Skocz do zawartości
IGNORED

jak z pojedynczego obrazu APE

jarett

Rekomendowane odpowiedzi

Zgrałem sobie dawno temu płytę do pliku ape. Już nawet nie pamiętam jakim programem.

Cała płyta jest w jednym pliku. I do tego plik cue, w którym w podglądzie widzę czasy i tytuły poszczególnych utworów.

Czy jest jakiś soft (najlepiej darmowy), do którego mogę ten plik APE wrzucić a on łatwo i przyjemnie wypluje mi pojedyncze pliki w formacie ogg/flac ??

https://www.audiostereo.pl/topic/85174-jak-z-pojedynczego-obrazu-ape/

Jest. Foobar2000.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest sporo na ten temat. Podział programem Medieval CUE Splitter.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Podzielić np. Medieval CUE Splitterem, potem konwersja na żądany format np. foobarem, dBpowerampem, itp. ;)

Co prawda to dwa programy, ale proces nie jest znowuż szczególnie skomplikowany.

Być może foobar zrobi to za jednym zamachem, ale tego nie jestem pewien.

Tak, foobar robi to za jednym zamachem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Podzielić np. Medieval CUE Splitterem, potem konwersja na żądany format np. foobarem, dBpowerampem, itp. ;)

Co prawda to dwa programy, ale proces nie jest znowuż szczególnie skomplikowany.

Wolałbym za jednym zamachem, bo takich płyt mam kilka.

CUE Splittera już rozwikłałem. Ale w foobarze to nie mogę dojść jak to się robi.

Może mam zzainstalowaną jakąś wersję minimum...

Spokojnie foobarem, jeśli masz plik cue.

wrzaucasz cue do playlisty, zaznaczasz, klikasz convert i jechane.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Foobara już polecano, to ja dodam jeszcze CueTools, też darmowy, podzieli, skonwertuje za jednym zamachem, ale foobar wygodniejszy :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Ale w foobarze to nie mogę dojść jak to się robi.

Może mam zzainstalowaną jakąś wersję minimum...

1.Uruchamiasz foobara, ale poprzez kliknięicie CUE, tak by widoczne były wszystkie utwory. Jeśli otwiera się wtedy jakiś inny program, klikasz prawym przyciskiem myszy na CUE, z rozwiniętego menu wybierasz "otwórz za pomocą" i ustwiasz foobara.

2.Zaznaczasz w foobarze wszystkie utwory(w zasadzie od razu po starcie powinny być już zaznaczone), klikasz nad nimi prawy przycisk myszy, najeżdzasz na "convert" i wybierasz "..."

3.Wchodzisz w "output format", ustawiasz flac poziom 5, wychodzisz poprzez "back", wchodzisz do "destination" i upewniasz się, że jest zaznaczona opcja "convert each track to an individual file". Możesz tam również ustawić miejsce docelowe. Po ustawieniu wychodzisz przez "back"

4.Wciskasz "convert" i jedzie. Może być tak, że zamiast rozpocząć konwersje poprosi Cię w tym momencie o podanie gdzie znajduje się plik flac.exe, wtedy podajesz mu tę informację(robi sie to tylko jeden raz) i jedzie.

Można też inaczej :

- CUE Splitter - podział na tracki

- XRecode II - ten program konwertuje formaty audio jeden w drugi. Także APE na FLAC.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

ja mam 2 programy i sie wlasnie do tego sprawdzaja:

"Medieval cue splitter" a pozniej "Wav mp3 converter"...dostepne w sieci ;]

conwerter jest tez do wszelkiego rodzaju plikow muzycznych, ogolnie polecam, malutki i prosty.

pozdro

• 2 tygodnie później...

1.Uruchamiasz foobara, ale poprzez kliknięicie CUE, tak by widoczne były wszystkie utwory. Jeśli otwiera się wtedy jakiś inny program, klikasz prawym przyciskiem myszy na CUE, z rozwiniętego menu wybierasz "otwórz za pomocą" i ustwiasz foobara.

2.Zaznaczasz w foobarze wszystkie utwory(w zasadzie od razu po starcie powinny być już zaznaczone), klikasz nad nimi prawy przycisk myszy, najeżdzasz na "convert" i wybierasz "..."

