Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Cambridge Audio Azur 640

Scottie1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Od niedawna stałem się właśnicielem dwóch klocków Azur serii 640

Dotychczas słuchałem muzy na Technicsie

Ze starego sprzętu zostały głośniki Polaris 300 oraz standardowe do nich kable.

Proszę o podpowiedzi, jakie głośniki powinienem do nich kupić, biorąc pod uwagę wielkość pokoju ma 16 m

oraz to, że w zasadzie słucham wszystkiego z pominięciem Havy, klasyki i jazzu.

Myślę, że głośniki, które kupię powinny odpowadać i klasą, i ceną do klocków, które posiadam

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Nie napisałeś za jaką kwota chcesz kupić te kolumny ale jeśli do 2500zł. to proponuje Phonar p20-s.Są to nieduże podłogówki ale mają potencjał i jak na taki pokój powinny zagrać.

Jasne, że mogę pochodzić po sklepach, ale i tak chcę wiedzieć o co pytać. Nie chcę tracić czasu na chłam.

A sumka jaką wydam, to pewnie te 2500-3000. Nie wykluczone, że zdecyduję się na jakieś z drugiej, ale pewnej ręki.

Zakup planuję na później, teraz daję sobie czas na orientowanie się w produktach.

Dziękuję za informacje, które dotychczas otrzymałem

Scottie

Po pierwsze napisz cos w o mnie

Po 2gie radzil bym Ci kolumny mniej prodozercze najlepiej 6-8 ohm i skutecznosci okolo 90

Sam bylem posiadaczem CA 500ki i z moich obserwacji wynikalo ze Evo 3 to sa swietne kolumny ale 500 ich nie mogla napedzic

Ps CA gral detalicznie z moimi MA a poniewaz mowiaz ze 640 gra cieplej wiec moze to byc dobra para ;-)

Pozdr

hm, nie znam Twoich preferencji ale słuchałem wczoraj Avance Dana 509, co prawda z Creekiem A50. Znakomita przestrzeń i ogólna duża kultura dźwięku. Sprawdź jak to będzie z CA.

The odd get even.

• 1 rok później...

Hej

Proszę o opinię i poradę.

Do sprzętu CA Azur mam głośniki Avance Epsilon 930. Niestety musiałem zrobić przemeblowanie w domu

i skazany jestem ze względów logistycznych w pokoju ustawić je blisko ścian.

No cóż, w tym ustawieniu te głośniki nie grają już tak super, znaczy bas wpada w pewnych częstotliwościach w

nieprzyjemne dudnienie. Czy jest możliwość jakoś zniwelować ten efekt, bez konieczności zmiany położenia kolumn czy ich wyminay na inne??

Z góry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

Scootie1>

Czy "mam Avance" oznacza, że już kupiłeś sobie nowe kolumny do Azura? Jeśli tak, to to co poniżej pozostanie dla "potomnych";-)

