Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar Essence One

Matsunami

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy już widzieliście, niedługo na rynku. Miałem kupić Nuforce Icon HD, ale wstrzymam się dopóki będzie wiadomo jak sprawuje sie nowy Asus. Zapowiada sie ciekawie. 11 wymiennych opampów, XLR. Niewiadomo jak z ceną, widziałem prognozy na 260$, 300$ ale także na 400€. Poniżej link do opisu i pierwszego "testu".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86393-asus-xonar-essence-one/

Tutaj opis PL jeśli ktoś nie lubi ENG:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko kiedy to będzie na rynku? bo już od roku o tym mówią i piszą a termin dostępności nieznany.

Czytałem, że w tym miesiącu. Mam nadzieje że nie przeciągnie się na październik, jak to często bywa. Oby było tak dobrze jak się zapowiada.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Żeby 400 euro. W naszych warunkach to będzie 400 euro plus VAT. Patrząc po zagranicznych zapowiedziach ceny, to u nas skończy się na 2 tysiącach brutto, co skutecznie powinno ostudzić zapał wielu osób. A o karcie pisałem już w tym wątku:

http://www.audiostereo.pl/wysokiej-klasy-karta-muzyczna-na-usb-z-asynchronicznym-konwerterem_84506.html/page__st__50

Macie tam link do szczegółowych zdjęć, także zdjęć "rozbieranych".

Żeby 400 euro. W naszych warunkach to będzie 400 euro plus VAT. Patrząc po zagranicznych zapowiedziach ceny, to u nas skończy się na 2 tysiącach brutto, co skutecznie powinno ostudzić zapał wielu osób

Liczę, że po premierze jednak troche spadnie. Szukam daca do 1500zł, koniecznie ze wzmacniaczem słuchawkowym - moje kolumny to obecnie solo7c, chce kupić Beyerdynamic dt-880 lub S.HD600,650, a o kolumnach i wzmaku pomyślę w przyszłości. Żeby chociaż ten xonar brzmiał...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Liczę, że po premierze jednak troche spadnie. Szukam daca do 1500zł, koniecznie ze wzmacniaczem słuchawkowym - moje kolumny to obecnie solo7c, chce kupić Beyerdynamic dt-880 lub S.HD600,650...

Nie musisz jakoś specjalnie czekać, zawsze jest pod ręką Nuforce HD/HDP :-).

Mam nadzieje, że nie wypuszczą kotleta jak to robił Creative. Cena trochę za wysoka wolałbym już RDACa

No ale co wolisz, jak Asusa nie słyszałeś. Jezuuu... zlituj się.

.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Mam nadzieje, że nie wypuszczą kotleta jak to robił Creative. Cena trochę za wysoka wolałbym już RDACa

No tak w ciemno to faktycznie można wyrokować, że RDAC lepszy. Na pewno ma lepszy wzmacniacz słuchawkowy, zzzdecydowanie lepszy ;-). Lepszy wbudowany zasilacz, lepszy DSP. Masterclocka "prawie" nie generuje z PLL. Faktycznie, w ciemno można powiedzieć, że RDAC będzie "prawie" lepszy, parafrazując pewną reklamę :-).

A tak poważnie, to podobnie jak Kolega wcześniej, apeluję o wstrzemięźliwość w osądach. Szczególnie produktu, którego nikt w Europie na żywo na oczy nie widział, a co dopiero mówić o odsłuchach.

EDIT

A tak przy okazji zapytam, jakiego kotleta masz na myśli i jak takie twierdzenie próbować odnieść do Asusa, który na dzień dobry widać, że jest absolutnie nowatorską konstrukcją i totalnym ewenementem jak na tę firmę.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Już oficjalnie na stronie Asusa:

http://www.asus.com/Multimedia/Audio_Cards/Xonar_Essence_One/

Trochę nowych różności na temat urządzenia tam popisali, można sobie poczytać :-).

Już jest pierwsza recenzja:

http://soundnews.ro/2011/09/09/asus-xonar-essence-one-review-english-version/

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

No właśnie, dobre pytanie, też się zastanawiam, skąd taka opina u Kolegi Xartam. Ta recenzja to znowu taka entuzjastyczna nie jest. Co do sterowników, to wystarczy użyć te z Thunderbolta, opisywanego przeze mnie w innym wątku, albo z Onkyo, albo nawet z MHDT. Wszystkie zadziałają bez problemu.

Tutaj kolejna recenzja i ocena 7/10

Ukryta Zawartość

Chyba jednak kupię HDP zamiast czekać na Asusa.

Ukryta Zawartość

Z tym stwierdzeniem może się jednak pospieszyłem, okaże się wszystko gdy gotowy produkt znajdzie się na sklepowych półkach z odpowiednią ceną. Jednak Asus na pewno będzie miał dobrą reklamę i dostępność więc chętni się na pewno znajdą a widać, że celują wysoko wypuszczając urządzenie z dobrą sekcją analogową i porządny wzmacniacz słuchawkowy w jednym ;)

Nie ukrywajmy, jeżeli będzie mieć pochlebne recenzje, przeciętny konsument kupi Asusa niż urządzenie od mniej znanego producenta.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Nie ukrywajmy, jeżeli będzie mieć pochlebne recenzje, przeciętny konsument kupi Asusa niż urządzenie od mniej znanego producenta.

