Skocz do zawartości
IGNORED

Adpatacja kwadratowego pokoju

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu słucham muzyki w kwadratowym pomieszczeniu 5,5x5,5m. Pozakładałem zasłony, powstawiałem szafki itd.

Jest lekki pogłos ale nawet przy głośniejszym słuchaniu góra nie męczy a przestrzeń nawet jako tako się rysuje. Natomiast wszytskie kolumny jakie tu wstawię grają bardzo lekko. Nawet Vandersteeny 1c które grają samodzielnie dośc mocnym i niskim basem grają jak małe monitory.

Jest na to jakiś sposób..?

https://www.audiostereo.pl/topic/86043-adpatacja-kwadratowego-pokoju/

Witaj, też mam kwadratowe pomieszczenie. Niestety trzeba włożyć trochę pracy, aby coś zadziałało. Poczytaj wątki o adaptacjach akustycznych - tam dowiesz się jaki obrać kierunek. Jak będziesz miał pytania, w miarę posiadanej wiedzy i doświadczenia, chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Marek

...wszytskie kolumny jakie tu wstawię grają bardzo lekko. Nawet Vandersteeny 1c które grają samodzielnie dośc mocnym i niskim basem grają jak małe monitory.

Jest na to jakiś sposób..?

Ciekawa historia... według wszelkich znaków na ziemi i niebie, to powinno być raczej odwrotnie,

no chyba że całej reszty (średnicy i góry) jest jednak więcej niż być powinno i Ci ten bas "zagłusza"...

A oprócz kolumn i zasłon zmieniałeś coś jeszcze w systemie, na przykład wzmacniacz, źródło, kable, cokolwiek?

Bo być może deficyt basu niekoniecznie powoduje samo pomieszczenie, które według mnie powinno jeszcze go dodawać,

o ile na tych hektarach przestrzeni (5,5 x 5,5 to nie w kij dmuchał) nie masz gołej podłogi w panelach i łysych ścian,

od czego basu z pewnością nie przybędzie, za to całej reszty jak najbardziej :)

No i zostaje jeszcze kwestia czy ten bas jest taki sam w każdym punkcie czy w różnych miejscach jest go mniej lub więcej,

bo może wchodzić w grę problem z samym ustawieniem sprzętu czy też z ustaleniem optymalnego miejsca odsłuchu.

Zapewne niczego odkrywczego tutaj nie napiszę, ale warto spróbować chociaż o pół metra się przybliżyć lub oddalić

od którejś ze ścian czy linii kolumn albo te ostatnie o pół metra odsunąć lub dosunąć... kombinacji jest teoretycznie milion

i każda z nich zazwyczaj wnosi jakieś mniej lub bardziej zauważalne zmiany, zwłaszcza na basie, może z tym jeszcze popróbuj

zanim zdemolujesz pokój, wydasz worek kasy i na końcu stwierdzisz, że jest tak samo jak było albo jeszcze gorzej :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wrzuciłem foto pokoju ale jakoś dziwnie się załadowało. Owszem 27 metrów to spora przestrzeń. Wcześniej była tu jeszcze ściana dzieląca pomieszczenie na pokój i kuchnie. Wtedy basu bylo sporo. Tak nie bardzo widzę opcję, by stereo stało inaczej. Owszem jest tak ze w różnych miejscach w pokoju jak staniemy, to basu przybywa lub ubywa. W rogach jest go więcej, ale co ciekawe między kolumnami też. Sprzęt od dwóch lat przeszedł upgrejt ale cały czas z tym basem jest jakby ktos go wycinał, choć słychać czasem niskie zejścia do powiedzmy 30Hz.

Być może sprawdziłoby się ustawienie diagonalne? Trudno dojrzeć na rysunku co gdzie jest, ale jeśli masz mozliwość przestawienia systemu to spróbuj. Nie jestem przekonany, że to pomoże, ale eksperymenty nic nie kosztują (poza poprzestawianiem mebli, lepiej robić to jak zona jest w pracy albo dać jej na zakupy ;) ).

Powrót po dłuższej przerwie...

Zgadza sie że miedzy kolumnami jest wiecej basu,dlatego lubie z trójkąta równobocznego przesunąć się do przodu miedzy kolumny bardziej. W trójkącie równobocznym niestety basu u mnie brak dlatego zrezygnowałem z bassreflexu narazie.

Przy ustawieniu sprzętu tak aby osią symetrii sprzetu hifi czy hiend:) była przekątna pokoju również w trójkącie równobocznym nie ma basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.