Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 są - co do tego do kina

Pakman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum.

Proszę o radę. Aktualnie posiadam zestaw stereo: wzmacniacz Yamaha AX-470 + do tego tuner i CD z tej samej serii oraz głośniki Tannoy M2. Dodatkowo mam też odtwarzacz blu-ray LG BD-560 i TV. Ponieważ muzyki słucham mało zależy mi na skompletowaniu jakiegoś zestawu kina domowego w budżetowej cenie, powiedzmy w granicach 2000 zł na którym od biedy też będzie można czasem puścić muzykę i nie będzie wtedy jakiegoś totalnego dramatu. Zaznaczam, że nie jestem audiofilem, chciałbym żeby zwyczajnie było przyzwoicie, natomiast fajny dźwięk w kinie domowym bardzo doceniam.

Reasumując: efekty kinowe ważniejsze od stereo ale w rozsądnych granicach.

Ponieważ nie mogę wydać za wiele myślałem o zostawieniu tych M2 na przód, dokupieniu używanych M1 lub może lepiej nowszych Tannoy Fusion R1 do tyłu, centralnego też z którejś z tej serii, sprzedaży tego zestawu Yamahy (kilka stówek powinno wpaść) + zakupie jakiegoś z tańszych markowych ampli (denon, yamaha, onkyo, HK). Do tego od razu albo za jakiś czas sub, pewnie Koda sw1000 bo cena znośna.

Chciałbym żeby amplituner obsługiwał wszystkie najnowsze standardy, we/wy, generalnie żeby nie było tak, że za niedługo będzie do wymiany.

Pokój około 25 m2.

Co możecie mi w związku z powyższym poradzić?

Dobrze kombinuje? Będzie z tego przyzwoite kino?

Bo chyba nie lepiej kupić jakiś plastikowy zestaw KD np. LG za jakieś 1500 zł?

https://www.audiostereo.pl/topic/86307-tannoy-m2-s%C4%85-co-do-tego-do-kina/

Pomyłka, nie pisałem z domu i nie pamiętałem dokładnie modelu - aktualnie mam Yamahe AX-550 RS ale to nie za wiele w temacie zmienia bo i tak go będę sprzedawał.

Tak więc jakieś rady?

Chciałbym żeby amplituner obsługiwał wszystkie najnowsze standardy, we/wy, generalnie żeby nie było tak, że za niedługo będzie do wymiany.

Bo możecie mi w związku z powyższym poradzić?

Będzie super kino .

Musisz kupić amplituner z wyjściem wielokanałowym analogowym pre-out 5.1 lub 7.1

Połączysz je w ten sposób :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

( kolumny frontowe pod wzmacniacz stereo , a satelickie centralną i sub do amplitunera )

Amplituner HK 255 ma nowe dekodery Audio HD i pre-out 7.1 ( jest to stara seria i już potaniał )

Przy takim połączeniu amplitunera niskobudżetowego z wzmacniaczem dwukanałowym kino będzie lepsze niźli z samego amplitunera .

Edytuję : dobrze by było gdyby na frontach stały podłogówki .

Ukryta Zawartość

Tylko jak już pisałem jestem ograniczony jeśli chodzi o koszt.

I tak np.: ten HK 255 kosztuje prawie 1700 zł, ja np. myślałem o Denon AVR 1611 (koszt trochę ponad 1000 zł). To samo jeśli chodzi o mòj stary wzmacniacz - pieniądze z jego sprzedaży miałem dodać do puli na nowy zakup. Podobnie jest z kolumnami frontowymi - wiem, że lepiej podłogowe ale Tannoy M2 już mam, nie jest to jakieś słabe i myślałem, że wystarczy.

Reasumując Twoja rada wygląda na bardzo sensowną ale niestety za bardzo podnosi moje koszty.

Jakieś inne rozwiązania?

To co sam wymyśliłem nie jest dobrym pomysłem?

Dodam jeszcze, że mój obecny wzmacniacz nie jest w pełni sprawny, tzn. pokrętło, którym przełączamy źródło szwankuje i obecnie gra właściwie tylko na ustawieniu CD, ns reszcie trzeszczy lub gra tylko jedną kolumna. Tak więc ewentualnie mogę rozważyć zostawienie tego wzmacniacza bo pewnie za wiele za niego nie dostanę. Ale czy źródło tylko CD wystarczy do celu o którym piszesz?

No i HK 255 niestety za drogo

Z tym pokrętłem źródła dźwięku to nie za bardzo . Jedne źródło wybierane w wzmacniaczu sprawne wystarczy do połączenia z amplitunerem wielokanałowym ( kino będzie OK ) . Jednak żeby stereo było dobre to powinno łączyć się analogami pozostałe źródła dźwięku np DVD , CD , tuner z pozostałymi gniazdami wzmacniacza stereo .