Pochlebne recenzje to może być za mało.

Parafrazując: nie ukrywajmy, jeśli Asus nie będzie grać lepiej od Nuforce HDP, to przeciętny konsument, który sadzi się na tę półkę cenową, na pewno o HDP słyszał i kupi to, co lepiej zagra mu mniejszym nakładem kosztów :-).

Z Asusem jest ten problem, że wszystko wydaje się być w nim na pół gwizdka, sekcja analogowa nie tragiczna, ale i nie wybitna. Wzmacniacz słuchawkowy też wygląda na taki bez cudów. Najlepiej to w tym wygląda sekcja przetwornika C/A i ten asynchroniczny konwerter USB. Ale to może być za mało, bo dźwięk z takiego sprzętu, to zawsze wypadkowa wszystkich komponentów, z naciskiem na najsłabszy element, bo to on zawsze nie pozwala zagrać reszcie.

A i tak zawsze decydować będzie cena i możliwości, w odniesieniu do konkurencji. A w tym przypadku Asus może nie mieć lekko, właśnie ze względu na HDP, który już wyrobioną opinię ma, a i cenowo będzie tańszy. Więc sprawa jest prosta, Asus musi zagrać lepiej od HDP, aby się przebić na rynku. Jak zagra tak samo, albo i gorzej, to przepadnie w "mrokach dziejów", jeszcze szybciej niż się pojawił.

Bo "na markę", to sobie ludziska mogą kupować sprzęty za stówkę, może dwie. Ale blisko dwa tysie, to już na pewno potencjalny klient rozpozna wcześniej rynek i nie dokona pochopnego wyboru. To już jednak jest nieco grosza, jak na artykuł nie pierwszej potrzeby.

Asusa będą kupowali ci co mają Xonara ST i będą myśleli, że złapali Boga za nogi. HDP nie słuchałem, ale czytałem opinie, że nie jest taki super. Jego zalety to mały rozmiar i funkcje. Wielu ludzi potwierdzało, że ten dac/amp od Audio-GD za 200$ lepiej zagrał od HDP i trochę gorzej niż Yulong.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Asusa będą kupowali ci co mają Xonara ST i będą myśleli, że złapali Boga za nogi.....

Ano też prawda, o użytkownikach Xonarów nie pomyślałem, chociaż z drugiej strony czy będą skłonni do zmian w ogóle i to kosztem x 4?

Co do HDP, to też prawda, że to nie ósmy cud świata i objawienie. To po prostu uniwersalna mała czarna skrzyneczka, bardzo uniwersalna w zastosowaniach, której największą zaletą jest mała ilość wad, które mogłyby odstraszać potencjalnych użytkowników :-). Jeśli chodzi o pozostałe 2 urządzenia, przytoczone jak przykład, to raczej traktować je należy w kategoriach DIY chińskiego pochodzenia. Dość trudno mówić o ich powszechnej dostępności, jako produktów "fabrycznych". To raczej produkty poboczne do Essence One i HDP, niż bezpośredni konkurenci. Bo tak to można by wyszukać jeszcze z tuzin innych egzotycznych konstrukcji, ale nie takie tu rozważamy, jeśli mowa o przeciętnym konsumencie.

Zresztą, nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu, pożyjemy, zobaczymy... posłuchamy.

Ja tam "chińczyków" traktuję jako normalne firmy, nie wiem czy Liveaudio jest oficjalnym dystrybutorem Yaqina w Polsce czy po prostu sprowadza sprzęt, ale ważne, że jest. Audio-GD ma dystrybutora w UK i USA, ale ściąganie od nich jest o wiele lepsze, bo zaniżają wartość paczki jeśli poprosisz. To, co mi się nie podoba to jak to określił kiedyś majkel "robią to na co jest moda na Head-Fi". Mają jedną topologię, gdzie prawdopodobieństwo, że zauważysz różnicę jest małe i 5 różnych produktów opartej na tym samym pomyśle. I teraz zastanawiasz się czy dopłacać 100 dolarów, aby mieć możliwość wymiany opampa :).

Sam jako posiadacz Xobnara ST nie czuję musu na Xonara One, szczególnie kosztem x 4 jak kolega wspomniał. Z resztą sprawa jest banalnie prosta. Kupujesz przez neta, słuchasz tydzień, nie pasuje (nie satysfakcjonuje), oddajesz, kasę wraca do Ciebie. Kupowanie bo to Asus, to zabawa dobra na poziomie 400-600 zł, a nie 1500-2000.

.

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Recenzja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już "wisi", więc nie ma co gdybać nt. ceny, która jak na razie (przed oficjalną premierą) wynosi 1499 zł.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

wiem że może się czepiam ale według mnie te niebieskie diody powinny być czerwone, z tymi niebieskimi wygląda strasznie komputerowo, trochę szpetnie:)

Lepiej diody, jak w myszy Roccat Kone do dowolnej konfiguracji i możliwością wyłączenia podświetlenia :)

lepiej byłoby zrobić dyskretne czerwone podświetlenie. Rzecz w tym, że ostatnio wielu producentów uparło się na te oczo***bne niebieskie diody. To jakiś nowy standard?

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.