Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne do komputera

Funnykris

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęło się od tworzenia specyfikacji komputera do audio ;) Stawiałem na słuchawki i DAC. Jednak ostatnio zaczynam się zastanawiać czy faktycznie nie zakupić dodatkowo kolumn aktywnych. I znalazłem takie ciekawe kolumny aktywne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mają one wbudowany DAC i wejście słuchawkowe. Dodatkowo kosztują do ok.600 zł. Co myślicie o czymś takim? Recenzje mają dobre ;) Zagra to jak DAC + Kolumny aktywne?

Czym tak faktycznie różnią się monitory od kolumn? Czy monitory zagrają odczuwalnie gorzej? Jeśli znacie jakieś alternatywy jestem otwarty na propozycje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/85171-kolumny-aktywne-do-komputera/

Było już o tym. Twój trop jest słuszny. Jest to najlepsza opcja jeśli chodzi o nowy sprzęt. Dac w tych monitorach też powinien być OK. Ja mam studiodock 3i i tam dac jest w porządku.

A monitory dają komfort słuchania z bliska, np. z odległości 1 metra, a normalne hi-fi już nie koniecznie - bardziej dbają o wypełnienie dźwiękiem całego pomieszczenia.

No i solidne standy pod nie! W dziale stereo nikogo to nie dziwi, a tu często zdjęcia microlabów wciśniętych na półki.

Ja w tej chwili kupiłbym zachwalane wszędzie fostex (800zł i najpierw musiałbym posłuchać) + chiński dac z ebay (170zł - posiadam i polecam).

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ja w tej chwili kupiłbym zachwalane wszędzie fostex (800zł i najpierw musiałbym posłuchać) + chiński dac z ebay (170zł - posiadam i polecam).

Też bym radził iść w tą stronę. Te Behry jakoś tam zagrają ... ale Fostex + zewn przyzwoity DAC to będzie inna klasa. Tak jak różnica pomiędzy EDIROL MA-20D a KRK RP5 - to była przepaść na korzyść KRK.

Też bym radził iść w tą stronę. Te Behry jakoś tam zagrają ... ale Fostex + zewn przyzwoity DAC to będzie inna klasa. Tak jak różnica pomiędzy EDIROL MA-20D a KRK RP5 - to była przepaść na korzyść KRK.

4 calowy woofer w fostexach szłu nie robi. Jakość ale nie moc zależy na czym bardziej zależy autorow wątku. Microlab solo 7c fajnie grają, mają spory zapas mocy i są dobrym kompromisem miedzy ceną a jakością. Miałem Microlaby solo 7c dlatego je polecam, ale hi-endu nie uświadczysz przy nich, bardziej już przy fostexach pm04 ale jak już pisałem nie nadają się do dużych pomieszczeń.

Solo7c owszem również polecam bo za 500zł niczego nowego i lepszego się nie kupi jako sprzęt stereo do komputera, tylko jeden mały haczyk, trzeba będzie zainwestować w kartę dźwiękową bo na zintegrowanej się po prostu marnują ;)

Grały u mnie przez 2 miesiące na integrze, jak zakupiłem Nuforce uDAC to mnie w fotel wgniotło ;)

4 calowy woofer w fostexach szłu nie robi. Jakość ale nie moc zależy na czym bardziej zależy autorow wątku. Microlab solo 7c fajnie grają, mają spory zapas mocy i są dobrym kompromisem miedzy ceną a jakością. Miałem Microlaby solo 7c dlatego je polecam, ale hi-endu nie uświadczysz przy nich, bardziej już przy fostexach pm04 ale jak już pisałem nie nadają się do dużych pomieszczeń.

Założyciel wątku chce słuchać nowego zakupu z odległości ~1 metra, czy ponad 2 metrów?

Solo7c owszem również polecam bo za 500zł niczego nowego i lepszego się nie kupi jako sprzęt stereo do komputera,

Nie chciałbym słuchać takich kolumn w bliskim polu.

Grały u mnie przez 2 miesiące na integrze, jak zakupiłem Nuforce uDAC to mnie w fotel wgniotło ;)

Niektóre integry bywają tragiczne. Moim zdaniem kupno takiego DAC do takich kolumn to nieoptymalnie wydane pieniądze.

Niektóre integry bywają tragiczne. Moim zdaniem kupno takiego DAC do takich kolumn to nieoptymalnie wydane pieniądze.

uDAC kupiłem używanego więc nie wydałem 500zł, z resztą jakbym miał wydać 500zł na DAC do kolumn za 500zł to mija się z celem a Nuforce działa u mnie razem z HD 380 jako wzmacniacz słuchawkowy i sprawdza się znakomicie :)

uDAC kupiłem używanego więc nie wydałem 500zł, z resztą jakbym miał wydać 500zł na DAC do kolumn za 500zł to mija się z celem a Nuforce działa u mnie razem z HD 380 jako wzmacniacz słuchawkowy i sprawdza się znakomicie :)

Aha ... chyba, że tak :)

Właśnie niech autor wątku niech się trochę bardziej zaangażuje i coś podpowie na jakiej przestrzeni by to miało grać, jakiego rodzaju muzyki słucha żeby ludzie z forum mogli jakoś ukierunkować swoje podpowiedzi bo tak to możemy na razie wypisywać wszystko co nam przyjdzie do głowy :P

Właśnie niech autor wątku niech się trochę bardziej zaangażuje i coś podpowie na jakiej przestrzeni by to miało grać, jakiego rodzaju muzyki słucha żeby ludzie z forum mogli jakoś ukierunkować swoje podpowiedzi bo tak to możemy na razie wypisywać wszystko co nam przyjdzie do głowy :P

Bliskie pole 1-2 metry od komputera (dlatego monitory wydają mi się najodpowiedniejsze). Muzyka to Rock, metal(czasami z elementami symfonicznymi, czasami death albo heavy... różnie :P), alternatywna.