Jeżeli nie możesz przeznaczyć więcej pieniędzy to pozostaje Ci kupno najtańszego amplitunera .

Na tym forum czytałem że z niskobudżetowych to są najlepsze ( post nr. 9 ) :

Ukryta Zawartość

Edytuję : żeby kino było OK w połączeniu ze wzmacniaczem dwukanałowym to ampli musi mieć pre-out 5.1.lub 7.1 ( są to dedykowane wyjścia na zewnętrzne końcówki mocy końcówki )

Edytuję : jeżeli pozostałe wybierane źródła dźwięku w wzmacniaczu są nie sprawne to możesz oczywiście słuchać muzyki stereo poprzez amplituner wielokanałowy , ale pomimo że nie nie zwracasz uwagi na dobre stereo , to jednak puszczając sygnał stereo , muzykę , raczej sromotnie zawiedziesz się ( chyba ,że się mylę , każdy ma inne wymagania )

Ukryta Zawartość

Dobrze kombinujesz tani amplituner z twoimi głośnikami będzie o wiele lepszy od kombajna kina domowego .

Co oddzielne pudełka to oddzielne , no i prawdziwe kolumny .

Dzięki za rady.

To teraz pozostaje kwestia jaki tani amplituner. Z różnych opinii wywnioskowałem, że może Denon 1611. Ale nie jestem do końca przekonany, czytałem opinię, że Denon niby średnio z basem, HK najlepiej ale niestety droższy.

Co radzicie tak do 1000 - 1200?

Zacząłem się jeszcze zastanawiać nad Onkyo 578 ale różne skrajne opinie na temat Onkyo znajduje. Denon raczej pozytywnie jest oceniany ale ma dość ubogo jeśli chodzi o wejścia z tyłu...

w Pierwszej chwili tez pomyslalem o Tannoy M1 na tyl i to bedzie chyba tansze rozwiazanie od nowego V Rear. Z centralnym mam takie samo zdanie. Chyba ze uda Ci sie je wyrwac w podobnej cenie. Jesli masz mzliwosc wyrwac Onkyo 578 za dobra cene to jest on bezkonkurencyjny. Na opinie sie nie patrz tylko w miare mozliwosci posluchaj. ciezko go bedzie znalezc ale sproboj. Ma duzo wieksza dynamike od 1611 wiecej funkcji i znacznie szersza mozliwosc regulacji barwy dzweku

DLaczego zawsze tak musi być - jak już człowiek w męczarniach coś wybrał to oczywiście nie da się tego dostać.

Onkyo 578 w kolorze czarnym w normalnej cenie to aktualnie jest bardzo ciężko dostępne :( Niestety srebrny nie wchodzi w grę.

Czy w takim razie zostaje mi tylko Denon AVR-1611? Czy coś jeszcze jest warte uwagi w cenie 1000 - 1200 zł?

DLaczego zawsze tak musi być - jak już człowiek w męczarniach coś wybrał to oczywiście nie da się tego dostać.

Onkyo 578 w kolorze czarnym w normalnej cenie to aktualnie jest bardzo ciężko dostępne :( Niestety srebrny nie wchodzi w grę.

To może znak od Boga , żebyś nie brał Onkyo , bo może Ci się popsuje .

dobra, dzisiaj przyszedł do mnie aplituner Onkyo 578, udało mi się jeszcze dorwać czarny w znośnej cenie. Zdobyłem też na allegro centralny Tannoya z tej samej serii co M2. Pozostaje mi tył, cierpię strasznie bo chciałbym jak najszybciej się cieszyć efektami a M1, które chcę do tyłu, aktualnie ciężko dorwać. Tak sobie myślę na ile ważne są tylne głośniki? Zmierzam do tego, że może mógłbym kupić coś innego, łatwiej dostępnego, najlepiej też tańszego? Czy jednak najlepiej z tej samej serii co przednie?

Poradzicie jakąś alternatywę?

Poszperałem trochę w necie i znalazłem na tył Koda AV-702s v.2, parę można już dostać za 300 zł. Nie będzie to lepszym, tańszym i szybszym rozwiązaniem dla mojego zastosowania niż kilkunastoletnie Tannoy M1?

Są też jeszcze Wharfedale Diamond 10.0 ale one już 500 kosztują, nie wiem czy warto dopłacać, czy te Kody u mnie z tyłu wystarczą?

Do tych Wharfedale Diamond 10.0 nie warto dopłacać 200 zł .

Do tych warto więcej dopłacić więcej :

Ukryta Zawartość

Edytuję : trzeba sprawdzić czy tyle kosztuje para kolumn .

Edytuję : te Kody to w zasadzie na tył w zupełności wystarczą , jeśli nie masz więcej kasy to śmiało bierz .

