Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka MM

taipan3

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo zadowolonym posiadaczem Garrarda 401 i 14 calowego ramienia od Andrzeja Analogowego, aktualnie używam wkładki AT 440, niby jest dobrze ale czegoś mi w tym dzwieku brakuje, najwiekszy minus to brak dynamiki, nie wiem jak to opisac ale ta wkładka jest zbyt grzeczna, brakuje mi tego szarpnięcia strunami, tego uderzenia. Wszystko jst takie niby poprawne, ale taka muzyka relaksacyjn, a ja chciałbym czasami żeby wbiło mnie w fotel. Trochę zartuję, ale juz tak na powaznie szukam wkładki MM do 1500 PLN, MC odpadają b0 nie mam odpowiedniego przedwzamcniacza

Myśłałem o Goldringu 1042 bardzo chwalonym przez Andrzeja Analogowego, który sie dobrze zgrywa z tym ramieniem, albo Ortofon 510 MK II.

Widziałem też na Ebayu Goldringa 2500 za około 1400 PLN z przesyłką, 1042 jest tńszy moge kupić za 1100 PLN

Pozdrawiwam wszystkich miłosników winylu

https://www.audiostereo.pl/topic/85168-jaka-wk%C5%82adka-mm/

Jestem bardzo zadowolonym posiadaczem Garrarda 401 i 14 calowego ramienia od Andrzeja Analogowego, aktualnie używam wkładki AT 440, niby jest dobrze ale czegoś mi w tym dzwieku brakuje, najwiekszy minus to brak dynamiki, nie wiem jak to opisac ale ta wkładka jest zbyt grzeczna, brakuje mi tego szarpnięcia strunami, tego uderzenia. Wszystko jst takie niby poprawne, ale taka muzyka relaksacyjn, a ja chciałbym czasami żeby wbiło mnie w fotel. Trochę zartuję, ale juz tak na powaznie szukam wkładki MM do 1500 PLN, MC odpadają b0 nie mam odpowiedniego przedwzamcniacza

Myśłałem o Goldringu 1042 bardzo chwalonym przez Andrzeja Analogowego, który sie dobrze zgrywa z tym ramieniem, albo Ortofon 510 MK II.

Widziałem też na Ebayu Goldringa 2500 za około 1400 PLN z przesyłką, 1042 jest tńszy moge kupić za 1100 PLN

Może HOMC? Np. Denon dl-110 i 160? Wgniecie Cię w fotel :-D

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

słuchałem tej 103 kiedyś u Papamka, i to mnie zachęciło do kupienia Gararda, dzwięk był bardzo dobry i wtedy przekonałem się do winylu

nastawiłem się na wkładki MM i nie chciałbym tego zmieniać, chyba zę Ahaja użyczy mi swoje dwie płytki MC bo na razie używamm MM i jestem bardzo z nich zadowolony

MC ahaji (nie NUDA, bo jej nie słyszałem) gra na parwdę zacnie ze 103jką

Jeśli waga efektywna ramienia pasuje do 103jki to ja bym właśnie poszedł tą drogą

na pewno nie Goldring 1042

jeśli MM to Ortofon 2M Black , ale i tak oba modele są za 'miękkie' żeby je wieszać na Gerrardzie

audiokarma.org

wgniata w fotel to denon dl-103 ale to MC

dl-160 w porównaniu do niej jest laid-back :)

Waluchu 103 zainstalowałeś? W technolu? :-) 160 poszła na handel czy masz 2?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Waluchu 103 zainstalowałeś? W technolu? :-)

tak, wieszałem 103jkę na technicsie, headshell dociążony i oryginalnie cięższy od standardowego,

no i zagrało, wokale na płytach Beatlesów normalnie boskie, wyraźne ,dźwięczne - jak żywe :)

Gitary grupy Deep Purple z pierdolnięciem jakie lubię

ogólnie b.fajne granie

103jkę + ahajkę miałem gościnnie dzięki uprzejmości kolegi karbidoczaszka

wisiała u mnie parę tygodni

160tkę mam nadal i słucham ją na codzień

audiokarma.org

tak, wieszałem 103jkę na technicsie, headshell dociążony i oryginalnie cięższy od standardowego,

no i zagrało, wokale na płytach Beatlesów normalnie boskie, wyraźne ,dźwięczne - jak żywe :)

