Skocz do zawartości
IGNORED

Stabilizator napięcia sieciowego do wzmacniacza lampowego

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam czy, na wzmacniacz lampowy mają zły wpływ spadki, jak i zwyżki napięcia sieciowego. Jaki zastosować stabilizator.

Najgorszy wpływ ma zwiększenie napięcia na wzmacniacze triodowe pracujące w klasie A z stałym biasem, potem triodowe w klasie AB z stałym biasem. Znacznie mniejszy dla triod z polaryzacją w katodzie i dla pentod.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Najgorszy wpływ ma zwiększenie napięcia na wzmacniacze triodowe pracujące w klasie A z stałym biasem, potem triodowe w klasie AB z stałym biasem. Znacznie mniejszy dla triod z polaryzacją w katodzie i dla pentod.

To jest końcówka mocy ampliton ts 3000, tam gdzieś są zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na podstawie zdjęć trudno wyczuć w jakiej konfiguracji pracuje ten wzmacniacz. Generalnie rzecz ujmując spadki sąmniej szkodliwe niż wzrosty napięcia. Jakie masz różnice u siebie?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• 2 tygodnie później...

Na podstawie zdjęć trudno wyczuć w jakiej konfiguracji pracuje ten wzmacniacz. Generalnie rzecz ujmując spadki sąmniej szkodliwe niż wzrosty napięcia. Jakie masz różnice u siebie?

właśnie dzisiaj robiłem pomiary, w gniazdach, Panowie elektrycy robili pomiary o godz. 9.00 ; w okolicach godziny 13stej i 20.00, co się okazało, pierwsze pomiary tj.239 volt,drugie 238, a w okolicach godz. 20.00 228 volt.Panowie powiedzieli że takie skoki napięcia są możliwe, tym bardziej, że mój budynek jest podłączony bezpośrednio z transformatora sieci energetycznej.I jestem zmuszony zakupienia stabilizatora do moich końcówek lampowych, tylko nie wiem jaki.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Mając wzmacniacz/końcówkę lampową która była dostosowana do 220V taki skok na 240V robi różnicę.

Przykładowo trafo dostarczało nap. 400V ( czyli przekładnia 1,81 ) po mostku i filtracji mamy ok. 560v.

Przy napięciu 240V mamy już 434V z trafa a na kondensatorach filtrujących ok.610V czyli różnica wynosi 50V .

Stabilizator by się przydał ;)

Mam podobny problem, napięcie w sieci w ciągu dnia skacze od 215V do 245V. Wraz z napięciem w sieci skacze bias we wzmaku SET na 6C33C. Rozglądałem się za stabilizatorem napięcia ale nic ciekawego za rozsądne pieniądze nie znalazłem.

Mam podobny problem, napięcie w sieci w ciągu dnia skacze od 215V do 245V. Wraz z napięciem w sieci skacze bias we wzmaku SET na 6C33C. Rozglądałem się za stabilizatorem napięcia ale nic ciekawego za rozsądne pieniądze nie znalazłem.

No to może spróbuj źródło prądowe w katodzie 6S33S, teraz też składam takiego SET'a i dla świętego spokoju też zastosuję to rozwiązanie .

No to może spróbuj źródło prądowe w katodzie 6S33S, teraz też składam takiego SET'a i dla świętego spokoju też zastosuję to rozwiązanie .

Myślałem o tym, trochę mnie ten elektrolit w katodzie zniechęca.

Wszystkie napięcia we wzmaku mam stabilizowane, oprócz grzania diabełków i tu pewnie częściowo leży problem. Podłączyłem żarzenie przez regulowany zasilacz stabilizowany i prąd anodowy był w miarę stabilny. Tylko sporo ciepełka trzeba odprowadzić w przypadku stabilizacji, a i bez tego już dobrze grzeje ;-)

Czy ktoś testował takie coś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Autotransformator nie stabilizuje napięcia.

Jeśli już to lepiej coś takiego

Ukryta Zawartość

Tylko tolerancja +/- 8% więc rozrzut napięcia też może być spory.

Ukryta Zawartość

Tak masz rację ale w przypadku Azusa spełni on swoją rolę , ma on za duże napięcie i jego redukcja ( z manualną kontrolą) w zupełności mu starczy.

W przypadku stabilizatorów są one w większości elektroniczne i tu jest problem gdyż mocno "sieją". Dobrą alternatywą byłby UPS ale tu już musi być wysoka półka (no i cena) właśnie ze względu na jakość sinusa na wyjściu, bo w tych do 500zł przebieg wyjściowy w żaden sposób go nie przypomina , nie wspominając o harmonicznych i reszcie "brudu" na wyjściu.

