Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór mikrofonu i szumy w tle.

qpppa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nagrywam amatorskie filmy o grach na YouTube, zastanawiam się też nad prowadzeniem internetowych audycji live także poświęconych tej tematyce. Jednak mój obecny mikrofon to takie tanie badziewie razem ze słuchawkami, które zaczyna się trochę rozpadać :P

Chciałbym kupić jakiś lepszy mikrofon, który nagrywałby mnie z jak najlepszą jakością. Niestety nie znam się na mikrofonach, tylko gdzieś kiedyś słyszałem że dobry do tego byłby jakiś mikrofon pojemnościowy (dynamiczne do tego byłyby niby gorsze). Chciałbym wydać raczej nie więcej niż 350 zł.

Zna się może ktoś na tym, bo nie wiem za bardzo czego szukać, na jakie parametry zwracać uwagę itp. Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi coś polecił

Od razu dodam, że mam zwyczajną wbudowaną kartę dźwiękową.

Kolejnym problemem który mam przy nagrywaniu są szumy w tle. Obecnie usuwam je "odszumiaczem" w programie Audacity, lecz momentami przez to dźwięk staje się taki trochę metaliczny. Słyszałem, że może to być wina tego, że zasilacz od kompa nie jest uziemiony... ale sam nie wiem. A może nie ma sensu kupować dobrego mikrofonu, bo ten szum w tle i tak będzie wszystko niszczył?

W tej chwili myślę nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/86171-wyb%C3%B3r-mikrofonu-i-szumy-w-tle/

Szum w nagraniach jest szumem samego mikrofonu czy hałasem pracującego komputera?

Raczej żadna z tych opcji...

Raczej nie wina głośności komputera, bo próbowałem zbliżać i oddalać go od komapa (który nie pracuje najciszej, ale chyba mogłoby być gorzej :P ) i głośność szumu zwiększyła się dopiero gdy wsadziłem ten mikrofon do środka obudowy :D . Poza tym gdy gdy mam mikrofon ustawiony dokładnie tak samo i siedzę tak jakbym nagrywał na normalnym kompie (a on pracuje), ale mam podłączony mikrofon do laptopa, to na nim szumów już nie ma :/ (używałem tego samego programu do nagrywania).

Więc ja tam nie wiem czego to wina, ale najwyraźniej szumy nie są winą mikrofonu i nie są winą głośności z jaką pracuje komputer.

Może to właśnie karta wbudowana dźwiękowa jest jakaś do bani i mikrofon na USB nie miałby takich szumów?

Choć jednak ogólnie nagranie z laptopa jest znacznie słabsze jakościowo i nie wiem czy jest sens tak to porównywać.

Jednak te szumy pojawiają się ponieważ ustawiam maksymalną głośność nagrywania + zwiększam czułość mikrofonu o 20 dB... nie wiem czy powinno tak być, ale muszę tak robić, żeby mnie było jakoś normalnie słychać :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.