Skocz do zawartości
IGNORED

Czym jest Islam?

testosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy na forum wątek o Kościele Katolickim, to teraz pora na wątek o Islamie. Co myślicie o tej religii, oraz o jej wyznawcach?

Zapraszam do dyskusji.

Na dobry początek rzucę link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muzyka muzyka muzyka!

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/

Kiedyś popełniłem kilka wpisów nt. islamu na blogu, który prowadziliśmy z kolegą. Jakież było moje zdziwienie, gdy dostałem pogróżki na maila.

Zdanie jednak podtrzymuję: w tej religii jest coś diabolicznego, bo rzekomo w imię Boga nawołuje do przemocy, mordowania niewiernych. Wiem, wiem: w katolicyzmie też sa przypadki terroryzmu (vide Irlandia), ale tam przyczyny są znacznie bardziej złozone.

Nie znam Koranu, i być może operuję stereotypami. Niemniej jest takie powiedzenie: nie każdy muzułmanin jest terrorystą, ale 99% terrorystów okazuje sie być muzułmanami.

Do tego krwawe zwalczanie się sunnitów i szyitów. Opresja wobec kobiet.

Dla mnie wymowne jest jedno: wg kalendarza islamskiego obecnie jest rok coś koło 1500tnego chyba, i mam nieodparte wrażenie, że religia ta znajduje się na tym poziomie cywilizacyjnym, co Europa w wiekach średnich.

Powrót po dłuższej przerwie...

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240336

Obawiam się,że ta dyskusja do niczego nie zaprowadzi bo nikt z Forumowiczów nie zna islamu.Nikt nie czytał Koranu i w ocenie tej religii kierujemy sie stereotypami.Koranu nie czytałem,czytalem opracowania o islamie,jego historii i historii kultury muzułmańskiej.Ponadto byłem w 6 krajach muzułmańskich ale nie poznałem osobiście bliżej żadnego muzułmanina dlatego nie wiem czy mogę czuć się upoważniony do wypowiadania sądów o tej religii i kulturze( w przeciwieństwie do chrześcijaństwa).

Wiemy,że należy do wspólnego pnia tzw. trzech wiekich religii monoteistycznych i jest z nich najmłodszy co być może implikuje pewne jego cechy.Problem z islamem polega natym,że opiera się on na Koranie czyli tekście,który podyktował sam Bóg czyli Allach a który reguluje ściśle reguły życia każdego wierzącego.Czyli to co Allach podyktował Mahometowi w VII wieku n.e. jest nadal obowiązujęce w XXi wieku,przecież Bóg nie mógł się mylić.Kwestia tylko jak ten tekst rozumieć obecnie?To są kwestie semantyczne ale ich znaczenie jest ogromne!Słowo dżihad może oznaczać zwalczanie niewiernych dosłownie a może oznaczać przekonywanie!Wszystko zależy od intencji tłumaczącego.Druga kwestia,islam nie uznaje rozdziału państwa od religii,nadrzędnym prawem jest szariat czyli prawo religijne.Mahomet czyli prorok w przeciwieństwie do Jezusa był człowiekiem ale był jednoczesnie przywódcą religijnym i politycznym i wojskowym czyli kalifem w związku z czym prowadził normalną ( w tamtych czasach ) działalność polityczną.Trzecia kwestia islam nie zna hierarchii kapłańskiej takiej jak np. w katolicyzmie tzn. nie ma paieża i Watykanu.W związku z czym jest zdecentralizowany i nie ma jednej oficjalnej,obowiązującej doktryny.Oczywiście jak każda religia z czasem rozpadł się na różne odłamy i frakcje(sunnici,szyici itp.).Wszystko to iplikuje pewne cechy islamu.

A więc nadrzędna rola religii w życiu społecznym,brak jednolitego centrum decyzyjnego,dość dowolne interpretowanie Koranu,brak fermentu umysłowego i dyskusji w ramach doktryny( w przeciwieństwie do złotego okresu w X wieku) co doprowadziło do zastoju umysłowego,konserwatyzmu,zacofania ekonomicznego i cywilizacyjnego,braku tolerancji dla inaczej myslących,mniejszości,kobiet.

