Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V667 i upgrade glosnikow

mdymel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zestaw kina domowego posiadam juz od paru lat, od konca zeszlego roku wymienilem juz TV, DVD na Blu-ray. Ostatnio dostalem nowy amplituner - RX-v667. Ze starego zestawu zostaly mi juz tylko glosniki - Quadral Quintas 500 i maly sub Yamahy. Wszystko to gra sobie w pomieszczeniu, ktore jest laczone z aneksem kuchennym. Do odsluchu sluzy kawalek ok. 3m x 3m (po prawej stronie jest dalsza czesc pokoju z aneksem - ok 2m), wiec miejsca jest nie wiele. I teraz pytanie... Czy jest sens zmieniac glosniki w tak malym pomieszczeniu? Maksymalny budzet to 3 tys. W tej cenie moge dostac np. Jamo 608 lub Tannoy Mercury v4. Ze wzledu na wymiary pokoju, zdecydowanie lepsze bylyby glosniki z bass-reflex'em z przodu, ale takich jest nie wiele. Myslalem tez, zeby wymienic tylko fronty, ale glownie slucham muzyki w 5.1 (koncerty, sa-cd) i ogladam filmy, wiec nie wiem, czy to dobry pomysl.

Jak myslicie? Nie chcialbym zainwestowac takich pieniedzy i nie widziec pozniej duzej roznicy... Do tego mieszkanie mam w bloku, wiec ze wzgledu na sasiadow nie moge za bardzo poszalec ;)

Pozdrawiam,

Michal

https://www.audiostereo.pl/topic/86476-yamaha-rx-v667-i-upgrade-glosnikow/

Tak naprawde to ciezko mi powiedziec - dlatego pytam :) Mam male doswiadczenie, jest to moj pierwszy zestaw, ktory kupilem na slepo. Potem pomagalem wybrac glosniki koledze i po odsluchaniu kilku propozycji, Quintasy okazaly sie najlepsze w tej polce cenowej, Poniewaz w temat sie wkrecilem i uwazam, ze slon na ucho mi nie nadepnal, chcialbym sprobowac czegos lepszego. Do tej pory usprawnienia sprzetu wynikaly raczej z nowych standardow. Telewizor CRT zastapil LCD, DVD Blu Ray, aplituner taki z HDMI (mozliwosc sluchania SA-CD)... No i zostaly glosniki. Jestem swiadomy, ze Quintas to raczej entry-level - stad zastanawiam sie nad zmiana. Gdybym wiedzial, czego mi brakuje, nie pytalbym, czy taka zmiana ma sens ;) Poprostu nie wiem, czy w moich warunkach domowych, zmiana o jedna 'polke' cenowa, przyniesie zauwazalny efekt. Z Quintasow jestem generalnie zadowolony, aczkolwiek wydaje mi sie, ze moglyby miec troche wiecej dynamiki - zwlaszcza na dole.

W takim razie zacząłbym od subwoofera. REL lub Velodyne ( do tego metrażu Velodyne CHT-8Q lub REL T5 ) powinny załatwić problem :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

hmmm

Wydaje mi sie, ze wydawanie 2000zl na subwoofer do glosnikow za jakies 1200 to chyba lekka przeginka. Tak, jak pisalem wczesniej, glownie slucham muzyki (rowniez stereo), mysle wiec, ze jesli juz to zmienilbym zestaw 5.1 ze slabym sub'em na porzadniejszy 5.0.

Skoro słuchasz większość muzyki to po co ci 5.0 ? Dlatego przy takim budżecie może warto skupić się na porządnych frontach i do KD dodatkowo dwóch podstawkach (np. używanych). Ich jakość na tył nie musi być referencyjna. I generalnie po co ci tak naprawdę centralny?

Muzyka to nie tylko stereo. Wlasnie slucham sobie koncertu JM Jarre z Chin - piekne 5.1. Duzo slucham tez mixow 5.1 z DTS i ostatnio SA-CD (np. Dark Side Of The Moon). Do tego potrzebny jest spojny zestaw 5.x.

Moje pytanie dotyczylo sensu wymiany Qudrali na cos w budzecie do 3000zl (np. Tannoy V4-V1-VC), zakladajac ograniczenia pomieszczenia - czy roznica w odbiorze zrekompensuje roznice w cenie? :)

hmmm

Wydaje mi sie, ze wydawanie 2000zl na subwoofer do glosnikow za jakies 1200 to chyba lekka przeginka. Tak, jak pisalem wczesniej, glownie slucham muzyki (rowniez stereo), mysle wiec, ze jesli juz to zmienilbym zestaw 5.1 ze slabym sub'em na porzadniejszy 5.0.

Twoje głośniki za 1200 lepiej grają od nie jednego zestawu za 3000 ( Jamo 606 , kładą )

Według mnie taki sub to rozsądne rozwiązanie pod warunkiem poprawnych ustawień , ( ogólnie nie przesadzać z głośnością ) będzie miodzio .

Ostatnio dostalem nowy amplituner - RX-v667....Myslalem tez, zeby wymienic tylko fronty, ale glownie slucham muzyki w 5.1

Bedę uparty czyli monotematyczny. Przy klasie tego amplitunera wymiana głośników szału nie wprowadzi. Niestety jest to budżetowy amplituner i cudów w dźwieku nie nalezy się spodziewać. Dlatego wstawienie porządnego suba ( a nie jakiegoś taniego łupadło-buczydła) pozwoli odciążyć przody dając solidną podstawę basową , czyli pewnie to czego ci brakuje. Zmiana głośników w tej cenie i przy tym AV wprowadzić może tylko pewne zmiany w charakterze dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.