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Na 25 m kw. bardzo dobrze spisze się zestaw Koda AV702F,C,S i sub SW1000. Do tego na początek kup używany amplituner AV Sony starszych serii QS. Zmieścisz się w 2000 PLN. Miałem ten zestaw Kody pierwszej serii z subem SW850 i z amplitunerem Sony na ok. 22 m kw. - w kinie było bardzo dobrze. W miarę satysfakcjonujący dźwięk stereo dał dopiero Rotel RCD-930AX podłączony do tego amplitunera. Kombinacje z głośnikami różnych producentów w jednym systemie 5.1 jest złym pomysłem.

Na 25 m kw. bardzo dobrze spisze się zestaw Koda AV702F,C,S i sub SW1000. Do tego na początek kup używany amplituner AV Sony starszych serii QS. Zmieścisz się w 2000 PLN. Miałem ten zestaw Kody pierwszej serii z subem SW850 i z amplitunerem Sony na ok. 22 m kw. - w kinie było bardzo dobrze. W miarę satysfakcjonujący dźwięk stereo dał dopiero Rotel RCD-930AX podłączony do tego amplitunera. Kombinacje z głośnikami różnych producentów w jednym systemie 5.1 jest złym pomysłem.

Dzięki za zainteresowanie tematem ale widzę, że nie przeczytałeś co pisałem wyżej. Otóż zakupiłem już amplituner Onkyo 578, mam też kolumny Tannoy M2 i centralny z tej samej serii Tannoy, teraz moim dylematem jest jakie tanie skrzynki kupić na tył.

Co do mieszania producentów to ja w kilku miejscach wyczytałem, że nie należy tego robić jeśli chodzi o fronty i centralny a niby tył już może być inny.

To jak to w końcu jest?

Co do mieszania producentów to ja w kilku miejscach wyczytałem, że nie należy tego robić jeśli chodzi o fronty i centralny a niby tył już może być inny.

Nie musisz tego więcej drążyć , nie bierz pod uwagę odpowiedzi kolegi dziadowładka , jest tak dokładnie jak wyżej napisałeś . Na tyle używam z powodzeniem innych kolumn , znam to z praktyki i teorii .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie musisz tego więcej drążyć , nie bierz pod uwagę odpowiedzi kolegi dziadowładka , jest tak dokładnie jak wyżej napisałeś . Na tyle używam z powodzeniem innych kolumn , znam to z praktyki i teorii .

czester15.30! A tak ze zwykłej ciekawości jakie są składowe Twojego kina domowego?

PS. Znalazłem skład Twojego kina. Spora kombinacja.

Dzięki za zainteresowanie tematem ale widzę, że nie przeczytałeś co pisałem wyżej. Otóż zakupiłem już amplituner Onkyo 578, mam też kolumny Tannoy M2 i centralny z tej samej serii Tannoy, teraz moim dylematem jest jakie tanie skrzynki kupić na tył.

To jak to w końcu jest?

Biję się w pierś - nie doczytałem! Są różne teorie. Jestem zwolennikiem kompletnego zestawu jednego producenta i serii. Poza tym komplet wychodzi zawsze taniej.

Biję się w pierś - nie doczytałem! Są różne teorie. Jestem zwolennikiem kompletnego zestawu jednego producenta i serii. Poza tym komplet wychodzi zawsze taniej.

Pewnie tak ale nie w moim przypadku kiedy fronty już mam.

czester15.30! A tak ze zwykłej ciekawości jakie są składowe Twojego kina domowego?

Zestaw kupowany i wymieniany na raty kilka razy z braku kasy na porządną całość .

Składowe to łubu - dubu , ale wszystko w kinie pięknie gra , koncerty wyśmienite ( program 7 chanel stereo )

No i centralna niestety inna , a dlaczego ? Zainteresowani tą odpowiedzią mogą przeczytać tu , post nr 58

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pewnie tak ale nie w moim przypadku kiedy fronty już mam.

Jeżeli dobrze rozumiem, to rolę frontów na 25 m kw. maja pełnić M2. Uważam, że jest to za słabe rozwiązanie do kina. Lepsze na fronty byłyby: http://allegro.pl/kolumny-tannoy-mercury-m4-super-stan-warto-i1821977490.html.

Jak byś wysilił się i dał rady finansowo to stawiaj na fronty tej firmy podłogówki , a te monitor które masz na tył .

No bo wiesz w kinie domowym do podłogówek potrzebny jest sub , a co mówić do monitorów .

Z tego co rozumiem to na suba trzeba będzie poczekać .

Edytuję : ale ja się powtarzam , a Ty wiesz że na frontach lepiej było by gdyby stały podłogówki .

