Skocz do zawartości
IGNORED

AQ CV4 a Type 6+

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tu jeszcze raz, to co napisałem przed chwilą w innym temacie, więc żeby ktoś nie pomyślał że się powtarzam.

Wczoraj w domu miałem na odsłuch AQ CV4 i Type 6+.

Kabel ten na (CV4) pewno nie robi takiego wrażenia jak Type 6+. Na początku gdy go wpiąłem w mój system nie poczułem większej różnicy w porównaniu do Jamo Flat II. Stylem grają bardzo podobnie- raczej neutralnie, bez własnego charakteru. To co od razu usłyszałem to lepsza kontrola basu w CV4, w Jamo totalnie się rozłazi. Dopiero dłuższe słuchanie pokazało cały charakter CV4. W porównaniu do Jamo Flat II jest on o wiele bardziej szczegółowy, o wiele lepsza przestrzeń i jak wspomniałem kontrola basu. Tak więc żeby ktoś nie uważał że traktuję Jamo podobnie do AQ4, bo różnica jest kolosalna!!!! W porównaniu do Type 6+, AQ CV4 jest bardziej stonowany, co w związku z "podbitą" górą w Type 6+ jest plusem, ale kabel ten mimo że jest bardziej neutralny od Type 6+, nie wniósł do mojego systemu tego co chciałem- nie "ożywił" go. Moim zdaniem jest to świetny kabek ale do dobrych systemów, które nie wymagają korekty- kabel ten po prostu przenosi wszystkie detale, jakie są na płycie, bez obróbki z dobrą przestrzenią. Ale, co tu ukrywać, mój system wymaga korekty- potrzebuję więcej powietrza i przestrzeni, gdyż kopułki w Tannoy M4 nie należą do najlepszych, a tego CV4 mi nie daje. Póki co klocków zmieniał nie będę, bo w wakacje mieszkanie odbieram i będą inne wydatki. Gdy podłączyłem Type 6+

mój system zagrał totalnie inaczej- żywiej, z większą przestrzenią niż CV4 i jaśniej. Poprawa była większa niż w przypadku CV4! I choć uważam że CV4 jest lepszym kablem, to utwierdziłem się w przekonaniu że lepszy ale do lepszych systemów. Gdybym planował zmianę systemu, bez zastanowienia kupiłbym CV4, ale ni eplanuję i póki co skłaniam się bardziej w stronę Type 6+......

P.S. Wielkie dzięki dla Pal55 za udostępnienie mi interkonektu Garmina ;-))))

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/

Pożyczyłem kiedyś na odsłuch CV-6. Podobnie jak opisywany powyżej CV-4 zrobił na mnie wrażenie takiego co nie dodaje i nie ujmuje. Moży bym go nawet kupił, ale Cardas okazał się tańszy, a z charakteru podobny.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-127821

u mnie CV-6 był trochę za ciepły i kluchowaty, oraz przenosił według mnie za mało detali i powietrza, ale to może być wina za mało wydajnego wzmacniacza albo kiepskich kolumn (albo i tego i tego :). W każdym bądź razie o tańszy CV-4 zagrał lepiej w moim systemie.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-127822

Dziś nie wytrzymałen i jeszcze raz pożyczyłem Type 6+ żeby się już ostatecznie przekonać i po wpięciu w system wcale się nie przekonałem..... Jakoś zaczęły mi przeszkadzać sybilanty i zauważyłem jeszcze coś nowego- mam wrażenie że środek jest "rozdzielony" na górę i na dół, czyli mocny bas, przejaskrawiona góra a mniej średnicy. Jednak ponowny odsłuch był potrzebny, bo przestałem już zwracać uwagę na "pierwsze wrażenie" a na niuanse!

Kabel ten mam przez weekend więc będę jeszcze długo słuchać, ale po tych 2 godzinach spędzonych dziś z Type 6+, jestem już na pewno mniej przekonany ;-)))))

Już sam nie wiem co o tym mam myśleć....

>Rogus i andrea

Wy macie CV4. Czy porównywaliście go przed zakupem z Type 6+????? Jakie są Wasze odczucia???

Słyszałem że Type 6+ podoba się na początku większości, ale jakoś potem prawie wszyscy go sprzedają????

