Skocz do zawartości
IGNORED

Inzynierowie dzwieku i ich najlepsze realizacje

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna chodzil za mna pomysl na zalozenie watku, ktory bedzie poswiecony najlepszym inzynierom dzwieku

oraz sztuce, jaka jest nagranie materialu muzycznego, jego mix i mastering. Tak duzo rozmawiamy o jakosci

nagran, plytach, realizacjach, ale nigdy nie wspominamy o nazwiskach inzynierow, ktorzy swoja praca i wiedza

przyczyniaja sie do tego, ze otrzymujemy taki, a nie inny produkt w postaci dobrze lub zle nagranego materialu

muzycznego. Wiadomo, ze jak nagranie z roznych powodow jest zle zrealizowane, to nam nie pomoze sprzet audio

nawet za bilion dolarow i w tej kwestii jest to bezdyskusyjny fakt. Dzwiekowcy sa tak samo artystami i oprocz

wiedzy muzycznej, umiejetnosci gry na instrumencie musza posiadac wiedze techniczna na temat inzynierii dzwieku.

Chcialbym, zeby watek ten byl poswiecony wlasnie takim artystom i ich pracy, oraz jak najbardziej ich najlepszym

realizacjom. Wielu z nich jest rowniez milosnikami dobrej klasy sprzetu audio, roznego rodzaju kabli, stolikow

i innych wynalazkow. Wymieniajmy nazwiska, podawajmy przyklady i rozmawiajmy w atmosferze najlepszych dzwiekow.

Zapraszam do dyskusji.

Poniewaz jestem zalozycielem watku, pozwole sobie na przedstawienie pierwszego nazwiska, ktore wedlug mnie zasluguje

na wysokie notowania wsrod wielkich obecnych. Jest to Jim Anderson. Prawie wszystkie jego realizacje trzymaja

wysoki poziom, a i artysci z ktorymi pracowal naleza do scislej czolowki jazzowej. Zarowno material studyjny jak

i koncertowy jest jak dla mnie wzorem do nasladowania. Wielki dorobek, znakomite realizacje i swietni artysci. Jest

to bez watpienia bardzo poszukiwany inzynier dzwieku, zatrudniany przez najlepsze studia nagraniowe i najlepszych

artystow. Na koncie szereg wspanialych projektow, z ktorych wybijaja sie nagrania Rubalcaby ("Diz", "Inner Voyage",

"Discovery" - w tym wypadku byl to mix, "The Blessing" - nagranie i mix) dla Blue Note. Nastepnie trylogia dla JVC

Tigera Okoshi ("Two Sides To Every Story", "Echoes Of A Note", "Color Of Soil"), a takze slynny koncert Patricii

Barber z chicagowskiego Green Mill - "Companion". To tylko garstka przykladow i ulamek jego osiagniec. Zdecydowanie

jest to moj faworyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Sheffield Lab Engineering Team: Doug Sax, Steve Haselton, Gavin Lurssen, Robert Hadley, and Ron Lewter

Składanka z Sheffield to najlepsze co mam,naprawde bardzo dobre nagrania i musze sie przyjrzeć tematowi czy oni może realizowali całe albumy konkretnych zespołów.

Sheffield Lab Engineering Team: Doug Sax, Steve Haselton, Gavin Lurssen, Robert Hadley, and Ron Lewter

Składanka z Sheffield to najlepsze co mam,naprawde bardzo dobre nagrania i musze sie przyjrzeć tematowi czy oni może realizowali całe albumy konkretnych zespołów.

Doug Sax jest jednym z najlepszych inzynierow od masteringu. Byl wspolzalozycielem Sheffield Lab.

Jest oczywiscie tez muzykiem. Gral na trabce. Znane i bardzo wazne nazwisko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Pierwsze co mi na myśl przychodzi to Alan Parsons. Nagrywał m.in dla Floydów.