3.Wchodzisz w "output format", ustawiasz flac poziom 5, wychodzisz poprzez "back", wchodzisz do "destination" i upewniasz się, że jest zaznaczona opcja "convert each track to an individual file". Możesz tam również ustawić miejsce docelowe. Po ustawieniu wychodzisz przez "back"

4.Wciskasz "convert" i jedzie. Może być tak, że zamiast rozpocząć konwersje poprosi Cię w tym momencie o podanie gdzie znajduje się plik flac.exe, wtedy podajesz mu tę informację(robi sie to tylko jeden raz) i jedzie.

Zrobiłem wsystko dokładnie jak w powyższej instrukcji, pojawiły się osobne pliki flac, ale ukazał się również komunikat nastepującej treści:

8 out of 8 tracks converted with major problems.

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 1

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\01. Folk Song.flac"

Conversion failed: Unsupported format or corrupted file

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 2

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\02. Skrik + Hyl.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 3

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\03. Passing.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 4

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\04. Selje.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 5

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\05. Viddene.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 6

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\06. Snipp, Snapp, Snute.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 7

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\07. Beast Of Kommodo.flac"

Source: "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.cue" / index: 8

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\08. Svevende.flac"

Pliki grają, ale nie są otagowane, wyskakuje okienko jak w załączniku.

Co zrobić, żeby informacje z pliku cue zostały na powstałych plikach flac ?

Mp3Tag ?

Jednak nie wszystko za jednym razem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za jednym, żeby nie jakiś błąd w dzielonym pliku - to tego dotyczy ten komunikat.

Sam to wcześniej ripowałeś czy to jakieś ściągnięte nie wiadomo co?

Ściągnąłem tę płytę z netu.

Kiedy Foobar ją odtwarza z pliku cue, w kolumnach pojawiają się informacje. Przekonwertowane pliki flac nie zawierają jednak tagów.

Dołączam zawartość cue:

REM GENRE ECM Jazz

REM DATE 1984

REM DISCID 660BFE08

REM COMMENT "ExactAudioCopy v0.95b3"

PERFORMER "Jan Garbarek"

TITLE "Works"

FILE "Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.flac" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Folk Song"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 00:00:32

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Skrik + Hyl"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 08:14:35

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Passing"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 09:48:22

TRACK 04 AUDIO

TITLE "Selje"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 21:09:50

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Viddene"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 23:32:60

TRACK 06 AUDIO

TITLE "Snipp, Snapp, Snute"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 29:12:55

TRACK 07 AUDIO

TITLE "Beast Of Kommodo"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 33:44:15

TRACK 08 AUDIO

TITLE "Svevende"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 46:11:07

Nie ma w nim moim zdaniem nic podejrzanego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy Foobar ją odtwarza z pliku cue, w kolumnach pojawiają się informacje. Przekonwertowane pliki flac nie zawierają jednak tagów.

An error occurred while finalizing the encoding process (Unsupported format or corrupted file) : "G:\MUZYKA\823 266-2 - Jan Garbarek_1984(ECM)_Works[EAC.flac.cue.log+covers]\01. Folk Song.flac" Conversion failed: Unsupported format or corrupted file

Ściągnąłem tę płytę z netu.

Dołączam zawartość cue:

REM GENRE ECM Jazz

REM DATE 1984

REM DISCID 660BFE08

REM COMMENT "ExactAudioCopy v0.95b3"

PERFORMER "Jan Garbarek"

TITLE "Works"

FILE "Jan Garbarek_1984(ECM)_Works.flac" WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Folk Song"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 00:00:32

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Skrik + Hyl"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 08:14:35

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Passing"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 09:48:22

TRACK 04 AUDIO

TITLE "Selje"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 21:09:50

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Viddene"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 23:32:60

TRACK 06 AUDIO

TITLE "Snipp, Snapp, Snute"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 29:12:55

TRACK 07 AUDIO

TITLE "Beast Of Kommodo"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 33:44:15

TRACK 08 AUDIO

TITLE "Svevende"

PERFORMER "Jan Garbarek"

INDEX 01 46:11:07

Nie ma w nim moim zdaniem nic podejrzanego.

Zrobiłem to samo z inną płytą, tzn. z pojedynczego pliku w formacie wv zrobiłem za pomocą Foobara pliki flac. tym razem udało się, są tagi :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.