Też mam Azura 640. Gra na Eposach M15.2 i też w pomieszczeniu ok. 16mkw. To cena nieco wyższa od tej, o której myślałeś. Niemniej jednak wydaje mi się, że warto posłuchać takiej konfiguracji. Potwierdzam zdanie pawelm - Azur lepiej wypada z kolumnami mniej prądożernymi, najlepiej 8ohmowymi. Za Eposami przemawia również fakt, że CA m.in. polecają te kolumny do Azura na ich własnym forum;-) A Azura słuchałem również na B&W DM601 - i jest to konfiguracja bez sensu, CA nie potrafi ich napędzić właściwie. A także na Eposach M12.2 i Avance Dana 670XT, Argos Gamma i krakowskich (najmniejszych) liniach transmisyjnych, zapomniałem teraz ich nazwy. Porównanie 12 i 15 wypadło na korzyść tej ostatniej ze względu na lepsze rozciągnięcie basu i zmniejszenie ilości jego podbić, nawet w małym pomieszczeniu. Z 12 zmieścisz się natomiast w zakładanym budżecie. Pozostałe aspekty brzmienia są w obu przypadkach podobne. Połączenie daje bardzo żywy, emocjonujący przekaz (choć w tym ostatnim aspekcie jest jeszcze sporo do osiągnięcia, lecz już z innym chyba wzmacniaczem;-)), z nieźle rozciągniętym pasmem i dość szczegółową górą. Efekty stereofoniczne? - w zależności od ustawienia i akustyki pomieszczenia jednak z zauważalnym postępem w stosunku do B&W w tym samym pomieszczeniu, tym samym ustawieniu i na tych samych kablach. Dana była spokojniejsza i "ciemniejsza" w ogólnym wrażeniu. Linie są chyba zbyt drogie jak przy założonym przez Ciebie budżecie - szkoda, bo to wspaniałe kolumny. Żadnych podbarwień, bardzo spokojny i poukładany dźwięk. Podobny charakter mają Gammy Argosa. Różnica w basie, albowiem linie dają znacznie większe jego rozciągnięcie. Obie kolumny są jednak o wiele spokojniejsze, mniej emocjonujące od zestawienia z Eposami (oczywiście jak na moje ucho). Kupując Azura odsłuchu dokonałem na Infinity Kappa (monitory) i tu dźwięk był jak dla mnie nazbyt natarczywy, agresywny. Słuchałem jeszcze CA, co prawda 500SE (bodaj tak się ten model nazywał) z Dynaudio Audience 52, w małym 12mkw pomieszczeniu i w moim mniemaniu to nie było najlepsze zestawienie. Brakowało barw i żywego, emocjonalnego przekazu. Znajomy jest jednak zadowolony (słucha przede wszystkim klasyki, ja jazzu). Z tzw. wieści od osób, które takie zestawienia posiadają (sam nie słuchałem jeszcze) - bezpieczne zestawienie to KEF z serii Q.

I to by było na tyle;-)

Witam! Mam CA 640, odsłuchiwałem go przed zakupem na Monitor Audio Gold (nie pamiętam numeru, kosztowały około 15000 zł. ) Napędzał Danish Physics Point Zero 2, ładnie grało lecz tu już się męczył. Sądzę że Azur aż taki słaby nie jest. Aktualnie napędza zestawy które wykonałem sam w/g projektu Akustyk-a, są to dwóipółdrożne kolumny XT 2 , są 4-o omowe i przeciwwskazań nie słyszę dla Azurka. Przetworniki Vify XT (membrana celuloza z włóknami drewna ) brzmią wyśmienicie. Można zamówić u Akustyk-a gotowy zestaw dwódrożny XT 1 , zmieścił byś się w budżecie. Jest jeden szkopuł, a mianowicie nie ma możliwości odsłuchu u Akustyk-a. Ten zestaw słyszałem na Audio Show, podobała mi się neutralność brzmienia, wszystko jest poprostu na swoim miejscu. Epsilonów nigdy nie udało mi się posłuchać, lecz powinieneś pamiętać iż akustyką pomieszczenia rządzą pewne prawa niepodlegające dyskusji. Ustawienie kolumn jest bardzo ważne a pomieszczenie ma duży wpływ na brzmienie, jest to w końcu ostatni element toru audio. Trudno jest zaproponować coś rozsądnego,bo skuteczne będzie jedynie odsunięcie kolumn od ściany. Pozdrawiam, Jarek 5.

• 6 lat później...

Witam serdecznie.Ponieważ mam jedno krotkie pytanie dotyczące zestawu Cambridge Audio Azur 640A + 640C V2 + ? no właśnie,tu pytanie co?. Moje dwa typy do tego zestawu to Monitor Audio MR6 lub Dynaudio DM 2/8, byłem posłyuchać jednego i drugiego zestawu i muszę powiedzieć że grają ładnie a na płytach realizowanych w Japoni w cenie do 3k to poprostu odlot. Co sądzicie o tym zestawieniu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.