Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy, a pre out amplitunera

omen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam taka zagwozdkę.

Posiadam KD, a co za tym idzie amplituner. Najwięcej jednak słucham muzyki, praktycznie 90 %.

Postanowiłem sobie poprawić dźwięk i podłączyłem pod wyjście przedwzmacniacza amplitunera dwu-kanałową solidną końcówkę mocy.

Efekt jest taki, że nie czuję żadnej poprawy, a wręcz odwrotnie. Pierwsze co rzuca się w uszy to słabszy bas, muzyka straciła na potędze.

I teraz moje pytanie:

Czy możliwe jest, że sygnał podawany z przedwzmacniacza amplitunera na wyjścia pre-out może być jakimś sposobem niższej jakości, niż podawany na wewnetrzną końcówkę mocy samego amplitunera ?

Czy ktoś miał taki przypadek ?

Witam wszystkich

Mam taka zagwozdkę.

Posiadam KD, a co za tym idzie amplituner. Najwięcej jednak słucham muzyki, praktycznie 90 %.

Postanowiłem sobie poprawić dźwięk i podłączyłem pod wyjście przedwzmacniacza amplitunera dwu-kanałową solidną końcówkę mocy.

Efekt jest taki, że nie czuję żadnej poprawy, a wręcz odwrotnie. Pierwsze co rzuca się w uszy to słabszy bas, muzyka straciła na potędze.

I teraz moje pytanie:

Czy możliwe jest, że sygnał podawany z przedwzmacniacza amplitunera na wyjścia pre-out może być jakimś sposobem niższej jakości, niż podawany na wewnetrzną końcówkę mocy samego amplitunera ?

Czy ktoś miał taki przypadek ?

Znany problem , przyczyną jest SŁABEJ JAKOŚCI PRZEDWZMACNIACZ W AMPLITUNERACH NISKOBUDŻETOWYCH I ZE ŚREDNIEJ PÓŁKI ,

tego jest do groma , poczytaj dokładnie 15 - 20 ostatnich tematów w tym dziale ( ratuje Cię wzmacniacz zintegrowany + amplituner wielokanałowy )

Edytuję : tutaj jest moja zawartość ( dwie strony ) , szukaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Być może dodatkowo końcówka ma zbyt niską czułość i pre-out nie jest w stanie jej wysterować. Bo gorzej to nie powinno być, więc może tu być jakieś niedopasowanie wyjścia z wejściem.

Być może dodatkowo końcówka ma zbyt niską czułość i pre-out nie jest w stanie jej wysterować. Bo gorzej to nie powinno być, więc może tu być jakieś niedopasowanie wyjścia z wejściem.

Niestety tak będzie na 99 % w tym przypadku.

=> Omen

Jaka to końcówka i podaj jej dane techniczne.

To jest ta końcówka mocy:

Ukryta Zawartość

Faktycznie amplituner wg. danych ma na wyjściu Pre-out 2,1V/1,2kOhm

W danych końcówki mocy nie moge nic znaleść jaki sygnał powinna dostawać, jadnak tak jak pisze Darek - przy dedykowanym Pre Emotivy jest taki zapis: Maximum Line Out Level: 9V RMS

Ukryta Zawartość

Kurcze myślałem, że to są jakieś standardy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Power output (all channels driven):

300 watts RMS @ 8 ohm (0.1% THD)"

Co przekłada się na 49 V rms na wyjściu

"Amplifier Gain: 32db"

Co z grubsza przekłada się na wzmocnienie 35x, czyli czułość wejściowa końcówki to jakieś 1,4 V rms; raczej całkiem standardowo...

Wychodzi na to, że Yamaha gra lepiej od Emotivy... ;) Być może słuchanie przez ampli okraszone jest korekcją charakterystyki (np podbicie basu), która nie ma zastosowania dla wyjść PRE-OUT, stąd pierwsze wrażenie iż gra gorzej?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

To jest ta końcówka mocy:

Ukryta Zawartość

Faktycznie amplituner wg. danych ma na wyjściu Pre-out 2,1V/1,2kOhm

W danych końcówki mocy nie moge nic znaleść jaki sygnał powinna dostawać, jadnak tak jak pisze Darek - przy dedykowanym Pre Emotivy jest taki zapis: Maximum Line Out Level: 9V RMS

Ukryta Zawartość

Kurcze myślałem, że to są jakieś standardy.

