Skocz do zawartości
IGNORED

Co do Marantza 7001 w miejsce MA RX 6

Grzos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po przeprowadzce do pokoju 32 m + aneks kuchenny moje RX 6 okazały się nieco słabe w parze z Marantzem 7001. Sądziłem , że w jakiś sposób braki zrekompensuję kablami, ale jednak nie da się tego oszukać. Dźwięk stał się nieco płaski, rozjaśniony i brak nieco basu. Rozważam zatem zakup głośników większych i tu prośba o pomoc , czy kandydata nr 1 tj. RX 8 można zastąpić czymś lepszym, równie uniwersalnym z uwagi na spectrum odsłuchiwanej muzy? Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami w tej materii. Rozważam Kefa Q lub przy odrobinie szczęścia w negocjacjach może XQ, Dali Ikon, Dynki DM lub Ex. Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/86045-co-do-marantza-7001-w-miejsce-ma-rx-6/
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

MA zawsze będą grały dość ostro, kablami czy akustyką wiele tego nie zmienisz... choć wszystko zależy od budżetu... ;-)

Posłuchaj Dynaudio DM 3/7 - basu nie powinno zabraknąć i na pewno nie będzie zbyt ostro. Pozdrawiam

Posłuchaj Dynaudio DM 3/7

seria ex będzie jeszcze fajniejsza od dm, nie słuchałem ich z twoim wzmacniaczem ale byłem pod dużym wrażeniem ich brzmienia, na pewno są ciekawsze od MA

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

seria ex będzie jeszcze fajniejsza od dm, nie słuchałem ich z twoim wzmacniaczem ale byłem pod dużym wrażeniem ich brzmienia, na pewno są ciekawsze od MA

Jak najbardziej, chociaż Excite brzmią nieco inaczej niż DM. Mnie bardziej odpowiadają DM mimo, że teoretycznie są niższą serią. Trzeba posłuchać i zdecydować co lepsze i czy warto dopłacać do wyższej serii... Jak już to Focus... ;-)

Posluchaj Dynki , MA to pierdziochy przy nich. Mialem wczesniej w 25 m2 rx8 , zamienilem je na focusy 220 i walnie to sasiadow budzi

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Akustyka pomieszczenia się zmieniła ,popracuj nad tym .

Popieram i dodam, że powinieneś pojeździć z kolumnami po pokoju. Przetestuj też zmianę miejsca odsłuchu. Jak to nie pomoże, wtedy zmień kolumny na inne. Jakiej słuchasz muzyki? Jakie wymiary ma to pomieszczenie?

Witam i serdecznie dziękuje za podpowiedzi. Faktycznie akustyka się zmieniła, poprzednio pomieszczenie było bardzo trudne akustycznie - skosy, niski sufit (poddasze). Było jednak maksymalnie poprawione, teraz takiej możliwości nie ma, ale myślę , że nie jest dramatycznie - pokój o kształcie prawie kwadratu, sprzęt stoi na nieco dłuższej ścianie. Kolumny rozstawiane ok. 3 metry od siebie, między nimi dwie szafki- TV + szafka z płytami, a na niej sprzęt. Kolumny od mebli po bokach jakieś 18 cm, od tylnej ściany ok. 50 cm. Po stronie lewej w narożniku pokoju witryna dębowa (pod skosem - zamyka narożnik, dalej okno z firanami , po prawej lada dębowa . Przed sprzętem dywan 2x3 dodatkowo gruby wełniany "dywanik" , za dywanami narożnik, za nim aneks kuchenny częściowo zamknięty od dołu "ławostołem" murowanym za nim meble kuchenne. generalnie dość dużo mebli i bra zupełnie nagich ścian. Dodatkowo na suficie i ścianach tapeta. To tak na szybko.... Nie wiem czy rozstawienie kolumn i szafki między nimi nie psują całości. Głośniki wystawione do przodu i bliżej siebie grają lepiej, ale wiadomo nie da się tak na stałe....Tak sobie myślę, czy zamiast wchodzić w podłogowe kolumny nie lepiej byłoby nabyć kolumny podstawkowe np. Dynaudio. Generalnie nie rozkręcam przy odsłuchu gałki powyżej 9tej, a najczęściej jest jeszcze niżej....

Witaj,

ja od prawie trzech lat mam podłączonego marantza pm 7001KI do KEF Q7. Obecnie grają w pokoju ok. 22 m kw, połączonym z częściowo otwartą kuchnią o pow. 10 m kw. Basu jest pod dostatkiem, dźwięk pozbawiony ostrości, pokój zaadoptowany akustycznie poprzez wyposażenie - dywan, meble (w tym pokaźny regał z ksiązkami), duży obraz, itp. KEF Q7 można kupić jedynie z drugiej ręki, ale warto bo są to kolumny zdecydowanie lepsze od następców.

No i po kłopocie...jednak MA RX 8. Gra jak należy. Odpadły Heco Celan 701; Acoustic Energy Radiance 3; Kef Q900. Nie udało mi się niestety odsłuchać Dynaudio i nie chciałem ryzykować zakupu " w ciemno ", tym bardziej, że po opiniach bardziej skłaniałem się ku drogiej serii EX. Posiadane RX 6 były ewidentnie zbyt "małe" w stosunku do wzmacniacza i pomieszczenia. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.Czekam jeszcze na kabelki Equilibrium Stage + String. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.