Skocz do zawartości
IGNORED

problem z basem - Dali Ikon 6 MK2

kciula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! kupiłem swój pierwszy zestaw stereo, niestety bez wcześniejszego odsłuchu. Całość gra bardzo dobrze (jak dla mnie)w wyższych tonach, niestety brakuje mi basu. Jak to znajomy określił - bas jest jak z beczki. Dla mnie jest taki "suchy" i bardzo płytki. Oczekiwałem, czegoś głębszego i miękkiego. Wiem, że odczucia są subiektywne ale myślę, że mniej więcej mnie rozumiecie.

Kolumny podobno dostały nagrodę EISA w tym roku i pisali tam, że bas jest przyzwoity. Znalazłem w sieci opinię, że Denon potrafi zepsuć bas. Niestety nie wiem jak to jest, czy kolumny są słabe czy wzmacniacz.

Zakup był z internetu więc mam jeszcze parę dni na zwrot. Zastanawiam się czy zwrócić całość, czy wymienić wzmacniacz na jakiś amplituner, który da radę grać lepiej (słucham radia - trójka i rmf classic dlatego musi być jeszcze tuner.) Może jest jeszcze opcja ustawień we wzmacniaczu, ale nie ukrywam, że najbardziej odpowiada mi słuchanie na opcji "direct sound"

z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

kciula

https://www.audiostereo.pl/topic/85235-problem-z-basem-dali-ikon-6-mk2/

Idź do jakiegoś sklepu i posłuchaj takiego samego systemu, ale wygrzanego! Ewentualnie graj swoim jak najdłużej. Zawieszenia głośników muszą się "ułożyć" i tego nie przeskoczysz. Z każdą godzina grania basu powinno przybywać i powinien być on co raz bardziej zróżnicowany. Po około 80-100 godzinach grania powinno być OK. Ja bym oddał Denony i zakupił np Audiolaba 8000A + Denona DCD1290, ale skoro ma być nowe to szału nie będzie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Sprzęt jest nowy więc trzeba trochę czasu by się wygrzał, dobrze jest spiąć kolumny ze wzmacniaczem nienajgorszymi przewodami głośnikowymi min. 2,5mm2 tu masz coś o basie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) osobiście do tych kolumn dobrałbym mocniejszy piecyk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość romeksz

(Konto usunięte)

Całość gra bardzo dobrze (jak dla mnie)w wyższych tonach, niestety brakuje mi basu. Jak to znajomy określił - bas jest jak z beczki. Dla mnie jest taki "suchy" i bardzo płytki. Oczekiwałem, czegoś głębszego i miękkiego.

sprawdź kable głośnikowe - być może podłączyłeś odwrotnie.

Jeszcze nie słyszałem basu na "kolumienkach" z 16cm głośnikami na basie.

Kropka!

W zależności od wielkości pomieszczenia bas z takich "kolumienek" może być miękki i głęboki do celów muzycznych.

Stawiam na wzmacniacz. To jest praktycznie najtańszy wzmacniacz i nie daje rady z takimi kolumnami.

W starych ikonach basu było bardzo mało natomiost wersja MK2 została pod tym względem poprawiona. Moim zdaniem wine ponosi wzmacniacz do tych kolumn to zdecydowanie zabawka. Jak chcesz tanio i w miare dobrze to kup wzmak AMC XIA i grube ( 2,5 - 3 mm ) miedziane kable głośnikowe.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

W starych ikonach basu było bardzo mało natomiost wersja MK2 została pod tym względem poprawiona. Moim zdaniem wine ponosi wzmacniacz do tych kolumn to zdecydowanie zabawka. Jak chcesz tanio i w miare dobrze to kup wzmak AMC XIA i grube ( 2,5 - 3 mm ) miedziane kable głośnikowe.

Bzdury. Mam stare ikon 6. Te kolumny potrzebują naprawdę mocnego i dynamicznego wzmacniacza. Żadne denony yamahy itp. Ich nie wysteruja. U mnie grają z Atoll in200 i niektórzy znajomi na odsluchach sa w szoku jak im mówię ze nie jest podłączony sub (w pokoju mam ikon sub)

O rzesz w morde. Tylu expertow a nikt nie wspomnial o podstawie w leczeniu problemow z basem szczegolnie - akustyka pomieszczenia. Autorowi watku doradzam poprzestawiac sprzet w rozne miejsca pokoju na rozne odleglosci od sciany tylnej. Kombinacji jest wiele. Wrzucaj sprzet nawet tam gdzie docelowo nie moglby stac chocby po to zeby sie przekonac na co stac ten zestaw a nawet do innego pokoju jesli docelowy jest np kwadratowy (o zgrozo!).