Zacofanie to doprowadziło do frustracji i nienawiści w stosunku do Zachodu i zaowocowało terroryzmem.Słabością islamu jest to,że nie potrafi on odcicąć się od terroryzmu i go potępić.Trzeba jednak dostrzec pozytywy systemu społecznego,który stworzył.w społeczeństwach biednych gdzie nie działają ubezpieczenia społeczne w pewnym sensie dba on o upośledzonych,biednych,starych i chorych nakazując opiekowanie się żebrakami czy starymi rodzicami( co w chrześcijaństwie już dawno zanikło).Nimniej oceniając wpływ islamu na społeczeństwa jest oczywiste,że to on jest przyczyną zacofania tych krajów.Może dlatego,że islam nie doczekał się reformacji i swojego Lutra.Ale jak wszystko na tym padole i on się zmienia ale w jakim kierunku?Tego nie wiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240435

Cadam

Dziwisz się?KK znamy doskonale!

Może jeszcze dodam coś od siebie.Jako ateista oceniam oczywiście islam negatywnie a jego wpływ na mentalność ludzką jako fatalny.Jeszcze gorszy niż chrześcijaństwo.

I jeszcze jedno.Dlaczego odniósł taki triumf pdobijając świat od Hiszpanii do Indii i Indonezji?Bo jest prosty i zrozumiały dla prostych ludzi.Dla ludzi,którym nie mieści się w głowie,że Bóg może umrzeć na krzyżu.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240443

jesli przyjac zalozenie ze islam ma sie jak sredniowiecze to przypominam ze sredniowiecze to krzyzacy i cała dzika ewangelizacja Ttaki mniej wiecej nasz obecny terroryzm .Tak wiec mamy odpowiednik.Jak wiemy nasz KK tez nawracał poprzez ucinanie głow niewiernym.Tak wiec nic nowego.Jak kazda sekta ma jak w KK twardogłowych i liberałow.Zalezy co dochodzi do glosu i co sie bardziej w pisamch swietych podoba.I tak islamy tez sa rózne..Mozna nacisna tu ale mozna i tam.Problemem jest to ze muzumułmanie musza lub chca opuscic swoje panstwa, bo tam zwykle rzadza brutalni despoci albo zlodzieje i znależść schronienie w europie.Zwykle jest to eksodus biedoty ze wszystkimi tego konsekwencjami.A generalnie sekta jak kazda tyle ze troche zapózniona z róznych przyczyn.Zwolennicy KK bardzo sie ciesza ze moga sobie porownac i pojezdzic po nich..ale bezpodstawnie.Jest to normalna roznica kultur i te zle traktowane kobiety wedlug niektorych,bardzo czesto nie chca zmienic swej sytuacji.Tak wiec napinanie sie tu róznych, to jest to samo co opowiesci o asfaltach,zydkach.Bezpodstawna wyzszosc.. idiotów.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240468

We wszystkich trzech religiach monoteistycznych kobiety są bardzo żle traktowane ale w islamie najgorzej.Zaczęło się oczywiście od judaizmu jako najstarszego.Religie ukształtowane przez mężczyzn gardzących kobietami.

romekjagoda

Mnie wychodzi,że mamy rok 1430 czyli schyłkowy Jagiełło.

Sorry,błąd mamy 1390r. czyli wczesny Jagiełło.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240502
Zdanie jednak podtrzymuję: w tej religii jest coś diabolicznego, bo rzekomo w imię Boga nawołuje do przemocy, mordowania niewiernych. Wiem, wiem: w katolicyzmie też sa przypadki terroryzmu (vide Irlandia),

a ty myslisz ze religie chrzescijanskie sa lepsze ? haha

Ile osob zabila Al kaida we wszystkich zmachach terrorystycznych?? 20.000 osob ?? chyba nie

A ile osob zginelo na wskutek podjecia przez USA dzialan wojennych w Iraku i Afganistanie ??