Gitary grupy Deep Purple z pierdolnięciem jakie lubię

ogólnie b.fajne granie

103jkę + ahajkę miałem gościnnie dzięki uprzejmości kolegi karbidoczaszka

wisiała u mnie parę tygodni

160tkę mam nadal i słucham ją na codzień

Jakieś testy pod kątem IGD robiliście tej 103? Różne rzeczy ludzie piszą, jedni że nie ma inni, że ma masakryczny piach im bliżej środka :-) Teraz mam at440 na powrót i ten problem nie występuje ;-) Są jakieś dedykowane step upy Denka do 103 ale 500 gbp jak w mordę strzelił :-)

Czyli generalnie da się ją założyć nawet w tym obrzydliwym 1210, dociążyć i gra muzyka :-) Eeech :-) to będzie pewnie kolejny etap ewolucji dźwięku u mnie, zamiana na jakaś mc lo :-)

tutaj chłopina ma chyba najtaniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale hola hola :-) tytuł jest MM :-)

Ukryta Zawartość

powiem tak, IGD występuje niestety, szczególnie na zmęczonych płytach ale może to być wina nie do końca precyzyjnej kalibracji

na nowych nie słychać aż tak bardzo - nie przeszkadza przynajmniej

kwestię step-up/u można rozwiązać zakupując np 2 transf. Cinemag - wyjdzie nie drogo ( ok 700zł ) i nieźle brzmieniowo

hmm 640zł wychodzi .... nie tak mało :)

audiokarma.org

AT440 i DL-103 - miałem obie na Technicsie 1210, obie zacnie wypadają, 103 rzeczywiście wymaga dociążenia, daje minimalne IGD na "zdrowych" płytach (przy praktycznie zerowym w przypadku AT440!), na "używkach" zdecydowanie lepiej wypadała 440-stka, która jest też bardziej szczegółowa, ale rzeczywiście bardziej "płaska" i mniej angażująca, moim zdaniem jednak wierniejsza. Obie są wg mnie warte swojej ceny, ale Denon ma większe wymagania, AT jest bardzo tolerancyjna.

powiem tak, IGD występuje niestety, szczególnie na zmęczonych płytach ale może to być wina nie do końca precyzyjnej kalibracji

na nowych nie słychać aż tak bardzo - nie przeszkadza przynajmniej

kwestię step-up/u można rozwiązać zakupując np 2 transf. Cinemag - wyjdzie nie drogo ( ok 700zł ) i nieźle brzmieniowo

hmm 640zł wychodzi .... nie tak mało :)

Za 150 eur znalazłem nówkę step up denka :-) ale ten igd mnie zniechęca do tych prostszych szlifów. at440 na razie zostaje :-)

może kup sobie stare winyle, to AT95E wbije cie w fotel ;-)

Pozdr, Krzysiek

No to na razie z propozycji mam

Denon 103 tylko to MC i nie konca mi pasuje

Dl 160

AT95E

i jeszcze shure v15 type III

trochę to inne typy niż na początku obstawiałem ale zobaczymy

Ta at95 to żart chyba, jeśli masz at440 :-)

Panowie podłączę się:

Jaką wkłądkę polecacie 200-300 zł?

Grado Black?

AT 120 E

Ortofon ?

Shure ?

Nagaoka?

Ortofon zdaje się dla mnie być za "ostry" a o Grado tu czytałem opinie że jest mułowate..

Podpowiedzcie proszę :)

Do 300 zł to masz raczej ograniczony budżet - shure'a wszyscy odradzają, więc coś musi być na rzeczy. AT120 chyba obecnie kosztuje 350 zł, ale to już musisz sprawdzić. Ja mam ortofona 2m red, nie wiem czy jest ostry, bas jest czasami 'mocno ciosany', ale góra raczej ładna. Wiele zależy też chyba od reszty sprzętu - moje kolumny są troche mułowate więc 2m red dobrze im robi:)ponoć nagaoka ma dobre wkładki, choć są cięzko dostępne.