Wzmacniacz denona jak najbardziej do zamiany chocby na audiolaba o ktorym wspomnial kolega wyzej choc ja bym kupil uzywanego z anglii za grosze.

Powodzenia

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

dokładnie dwie rzeczy muszą się trochę wygrzać ( graj codziennie jak najdłużej po tygodniu kolumny się ułożą ) i druga ważniejsza sprawa to co kolega napisał wyżej wypróbuj różne ustawienia kolumn na rożnych ścianach i odległości od ścian . Akustyka pomieszczenia jest ważniejsza od sprzętu i daje większe rezultaty niż zmiana klocków .

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Głośniki i elektronika muszą się porządnie wygrzać. Ponadto akustyka pomieszczenia też może pochłaniać czasami sporo, ale bez przesady, nie przestawiaj od razu mebli... chyba, że sprzęt najważniejszy... ;-)

NAJWAŻNIEJSZE jest to, że ten wzmacniacz pasowałby do jakichś małych podstawek a nie takich podłogówek. Przynajmniej musiałbyś zakupić komplet 1510AE.

Pograj intensywnie jeszcze przez weekend i jak się wiele nie poprawi coś wymień - elektronikę na mocniejszą lub kolumny na jakieś podstawki (Dynaudio DM 2/6 - obecnie dostaniesz gratis standy!!!).

Pozdrawiam

Witam.

Z tym wygrzewaniem to prawda, Dali to kolumny które dość długo się wygrzewają i nie ważne jaka to będzie seria (ikon, lektor, concept). W moim przypadku dopiero po 2 miesiącach zaczęły grać w sposób, który mi zaczął odpowiadać. Jeśli chodzi o bas to taki już ich urok. Te kolumny są bardzo wymagające co do wzmacniacza, nie są zbyt wylewne w kwestii niskiego basu, co nie oznacza że go nie posiadają. W połączeniu z Denonem dają fajną ciepłą barwę, ale jeśli chodzi o bas nadal będzie szczupło, tym bardziej, że te klocki denona nie wycisną z nich wszystkiego. Ale można i temu zaradzić. Najpierw pokombinuj z ustwieniami, tak jak proponują inni forumowicze. Dobrze żeby nie stały bezpośrednio na podłodze. Po zastosowaniu kolców, podstawek można uzyskać pożądany efekt przesunięcia basu do przodu. Ja zauważyłem cikawą sprawę, wcześniej nie miałem basu, a zauważyłem, że jak grzebałem coś przy kablach to za kolumnami basu było bardzo dużo. Jak zastosowałem kolce okazało się, że basu przybyło i jest go w sam raz. Ja proponuję również pokombinować ze źródłami dźwięku czyli CDkiem. Żródło z dużą ilością dobrego basu może diametralnie zmienić sprawę. U nie stary philips 963sa spowodował istotne zmiany w kwestii nisko schodzącgo punktowego basu. Pożycz od kogoś kilku różnych źródeł i posprawdzaj. Na koniec zatkanie bas refleksu, u mnie spowodowało to konkretne polepszenie rónowagi tonalnej i po wyjęciu zatyczek nie potrefię się przestawić. I tutaj mam do forumowiczów pytanie. Czy słuchanie z zayczkami basowymi (gąbkami) nie spowoduje uszkodzenia kolumny? Chodzi mi o to czy przez taki zabieg nie wzrasta za bardzo ciśnienie wewnątrz skrzyni, albo czy nie przegrzeją się cewki na głośnikach? Nie jestem fachowcem w tym temacie dlatego wolę wcześniej usłyszeć opinie takiego rozwiązania od doświadczonych forumowiczów. Pozdrawiam

dzięki koledzy. najpierw stawiam na wymianę wzmacniacza co sądzicie o CA 840?

?

Dobry kierunek, właśnie połączenie dali z CA wypada bardzo dobrze, mnie takie połączenie bardzo się podobało, podobno ciekawe efekty daje również połączenie z rotelem. Wydaje mi się, że spokojnie CA650 lub 740 powinna starczyć.

Proponujecie zmianę wzmacniacza który ma -1dB przy 30Hz, kiedy kolumny mają pewnie z -10dB...

