Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie akumulatorowe do pre gramofonowego

Octagon

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchajcie. Mam Graham Slee Era Gold V i chcialbym do niego zrobic zasilacz akumulatorowy. Czy moze ktos z Was juz cos takiego robil i moglby sie podzielic swoim doswiadczeniem? Ewentualnie moze ktos z Was robi takie na zamowienie w rozsadnej cenie? A moze jakas inna rada na zamiennik dla zasilacza PSU1, ktory kosztuje tyle zaplacilem za Era Gold. Bede wdzieczny za odpowiedzi. Pozdrawiam

Zapodaj zdjęcie jak to cudo w środku wygląda. I powiedz coś więcej o zasilaniu bo jeśli urządzenie jest zasilane pojedynczym napięciem a potem dopiero robione symetryczne to faktycznie można by trochę to udoskonalić - w innym wypadku to raczej nie za bardzo warto kombinować.

Graham do swoich pre daje zasilacze wtyczkowe, które z zasady mają napięcie pojedyncze (24V). W środku pre jest z reguły stabilizator na 18V. That's all.

Szału nie ma. Można dorobić taki zasilacz, który będzie lepszy niż ten 'wtyczkowy'. Coś jak to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo dać dwa aku po 12V co da 24V i wtedy podpiąć do preampa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czegoś tu nie łapię - to cały krzem nie jest zasilany napięciem symetrycznym. Cambridge Audio daje też wtyczkowe 12v a potem mamy +/-18V W wielu modach ludzie poza kondensatorami i rezystorami (o wzmacniaczach operacyjnych nie wspominając) zmieniają zasilanie na coś porządniejszego ale nadal z sieci.

Gdzieś widziałem fajne rozwiązanie zasilania CD z aku ale aktualnie nie mogę znaleźć - jak wytropię to podrzucie namiary.

Graham tak robi, bo to wygodne - w każdym miejscu na ziemi wystarczy podpiąć takiego wtyczkowca do gniazdka i gra. Dedykowany zasilacz nie sprawdziłby się na całym świecie bo są rózne napięcia ... Taka polityka.

Ten 'lepszy', większy dostaje się wybierając napięcie sieciowe.

Z 12V wtyczkowca nie dostaniesz 18V. Musi być 24V i wtedy jest spadek na stabie 6V.

Aplikacja Grahama to standardowa aplikacja opampa z pojedynczym napięciem zasilającym, która jest prawie w każdym datasheet. Wybrał tylko szybkie kości.

Przerobić tego na symetryczne nie warto, bo lepiej, łatwiej i taniej zrobić ... nowe. Nie wiem czy jest sens kombinować bo i tak cudów nie będzie. Niezależnie czy wybierzesz ten lepszy zasilacz czy aku.

Na vinylengine jest duży wątek o upgradzie Cambridge'a.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Octagon czy ty nie o demnie kupiłes tego Grahama?

jak ci juz pisałem w mailu, zasilacz wtyczkowy to wyjątkowy szajs, PSU1 to bardzo prosty a co za tym idzie powienien być tani a tak nie jest zasilacz. Szału nie ma, miałem okazję porównać PSU1 z akumulatorem i akumulator zdecydowanie wygrał. Nie wiem jak by to zagrało z jakimś wypasiownym zasilaczem typu Ahajowego z NUDY.Kups sobie dwa aku 12 V, kabelek z wtyczką DC podałem ci namiar i dwa krokodylki. Koszt niewielki a przyjemnośc ze słuchania wzrasta

Octagon czy ty nie o demnie kupiłes tego Grahama?

jak ci juz pisałem w mailu, zasilacz wtyczkowy to wyjątkowy szajs, PSU1 to bardzo prosty a co za tym idzie powienien być tani a tak nie jest zasilacz. Szału nie ma, miałem okazję porównać PSU1 z akumulatorem i akumulator zdecydowanie wygrał. Nie wiem jak by to zagrało z jakimś wypasiownym zasilaczem typu Ahajowego z NUDY.Kups sobie dwa aku 12 V, kabelek z wtyczką DC podałem ci namiar i dwa krokodylki. Koszt niewielki a przyjemnośc ze słuchania wzrasta

Pewnie tak:) Z tym, ze jestem totalnym laikiem jesli chodzi o DIY i elektronike. W zwiazku z tym, iz powiedziales mi, ze bedzie to gralo lepiej z aku to chcialbym to zrobic. Nie mam jednak w tej materii doswiadczenia i stad moja prosba na forum do wszystkich o pomoc.

Prosiłbym autora o wrzucenie zdjęcia bebechów, bo chętnie zobaczę to cudo z pojedynczym zasilaniem za prawie 2 tys. (jeśli to właściwy model luknąłem) ??

Jak tylko zrobie fotki to je zalacze.

brak odpowiedzi ???, jako poprzedni własciciel tego grahama czuję się trochę zobowiązany i jak potrzebjesz to ci te kabelki zmontuję. W niedzielę idę na warszawski wolumen i moge kupić odpowiednie częsci, jak ci nadal zalezy na zasialniu akumulatorowym pisz na priv, masz czas do niedzieli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.