Glowe daje ze z powodu rozpetania wojny przez USA w Iraku, Afganistanie, zginelo wiecej osob niz we wszystkich atakach terrorystycznych.

A zolnierze USA i z Europy zachodniej jakiego sa wyznania? przeciez to sa chrzescijanie!

Po jednej stronie stoja chrzescijanscy zolnierze uzbrojeni po zeby w najnowsza technike a po drugiej stronie stoja w sukniach muzulmanie chowajacy sie gdzies po gorach.

Jezeli ty oskarzasz ze muzulmanie NAS zabijaja to muzulmanie moga sie skarzyc ze chrzescijanie ICH morduja.

Punk widzenia zalezy od punktu siedzenia.My siedzimy po stronie przeciwnej do muzulmanow i mamy utarty poglad ze to MY jestesmy dobrzy , nie mordujemy, a ONI sa zli i morduja.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240560
Najwięcej muzułmanów to zabijają sami muzułmanie.

tak napisales, jakby to chrzescijanie nie mordowali chrzescijan haha

Moze panowie by chcieli zabawic sie troche w matematyke i policzyc ile osob na swiecie zginelo w wyniku atakow terrorystycznych, a ile osob zginelo w wyniku polityki USA ? USA ciagle prowadzi wojny, Irak,Kuwejt,Afganistan,a to pociaga ofiary ,bombarduja wszystko jak leci, zrownuja tamtejsze kraje z Ziemia! , wskutek tego ludnosc cywilna umiera z glodu,chlodu ,nie maja nawet dachu nad glowa , do tego trzeba dodac zolnierzy Amerykanskich ktorzy zgineli ....

hmm wiec z punktu widzenia matematycznego kto wiecej wymordowal ? MY czy ONI ??

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240573

No właśnie, wystarczy sięgnąć do historii II wojny światowej. Kapłani katoliccy w Niemczech i kapłani katoliccy w Polce błogosławili żołnierzy po obu stronach frontu, by zabijali wroga w imię Boże.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240618

Ale ekspertów od KK jest mnóstwo na tym forum.

Ciekawe, skąd się wzięli skoro żyjemy w państwie islamskim :-)))?

Dużo masz jeszcze w zanadrzu takich przemyśleń ?

Jestem Europejczykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240638

Jestem Panem wszechświata.

Stworzyłem niebo, ziemię, wodę i ogień.

Wszystko powstało z jednego słowa.

To słowo było wyrazem mojej miłości.

Moja miłość jest wszechmocna i wszechogarniająca.

Ożywia każdą istotę we wszechświecie.

Jestem wszechobecny dzięki tej miłości, gdyż nie pozwala Mi ona o nikim zapomnieć.

Ty zapominasz o niej stale.

Cierpisz z powodu swojego oddalenia od Boga.

Ale Bóg jest w tobie, pod tobą, nad tobą i wokół ciebie.

Bóg jest z tobą nieustannie w ścisłym kontakcie.

Zważaj na Jego dotyk.Zważaj na Jego nieskończona miłość, a będziesz coraz bardziej oczarowany.

Jego miłość stanie się twoją miłością.

Rzeką, prądem, morzem, oceanem miłości.

Ty staniesz się osią tej miłości.

Ty i wszystkie inne dusze.

Gdy przeżyjesz tę Boską miłość,będzie istniało tylko centrum.

Tym centrum jesteś ty i ty jesteś Bogiem.

Te kilka prostych słów tłumaczą istotę tej religii.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240644

kobiety były i sa traktowane zle we wszystkich sektach a nawet wsród niewierzacych.Juz w jaskiniach mialy role podrzedne.

to zależało od postury,pokroju Agaty Wróbel czy też kulomiotek nie miały problemów

Aż strach sobie wyobrazić Polskę z mułłami.Ajatollah Rydzyk z armią wybuchowych moherów .Bogu dziękować ,że mamy KK

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240651

Ciekawe, czy ktoś się odważy na krytykę starszych braci w wierze.