Chcesz mieć 20-30 Hz z tymi kolumnami - sub, zmiana wzmacniacza nie pomoże. No chyba że za bas uważasz 100Hz wtedy te kolumny są ok.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Dobry kierunek, właśnie połączenie dali z CA wypada bardzo dobrze, mnie takie połączenie bardzo się podobało, podobno ciekawe efekty daje również połączenie z rotelem. Wydaje mi się, że spokojnie CA650 lub 740 powinna starczyć.

Nie wystarczy.

• 2 lata później...

Podbijam temat. Mam Ikony 6 Mk2 podłączone do Sonego TA-FB730R QS. Niestety, im więcej się dzieje, tym bas jes słabszy, gubi się. Przy małej ilości dźwięków, jest super. Co poradzić?

Podbijam temat. Mam Ikony 6 Mk2 podłączone do Sonego TA-FB730R QS. Niestety, im więcej się dzieje, tym bas jes słabszy, gubi się. Przy małej ilości dźwięków, jest super. Co poradzić?

Zmienić kolumny. Wyraźnie sobie nie radzą.

Jeszcze nie słyszałem basu na "kolumienkach" z 16cm głośnikami na basie.

Kropka!

Eee tam, bez przesady z tą "kropką".

Równie dobrze można napisać - jeszcze nie słyszałem basu z woofera mniejszego niż 30cm.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Zmienić kolumny. Wyraźnie sobie nie radzą.

Tego wolałbym na razie uniknąć.

Może to ten wzmacniacz sobie nie radzi? Kolumny moim zdaniem sa bardzo dobre.

Prawda, ale chyba nie tak uniwersalne jakbym sobie życzył

Eee tam, bez przesady z tą "kropką".

Równie dobrze można napisać - jeszcze nie słyszałem basu z woofera mniejszego niż 30cm.

Akurat w kawałkach typu Ride Across the River bas jest bardzo mocny.

Może wzmak z większym damping factorem?

Witam! kupiłem swój pierwszy zestaw stereo, niestety bez wcześniejszego odsłuchu. Całość gra bardzo dobrze (jak dla mnie)w wyższych tonach, niestety brakuje mi basu. Jak to znajomy określił - bas jest jak z beczki. Dla mnie jest taki "suchy" i bardzo płytki. Oczekiwałem, czegoś głębszego i miękkiego. Wiem, że odczucia są subiektywne ale myślę, że mniej więcej mnie rozumiecie.

Kolumny podobno dostały nagrodę EISA w tym roku i pisali tam, że bas jest przyzwoity. Znalazłem w sieci opinię, że Denon potrafi zepsuć bas. Niestety nie wiem jak to jest, czy kolumny są słabe czy wzmacniacz.

Zakup był z internetu więc mam jeszcze parę dni na zwrot. Zastanawiam się czy zwrócić całość, czy wymienić wzmacniacz na jakiś amplituner, który da radę grać lepiej (słucham radia - trójka i rmf classic dlatego musi być jeszcze tuner.) Może jest jeszcze opcja ustawień we wzmacniaczu, ale nie ukrywam, że najbardziej odpowiada mi słuchanie na opcji "direct sound"

z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

kciula

Z tego co piszesz, to szukasz nienaturalnego basu (poniekąd) - dobry bas jest szybki, twardy, niepodbity choć głęboki, a nie miękki (miękki bas jest przy gorszej char impulsowej). Inna sprawa, to możliwe problemy z akustyką, lub podłączone kolumny w przeciwfazie.

Ukryta Zawartość

Twoje kolumny bas mają lekko podbity, więc ilościowo mało go nie jest (nawet nieco za dużo ... podobnie jak góry). Jak chcesz jeszcze bardziej podbite basisko, to może dołóż sub do tego magla.

Ukryta Zawartość

Słuchałem kiedyś Ikonów 6 (pierwsza wersja) z czterema różnymi wzmacniaczami i moim zdaniem te kolumny są bardzo wrażliwe na zmianę wzmacniacza. Słuchałem z CEC 3300, Arcamem 80, Amplifikatorem Gold i dzielonką Creeka P43/A43. W każdym przypadku były spore różnice, najsłabiej zagrał CEC ("buła" na basie, zamulony dźwięk, ale nigdy bym nie powiedział, że było za mało basu, wręcz przeciwnie, ale jego jakość była słaba). Nieco lepiej, ale zupełnie inaczej Arcam - bardzo "prawidłowe" brzmienie ale bez fajerwerków. Dużo lepiej Amplifikator i pre/power Creeka. Jakkolwiek śmiesznie ten Creek wyglądał, to grało to zacnie i ostatecznie go wtedy wybrałem. Marcus Miller - aż ciary chodziły... Oczywiście później usłyszałem, że można lepiej, ale moje wrażenia z Ikonami 6 były takie a nie inne, więc szukałbym problemu w akustyce i w amplifikacji.