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-127859

jest dokładnie tak jak piszesz, ja na początku byłem zachwycony Type 6 +, którego kupiłem przed CV 4, wytrzymałem ponad miesiąc i go sprzedałem z powodu .... SYBILANTÓW !!! Jak dla mnie kabel za efektowny i za ostry. Wydaje mi się, że powinien sprawdzić się w naprawdę ciepłych i nudnych systemach. Teraz mam CV-4 i jestem bardzo zadowolony. Neutralność górą !!! Type 6 + zachwyca od razu ale na krótko, zalety CV-4 wychodzą im dłużej się go słucha. U mnie CV-4 wygrał z kablem Ultralinka Ambience MK II za 2200 zł (2x2,5 m). Tak więc moim zdaniem zdecydowanie bezpieczniejszy zakup to CV-4.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-127864

rafko,

miałem w domu po kolei: AQ Type 4, Type6+, CV4... i juz zamiast oddać CV4 miałem oddac kwitek kaucyjny i zostawić kase gdy okazało się że po 5 tygodniach nieudanych prób jest do wypożyczenia RealCable BM400... pożyczyłem "dla formalności" ... i kabel został u mnie

powiem krótko - kabel ma większość zaklet CV4, przy cechach lepiej pasujących do mojego systemu i preferencji, przy cenie 30% CV4.... posłuchaj koniecznie tego kabelka....

najwazniejsze - cena ceną, naprawde dalbym te cholerne 90zl/m CV4, ale po odsluchu BM400 okazało sie to zbędne

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128128

>Arek

Miałem już tego Real'a w domu i nie przedstawił nic, co by przykuło moją uwagę!

Fakt faktem, że było to już jakiś miesiąc temu (mój pierwszy wypożyczony kabel), i może go nie doceniłem ;-)))))))

Niemniej jednak na pewno nie zapamiętałem tego kabla jako godnego uwagi!

Czy mógłbyś napisać w takim razie swoje odczucia na temat Type 6+ i CV4 oraz porównać je z Realem???

W opiniach aż piejesz z zachwytu nad Type 6+, a potem piszesz że już o mały włos nie kupiłeś CV4?

Czy Real jest lepszy wdg Ciebie od CV4, czy nie jest lepszy ale ma lepszy stosunek jakość/cena????

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128140

rafko

zwroc uwage na kolejnosc w jakiej sluchalem kabli

staram sie zawsze unikac sformulowan ze cos jest bezwzglednie lepsze/gorsze

wszystko zalezyod systemu, preferencji itd

bylem gotow dac 100zl/m kabla glosnikowego,,, wtbrame jak wybralem, bo dzwiek mi po prsyu pasowal

BM400 laczy wg mnie zalety Type6+ i zalety CV4

co nie oznacza ze tak zagra w kazdym systemie

Type6+ zagral u mnie b.fajnie, inaczej niz CV4, a znakomitym polaczeniem cech jednego i drugiego (otwartosc, przejrzystosc, soczystosc Type6+ i dynamika, kultura, wyrownanie, bas, BAS z CV4) - znalazlem w Realu

nie ta precyzja co CV4, ale i tak nie mialem watpliwosci co wybrac

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128154

niestety nie, myślałem przed zakupem CV4 o DNM Reson ale zniechęciła mnie rozbieżność opinii o nim, jedni się zachwycali a drugim zupełnie się ten kabel nie podobał tak więc go sobie darowałem, kto wie może niesłusznie. W każdym bądź razie nie żałuję zakupu CV 4, moim zdaniem ten kabel można podłączyć do dużo droższego sprzętu niż mój obecny i nie będzie się odczuwać dyskomfortu że kabel jest słabym ogniwem. Swego czasu słuchałem CV 4 w Top-Hfi, podłączone były Proac Studio 100, Marantz 17 MK II, i wzmacniacz chyba Classe. Tamten dźwięk mnie zauroczył i podjąłem ostateczną decyzję o zakupie tego kabla. Bo wiem, że kiedy będę zmieniał sprzęt, kabel będę mógł wymienić później.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128214

-> rafko: O Type 6+ i CV4 pisałem i nie chcę do tego wracać, bo ile można powtarzać to samo.

W skrócie: 1. eksponuje sybilanty, gra efektownym, zdrowym dźwiękiem, jest kablem baaardzo przestrzennym i efektownym. Oddanie barw - dla mnie - hmm - kolorowe ;-)) Naprawdę po wielu poprzednikach (słuchałem nawet takich za 0,8-2kzł/parę) wywarł na mnie najkorzystniejsze wrażenie.

Raziły mnie w nim tylko sybilanty. (By to wyłapać i zdać sprawę z tej wady, wystarczy 5 minut odsłuchu w sklepie na czymkolwiek poprawnym. Cecha ta jest niestety ewidentna.)

2. okazał się gładszy, nie ma takiego rozmachu w generowaniu przestrzeni ale obiektywnie trudno mu coś więcej zarzucić czy w tej materii obwiniać. Jest satysfakcjonująco (w Type 6+ - wybitnie). CV4 nie eksponuje sybilantów, a na różnych płytach radzi sobie z nimi zadziwiająco dobrze. Jest taki jakiś umiejętnie wypośrodkowany ;-)

Jest bezpieczniejszym wyborem, kablem oględnie mówiąc bardziej kulturalnym i ułożonym.

Uważam, że wtedy te 30zł różnicy w cenie nie usprawiedliwiało ceny CV4, ale skoro droższa konkurencja nie zasłużyła na moją uwagę i wybór - co miałem robić (?).

