Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Contour 1.1 + HK670 Zagra?

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazje niedrogo zakupic monitorki Dynaudio Contour 1.1 Zagralyby u mnie ze wzmacniaczem Harman Kardon HK670 i CD Sony CDP-XB930 QS. Pokoj dosc spory 25 m, ale mialyby naglasniac jedynie jego 'odsluchowa' polowe. Muzyka przerozna, ale z przewaga klasyki i elektroniki a la Vangelis. Czy ktos moze mi pomoc w ocenia jak to i czy w ogole zagra? Dawno temu odsluchiwalem te monitorki w sklepie i bylo bardzo super, ale towarzyszace klocki byly zupelnie inne. Teraz raczej nie bede mial mozliwosci, zeby odsluchac je wraz z wlasnym sprzetem, stad pytam, moze ktos probowal podobnego polaczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/8652-dynaudio-contour-11-hk670-zagra/

Hm, nie bede udawal fachowca, ale czytalem co najmniej kilka powaznych recenzji tego wzmaka, ktore ganiac go za jedno, chwalac za inne, zawsze jednak podkreslaly jego bardzo duza REALNA wydajnosc pradowa.

jak pisalem wyzej, harman jest silnym wzmakiem, ale rozmawialem juz o tym nieszczesnym 75A z pewnym konstruktorem wzmakow, bo mnie to ciekawilo i powiedzial, ze byc moze hk daje tyle amp ale w bardzo krotkim impulsie , na tyle krotkim by nie spalilo sciezek. producent juz nie podaje, ile trwa ten impuls

Myślę, że już podjąłeś decyzję, i żaden wpis Cię od niej nie odwiedzie.

Od siebie dodam, iż popełniłem podobny zakup, lecz były to Dynaudio 52. Początkowo grały z Nad 370. Podobno miał dużą wydajność prądową, lecz wydajnoś prądowa to nie jedyny problem. Generalnie głośniki Dynaudio są bardzo wymagające, konsekwentnie obnażają więc wszelkie niedostatki towarzyszącej elektroniki.

Dla mnie słuchanie muzyki w takiej konfiguracji stało się koszmarem. Wydałem w bezsensowny sposób dużo kasy, by zaspokoić wymagania kapryśnych głośników. A przecież tak pięknie grały w sklepie, z Arcamem, tyle że za ok 6 kzł. Zupełny szok przeżyłem po odsłuchu ze wzmacniaczem lampowym Synthesis Ensemble. Tego nie da się opowiedzieć. Po prostu pokój wypełniła muzyka. Nie było głośników- była muzyka, dużo muzyki. Niestety na taki wydatek mnie nie stać. Sprzedałem więc Dynaudio. I raczej nie chcę się dzielić tym, na co się "przesiadłem".

Podsumowując: z Twoim Harmanem może dobrze zagrać mnóstwo głośników, ale czy Dynaudio - wątpię. Z drugiej strony, jeśli Cię stać - zafunduj głośnikom bezkompromisowy wzmacniacz. Po wybraniu tej opcji pewnie na długo zapomnisz o dalszych poszukiwaniach.

Powodzenia.

>Szymonowic

Dzieki za ciekawy wpis. Decyzji jeszcze nie podjalem, ale jestem tego bardzo bliski. Jesli z Harmanem bedzie rzeczywiscie tragicznie, to bede probowal lampki, o ktorej tak czy inaczej od dawna sobie marze (tak po cichu, zeby zona nie uslyszala).

Mysle jednak, ze wcale nie musi byc zle, a nawet ze moze byc dobrze. Dejan V. Veselinovic z TNT audio, ktorego wiedze i opinie bardzo szanuje, testowal te kolumny wlasnie ze wzmakiem Harmana (fakt, ze modelem wyzszym, HK 680, ale charakter podobny) i byl tym polaczeniem i samymi monitorkami zasadniczo zachwycony!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Swego czasu miałem u siebie Dynaudio 52 z Arcam Alpha 6+ (CD Marantz 17II) - bardzo dobrze to grało jak na te pieniądze. Contoury 1.1 to bardzo ciekawe kolumny z których możesz uzyskać doskonałą stereofonię (spory postęp w stosunku do np. 52) i mimo malutkich obudów przyzwoity bas (mniejszy niż w 52) pozostale aspekty to typowe Dynaudio. Jezeli są za dobre pieniadze, a twój pokój to nie hangar można brać - także z myslą o upgradzie wzmacniacza.

Jeśli chodzi o Harmana, to jak pisał kiedyś miroalien poległ on, a w zasadzie spłonął po 10 minutach grania na godz. 12 z kolumnami Elac Dolce Vita....( spadek imp. do 3 ohm.)Tak więc te 75 A to chyba przez 0,000001 ms......:-(

Nie zawsze powodem jest spadek impedancji kolumn - miałem przypadek spalenia (na szczęście tylko bezpieczników) w Arcamie 6plus podłączonym do Dali 450 kablem Audioquest Indygo. Przy każdym innym kablu jaki miałem wzmacniacz stawał się co najwyzej ledwo ciepły. Przy 2x2,5m Indygo stał się momentalnie goracy aż w końcu umilkł. Kable skróciłem do jakichś 2x1,8m i po wymianie bezpieczników efekt się nie powtórzył. Potem wymieniłem je na CV4 bo 1,8m na stronę było za krótko.

