Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karta muzyczna do 400 zł ?

patrykr14

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wątek milion razy powtarzany ale to się nie skończy.

Chcę zakupić kartę muzyczną do moich Logitech Z-5500 i Sennheiser HD 598.

Nie mam zielonego pojęcia o kartach muzycznych. Myślałem o Creative SB X-FI HD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),

nie wiem czy to dobry wybór. Czytając dane tech. i opis ogólny kupiłbym ją bez zastanowienia.

Czekam na wasze opinie, propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Patryk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/86093-jaka-karta-muzyczna-do-400-z%C5%82/

A te słuchawki to miałby być prosto z karty napędzane? Jeżeli nie masz jakiejś sensowniejszej amplifikacji (a nawet jeśli masz), warto zastanowić się nad zewnętrzną kartą muzyczną. Takie sprzęty to w zasadzie combo - połączenie DACa i wzmacniacza słuchawkowego/preampa. Mam na myśli sprzęty E-MU (przy czym E-MU nadają się także do nieco poważniejszego nagrywanie) czy też NuForce. Ta tematyka jest dosyć dokładnie i jasno omawiana na różnych forach. Głębiej nie będę tego omawiał, bo do eksperta mi bardzo daleko, a nie chcę niepotrzebnie głupot opowiadać.

Rzecz w tym, że jestem kompletnie zielony. Jakie konkretnie modele E-MU byś polecał ?

Ta karta co wymieniłem mogłaby być tak na dobry początek ?

Myślę, że w przyszłym roku zmienię na coś lepszego jakiś poważniejszy sprzęt.

Chcę wydać na kartę muzyczną nie więcej niż 400zł.

Jeden pod drugim, ale opcji edytuj nie widzę...

Pominąłem to, że Z-5500 to system (system, wielkie słowa...) 5.1. Hm, tutaj już pozornie karta stereo będzie niewystarczająca, ale:

- muzyka i tak w zasadzie jest w standardzie stereo - powielanie tych samych kanałów na różne, oddalone satelity może bardzo łatwo zepsuć i rozmyć scenę

- wszelkie opcje miksujące stereo do pięciu kanałów na mój nos będą nieźle mieszać w panoramie i chyba efekt końcowy może być nieszczególny (chociaż nigdy nie słuchałem, więc jednoznacznie stwierdzić nie mogę)

- te głośniki i tak (jak lwia część komputerowych konstrukcji) nie są zbytnio nastawione na w miarę wierne odtwarzanie muzyki - raczej gry i filmy oraz "efekciarskie" granie.

Aurvany to z kolei już całkiem przyzwoite słuchawki - jeśli szuka się czegoś, co będzie mogło zapewnić dobre brzmienie, moim zdaniem wybór należałoby bardziej zoptymalizować do odsłuchu przez słuchawki właśnie.

[edit 2]

Baran ze mnie, nie kliknąłem na podany link - tutaj widzę, że wybór skierowany jest właśnie na zewnętrzną kartę. W takim razie renomą cieszą się karty NuForce i E-MU, ale dla zgłębienia tematu warto zajrzeć i poszukać na forum mp3store - tam bardziej zajmują się tym rodzajem sprzętu.

Przepraszam, że w poprzednim poście nie odpowiedziałem na zadane pytanie, ale nie wiem dlaczego, nie wyświetliło mi tego postu (pewnie za długo nie odświeżałem). Z tego co pamiętam, z E-MU w tej kategorii cenowej jest 0202 USB. Można się też rozejrzeć za używaną 0404 USB - tutaj być może budżet zostałby lekko nagięty i trochę się trzeba naszukać, ale jeśli już inwestować w lepszy sprzęt, to może warto. Jeśli nie szczególnie lubisz polowania i wolałbyś coś nowego, myślę, że 0202 byłoby OK.

Rzecz w tym, że jestem kompletnie zielony. Jakie konkretnie modele E-MU byś polecał ?

Ta karta co wymieniłem mogłaby być tak na dobry początek ?

Myślę, że w przyszłym roku zmienię na coś lepszego jakiś poważniejszy sprzęt.

Chcę wydać na kartę muzyczną nie więcej niż 400zł.

E-MU 0202 usb to dobra karta którą sam posiadam i polecam, jednak nie da rady do niej podłączyć głośników które posiadasz tzn. 5 gł i subwoofer bo do e-mu można podpiąć tylko stereo.

Tak jak będę zmieniał na coś poważniejszego to zakupie od razu cały set.

Na razie E-MU hmm raczej nie będzie przydatne skoro nie wykorzystam 5.1, ale później jak najbardziej ;)

Jakieś inne propozycje ? Co kupić do tych Z-5500, czy ten Creative da radę ?

Jeśli przejrzałeś forum to wiesz że to jedyny creative który ludzie tu chwalą. Więc jeśli zależy ci na 5.1 to bierz.

Jest też taka opcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tanie jak barszcz, a później zmienisz na dobre stereo.

Poza tym 5.1 to raczej karty dźwiękowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zakupiłem kartę Creative X-Fi Surround 5.1 Pro USB, wiadomo jest lepiej, ponieważ poprzednią kartą był zintegrowana.

Wydatek nie duży w sklepie "Vobis" zapłaciłem 219zł. Według mnie było warto.

W przyszłym roku pewnie znów napiszę, będę kupował raczej coś z wyższej półki.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.