Skocz do zawartości
IGNORED

Roth Audio Oli 3 - bardziej komputerowe?

dL31n

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Mam od miesiąca Z-5500 ale muzyka z nich średnio mnie zadowala dlatego mam w planie wymianę przednich satelitek na coś innego i ustawienie na stereo w czasie grania muzyki czyli wyjdzie 2.1 Na początku chciałem wymienić je na solo7c, ale jednak odpuściłem jak natrafiłem na głośniki Roth. Problem polega na tym, że o ile te mniejsze modele czyli oli 1 i 2 zagrałby ok, to nie wiem jak będzie w przypadku Oli3. Od razu powiem(co mnie bardzo zdziwiło) na jednej ze stron, na której je znalazłem sa dedykowane jako głośniki komputerowe czyli Oli 1, 2, 3. Na innym z for powiedziano mi, że wzmacniasz w subie od logów się nimi zadławi, ale w jaki sposób miałoby to nastąpić sokoro mają taka samą moc co solo7c które niby by działały dobrze i oglądając filmiki na youtube działają. Poza tym nie wiem o co chodzi z tym pasmem przenoszenia, bo logi mają 33 Hz-20 kHz, a te Oli3 45Hz-20KHz?

Także jak myślicie jest sens, czy nie?

Poza tym jest jeszcze jeden sposób w jaki można by to zrobić. Te Z-5500 mam podłączone do laptopa poprzez zewnętrzną kartę X-fi HD usb. Teraz jakby zrobić tak, aby suba podłączyć osobno a głośniki osobno do tej karty dźwiękowej, ale nie wiem czy to w ogóle zatrybi. Poza tym taki pomysł był w przypadku solo, gdzie ewidentnie brakuje bassu, bo może w tych oli3 w ogóle nie będzie potrzeby ten sub bo same sobie świetnie radzą. Ale pytanie jest tylko jedno czy ta karta mi to pociągnie? Skoro mają taką samą moc co solo7c, a te latają normalnie na czym tam się da?

https://www.audiostereo.pl/topic/86322-roth-audio-oli-3-bardziej-komputerowe/

Zmiana planu.

Wiem że trochę dałem ciała, ale płakać nie będę bo oglądam sporo filmów i jak podłącze ps3 to z-5500 mi i tak się przyda.

Pytanie teraz jest takie. Jak w najtańszy i tak aby zagrało to dobrze podłączyć te Oli3 do laptopa. Wzmak, Dac czy co? Zaznaczam tutaj, że to coś co będzie to zasilać musi posiadać USB, bo bez tego ani rusz. Z tego co już wcześniej próbowałem szukać to do 1k nawet używanego wzmaka z usb nie dało rady znaleźć także jak słyszę teksty typu - "kup jakieś kolumienki i wzmak za 1k i to zagra lepiej niż wszystko inne" to mam ochotę skoczyć z okna.

Potrzebuję coś do 500zł co ogarnie mi te Oli3 i będę mógł to podłączyć do laptopa.

A gdyby zrobić tak, żeby kupić jakiegoś wzmaka używanego do 500 na 2.0, podłączyć do niego jakoś X-fi hd i wtedy laptopa do X-fi to zadziałałoby? Byłoby to coś w rodzaju łącznika kolumn + wzmaka z laptopem. Tylko wtedy wzmak z kartą musiałby być podłączony czinczami. No chyba że będzie miał optyka.

• 2 tygodnie później...

Zmiana planu.

Wiem że trochę dałem ciała, ale płakać nie będę bo oglądam sporo filmów i jak podłącze ps3 to z-5500 mi i tak się przyda.

Pytanie teraz jest takie. Jak w najtańszy i tak aby zagrało to dobrze podłączyć te Oli3 do laptopa. Wzmak, Dac czy co? Zaznaczam tutaj, że to coś co będzie to zasilać musi posiadać USB, bo bez tego ani rusz. Z tego co już wcześniej próbowałem szukać to do 1k nawet używanego wzmaka z usb nie dało rady znaleźć także jak słyszę teksty typu - "kup jakieś kolumienki i wzmak za 1k i to zagra lepiej niż wszystko inne" to mam ochotę skoczyć z okna.

Potrzebuję coś do 500zł co ogarnie mi te Oli3 i będę mógł to podłączyć do laptopa.

A gdyby zrobić tak, żeby kupić jakiegoś wzmaka używanego do 500 na 2.0, podłączyć do niego jakoś X-fi hd i wtedy laptopa do X-fi to zadziałałoby? Byłoby to coś w rodzaju łącznika kolumn + wzmaka z laptopem. Tylko wtedy wzmak z kartą musiałby być podłączony czinczami. No chyba że będzie miał optyka.

dL31n są dwa wyjścia z sytuacji. Pierwszą z nich jest zwiększenie budżetu i zakup używanego wzmacniacza oraz DAC'a. Wówczas byłbyś w stanie osiągnąć znacznie lepszą jakość dźwięku. Ewentualnie, tymczasowo, zakup sam wzmacniacz i podłącz laptopa do niego poprzez kabel jack-2xRCA. Nie wygeneruje to rewelacyjnej jakości, jednakże byłoby to zastosowanie tymczasowe.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.