Takie pytanie mnie naszło po przeczytaniu powyższych postów o religijnej przemocy. Ale więcej strach pisać, wejdzie mi 20 chłopa o 6 rano......

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240667

Wiesz

Kultura osobista nie jest Twoją mocną stroną, to najdelikatniej jak mogę napisać.

A mój post to ironia i przyznaję lekka kpina. "Na pochyłe drzewo i koza wejdzie jak mawiają."

Inaczej, nie słyszałem, żeby komuś włos z głowy spadł za krytykę Kościoła Katolickiego - ba wręcz to jest "modne". Pisanie źle o Islamie - szczególnie po polsku na bocznicy portalu audio też odwagi nie wymaga wielkiej (sorki jeśli ktoś się poczuł urażony). Ale ponoć wielkich religii jest trzy ? O trzeciej cisza....

Ale wybacz władz, ustępuje Ci pola, mimo iż to bocznica poniżej pewnego poziomu nie prowadzę rozmów. Pewne cechy się ma, albo nie, nie można się ich wyuczyć. Miłego dnia.

P.S. Jestem "kościelne neutralny". Niezależnie jaki symbol widnieje nad budynkiem wiary i jak on jest nazywany. (piszę zanim ktoś mnie posądzi o przyjaźń z oj. Rydzykiem (np.) ;P )

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240676

a ty myslisz ze religie chrzescijanskie sa lepsze ? haha

Ile osob zabila Al kaida we wszystkich zmachach terrorystycznych?? 20.000 osob ?? chyba nie

A ile osob zginelo na wskutek podjecia przez USA dzialan wojennych w Iraku i Afganistanie ??

Glowe daje ze z powodu rozpetania wojny przez USA w Iraku, Afganistanie, zginelo wiecej osob niz we wszystkich atakach terrorystycznych.

A zolnierze USA i z Europy zachodniej jakiego sa wyznania? przeciez to sa chrzescijanie!

Po jednej stronie stoja chrzescijanscy zolnierze uzbrojeni po zeby w najnowsza technike a po drugiej stronie stoja w sukniach muzulmanie chowajacy sie gdzies po gorach.

Jezeli ty oskarzasz ze muzulmanie NAS zabijaja to muzulmanie moga sie skarzyc ze chrzescijanie ICH morduja.

Punk widzenia zalezy od punktu siedzenia.My siedzimy po stronie przeciwnej do muzulmanow i mamy utarty poglad ze to MY jestesmy dobrzy , nie mordujemy, a ONI sa zli i morduja.

Adam Sikora, zawsze zabijaj ludzie. Możnaby w ten sposób dokonać taniej manipulacji, przeprowadzić ankietę wśród żołnierzy amerykańskich i wyciągnąć wniosek, że mordują głównie mężczyźni, bruneci, w wadze ok. 90kg, itd.

My tu mówimy o motywacji dżihadu. Nikt do Iraku nie pojechał w imię religii albo walki z nią. To, że dominują interesy polityczne czy ekonomiczne to inna bajka, ale akurat z chrześcijaństwem wojny w Iraku, Afganistanie i innych miejscach bym nie łączył.

Moze panowie by chcieli zabawic sie troche w matematyke i policzyc ile osob na swiecie zginelo w wyniku atakow terrorystycznych, a ile osob zginelo w wyniku polityki USA ? USA ciagle prowadzi wojny, Irak,Kuwejt,Afganistan,a to pociaga ofiary ,bombarduja wszystko jak leci, zrownuja tamtejsze kraje z Ziemia! , wskutek tego ludnosc cywilna umiera z glodu,chlodu ,nie maja nawet dachu nad glowa , do tego trzeba dodac zolnierzy Amerykanskich ktorzy zgineli ....

hmm wiec z punktu widzenia matematycznego kto wiecej wymordowal ? MY czy ONI ??

Potwierdzasz, że nie rozumiesz o czym mowa. Sam piszesz o polityce USA a potem płynnie przchodzisz do chrześcijaństwa. Naprawdę, aż takie masz klapki na oczach?

