Skocz do zawartości
IGNORED

Maskownica jak Amati futura

supernatural

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem zrobić maskownice takie jak Sonus faber.

Wiem że to jest rodzaj jakiejś gumy ale gdzie takie coś dostać,

Myślałem przez chwilke też o żyłce wędkarskie... ale żyłka będzie grała więc odpada.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86240-maskownica-jak-amati-futura/

Gumki w czarnym oplocie tekstylnym. W sklepach internetowych z dodatkami krawieckimi. O średnicy 1 mm kupisz bez problemu. Sonusowe mają ok. 1,5 mm, a takie znaleźć trudniej. Jednomilimetrowej gumki kupiłem kiedyś chyba z 500 metrów, ale zniechęciła mnie konieczność frezowania podłużnych rowków w aluminiowym płaskowniku (żeby schować supełki), a potem jeszcze precyzyjne wiercenie otworków co 2,5 mm. ;-) Sonus Faber zakłada te gumki w kawałkach podwójnej długości - u góry gumka tylko przechodzi przez dwa otworki, a w dolnych dwóch otworkach końce są zawiązane na supełki.

Znalazłem gumkę kapeluszową (nie mam pojęcia dlaczego tak się nazywa) powinna się sprawdzić.

zastanawiam się nad średnicą 1,2mm albo 2mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, to nie tylko fajny wygląd, chociaż rzeczywiście wygląda świetnie. Moje oba koty, które normalnie potrafiły ostrzyć sobie pazury na meblach, do maskownic Cremon w ogóle nie podchodziły - albo te drgające gumki nie były interesujące, albo je wręcz odstraszały... ;-)

Rezonans niezbyt mocno naciągniętej gumki o długości prawie metra jest na pewno niższy od f dolnej kolumny. Żadne dźwięki płynące z głośników nie są w stanie wzbudzić tych "strun", dlatego maskownica nie wpływa na brzmienie (w Audio były pomiary z maskownicą i bez).

Jest jednak inny kłopot: listwy, czy płaskowniki, na których mocowane są gumy, mogą powodować odbicia dźwięku z gł. wysokotonowego i tym samym zaburzyć charakterystykę, jeśli w konstrukcji kolumn nie uwzględni się dość dużego odsunięcia listwy od wysokotonówki lub możliwości jej zagłębienia. Pytanie tylko, czy wtedy "struny" nie będą zbyt blisko kopułki i to negatywnie wpłynie na dźwięk???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.