Jeśli ma tylko redukować napięcie to faktycznie wystarczy. U mnie napięcie skacze w górę i w dół, niezależnie od pory dnia, choć wieczorem jest zazwyczaj niższe.

Pytałem kiedyś o taki stabilizator, jest to zrealizowane poprzez przełączanie odczepów autotransformatora.

Kiedyś w epoce telewizorów lampowych i częstych spadków napięcia w sieci były produkowane stabilizatory ferrorezonansowe o mocy 250W i napięciu 220V+/-5%. Miały dość duży margines napięć wejściowych. Jeżeli moc wystarczy to może gdzieś udałoby się coś takiego znaleźć. Dziś już nikt tego nie używa i pewnie w wielu domach gdzieś zalegają jeszcze. Mój ojciec miał coś takiego, z tego co pamiętam trochę buczały w środku rdzenie i to był ich minus.

Tutaj jest skan artykułu z Radioelektronika (było kiedyś takie pismo:) który ktoś zamieścił na elektrodzie. Można według niego skonstruować sobie stabilizator o dokładności +/-1%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś w epoce telewizorów lampowych i częstych spadków napięcia w sieci były produkowane stabilizatory ferrorezonansowe o mocy 250W i napięciu 220V+/-5%. Miały dość duży margines napięć wejściowych. Jeżeli moc wystarczy to może gdzieś udałoby się coś takiego znaleźć. Dziś już nikt tego nie używa i pewnie w wielu domach gdzieś zalegają jeszcze. Mój ojciec miał coś takiego, z tego co pamiętam trochę buczały w środku rdzenie i to był ich minus.

Tutaj jest skan artykułu z Radioelektronika (było kiedyś takie pismo:) który ktoś zamieścił na elektrodzie. Można według niego skonstruować sobie stabilizator o dokładności +/-1%.

No i fajny schemat :) (szkoda iż wszystkie Radielektroniki musiałem wydać )

Aktualne aukcje kilku stabilizatorów ferrorezonansowych, ten pierwszy nawet z możliwością nastawienia napięcia innego niż standardowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

pytałem już w stereo w wątku "stabilizator napięcia", ale może zpytam i tutaj ;-)

kierowany opiniami z forum zakupiłem z ciekawości stabora 120a; w instrukcji stabilizatora piszą, by przed użyciem ustawić go wedle tego, czy urzadzenie pod niego podpięte posiada prostownik jednopołówkowy czy dwupołówkowy i w zależności od tego, należy przekręcić zworkę (p. foto); obecnie jest ona ustawiona fabrycznie na pracę z urzadzeniami z prostownikiem jednopołówkowym.

jak ustawić zworkę, gdy nie mam zielonego pojęcia, jaki prostownik jest w moim wzmaczniaczu (unison research simply four P) czy też innym urządzniu, jakie chciałbym podpiąć pod stabilizator? Jak to sprawdzić? ;-) co zrobić, by stabor zadziałał jak należy i nie uszkodził sprzetu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ile wogóle ciąnie prądu twój unison,ten stabor może przełknąć 250VA czy nie będzie on wąskim gardłem dla twojego obciążenia?słyszłem stabora 120P z amplifonem i mam mieszane uczucia,w pierwszej chwili po odpaleniu ma sie wrażenie że pomaga ale po dosłownie chwili już nie, pomijając fekt ogromnego grzania przy podwojonym poborze

Rezyslaw,

wedle papierów unisona - "2ooW max. power absorption"; więc chyba nie będzie aż tak tragicznie od tej strony;

co do ew. zmian "sonicznych" - jeśli będzie grało gorzej, a jest to oczywoście możliwe - stabor pójdzie na sprzedaż; po protu chciałem spróbowac, gdy poczytałem trochę na forum; a że instalację mam przeciętną, bo to budynek z lat 30 XX wieku, więc chciałem zobaczyc, czy może to coś da, czy też nie... ;-)

[EDIT]: a moze ktoś wie, czym różni się stabor 120A od 120P ?

nie mam zielonego pojęcia, jaki prostownik jest w moim wzmaczniaczu (unison research simply four P) czy też innym urządzniu, jakie chciałbym podpiąć pod stabilizator? Jak to sprawdzić?

We wszelkich wzmacniaczach jest prostowanie dwupołówkowe. Zworka jest po to aby umożliwić również pracę stabilizatora ze starymi telewizorami, do których te stabilizatory były głównie używane. Telewizory te miały prostowanie jednopołówkowe.

a jak się ma sprawa z innymi urządzeniam, np. CDeki, tunery itd.?