A jesteś w stanie policzyć ilu ateistów służy w armii USA? Więc naprawdę, daj spokój z takimi pochopnymi wnioskami.

Powrót po dłuższej przerwie...

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240835

biali sa jak dzieci ,jak mawiał wielki wodz indian.Dopóki muzułmanie siedzieli u siebie nikt sie nawet nie zapytał ile ich jest.wiekszosc nie wiedziała nawet gdzie jest afganistan.Jak sie europie przestało chciec pracowac i sprowadzili sobie siłe najemną, to teraz budza sie z reka w nocniku i krzycza ...mało nas do pieczenia chleba.I robia filmiki kryminalne.Dopóki do czegos sie nadawali, to byli dobrzy.Jak juz robia problemy to trzeba ich obsmiac i zniszcyc.Niemcy cieszyli sie jak dzieci jak przybywali turki.teraz płacza ze niemcow ubywa, bo przybywa turkow..Biali sa jak dzieci.

a biali to jednak chrzescijanstwo.dobrze byloby puscic na portalu arabskim watek z forum ...czym jest koscioł katolicki.ale by mieli ucieche.

no i w koncu dowiedzieliby sie...prawdy.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240842
Potwierdzasz, że nie rozumiesz o czym mowa. Sam piszesz o polityce USA a potem płynnie przchodzisz do chrześcijaństwa. Naprawdę, aż takie masz klapki na oczach?

Ja uwazam ze zarowno swiat muzulmanski jak i nasz jest grosza warty!

Jak juz pisalem, punk widzenia zalezy od punktu siedzenia i bylbym daleki od skrajnych ocen swiata muzulmanskiego.

Sam jestem przeciwnikiem fanatyzmu i dzichadu! sam bacznie obserwuje do czego sa zdolni ci fanatycy i jestem tym przerazony.

Ale nie twierdze ze wina lezy tylko po jednej stronie. Nie twierdze ze ONI sa zli a MY jestesmy dobrzy. Podalem prosty przyklad: ile osob zginelo w dotychczasowych atakach terrorystycznych ?

A ile zginelo w wyniku podjecia decyzji o rozpoczeciu wojny przez USA w kuwejcie,Iraku,Afganistanie i nie wiem gdzie jeszcze.

Wszyscy sa przerazeni ze 11 sierpnia rozlecialy sie dwa wielkie wiezowce w Nowym Jorku, a jestem na 100 % pewny ze mysliwce amerykanskie o wiele wiecej budynkow zbombardowaly i zrownaly z Ziemia niz owe dwa wierzowce.

Czy czasami ONI nie uwazaja nas za terrorystow ??

Poniewaz jest to watek o islamie i niektorzy zaczeli odrazu od krytyki tej kultury, wiec ja troszke skrytykowalem nasza kulture.

My nie jestesmy lepsi od nich a oni od nas - wszystko zalezy od punktu patrzenia :)

-------------------------------------------------

Jak to gdzies ktos kiedys napisal , "Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie"

ONI stosuja przemoc wobec nas i MY stosujemy przemoc wobec ich i jakby nie patrzec nie przyniesie to rozwiazania problemu.

Nie tedy droga , stosujac przemoc niczego sie nie rozwiaze.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240869

Podstawowa różnica między islamem a chrześcijaństwem leży na najgłębszym poziomie - święta księga chrześcijan nawołuje do miłości i wybaczania, natomiast Koran - do eksterminacji niewiernych (cytaty można znaleźć łatwo). Chrześcijaństwo zresztą "wyłączyło" agresywne memy Starego Testamentu nawołujące do zabijania czarownic itp. podobnie jak zresztą nakazy koszerności czy obrzezania - tylko czasem włączają się one trochę jak ewolucyjne atawizmy. Wiadomo że postępowanie wyznawców danej religii i interpretacje świętych pism mają bardzo szeroki zakres, jednak islam ma problem u samego źródła, natomiast chrześcijaństwo - poziom wyżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/85378-czym-jest-islam/#findComment-2240895
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.