Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny stereo do subwoofera Logitech Z2300?

chef

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Miałem zestaw Logitech Z2300, jednak satelitki się spaliły. Dlatego do subwoofer'a i wzmaczniacza wbudowanego w nim chciałbym dobrać jakieś kolumny-monitory które się fajnie zgrają z tym subwooferem. Co możecie mi polecić?

Pozdrawiam

Sprzedaj suba, kup używane BC3 lub nowe multimedialne kolumny Teufel Audio.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Eh dla wyjaśnienia zamieszczę topic z podforum Stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie nie mam pieniędzy, aby kupować zestaw stereo (kolumny+wzmak) za większe pieniądze, a uznałem, że kupno tego zestawu za mniej niż 1k zł mnie nie satysfakcjonuje. Dlatego najmniejszym kosztem chcę słuchać dalej muzyki aż do momentu kiedy dozbieram do porządnego zestawu stereo. Dlatego pytam o odpowiednie kolumny (czy w ogóle istnieją odpowiednie kolumny do zestawu z sub'em? :)) aby jak na cenę 200-300zł grały najlepiej i najlepiej się zgrywały z subwooferem od Logitech Z-2300. No i nadawały się do wzmacniacza który znajduje się w tym subwooferze.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Firmowe od Z-2300. Choć ten zestaw jest średnio zgrany i muzykalny. Suba sprzedasz za 200zł spokojnie. Więc masz 500-600zł na zakup dobrych kolumn aktywnych. Za 600zł nie kupisz lepszego zestawu z wzmacniaczem i kolumnami pasywnymi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Z tym, że w temacie do którego link podałem wyżej uznaliśmy, że nie ma co kupować sprzęt za 600zł tylko poczekać, dozbierać poszukać coś w pułapie >1500zł. Nie wiem jakie jest twoje zdanie, więc proponuje przejrzeć tamten temat. Co do subwoofera - wątpię żebym go sprzedał spokojnie za 200zł.

A więc tak jak pisałem. Najmniejszym możliwym kosztem sprawić aby "jakoś to grało".

Niestety ten zestaw jest tak źle zestrojony że musisz polować na satelity od Logitecha. Masz dwa wyjścia, albo sprzedajesz to co masz i kupisz coś do 500-600zł, a wierz mi że kupisz dobre kolumny aktywne które zagrają lepiej niż to co miałeś, albo polujesz na satelity Logitecha(myślę że to koszt 100zł).

Jesteś pewien, że satelitki z tego zestawu zagrają na pewno lepiej niż gdybym dobrał jakieś najbardziej odpowiednie kolumny-monitory w cenie 200-300zł? Chodzi oczywiście o grę razem z subwooferem od Z-2300. Przyznam się, że nie lada problem będzie dostać te satelitki. Na allegro ktoś wystawił, ale napisał, że nie wie czy działają, więc nie ma co sobie tym głowy zaprzątać. Z zakupem kolumny było by na pewno mniej problemów.

Przepraszam, że piszę post pod postem, ale możliwość edycji znika po chwili i trzeba pisać od nowa.

Znalazłem na allegro satelitki z zestawu Z-5500.

Ukryta Zawartość

To chyba mniej więcej te same satelity - o tej samej mocy? Nie wiem czy znasz je DawidM?

Znalazłem trochę opinii ludzi którzy próbowali podłączać zwyczajne kolumny pod ten subwoofer. Raczej są zadowolenie. Inna sprawa, że ludzie któży nie mają zestawu, ale trochę się na tym znają odradzają takiego pomysłu.

No ale przecież zwrotnica we wzmaku w subie odetnie te częstotliwości co trzeba i chyba jako tako się z subem zgra? :)

Ukryta Zawartość

Po przemyśleniu sprawy jednak jestem za zakupem monitorków do sub'a Logitech. Zapewne będziecie zdania, że niezależnie jakie kolummy kupię efekt i tak będzie mizerny. Ale zastanawiam się nad Yamaha ns-g30 lub Tannoy M1.

Pytanie czy warto dokładać 200zł do Tannoy M1 jeśli nie wykorzysta się ich w 100% (zwrotnica odetnie dolne pasma). No i powraca temat Tannoy M1 nadający się raczej do muzyki klasycznej i jazzu niż do rock'a :)

Z kolei te yamahy były polecane do muzyki rock, metal - czyli to czego słucham w 70%. Minus dla mnie taki, że mi się one nie podobają. Ale to akurat jest najmniejszy problem :)

Proszę o konkretne porady. W ciągu 2-3 dni chciałbym w końcu zamówić kolumny.