Ja za mniej niż Emotiva wyrwałem nowego Monstera, gra wyśmienicie (przedwzmaciacz - Denon AVC-A1HDA, podłączałem też Onkyo 905 i 906, ale to nie to!):http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Oczywiście dopuszczam fakt, że mój amplituner może podbarwiać dźwięk. Założyłem jednak, że jeśli to robi, to raczej w sekcji pre.

Moje zaskoczenie wynika z tego, że nigdy bym nie przypuszczał, iż podłączając do amplitunera 300 Watowego potworka uzyskam słabszy bas.

Jedyny sposób żeby się w tym wszystkim teraz połapać to chyba pożyczć jakiś dobry pre lub integre z wyjsciem preout i porównać, bo głupi już jestem.

Wiatrak jak ty wyliczyłeś ten sygnał, bo dziele, mnoże te cyferki i mi nie wychodzi :D

Jedynie jak podziele 49V przez 35(wzmocnienie) to wychodzi 1,4V.

Skąd wzięło się to 49V i wzmocnienie 35x.

Mój amplituner to Yamaha RX-V 596RDS

Gdy podłączałem do swojego amplitunera Yamaha RX-V795a końcówkę mocy Rotela RB-03 słyszałem wyraźną poprawę w zakresie lepszej prezentacji dynamiki przestrzeni oraz zejścia basu. Bas nie był mułowaty i dźwięk naprawdę dużo zyskał.

Model 596 choć trochę słabszy nie był aż tak gorszy od 795a, choć przy znam, że 596 z RB nie słyszałem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@omen

P=U*I, czyli P=U*U/R czyli U=sqrt(P*R)

Wzmocnienie to gain, Emotiva podaje 32 dB, czyli około 36x.

A w ogóle, to z lektury schematu wydaje się, że to całe niby wyjście PRE-OUT bierze (poprzez dzielnik napięcia) sygnał z końcówek mocy! WTF???!!! :o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@omen

P=U*I, czyli P=U*U/R czyli U=sqrt(P*R)

Wzmocnienie to gain, Emotiva podaje 32 dB, czyli około 36x.

A w ogóle, to z lektury schematu wydaje się, że to całe niby wyjście PRE-OUT bierze (poprzez dzielnik napięcia) sygnał z końcówek mocy! WTF???!!! :o

Ukryta Zawartość

Czyli możliwe jest, że sygnał z przedwzmacniacza, który idzie na wewnetrzną końcówkę mocy amplitunera to nie jest ten sam sygnał, który idzie na pre-out ?

Bo widze, że np. sygnał subwofera wychodzi z innego miejsca, tak jakby przed końcówkami mocy, natomiast reszta wychodzi już za końcówkami mocy. Tak na moje niewprawne oko.

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że Yamaha gra lepiej od Emotivy... ;)

nie wydaje mi sie:)

Ja za mniej niż Emotiva wyrwałem nowego Monstera, gra wyśmienicie (przedwzmaciacz - Denon AVC-A1HDA, podłączałem też Onkyo 905 i 906, ale to nie to!):http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

Glownie to gra tu Twoj Denon a dopiero pozniej koncowka:)

Ten Monster kosztuje u nas 11 tys wiec o czym Ty piszesz?

Czyli możliwe jest, że sygnał z przedwzmacniacza, który idzie na wewnetrzną końcówkę mocy amplitunera to nie jest ten sam sygnał, który idzie na pre-out ?

Bo widze, że np. sygnał subwofera wychodzi z innego miejsca, tak jakby przed końcówkami mocy, natomiast reszta wychodzi już za końcówkami mocy. Tak na moje niewprawne oko.

Dokładnie, sygnał na PRE-OUT idzie z końcówek mocy, czyli jest to ten sam (zmniejszony 11-o krotnie) sygnał co na głośnikach! Bardzo dziwne rozwiązanie...

