coupe też się zmieści a za to jaka jazda. I nie muszą płacić za trzeci rząd siedzeń.

--------

Chyba i tak sie dałem urobić, bo:

1. dodałem NAD, Rotel i B&W do kandydatów

2. bo pójde jednak i posłucham - np. NAD AVR i NAD Stereo

3. bo piwo jest nadal aktualne

"Po drugie tak sie sklada, ze wzmacniacz stereo za 2k PLN zagra w stereo podobnie lub nawet lepiej niz amplituner za 6k PLN. Pomysl sobie, ze taki amplituner ma w sobie 5 kanalow, przetwornik C/A, procesor DSP, wbudowany tuner, mase wejść i wyjść jak również full wodotrysków, certyfikatów, znaczków DD i innego cudactwa za które się PŁACI. A wzmavniacz tylko wzmacnia i ma 2 kanaly. Wiec w urzadzenniu za ta sama cene mozna zastosowac o wiele lepsze komponenty. Wnioski wyciągaj sam ;)"

a słyszałeś że jak sie kupuje wiekszą ilośc np. tranzystorów do końcówek mocy to wychodzi taniej tak samo reszta,no moze oprócz certyfikatów,ja zaproponowałem wzmak stereo,ale nie znaczy to ze ampli bedzie ułomne i daleko w tyle,oczywisce takie za 3-4kzł,ale ze wględu na budżet jak i te 5% na ogladanie bajek nie ma sensu kupowac ampli do KD,za duża przewaga na stereo:)

"a słyszałeś że jak sie kupuje wiekszą ilośc np. tranzystorów do końcówek mocy to wychodzi taniej tak samo reszta,no moze oprócz certyfikatów"

Hmm. To znaczy że co że niby jak Denon kupuje tranzystory to kupuje osobno do wzmaków i osobno do amplitunerów i za tranzystory do amplitunerów płaci mniej bo kupuje więcej. No sory batory - pusty śmiech mnie bierze :))

"Tak samo reszta". Faktycznie, zwłaszcza tuner i procesor dsp, a już szczególnie biorąc pod uwagę ile te 6-7 lat temu kosztował osobny procesor :))) Daj spokój Elfan.

To już nawet nie jest kwestia czy usłyszy czy nie usłyszy różnicy - ta różnica jest po prostu logiczna i wynika z tego co napisałem powyżej.

Pozdro ;)

PL3821> Nikt tu sie nie obraza od czasu kiedy Soundworx orzekl ze Iza to facet :-)

Mciej> Chodzilo mi o to, ze w "realu" ja glownie ucze, a Ty jestes uczony. Chociaz niby ja tez jezdem uczony. Qrna, sam juz zreszta nie wiem...

Elfan> Witamy, wywolalismy to witamy...

Pozdro Pozdro ;-)

mciej tu troszke przesadziłem,moze pomijają tuner i procesor,ale z drugiej strony ile ten tuner i procesor kosztuje,i na dodatek w ampli tuner jest kawałkiem płytki drukowanej i kosztuje grosze,tak samo procesor,ile on kosztuje,nie powiesz że fortune,mówie o procesorze jako scalaku nie oddzielnym klocku bo to inny swiat,a co do tranzystorów mocy to sam przyznałeś mi racje,tak kupuje razem i do wzmaków i do ampli i ładuje te same do ampli za 5 tyś co te do wzmaka za 2 tys,sam sobie widzisz odpowiedziałeś:) oto mi chodziło własnie:) a jesli chodzi o oszczedności to w ampli oszczedzaja na zasilaniu,które musi być 5 razy wydajniejsze od wzmaka stereo,zasilanie raczej najwiecej kosztuje,to tyle.POZDRO:)

P.S Mariusz kiedy mnie wywołałeś??

dla Ciebie tez POZDRO:)

>>Elfan.

Ok. Ale czego to dowodzi? ;-)

PL3821> poza tym warto by chyba pomyśleć o wzmaku lampowym. Ja się na tym nie znam ;) ale wkleję może foto dla zachęty :)

[obrazekLUKASZ-125166_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OK - no to do dzieła,

przejęliście mój wątek - i mam aż nadmiar info.

A tak wogóle, to pisze się wogóle a nie wogule i na dodatek to o ile na audio się nie znam i raczej nie usłyszę różnicy tak zwanej teoretycznej, to znam się na kilku innych rzeczach, o których piszecie:

- na scalakach, tunerach, końcówkach mocy itp - i znam się chyba niźle bo jestem inżynier elektronik

- na cenach przy zakupie hurtowym oraz na odsprzedaży w ilościach detalicznych, oraz na

- znaczeniu marki w mentalności kupującego, bo jestem też trochę taki amerykański manager

Miło było - napisze jak posłucham NAD i Denon z Wharfedale i B&W.

Zostaję przy ampli (tak to piszecie?) i DVD.

w tych 5% są też moje Lord Of the Rings, moje StarWars i Piano BAr - ukochane.

Jeszcze raz dzięki - jak kupię to powiem i dotrzymam słowa o piwie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.