Co do wkładki MM za 1500 - był ostatnio temat o najlepszych wkładkach MM, za 1600 możesz mieć ortofona 2m black i oczywiście goldringa 1042. ja raczej wybierałbym pomiędzy tymi dwoma, no ewenrualnie AT95:P

Ja miałem AT95E i bylem zadowolony. Dla nowego gramofonu kupiłem 120E i też jestem zadowolony ;-) Wkładkę można kupić poniżej 300 zł w firmie WAMAT Audio. Proszę i link -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

Waluch

tak się zastanawiam nad 103, ale weź pod uwagę że ramie węglowe Andrzeja Analogowego jest dość lekkie

obawiam się zę 103 się z nim nie zgra

a dlaczego przekreślasz Goldringa, nie rozumiem też co znaczy za miekka do Garrarda, zawsze mi się wydawało że wkładkę dobiera się do ramienia a nie do napędu

co do Ortofona 2M Black , to spotkałem się z opinią zę wymaga płyt w dobrym stanie i zbiera wszystkie śmiecie i ryski z płyty

a co do AT 95 to miło sie przekonać że częśc osób czyta ze zrozumieniem ;-)

weź pod uwagę że ramie węglowe Andrzeja Analogowego jest dość lekkie

obawiam się zę 103 się z nim nie zgra

sądziłem ,że chcesz ją do Gerrarda w którym masz zamocowane oryginalne ramię (napisałeś wyraźnie,że ramię węglowe masz od p. Andrzeja , a ja to jakoś w ferworze przeoczyłem)

więc wyjaśniam , po skrupulatnym przeczytaniu postu otwierającego wątek

W takim przypadku 103jka nie zagra tak jak powinna, bo ramię będzie za lekkie

natomiast w przypadku ramienia węglowego które zapewne ma masę efektywną do 10g ( najlepiej jakbyś podał jaką ma masę ,bo te 10g to bardzo umowne jest)

1042 jak i 2 MBlack, będą pasować, bo są to 'miękkie' podatne wkładki

pytasz dlaczego przekreślam 1042, nie podoba mi się jej brzmienie, dlatego lepszą alternatywą wg mnie jest 2M Black , nie słuchałem na niej sfatygowanych płyt więc nie wiem jak się zachowa

było by świetnie ,żebyś mógł posłuchać obu, bo co się podoba dla mnie nie musi Tobie

audiokarma.org

Waluch

jakoś tak od początku obawiałem się że bede musiał wybierać własnie z tych dwóch wkładek 1042 i 2 MBlack

co do sfatygowanych płyt zostaje mi jeszcze jedna alternatywa, bo mam jeszcze wolne ramię SME 3009, planowałem je sprzedać ale że nie było odzewu a nie zgodze się na cenę niższą niż za nie zapłaciłem to mogę to ramię dodatkowo zamontowac i używać go do słuchania bardziej zjechanych płyt. troche kusi mnie posiadanie dwóch ramion z dwiema różnymi wkładkami, mam i AT 440 i jeszcze nie używane Shure M49 ED.

Nie używane przezemnie,żebysmy sie dobrze zrozumieli, kupiłem te wkładkę z Garrardem, nie znam stanu igły i pewnie wymaga wymiany

piszesz e znasz te dwie wkładki 1042 i 2 MBlack, napiszesz coś więćej o ich porównaniu

Co do porównania przed zakupem do będzie to bardzo cięzko zrobić, musiałbym porównywać to na moim ramieniu i z moim preampem inne odsłuchy wg mnie mają mały sens. Pamiętam jak kupowałem AT 440 w Audio Forte w Warszawie chciałem jej posłuchać to mnie wyśmieli, ze wkładka jest fabrycznie zapakowana i taka musi pozostać, więc żle to widzę

2M Black w por. do 1042 gra bardziej nasyconym dźwiękiem, muzyka, szczególnie rockowa brzmi przez to bardziej rytmicznie,cieplej, pełniej, Goldring wydaje się przy niej bardziej odchudzony, ale przez to (Goldring) sprawia wrażenie ,że gra z większą kulturą, szczególnie w górnych rejestrach

Ogólnie obie nie są złe, ale przewaga wg mnie dla 2M Black , w muzyce gdzie liczy się dynamika, skoczność, szybki bas

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.