Pozdrawiam

Piszę po raz kolejny ponieważ wyczytałem w internecie, że satelitki z zestawu Z-2300 są 8 ohmowe. W takim razie kolumny które chciałbym podłączyć do sub'a również muszą mieć taką samą impedancję? Czy wchodzą w grę jakieś inne?

Sama impedancja to nie wszystko, liczy się także ich strojenie i to jak się zestroją z subem od Logitecha, liczy się także wzmak które będzie je ciągnął. Tak jak mówiłem wcześniej kupno pasywnych monitorów to kupno na własne ryzyko. Te wcześniejsze satelity Logitecha które dałeś to niemal ta sama konstrukcja co w Twoich byłych satelitach, i na pewno bezpieczniejszy zakup. Pomimo wad tego zestawu, czyli zestrojenie dźwięku bardziej na efekciarstwo niż neutralność(największa wada Twojego Logitecha to bas-dudniący nadający się bardziej do KD niż do muzyki) i średnie tony które nie stoją na takim poziomie na jakim można by oczekiwać już nawet za te pieniądze.

Nie wiem czy czytasz sąsiednie podforum, dlatego tutaj również napiszę. Zakupiłem monitorki Mission 701. Przez miesiąc - dwa będą grały z subwooferem od Logitech'a (mam nadzieję, że nie ma szans na uszkodzenie któregoś z tych sprzętów po podłączeniu ich razem?). Już powoli rozglądam się za wzmacniaczem do nich. Na necie wyczytałem, że potrzebują raczej jasnego wzmacniacza. Co sądzicie o Yamaha'ch z serii AX? Np. Yamaha AX-550 lub AX-450?

• 1 rok później...

ja miałem ten sam kłopot bo zaniemogła mi jedna satelitka i uznałem, że nie warto z nimi walczyć. Odciąłem kable i podłączyłem moje zakurzone stare diory polarisy 80 i gra to... na 3+. Czyli w porównaniu z oryginałami, które grały na 3- jest progres. Zastanawiam się nad microlabami solo 7c ale mam dużą prestrzeń (poddasze 90mkw) i mógłbym poprostu poszukać czegoś bez komputera czyli wzmak i stereo kolumny...

ja miałem ten sam kłopot bo zaniemogła mi jedna satelitka i uznałem, że nie warto z nimi walczyć. Odciąłem kable i podłączyłem moje zakurzone stare diory polarisy 80 i gra to... na 3+. Czyli w porównaniu z oryginałami, które grały na 3- jest progres. Zastanawiam się nad microlabami solo 7c ale mam dużą prestrzeń (poddasze 90mkw) i mógłbym poprostu poszukać czegoś bez komputera czyli wzmak i stereo kolumny...

x-P ... przecież Microlab Solo 7c to kolumny z wbudowanym wzmacniaczem. Możesz sobie pod nie podłączyć odtwarzacz CD, lub cokolwiek innego z wyjściem analogowym. Chyba że po prostu chcesz coś lepszego.

x-P ... przecież Microlab Solo 7c to kolumny z wbudowanym wzmacniaczem. Możesz sobie pod nie podłączyć odtwarzacz CD, lub cokolwiek innego z wyjściem analogowym. Chyba że po prostu chcesz coś lepszego.

wiem,że można podłączyć cokolwiek co generuje dźwięk. Sęk w tym, że raz już się skusiłem na takie rozwiązanie w przypadku Logi Z2300 i byłem niezadowolony bo grało to jakby do kasprzaka dodać dudniącą tubę... Oczywiście nie jestem idiotą i wiem, że w większości przypadków jakość odsłuchu jest wprost proporcjonalna do pieniędzy koniecznych do wydania. Jednakże nadal mą ciekawość podsyca urządzenie ML solo 7C. Czy jeśli Logi grał na 3- i kosztował około 500pln a zestaw dobre kolumny stereo plus poprawny wzmacniacz kosztujący około 2500-3000pln gra na 6 to jak zagrają Microlaby za około 700pln? Bliżej 6 czy 3?

Microlaby to dno... Jak masz wzmaka to za 700zl zlozysz duzo lepsze monitorki pasywnie filtrowane...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.