Sygnał na suba to jedyne prawdziwe PRE-OUT w tym ampli.

Mam teorię spiskową : producenci chcą w ten sposób wymusić na bardziej wymagających kupno oddzielnego pudełka przedwzmacniacza , lub procesora dźwięku.

Uniemożliwiają stosowanie ampli do sterowania porządnymi końcówkami mocy ( jakimikolwiek )przy zachowaniu w miarę należytej jakości .

Zakładając że w większości jest tak w amplitunerach to z tym słabym pre - out to się sporo wyjaśniło .

Kolega darex1973 napisał , cytuję : " W zasadzie do podpięcia końcówki nadają się ampliyunery Onkyo od seri 8xxx w górę, Denon 2xxx w górę, Marantz 5xxx w górę. "

Może ktoś by sprawdził na schemacie któregoś z tych amplitunerów skąd wychodzi sygnał pre-out ?

Idąc tym tropem dalej , przy odpowiedzi który ampli ma dobry pre-out , można by się orientować po rozwiązaniu technicznym , a nie koniecznie po odsłuchu ( nie żartuję )

Edytuję : a ciekawo czy sygnał z lepszej końcówki mocy amplitunera wzięty i użyty jako pre - out będzie lepszy niźli wzięty z gorszej końcówki ?

Pytanie tylko jak wiele instrukcji zawiera tak dokladne dane - schematy itp.

Przeglądając instrukcję do mojego amplitunera w formacie PDF, którą można znaleść w sieci (papierowa jest uboższa), można się zdziwić jak wiele danych zawiera - są nawet rysunki płytek drukowanych.

Przeglądałem instrukcje kilku innych modeli Yamahy i takich danych już tam nie ma.

Ale trop jest dobry bo wyglada na to, że niektóre ampli wcale nie muszą mieć słabych przedwzmacniaczy, jedynie sygnał na wyjscia jest źle podany.

nie wydaje mi sie:)

Glownie to gra tu Twoj Denon a dopiero pozniej koncowka:)

Ten Monster kosztuje u nas 11 tys wiec o czym Ty piszesz?

O tym, że tego Monstera nowego przyslano mi z USA za 650$

Czyli niewielie wiecej niż za wspomnianego Emotiva...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

O tym, że tego Monstera nowego przyslano mi z USA za 650$

Czyli niewielie wiecej niż za wspomnianego Emotiva...

super to daj namiary na forum, wszyscy chetnie kupimy...

XPA-2 kosztuje 800 USD wiec chyba odwrotnie... a swoja droga warto by porownac obie koncowki bo jak dla mnie XPA-2 gra lepiej niz Usher 1.5 cena sklepowa nie jest wyznacznikiem...

Monstery kupowałem dobre pół roku temu przez znajomka - to była jednarozowa i chyba niepowtarzalna okazja. Więc skorzystałem. Pojawiły się na ebayu tylko raz w takiej okazyjnej cenie... Dzisiaj MPA 3250 jest na ebayu za 1399$ (używany).

Monstery kupowałem dobre pół roku temu przez znajomka - to była jednarozowa i chyba niepowtarzalna okazja. Więc skorzystałem. Pojawiły się na ebayu tylko raz w takiej okazyjnej cenie... Dzisiaj MPA 3250 jest na ebayu za 1399$ (używany).

no wiec o czym mowa...

Pytanie tylko jak wiele instrukcji zawiera tak dokladne dane - schematy itp.

Przeglądając instrukcję do mojego amplitunera w formacie PDF, którą można znaleść w sieci (papierowa jest uboższa), można się zdziwić jak wiele danych zawiera - są nawet rysunki płytek drukowanych.

Przeglądałem instrukcje kilku innych modeli Yamahy i takich danych już tam nie ma.

Ale trop jest dobry bo wyglada na to, że niektóre ampli wcale nie muszą mieć słabych przedwzmacniaczy, jedynie sygnał na wyjscia jest źle podany.