Do tego można dopiąć Stevena Willsona od Porucpine Tree czy No-Man. Ponoć zajął się remasterami King Crimson. A jeśli już przy masteringach jesteśmy to warto nadmienić chociażby takie nazwisko jak Steven Hoffman.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Inżynierowie dźwięku w małej wytwórni niemieckiej CMP. Nagrywali dla niej Joachim Kuhn, Trilok Gurtu, David Torn, Mick Karn, Jack Bruce, Chad Wackerman.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dorzuce nazwisko z chicagowskiego podworka - Ken Christianson - glowny majster z Naim. Czlowiek totalnie

odjechany na punkcie dzwieku. Jest on rowniez audiofilem, ktory docenia dobre brzmienie. Posiada rowniez

swoj wlasny sklep ze sprzetem audio. Byl on chyba pierwszym dealer'em Balanced Audio Technology. Pamietam

jak mlaskalem w jego sklepie sluchajac wielu setup-ow i co ciekawe, potrafil zlozyc system bardzo dobrze

brzmiacy praktycznie w kazdym pulapie cenowym. Widzialem go ostatnio na paru gigach w Green Mill. Nagrywal

min. wystep Grazyny Auguscik gdzie goscinnie wystepowal Jarek Bester. Wiem, ze jest milosnikiem dobrych

miejsc w kontekscie brzmienia. Mialem okazje widziec jego setup na koncertach znakomitego saksofonisty

chicagowskiego - Jim'a Gailloreto. Wystep odbyl sie w miasteczku Oak Park w miejscu, ktore samo w sobie

brzmi, nawet bez muzyki. Jest to Unity Temple - miejsce zaprojektowane przez znanego architekta Frank'a

Lloyd'a Wright'a -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wszystkie dzwieki brzmia tam genialnie. Kazde

przedstawienie muzyczne w tym miejscu to dla melomana swieto. Sprzet nagrywajacy, ktorego uzywa Ken to

Nagra. Jego projekty, nie tylko dla Naim'a zreszta, sa zrealizowane po mistrzowsku. Jak ktos bedzie mial

okazje, to prosze posluchac np. plyty "American Complex" - Jim'a Gaillereto i jego Jazz String Quintet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kawal dobrej muzyki i swietnej roboty pod wzgledem realizacyjnym.

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Musiałbym się zbyt długo zastanowić,dlatego podam jak zepsuć nagranie:

To chyba nie Teo Macero miksował, tylko jakiś dwóch innych. Tak jak perkusje jeszcze zniose, to jak wchodzi solo Mclaudhlina, ech...szkoda gadać.

Dobrym producentem jest też William Parker - produkuje wiekszość swoich płyt. Podobają mi się.

Producent - powiedzialbym, jest najwazniejszy. Bez jego zangazowania nie ma projektu, ale nie ma to nic wspolnego

z inzynieria dzwieku i samym nagraniem. Chociaz, jak zreszta wspomniales, zdarza sie, ze producent, nagrywajacy,

miksujacy, masteringujacy i oczywiscie autor dziela to jedna i ta sama osoba :)

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Producent - powiedzialbym, jest najwazniejszy. Bez jego zangazowania nie ma projektu, ale nie ma to nic wspolnego

z inzynieria dzwieku i samym nagraniem. Chociaz, jak zreszta wspomniales, zdarza sie, ze producent, nagrywajacy,

miksujacy, masteringujacy i oczywiscie autor dziela to jedna i ta sama osoba :)

Pozdr, M

To też zależy od gatunku muzyki. Np. w rapie producent ma za zadanie skomponować utwór, najczęściej także zmiksować jednak czesto za samo nagranie odpowiedzialny jest ktoś inny.

To też zależy od gatunku muzyki. Np. w rapie producent ma za zadanie skomponować utwór, najczęściej także zmiksować jednak czesto za samo nagranie odpowiedzialny jest ktoś inny.

Nie wiem jak jest w rapie, ale wiem, ze producent, zarowno w muzyce jak i filmie oraz wielu innych przedsiewzieciach

to czlowiek, ktory wyklada kase na projekt :)

Parker's Mood

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Nie wiem jak jest w rapie, ale wiem, ze producent, zarowno w muzyce jak i filmie oraz wielu innych przedsiewzieciach

to czlowiek, ktory wyklada kase na projekt :)

W rapie jest tak jak napisałem, kase na projekt wykłada wytwórnia badz producent wykonawczy.

Wielki nie wyminiony: Rudy Wan Gelder.

No to kolejny wielki nie wymieniony...

Bob Ludwig...

Wymieniać można by długo:od Rolling Stones przez U2,Dire Straits,Guns'N'Roses,Queen czy Radiohead

do Rush ,Hendrixa i Madonny...

Wielokrotny laureat TEC Award jako Mastering Engineer...