Ten Harman, ktory sie spalil przy Elacach, to byl niezbyt chyba udany i duzo slabszy od HK670 model HK640. Wszystkie uwagi wezme sobie do serca i bede ostozny, ale z kilku recenzji fachowych i kilkudziesieciu opinii uzytkownikow (czesto nawet bardziej fachowych...), ktore wyszukalem w internecie wynika, ze akurat Contoury 1.1 sa jak na Dynaudio duzo mniej wymagajace, jesli chodzi o moc wzmaka (ich mpendancja nie spada ponizej 3.6 ohma). Jak juz wspominalem odsluchiwalem je kiedys w salonie audio (z jakims wcale nie najmocniejszym Creekiem) i dzwiek bardzo mnie zauroczyl.

mialem kiedys Contour 1.1 u siebie. gralo wtedu z MF Tempest. mialo to 40 W i w szczycie 45A ;) bylo calkiem przyjemnie ale niestety jakiegos wiekszego basu to w tym zestawieniu nie bylo. Po prostu to nie sa jakies duze kolumny zeby graly basem. gralo to w pokoju ok 18~20 m2. Mniej basu z tym wzmakiem dawaly JM Lab Megane Carat, a wlasciwei to go nie dawaly.. ale to inna historia;) HK nie slyszalem tego modelu ale w tamtym okresie mialem HK 1200 i HK 1400 calkiem zacne aczkoliwke moze nie wybitne wzmaki. Jelsi utrzymali ten poziom do dzis to powinno ci przyzwoicie zagrac, ale oczywiscie nie bedzie towykrzesanie mozliwosc Contourow. Ale to bedzie odbry rozwojowy system :) Dobre a nawet b. dobre kolumny plus przyzwoity wzmacniacz.

pozdrawiam i milego dziweku

P.

a co do kabli.. Ten sam indygo co u zegarmistrza ;) na sphinxie zupelnie nie gral... po wlaczeniu w siec uplywalo na tyle "duzo" czasu ze zanim doszedlem do fotela to zabezpieczenia wylaczaly wzmaka.. Po prostu ten AQ mial b. duza pojemnosc i ponoc przy wzmakach z duzym wspolczynnikiem tlumienia (sphinx cos w okolicach 500) powoduje niestabilna prace.

P.

Na poteznym basie niespecjalnie mi zalezy, raczej wolalbym zeby byl 'jedrny' i punktowy, dobrze kontrolowany. A w razie czego zawsze mozna dokupic jakiegos uczciwego subwoofera i wspomoc monitorki od dolu.

Jeszcze a propos obaw, ze HK670 sie uciagnie Contourow, warto poczytac recenzje tego wzmaka piora Veselinovica, ktory akurat NIE zachwyca sie jego dzwiekiem (z czym mozna sie, zgadzac, albo nie), ale rozwiewa wszelkie watpliwosci odnosnie solidnosci jego projektu i budowy.

Ukryta Zawartość

The case itself is made of the usual steel sheets, nothing special, nothing much better or worse than elsewhere. However, the inside outlay is not a very common sight, and thank God for that. It’s here that H/K’s long time experience and expertise shows up best, and in some glory, I might add. The case has four sections, so to speak, these made by metal inserts which act as shielding. In the center, you’ll find a substantial power transformer, presumably made by Bando, but with a “Harman/Kardon” self-adhesive logo on it; it has no markings I could find, but off hand, I’d rate it from 300 VA upwards. To the left and right, you’ll find the power amplifier boards. They take the power from the transformer, pass it on to full wave bridge rectifiers, then use 2x12,000uF/63V capacitors on each board to filter it and then pass it on to the electronics. The provided heat sinks are attached to the printed circuit boards in the sense that the power devices are soldered to the PCBs and then directly screwed on to the heat sinks, which are very substantial by serial production standard – 10 mm thick at the base side, 50 mm long extrusions, which are also serrated for still greater heat sinking area. Not anywhere like your typical run-off-the-mill product, but showing good thinking, even better planning and excellent execution.

But it gets better still. The binding posts are connected to the power amp board by an intermediate board, which holds the protection relay, but completely eliminates cabling. The relay is used for both protection (excess DC, overheating) and to switch on and off speaker pairs. It is also clear testimony of H/K’s learning curve – step by step, they have eliminated the senseless wire routing as in my 6550 to zero wiring in the 670. Again, a job very well done.

Ukryta Zawartość

Kurde, 15 minut temu przyszla paczka z kolumnami, a za pol godziny musze byc w robocie!!! Buuuu...

Szybkie podlaczenie i 5 minut sluchania bez standow, byle jak ustawionych Contourow, i juz bylo rewelacyjnie! Moje biedne Phonary nie wytrzymuja porowniania, sa dobre, ale nie ta klasa dzwieku. To beda najdluzsze godziny w pracy, ale w nocy kolumny beda tylko moje!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.