Z kablami bujałem się kilka miesięcy przywożąc do domu za kaucją.

Krótki odsłuch w AK jasno i dobitnie pokazał, kto tu rządzi tzn. ma pojęcie o budowaniu dobrych kabli i tyle.

Znam jeszcze parę fajnych ale to nie ta półka cenowa. Ma je w dystrybucji AS i Akkus.

Które odpadły - nie powiem, bo po co. I tak znajdą swego właściciela.

* * *

* * *

Jeśli ktoś mając nie dość dobre klocki szuka kabla, który wyprostuje, zamaskuje, etc., a w sumie poprawi ich brzmienie, pełniąc rolę panaceum to nie jest właściwy kierunek.

Moim zdaniem, mając poprawne kolcki, szukamy kabla, który jak najwięcej przekaże i w sposób, który nam najbardziej przypadnie do gustu.

Przesłuchałem trochę systemów Kolegów z forum. Kilka z nich podobało mi się bardzo, tak, że z mogłyby zastąpić mój.

Widać, że - jak powiedził kiedyś pawiowy - "nasze systemy powstawały ze zrozumienia i miłości do muzyki...", dlatego niekiedy są niepowtarzalne i jawią mi się jako niezłe majstersztyki dużo mówiąc o preferencjach i guście nas samych. Ostatnio ogroomne wrażenie zrobiły na mnie Castle Harlech z integrą Audio Neta. Takiego ogromnego, zróżnicowanego basu nie słyszałem już bardzo dawno. A jaka kultura. Pamiętam, że wrazenie byłi tak ogromne, że z zadałem sobie pytanie: po co te 85-90% producentów bierze się za robienie kolumn w podobnej cenie, skoro porównanie to żart i miażdżąca przewaga Harlechów (?).

No, ale nie każdy może, wie i zna co to takiego jest. Proste. Dla wielu kolejne - jakieś tam kolumny. Dla mnie - nie. Klasa w każdym calu.

* * *

Systemów, którym hmmm dalej, niż bliżej do doskonałości jest wbród. Te "okołodoskonałe" sprawiają najwięcej problemów, gdy do takiego czegoś szukamy dobrego kabla. Nie lepiej z nimi pobyć, posłuchać, a dopiero potem zastanowić się czego naprawdę chcemy, szukamy ? Jeśli zepniemy klocki dobrymi łączówkami, możliwe, że powstanie kolejny, niepowtarzalny, wartościowy czyjś system marzeń.

Można rzec, że po pewnym czasie sami wiemy intuicyjnie, co jest najsłabszym ogniwem posiadanego systemu i trzeba/warto je zmienić. Powiem jeszcze raz: nie musi to być wcale kabel, ani horrendalnie drogi element.

Wysoka jakość dźwięku nie musi iść w parze z bzdurnymi cenami. (Nie mnei oceniać czyj to wymysł i jaki jest świat.)

Radzę zacząć od klocków, kolumn i na koniec pomyśleć o szlifie. (Że o war. pom. odsłuch. nie wspomnę).

Znając swój system "na pamieć" (potrzebne mnóstwo czasu i doświadczenie), łatwo przychodzi wybór właściwych kabli. Eliminacja tych niewłaściwych jest szybka, bezżalowa i bez względu na markę.

(Radzę słuchać w tej materii wyłącznie siebie.(Albo coś nas ruszy, albo nie - wtedy szukamy dalej.)

I jeszcze jedno: własnego doświadczenia nie zastąpi wiedza innych. Wiedzieć to jedno, a czuć i wiedzieć to drugie i zasadnicza różnica.

Sorry za monolog. (Pogoda średnio sprzyja spacerowi ;-)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128365

rafko

ale pytanie.... odpowiadam jeszcze raz - wybralem BM400, bo w MOIM pokoju, z MOIM systemem, dla MOICH uszu i MOICH preferencji, dzwiek najbardziej MI odpowiadał

Czy tak samo bedzie u CIEBIE - nie wiem, sam musisz to rozstrzygnac. Nikt z nas nie da Ci 100% przepisu na sukces. Dlaczego nie zaufasz wlasnym uszom??? a moze zupełnie inny kabel to jest to, czego szukasz i co Ci się spodoba??

PS

w 100% zgadzam się z spostrzezeniami andrea29 nt AQ Type6+ i CV4

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128523

po "rysopisie" i (zwłaszcza) sprzęcie w "o mnie", chyba wiem kto pisze.....

pozdrawiam serdecznie

naprawdę wydawało mi się że było 180

i jeśli zapomniałem o rabacie - to przepraszam...

tym bardziej podnosi to wartość kabelka w relacji do ceny

https://www.audiostereo.pl/topic/8623-aq-cv4-a-type-6/#findComment-128755
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.