Tak samo jak ze wzmacniaczami :). W zasadzie trudno dziś spotkać jakieś urządzenie z prostowaniem jednopołówkowym.

Witam i pytam czy, na wzmacniacz lampowy mają zły wpływ spadki, jak i zwyżki napięcia sieciowego. Jaki zastosować stabilizator.

Wahania napięć w sieci nie są na tyle duże, aby przy auto-biasie były groźne dla lamp mocy.

Bardziej bym się obawiał o ich żarzenie, i tu stabilizator (Uż) by się przydał.

Przy prostownikach półprzewodnikowych, powolne narastanie napięcia anodowego również jest dobrym pomysłem na przedłużenie żywotności wszystkich lamp pracujących w układzie.

Wahania napięć w sieci nie są na tyle duże, aby przy auto-biasie były groźne dla lamp mocy.

Bardziej bym się obawiał o ich żarzenie, i tu stabilizator (Uż) by się przydał.

Przy prostownikach półprzewodnikowych, powolne narastanie napięcia anodowego również jest dobrym pomysłem na przedłużenie żywotności wszystkich lamp pracujących w układzie.

> szybki Gonzo

Mierzyłem kilkakrotnie napięcie w gniazdu i niestety jest za wysokie.

Z uwagi na fakt i mieszkam niedaleko transformatora, dostarczony prąd miewa wartości 244V lub 245V.

Gram na wzmacniaczu lampowym 300B Audio Note Meishu. Wzmacniacz posiada auto-bias, ale faktycznie wysokie napięcie może szkodzić lampom prostowniczym 6X5 a może także lampie prostowniczej GZ37, może pozostałym lampom również ?

Skoro za wysokie napięcie szkodzi lampom to faktycznie przydałby się w moim systemie taki stabilizator.

Mam do Ciebie prośbę.

Czy, mógłbyś polecić produkowany jakiś stabilizator napięcia ?

Jaką moc powinien posiadać taki stabilizator ?

pozdrawiam

tissot

Gram na wzmacniaczu lampowym 300B Audio Note Meishu.

Sprawa grzebania we wzmacniaczu definitywnie odpada !

Czy, mógłbyś polecić produkowany jakiś stabilizator napięcia ?

Jaką moc powinien posiadać taki stabilizator ?

Kiedyś interesowałem się sprawą stabilizatorów sieciowych, ale było to przed laty.

Firma w której pracowałem miała na wyposażeniu urządzenia które musiały być zasilane napięciem sieciowym dobrze filtrowanym i jednocześnie stabilnym.

Zainteresowałem się wówczas układami UPS - nie żartuję.

Wiele z nich nie nadawało się, ze względu na kształt wyjściowego napięcia (trapez, trójkąt), ale znalazłem i takie które na wyjściu swoim miały sinusoidę.

W specyfikacji takich urządzeń muszą być dokładne dane techniczne, i gwarantowane parametry.

Przed zakupem należy też porozmawiać z producentem takiego urządzenia, może wypożyczy do sprawdzenia w warunkach domowych.

Szukać musisz sam.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

to jest mój stabilizator ,Zalmed produkuje te stabilizatory dla laboratoriów ,instytutów badawczych czy politechnik nic go nie rusza trzyma 230V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest mój stabilizator ,Zalmed produkuje te stabilizatory dla laboratoriów ,instytutów badawczych czy politechnik nic go nie rusza trzyma 230V

Ukryta Zawartość

Skoda że brumi i zakupiony za 350 pln aukcja nr 2187973453 w dniu.21.02 2012 r..Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Sorry 350 pln nr.aukcji 2157866500

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

mam taki stabilizator napiecia - czy poprawia dzwiek- śmieszne, i przestancie pisac bzdury ze taki za kwote 50zl -zeijcie na ziemie.A Ktoś chętny to sprzedam

mam taki stabilizator napiecia - czy poprawia dzwiek- śmieszne, i przestancie pisac bzdury ze taki za kwote 50zl -zeijcie na ziemie.A Ktoś chętny to sprzedam

Witam

Widzę że kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem,prosze przeczytać dokładnie jeszcze raz posty w/w wątku i zauważyć że dyskusja jest w kwestii czy, na wzmacniacz lampowy mają zły wpływ spadki, jak i zwyżki napięcia sieciowego w kontekstcie prawidłowej pracy lamp i innych elementów w wzmacniaczu lampowym.....Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.