Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wasze cd NAD czytaja CD-Ry ?

MareG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Sorki za tak denny - niegodny audiofilskiego miana temat :)

Ale tak z czystej ciekawosci chcialem spytac...

Moj C 521 czyta CD-Ry (zarowno Audio jak i zwykle) nagrywane wyłącznie na starszych nagrywarkach. Nie toleruje tych najnowszych!!! Sprawdzalem dotychczas na LiteON 52x32x52 oraz LG 52x32x52 - w obu przypadkach plyty nagrywane z predkoscia x2 (Clone CD oraz Nero) nie sa rozpoznawane przez NAD'a : O dziwo nie rozpoznaje ich takze "wszystkożerny" Technics!!! Zas moj stary ONKYO czyta bez zadnych problemow...

Czy najnowsze nagrywarki komputerowe maja moze jakas mutacje formatu CD-DA ? Bo troche to dziwne.

ktos cos wie? :)

pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/8534-czy-wasze-cd-nad-czytaja-cd-ry/

Ja mam NAD C521BEE i czyta wszytsko, takze nagrywane na LiteOn'ie (48x24x48x).

wiem ze cd-r nie jest audiofilskie no ale bootlega nie da sie inaczej kupic/zlozyc :)) przynajmniej takich jakich ja szukam.

pozrd

do Voyt:

W CloneCD mialem mozliwosc wyboru wszystkich dostepnych predkosci poczawszy od x1 ! Natomiast Nero faktycznie oferuje predkosci od x4 wzwyż. Sprawdzalem na jednym i na drugim.

------------

Dzis ostateczna proba - podpinam moja stara LG 32x10x40 do domowego kompa i poswiece znowu kilka plytek :)

Dzieki za komentarze :)

pozdro

marekG, minimalna szybkosc nagrywania na tej nagrywarce LiteOn (mam identyczna) jest hardware'owo x4. Software'owo tego nie zmienisz, wiesz cos Ci sie pomylilo. Nagrywa Ci pewnie i tak x4, tylko jest napisane x1. To jest po prostu niemozliwe.

Pozdrawiam

Niestety w nadach wyposażonych w transporty philipsa cdm powstają problemy z odczytem cdr, one też poprostu mają mniejszy przebieg dozgonny-szybciej wymagają wymiany niż sony, ja mam NAD s-500 tego ze starszym napędem jeszcze philipsa, kupiłem niedawno używany, i czyta cdr ale ma on już ze 3 lata conajmniej. Dość często zdaża się że coś przeskoczy podczas odtwarzania i to na oryginałach też, mam też taki jeden oryginał którego nawet wczytać nie chce ale tylko jak odtwarzacz nie jest jeszcze rozgrzany - po 15 minutach słuchania wczytuje ją bez problemu (dziwne zjawisko, no nie..) Na szczęście lasery philipsa cdm nie są drogie, w Timex są za około 75zł + 100 wymiana oczywiście(ale taniej wymienić można w normalnych serwisach audio).

Nagrywam zwykle na TDK (najzwyklejsze D-VIEW COLOR - bardzo wdzięczne płytki), czasem na EMTECach.

No wlasnie, niektore NADy maja problemy i moj takze ma :

Dzis sie przekonalem na mojej starszej nagrywarce - niestety KLĘSKA - poszla tylko jedna plytka i to w bolach.

I jeszcze cos zauwazylem - plyty nagrywane na calkiem leciwej nagrywarce (dawno temu) 12x8x32

nie dosyc ze bezproblemowo sie czytaja, to juz sam czas odczytu TOC'a po wlozeniu do napedu jest znacznie krotszy (niewiele dluzszy niz w tłoczonych), a nizeli tych nagrywanych na nowych - szybkich nagrywarkach.

No coz swiat sie nie zawali bez CDRow... Wrecz przeciwnie, prawda? :)

Dzieki za odpowiedzi, duzo ciekawych rzeczy sie dowiedzialem - tak, czy inaczej :)

pozdrowionka

Marek

Myślę że problem nie leży w nagrywarkach ale w płytach. Proponuję wszystkim Wam zakupić płytę TDK ale oznaczoną Audio. Jej koszt w Media Markt to chyba ok 3 złote. Te płyty mają jeszcze niebieskiego koloru warstwę na której się nagrywa. Mój sprzęt który nie jest niczym specjalnym - CD Kenwooda nie radzi sobie z nowymi płytami - o indeksie od x32 w górę, natomiast TDK Audio czyta doskonale. Polecam te płyty. I proszę o informacje czy udało wam się odtworzyć muzykę na takich płytach.

I to moze byc sedno sprawy!

Teraz sprawdzilem, ze wszystkie CDRy ktore bezproblemowo toleruje moj NAD maja max predkosci zapisu nie wyzsze od 16x

Dzieki - JA wyprobuje napewno i podziele sie jak wypadły TDK Audio...

Nawet może nie chodzi o indeks prędkości ale o rodzaj (kolor) warstwy na której się nagrywa. Nie wnikając w to jak i z czego jest złożona - bo sam nie wiem - według mnie najlepsze płyty do audio to te z niebieską powierzchnią dolną. Dawno temu były to TDK do prędkości chyba x24 oraz Verbatim AZO lub Metal AZO do x16. Teraz na 100% niebieską warstwę mają te TDK Audio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.