Skocz do zawartości
IGNORED

Creek Evolution 2 czy HK 3490 z MA RX6

danjanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

świeżo zarejestrowany prosi o pomoc. Byłem na odsłuchu dwukrotnie i wybór kolumn padł na Monitor Audio RX6 i nie chce już wybierać innych.

Grały na Harman Kardon 3490 na dobrych kablach. Moje subiektywne odczucia zdecydowały że spodobały mi się bardziej niż IKON 6.

Później sprzedawca przyniósł wzmacniacz Creek Evolution 2 i RX6 zaczęły grać trochę lepiej. Wyczuwalnie dla mojego nieaudiofilskiego ucha.

Sprzedawca powiedział ze do tego Creek'a lepiej by było żeby podłączyc lepsze kable i zaproponował Equilibrium String.

Powiedział że do HK 3490 moga byc tańsze ale do Creek'a leiej żeby dac lepsze.

I teraz pytanie:

czy ktoś moze mi powiedzieć coś wiecej na temat tego wzmacniacza Creek. Czy warto dawać 1200PLN wiecej za lepszy wzmacniacz i lepsze kalbe,

czy może ten HK też da sobie dobrze rade z tymi RX6.

Z góry dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/85869-creek-evolution-2-czy-hk-3490-z-ma-rx6/

Dali Ikon mają dość chimeryczny bas. Trudno dobrać do nich elektronike która dobrze zagra. Moim zdaniem HK3490 bez problemu wysteruje te kolumny. Creek zagra pewnie lepiej jeśli chodzi o detaliczność. Musisz zdecydować sam czy warto dopłacać.

Witam,

świeżo zarejestrowany prosi o pomoc. Byłem na odsłuchu dwukrotnie i wybór kolumn padł na Monitor Audio RX6 i nie chce już wybierać innych.

Grały na Harman Kardon 3490 na dobrych kablach. Moje subiektywne odczucia zdecydowały że spodobały mi się bardziej niż IKON 6.

Później sprzedawca przyniósł wzmacniacz Creek Evolution 2 i RX6 zaczęły grać trochę lepiej. Wyczuwalnie dla mojego nieaudiofilskiego ucha.

Sprzedawca powiedział ze do tego Creek'a lepiej by było żeby podłączyc lepsze kable i zaproponował Equilibrium String.

Powiedział że do HK 3490 moga byc tańsze ale do Creek'a leiej żeby dac lepsze.

I teraz pytanie:

czy ktoś moze mi powiedzieć coś wiecej na temat tego wzmacniacza Creek. Czy warto dawać 1200PLN wiecej za lepszy wzmacniacz i lepsze kalbe,

czy może ten HK też da sobie dobrze rade z tymi RX6.

Z góry dzieki za pomoc.

Chłopie sam słyszałeś różnicę i pytasz się innych, czy warto? :)

Ja napiszę, że warto, a inni, że nie i co wtedy zrobisz? :)))

Czy warto dawać 1200PLN wiecej za lepszy wzmacniacz i lepsze kalbe,

W tym pytaniu zawarte jest twierdzenie, że to lepszy wybór. Kup i opowiedz jak gra u Ciebie. Albo jeśli się wahasz, to lepiej idź na kolejne odsłuchy. Słuchanie, porównywanie, zadawanie pytań to jedyny sposób na dokonanie dobrego wyboru. Posłuchaj czegoś 3x droższego (wzmacniacz, kable), abyś wiedział jak brzmi coś lepszego (innego). Zwróć uwagę na kubaturę i wytłumienie pomieszczenia odsłuchowego i porównaj ze swoim pomieszczeniem, można się zdziwić jak ta sama kolumna może różnie zagrać. Sprzedawcy wiedzą co zagra u nich, ale u Ciebie nie byli. Wydaj ile chcesz, ale wtedy jak będziesz pewny, że to najlepsza konfiguracja.

• 3 tygodnie później...

Witam,

w sumie to pojechałem jeszcze na 2 odsłuchy i wybrałem faworytów: Creek EVO 2 + Monitor Audio RX6.

Dodatkowo przywiozłem sprzęt do domu na 3 dni testów. Okazało się że RX6 grały dobrze w sklepie

a u mnie w salonie jakby brakło im mocy żeby wypełnić większą scenę. Z tego względu zdecydowałem

się na RX8. Co mogę powiedzieć po 2 dniach to że mimo że nie są wygrzane grają pięknie z creek'iem :-).

Różnica między RX6 a RX8 to przede wszystkim mocniejszy bas na korzyść RX8 i większa scena muzyczna.

Na prawdę czuje się ten dźwięk dookoła. Nie wiem czy czasem nawet tego basu w RX8 nie jest za dużo.

Gdybym miał mniejsze pomieszczenie to zdecydował bym się RX6, są chyba bardziej wyważone.

Góra, dół i średnica jakby bardziej zrównoważone.

Tak na prawdę coś więcej mogę napisać po jakiś 100 godzinach wygrzania, ale już teraz jestem zadowolony.

Clannad i ich album Legend, czy też buena vista social club zabrzmiały prześlicznie.

Myślę że to połączenie czyli Creek Evo 2 i MA RX6 czy RX8 jest stworzone do wyduszenia

wielu detali z płytki cd-audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nieźle, głośniki za 5500 zł...

Przy 30Hz -20dB od średniego poziomu czyli niskiego basu nie ma wcale, za to przy 80Hz +6dB. Efektywność 85dB. Pomyśl o zatkaniu otworu bassreflex. I to jest ten przebój sprzedaży z salonów audio...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Calkowicie sie zgadzam z BMIARA.Jak szukalem kolumn do swojego pokoju, w salonie od razu polecano mi MONITOR AUDIO RX6 RX8.W sklepie owszem zagraly lepiej od innych odsluchiwanych glosnikow jednak po wypozyczeniu kolumn do domu czar szybko prysl.Dzwiek podrasowany ,nierowny.Nie trzeba byc osoba szczegolnie osluchana zeby zwrocic uwage na bas ,ktory w tych kolumnach jest najwiekszym problemem.CREEK to wybitna konstrukcja w swoim przedziale cenowym.Moim zdaniem do tego wzmacniacza lepiej pasuja EPOS"y.Na pierwsze kilka minut odsluchu wydaja sie gorsze w stosunku do MONITOR AUDIO ale gdy ucho sie oswoi mozna latwo wychwycic,ze sa lepiej ulozona, zrownowazona i bardziej dojrzala kolumna.Wyboru dokonales sam,to najwazniejsze.Dzwiek ma cieszyc Ciebie nie mnie.Zycze mile spedzonych godzin na odsluchach i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.