Manta lampowa daje rade, latwo ja wymodzic.

TA Manta? :D Miałem z manty mikrofon -2 dni działał, mam jeszcze pada do gier ale ten jest bardzo dobry. nie wiem co sądzić o tej firmie :P

Koledze chodziło pewnie dokładniej o Manta V5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA Manta? :D Miałem z manty mikrofon -2 dni działał, mam jeszcze pada do gier ale ten jest bardzo dobry. nie wiem co sądzić o tej firmie :P

Manta nie produkuje sprzętu, a jednynie pod swoją nazwą sprzedaje chińszczyznę lepszą lub gorszą. Ta akurat została okrzyknięta hitem.

Mimo wszystko jednak nie sądzę, aby ten zestaw nadawał się do stania na biurku. Poza tym trzeba być zdecydowanym na brzmienie lampowe. Przez rok miałem Behringery MS40 i bardzo je sobie chwaliłem. W tej cenie (była o 100zł) niższa to moim zdaniem najlepszy wybór.

Manta nie produkuje sprzętu, a jednynie pod swoją nazwą sprzedaje chińszczyznę lepszą lub gorszą. Ta akurat została okrzyknięta hitem.

Mimo wszystko jednak nie sądzę, aby ten zestaw nadawał się do stania na biurku. Poza tym trzeba być zdecydowanym na brzmienie lampowe. Przez rok miałem Behringery MS40 i bardzo je sobie chwaliłem. W tej cenie (była o 100zł) niższa to moim zdaniem najlepszy wybór.

Chodzi o to żeby to grało na poziomie :) Ma sennheisery RS170 ale wiesz... Słuchawki po długim czasie męczą. Szczególnie że w pracy mam nauszniki przez średnio od 4 do 8h dziennie ;/ Więc kiedy chcę słuchać muzyki muszę znowu coś wkłądać na głowę :P Są świetne ale czasami ejstem zmęczony noszeniem ciągle czegoś na głowie.

...Przez rok miałem Behringery MS40 i bardzo je sobie chwaliłem. W tej cenie (była o 100zł) niższa to moim zdaniem najlepszy wybór.

Napisz coś więcej o tych Beringerach, chyba nie ma tu żadnej szerszej opinii o nich. Cenowo są bardzo ok!

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

już prędzej bym się skusił na fostex 0.4... behringery 'czterdziestki' mają podobno specyficzny basik, ale to informacja z drugiej ręki (choć od dość zaufanej osoby).

Fostexy droższe. A ty Varamir je słyszałeś? (fostexy rzecz jasna).

ostatnio poważnie się zastanawiam nad kupieniem właśnie tych fostexów i sparować je z Yulongiem U100, a do tego dobrać słuchawki... powinno całkiem porządnie grać... jak coś będę wiedział dam znać (a może zamówię i odeslę przed upływem 10-ciu dni?).

ogólnie po przejrzeniu oferty głośników/monitorów, to są jedyne 'biurkowe' poza akurat dockami i3 (czy jak im tam) które masz. tak to wszystko albo budzi wątpliwości, lub jest za duże - od fostexów odstrasza mnie tylko 'niepełny' gwizdek, ale cudów ni ma ;(

ze specyfikacji:specjalnie zaprojektowany przetwornik 4” i driver kopułkowy UFLC 0.65”

Tzn. chodzi Ci że nie ma całego cala? - ale to nie jest jakikolwiek problem. Genelec też powszechnie używa gwizdków 3/4" (jeśli mnie pamięć nie myli)

no i w opisie producenta, teoretycznie są zrobione do nagłaśniania barów...

Tzn. ja rozumiem ten opis tak, że są one robione przede wszystkim do domowego studia, ale dzięki kompaktowym rozmiarom, można je zastosować nawet do baru.

no mam pewne opory przed czymś mniejszym niż 'jednocalówka'. może właśnie nie słusznie, ale mam :) prawdopodobnie się o tym przekonam nausznie i może zmienię zdanie... no i z wykorzystaniem to można było użyć czegoś jeszcze, np kontekstu biurka i PC... a tu cisza. Ale to w sumie tylko opis, więc faktycznie nie ma się co (zbytnio) przejmować.

miałem HF24 i bas był ok, tylko jakościowo masakrryczny... tylko w aktualnie posiadanych t20 jest problem z basem. ogólnie nie potrzebuję poważnego zejścia i te 4 cale do bliskiego odsłuchu powinny spokojnie starczyć, a nawet jak bym chciał coś większego to nie mam miejsca. nawet yamaha o której myślę ma ~4cale i 1cal na gwizdku - małe zestawiki tak już mają i tu nic nie poradzę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.