Skocz do zawartości
IGNORED

cyfrowy dzwięk z komputera do amplitunera przez HDMI

casio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników Audiostereo.

Mam pewien dylemat,myśle nad jakimś kinem domowym podpiętym pod komputer.Wiem,że mam optyczne wyjście w karcie dzwiękowej i nie było by w ogóle problemu,do czasu aż wyczytałem,że format DTS HD I DTS MA można przesłać tylko przez HDMI.Mam takowe w karcie graficznej,która obsługuje DTS HD I DTS MA ponieważ ma układ audio,karta to MSI Radeon 5770.Teraz mam pytanie,gdybym miał amplituner który taki format obsluguje i bedzie miał wejscie i wyjście HDMI,to jak to podłączyc z karty graficznej?Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale czy można HDMI z karty graficznej podłączyć pod amplituner ? Co wtedy z obrazem ? Można normalnie uzyskać obraz z wyjścia HDMI z amplitunera na monitor?

Witam wszystkich użytkowników Audiostereo.

Mam pewien dylemat,myśle nad jakimś kinem domowym podpiętym pod komputer.Wiem,że mam optyczne wyjście w karcie dzwiękowej i nie było by w ogóle problemu,do czasu aż wyczytałem,że format DTS HD I DTS MA można przesłać tylko przez HDMI.Mam takowe w karcie graficznej,która obsługuje DTS HD I DTS MA ponieważ ma układ audio,karta to MSI Radeon 5770.Teraz mam pytanie,gdybym miał amplituner który taki format obsluguje i bedzie miał wejscie i wyjście HDMI,to jak to podłączyc z karty graficznej?Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale czy można HDMI z karty graficznej podłączyć pod amplituner ? Co wtedy z obrazem ? Można normalnie uzyskać obraz z wyjścia HDMI z amplitunera na monitor?

Tak jak napisałeś.Komputer podłączasz kablem HDMI do wejścia amplitunera a monitor(telewizor) do wyścia.

Ja podpinam swojego laptopa pdo amplituner przez HDMI i dupa. Dzwiku nie ma. Dwie godziny spedzilem na różnych kombinacjach i ustawieniach. Moj ampli to ONKYO (choc marka nie ma tu znaczenia) nie odczytuje dzwieku z laptopa przez hdmi.

To zależy jaką masz karte graficzną w laptopie.Nie wiem jak w laptopach ale w komputerach stacjonarnych karty graficzne ATI z serii HD mają audio na pokładzie.Także jak nie da rady przez HDMI to trzeba będzie analogiem,bo wątpie aby laptop miał optyczne albo DAC na USB,albo zew.karta dzwiękowa.

Podobno jednak się da, ale ustawienia są karkołomne. Laptop normalnie przekazuje dzwięk przez HDMI do TV, moj drugi 4 letni laptop w wyj. hdmi równiez bez problemu. A podpiete pod ampli milcza jak zaklęte.

• 3 tygodnie później...

Czy przez hdmi z karty graficznej można przesłać dźwięk bez obrazu?

Trochę rozwinę:

Mam Denon AVR 1912, do niego podłączony PC (hdmi z karty graficznej do hdmi-in "Game1" w AVR), hdmi-out podłączony do TV. Gdy klonuje pulpit, czyli mam obraz z PC na TV, to dźwięk działa, jednak gdy wyłączę TV (lub zmienię w nim input np z hdmi na tv), to w ustawieniach dźwięku na PC wyskakuje mi "not plugged in"... i nie ma dźwięku.

Czy tak to już jest, że hdmi wysyła audio tylko gdy jest video? (trochę dziwne by mi się to wydawało) Ogólnie to chciałbym normalnie pracować na PC, a dźwięk np z Winampa przekierować na AVR (bez włączania TV oczywiście).

Mam jeszcze opcje Airplay, ale a) nienawidzę iTunes i b) (może to placebo) dźwięk wysyłany w ten sposób wydaje mi się inny (gorszy) niż po hdmi.

• 5 miesięcy później...
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 16 Marca 2012 - użytkownik założył temat
Ukryte przez misiomor, 16 Marca 2012 - użytkownik założył temat

Podobno jednak się da, ale ustawienia są karkołomne. Laptop normalnie przekazuje dzwięk przez HDMI do TV, moj drugi 4 letni laptop w wyj. hdmi równiez bez problemu. A podpiete pod ampli milcza jak zaklęte.

witam

mam ten sam problem. laptop Toshiba Satellite, ampli Yamaha i TV Sony LCD - wszystko polaczone HDMI. Brak dzwieku, obraz jest.

jak to zrobić zeby bylo dobrze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.