Słuchałem kiedyś Ikonów 6 (pierwsza wersja) z czterema różnymi wzmacniaczami i moim zdaniem te kolumny są bardzo wrażliwe na zmianę wzmacniacza. Słuchałem z CEC 3300, Arcamem 80, Amplifikatorem Gold i dzielonką Creeka P43/A43. W każdym przypadku były spore różnice, najsłabiej zagrał CEC ("buła" na basie, zamulony dźwięk, ale nigdy bym nie powiedział, że było za mało basu, wręcz przeciwnie, ale jego jakość była słaba). Nieco lepiej, ale zupełnie inaczej Arcam - bardzo "prawidłowe" brzmienie ale bez fajerwerków. Dużo lepiej Amplifikator i pre/power Creeka. Jakkolwiek śmiesznie ten Creek wyglądał, to grało to zacnie i ostatecznie go wtedy wybrałem. Marcus Miller - aż ciary chodziły... Oczywiście później usłyszałem, że można lepiej, ale moje wrażenia z Ikonami 6 były takie a nie inne, więc szukałbym problemu w akustyce i w amplifikacji.

Tego nie rób, please. Choć każdy jest Panem swoich zabawek... Ale moim zdaniem Ikony są po prostu za dobre, aby chrzanić homogeniczność brzmienia jakimiś pierdo-polepszaczami, które będzie wprawdzie słychać, ale w całości nie będzie to lepsze brzmienie.

Tego nie rób, please. Choć każdy jest Panem swoich zabawek... Ale moim zdaniem Ikony są po prostu za dobre, aby chrzanić homogeniczność brzmienia jakimiś pierdo-polepszaczami, które będzie wprawdzie słychać, ale w całości nie będzie to lepsze brzmienie.

Sorry za ten sracz w moim poście. Swoją drogą edytor na naszym forum działa jak chce, a czasami wcale, lekko to wkurzające.

Trochę to nieprofesjonalne delikatnie mówiąc, ja mam już momentami dość, ale dalej klepię w klawiaturę:)

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Z tego co piszesz, to szukasz nienaturalnego basu (poniekąd) - dobry bas jest szybki, twardy, niepodbity choć głęboki, a nie miękki (miękki bas jest przy gorszej char impulsowej). Inna sprawa, to możliwe problemy z akustyką, lub podłączone kolumny w przeciwfazie.

Nie zgodzę się. Chcę, żeby było wyraźnie słychać perkusję w muzyce metalowej i dolną część linii melodycznej basu, to po prostu ginie. Przy cichutkim słuchaniu jest jeszcze ok. Fazę sprawdziłem, jest ok. Musze się pobawić z ustawieniem ich jeszcze.

Akurat w kawałkach typu Ride Across the River bas jest bardzo mocny.

Może wzmak z większym damping factorem?

Bo dobre kolumny nie dodają od siebie. Jak jest bas w nagraniu to jest, jak nie ma to nie. To jest neutralne granie.

Gdyby tak było z jednym, trzema nagraniami, okej. Tak jest z każdym, jak zaczyna się więcej dziać, chociażby soundtrack Star Wars, który moim zdaniem jest dobrze nagrany.

Gdyby tak było z jednym, trzema nagraniami, okej. Tak jest z każdym, jak zaczyna się więcej dziać, chociażby soundtrack Star Wars, który moim zdaniem jest dobrze nagrany.

Spróbuj posłuchać z innym wzmacniaczem. Piszesz ze szukasz wyraznej perkusji w metalu...Niestety płyty metalowe często są tragicznie nagrane i to nie wina kolumn że to gra jak gra. Mam Dali ikon 1 . Metalu nie słucham, ale w dobrze nagranej muzyce rockowej perkusja brzmi na Ikonach naturalnie i wyraznie. Twój problem to albo nagrania albo wzmacniacz

O rzesz w morde. Tylu expertow a nikt nie wspomnial o podstawie w leczeniu problemow z basem szczegolnie - akustyka pomieszczenia.

Popieram, ale jak się komuś nie chce ? Mi zajęła konfiguracja gratów ponad 2 lata, i do końca nie jestem pewien

czy to już to.Zmieniając sprzęt może dojdziesz do celu, ale audio to też konfiguracja metodą prób i błędów.

Oby tych ostatnich było jak najmniej, trochę wysiłku !!! Powodzenia :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.