;)

Gość glubisz

(Konto usunięte)

W rapie jest tak jak napisałem, kase na projekt wykłada wytwórnia badz producent wykonawczy.

A może i tak nie jest, nieważne.

Chciałem się spytać (jak już pewnie przeczytałeś, ale ja to usunołem), jak długo słuchasz jazzu? Bo wiedza imponująca:)

To tak ostatni raz na "poboczu" tematu.

Rudy Van Gelder - tak, to prawdziwa legenda. Do dzisiaj wszystkie wydania sygnowane "RVG Edition" sa genialne i tak

lubiane przez muzykow jazzowych, bez roznicy dla jakiej wytworni nagrane. Jedna z najwazniejszych plyt jazzowych

w ogole - "Saxophone Colossus" Sonny Rollins'a - brzmi zjawiskowo, a przeciez nagrana byla w 1956 roku, czyli 55 lat

temu :)

Parker's Mood

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Rudy Van Gelder - tak, to prawdziwa legenda. Do dzisiaj wszystkie wydania sygnowane "RVG Edition" sa genialne i tak

lubiane przez muzykow jazzowych, bez roznicy dla jakiej wytworni nagrane. Jedna z najwazniejszych plyt jazzowych

w ogole - "Saxophone Colossus" Sonny Rollins'a - brzmi zjawiskowo, a przeciez nagrana byla w 1956 roku, czyli 55 lat

temu :)

Acha... no dobrze:) Już bez wycieczek personalnych:)

Acha... no dobrze:) Już bez wycieczek personalnych:)

Damian :))

Wszystko jest kool. No worry :)

Tak na serio jazz pokochalem w Stanach. Poznalem tu wielu wspanialych ludzi, a zarazem muzykow, ktorzy mieli

duzy wplyw na moj kierunek muzyczny. Kocham rowniez klasyke, lecz nie czuje sie upowazniony, zeby o niej pisac,

chociaz jak najbardziej uczeszczam do CSO na roznego rodzaju koncerty muzyki klasycznej. Jest to nastepna

"Pandora Box" po ktorej otwarciu, mozna sie totalnie zatracic. Wychowalem sie na rocku lat szesdziesiatych

i siedemdziesiatych, ale szybko ten rodzaj muzyki mnie znudzil, chociaz do tej pory bardzo cenie kilku moich

ulubionych wykonawcow z tamtych lat. Moimi idolami byli Hendrix, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Steely Dan,

Santana, Colosseum, War, ale juz wtedy ciagnelo mnie w kierunku bardziej jazzrockowym i szybko przesiadlem sie

do innego pociagu muzycznego :)

Parker's Mood

Pfister , Weston i chyba najlepiej obecnie nagrywający free -Rush.Z jakimi label'ami powiązani dla tych z państwa co nie wiedzą to będzie powód do poszukania.Pozdrawiam Krzysztof Mozdzen.

P.S.Akustyka Green Millu jest wyjatkowo dobra co sprzyja nagrywaniu i tam wystarczy tylko solidnie ustawić mikrofony.

Pfister , Weston i chyba najlepiej obecnie nagrywający free -Rush.Z jakimi label'ami powiązani dla tych z państwa co nie wiedzą to będzie powód do poszukania.Pozdrawiam Krzysztof Mozdzen.

P.S.Akustyka Green Millu jest wyjatkowo dobra co sprzyja nagrywaniu i tam wystarczy tylko solidnie ustawić mikrofony.

Potwierdzam slowa Krzysztofa. Wszystko brzmi tam swietnie. No, prawie :)

P.S. Myslalem, ze sie obraziles :)

Pozdr, M

Parker's Mood

Jan Erik Kongshaug?

A jako producent to Siegfried Loch ze Słupska jest całkiem niezły ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ze Słupska to już blisko do Olsztyna, do braci Wiesławskich, ale oni to w metalu robią:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• 1 miesiąc później...

Studio "BiCoastal Music" w całym przekroju. Właścicielem, a zarazem producentem i inżynierem jest Hal Winer.

Mam parę płyt zrealizowanych w tym studio. Znakomita jakość nagrań z obszerną przestrzenią.

Ukryta Zawartość

new_home.jpg

TR%20twrd%20CR.jpgconsole_reverse.jpg

Vest-to-Ctrl.gif

BCM-Drum-OH.jpg

DW%20Kit.jpgCtrl%20to%20Studio1.jpg

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.