Edytuję : Jest jeszcze jedna możliwość teoretyczna .

Zakładam , że teraz masz tylko na tanie monitory , więc je kupujesz , a w przyszłości nazbierasz na kolumny podłogowe i sub .

Później mógłbyś zrobić system 7.1

Tylko jest dla mnie jedna niewiadoma , czy te dodatkowe kolumny tylne surrandu nadmiernie nie obciążą amplitunera ( nie zeżrą za dużo prądu ) i czy efekt będzie mizerny , i czy na tej powierzchni jest sen tworzenia systemu 7.1 ????

Doskonale wiem, że lepiej podłogówki ale jak pisałem nie da rady ze względów finansowych.

Myślę sobie też, że nie będzie znowu tak źle, ludzie często są zadowoleni z plastikowych zestawów więc z tym co mam mimo wszystko powinno być ok.

Tym bardziej, że suba planuje kupić (Koda sw1000) i to w sumie w niedługim czasie.

Wydaje mi się, że lepiej żebym miał te M2 z przodu i suba do tego niż jakieś podłogówki bez suba.

Niestety życie jest ciągiem kompromisów...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Doskonale wiem, że lepiej podłogówki ale jak pisałem nie da rady ze względów finansowych.

Myślę sobie też, że nie będzie znowu tak źle, ludzie często są zadowoleni z plastikowych zestawów więc z tym co mam mimo wszystko powinno być ok.

Tym bardziej, że suba planuje kupić (Koda sw1000) i to w sumie w niedługim czasie.

Wydaje mi się, że lepiej żebym miał te M2 z przodu i suba do tego niż jakieś podłogówki bez suba.

Niestety życie jest ciągiem kompromisów...

Zdecydowanie poszukaj maksymalnych oszczędności w swoim budżecie. A to dlatego, ze kupując fronty masz jednolity system, który w przyszłości pozwoli łatwiej dopasować sub-a. (Już teraz S-1000 kosztuje 3 trzy taniej niż początkowo - a on zawsze będzie pasował). W 7.1 nie inwestuj, 5.1 Ci w zupełności wystarczy! Oszczędności z tego wynikające przeznacz na filmy!

Oczywiście, że napiszę jak to się skończyło ale aktualnie proces wyboru jeszcze trwa. Ostatecznie ze względów finansowych z przodu zostają M2 + centralny też Tannoy ale właśnie mam mocny problem z tyłem. Kody o których pisałem wcześniej nie są już w kolorze czarnym dostępne. Poszukałem trochę i zainteresował mnie model Koda AV-800s, miał ktoś styczność z tym wynalazkiem? Ze zdjęć wyglądają na jakieś takie dziwnie cienkie, boję się żeby nie było to jakieś totalne dziadostwo. Inna sprawa, że nie widze alternatywy do około 400 zł...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oczywiście, że napiszę jak to się skończyło ale aktualnie proces wyboru jeszcze trwa. Ostatecznie ze względów finansowych z przodu zostają M2 + centralny też Tannoy ale właśnie mam mocny problem z tyłem. Kody o których pisałem wcześniej nie są już w kolorze czarnym dostępne. Poszukałem trochę i zainteresował mnie model Koda AV-800s, miał ktoś styczność z tym wynalazkiem? Ze zdjęć wyglądają na jakieś takie dziwnie cienkie, boję się żeby nie było to jakieś totalne dziadostwo. Inna sprawa, że nie widze alternatywy do około 400 zł...

Koda nie robi żadnego dziadostwa. Jest dobrze wykonany i grający sprzęt w kategorii budżetowej. Na tyły poszukaj również M2. 800s może mieć bujniejszy temperament od M2.

Bujniejszy temperametr? Wyjaśnij proszę co masz na myśli bo nie ogarniam tego typu stwierdzeń. Czy naprawdę przy tylnich jest to tak ważne, żeby miały podobne brzmienie? Czy zwyczajny człowiek wyczuje jakieś różnice? Ja niestety nie miałem wcześniej styczności z kinem domowym więc nie wiem. Wiem tylko, że do audiofila mi daleko bo po przejściu z wzmacniacza stereo na nowo zakupiony amplituner KD nie widzę jakiegoś dramatycznego spadku jakości dźwięku (może minimalnie coś tam odczułem ale bez przesady). Wiem za to, że przestrzenność dźwięku i dynamika jaką zapewni sub to jest to co będzie mnie na bank cieszyć. Dodam, że oprócz filmów też chętnie oglądam wszelkie koncerty na blu-ray

Kolejne M2 na tył to trochę za duży wydatek jak dla mnie a na jakąś dobrą ofertę M1 nie mam cierpliwości czekać, nie wiadomo kiedy się trafią a i kosztują też z 400 zł (w dodatku to kolumny paronastoletnie).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.