Do schematów mało kto się dogrzebie, natomiast patrzyłbym, czy ampli ma osobny zasilacz do sekcji pre czy nie. Jak ma, to wiadomo, jest szansa, że będzie OK., przynajmniej wiadomo że to jest w ogóle sekcja pre a nie jakiś odczep od końcówek :)

Panowie problem z basem się wyjaśnił.

Okazuje się, że do słuchania muzyki nie tylko nie można być głuchym, ale i ślepym.

Odwrotnie podłączyłem lewy gośnik na końcówce mocy :D

Po zamianie wszystko jest ok. Moc przybyła.

Nie chcem się tłumaczyć, ale Emotive przywiozłem późnym wieczorem i zależało mi żeby jak najszybciej posłuchać no i niezwłocznie zrobiłem remament w sprzęcie i kablach.

Najlepsze jest to, że sprawdzałem połączenia jeszcze dwa razy w kolejnych dniach.

W emotivie zaciski głośnikowe są jedne pod drugim po bokach obudowy, plus u góry. Zaglądając na tył końcówki mocy, przez przezroczyste izolacje kabli widziałem pasek na kablu podłączonym do górnego zacisku, tymczasem czarny pasek tylko prześwitywał z dolnego kabla.

Wszem i wobec przyznaje się do błędu.

Jedna ten wątek pozwolił, między innymi dzięki Wam, uświadomić jak kiepskie rozwiązanie wyjścia pre-out posiadam w swoim amplitunerze.

Dziękuje za pomoc i pozdrowienia dla wszystkich, niech bas będzie z Wami :D

To napisz jak teraz gra kombinacja ampli + końcówka w stosunku do samego ampli.

Jak się troszke osłucham to napiszę - kilka dni. Nie chcem pisać nic na szybkiego, pod wpływem np. autosugestii.

Obiecuje, że napiszę na spokojnie i szczerze.

Dzisiaj po znaleziemiu błędu i prawidłowym podłączeniu miałem raptem 10 minut na odsłuch.

Musiałem się zająć zaległymi sprawami bo większość weekendu straciłem wiadomo na co ;)

Czyli jednak Yamaha nie gra lepiej od Emotivy? ;)

Tak czy siak, należałoby zapewnić jakiś lepsiejszy sygnał końcówce mocy; a tak z ciekawości, muszę se wygooglać schemat od mojej Yamahy (767), czy stosują nadal to badziewne rozwiązanie?

Czyli jednak Yamaha nie gra lepiej od Emotivy? ;)

Tak czy siak, należałoby zapewnić jakiś lepsiejszy sygnał końcówce mocy; a tak z ciekawości, muszę se wygooglać schemat od mojej Yamahy (767), czy stosują nadal to badziewne rozwiązanie?

Gogluj i napisz .

W mojej Yamasze RX V750 przepuszczenie sygnału stereo ( program stereo w amplitunerze włączony ) , do wzmacniacza dwukanałowego zintegrowanego powoduje totalną lipę , wszystko jest płaskie i bez basów .

Jednak w kinie poprawia się niesamowicie .

Czy to się dzieje w kinie tylko dlatego , że są odciążone końcówki mocy amplitunera ? Przecież nadal sygnał idzie pre- out z odczepów końcówek mocy amplitunera .

Jak się troszke osłucham to napiszę - kilka dni. Nie chcem pisać nic na szybkiego, pod wpływem np. autosugestii.

Obiecuje, że napiszę na spokojnie i szczerze.

Dzisiaj po znaleziemiu błędu i prawidłowym podłączeniu miałem raptem 10 minut na odsłuch.

Musiałem się zająć zaległymi sprawami bo większość weekendu straciłem wiadomo na co ;)

jesli Twoj pre z Y nie wprowadza zamieszania to nie ma sie z czym osluchiwac... gdy przesiadlem sie na ta koncowke i ich pre USP-1 roznica byla tak kolosalna, ze nie bylo sie w co wsluchiwac... jesli nie masz tego efektu to szukaj pre;) pisalem Ci na priv, ze podpiecie tej koncowki do preout Y nie wniesie nic dobrego:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.