Skocz do zawartości
IGNORED

natywna maszyna stanów

tanebo

Rekomendowane odpowiedzi

W jakim sensie ? Chodzi Ci o to co to jest maszyna stanów ?

Prawdę mówiąc to pierwszy raz z czymś takim się zetknąłem. W odtwarzaczu emm labs zresztą. W necie nic na ten temat nie ma. Pytanie dotyczy definicji i cech.

Powiedz może skąd wziąłeś tą nazwę (instrukcja obsługi, napis na obudowie, własne tłumaczenie), nazwa jest dość dziwnie brzmi. Maszyna stanów to jest automat (układ sekwencyjny) natomiast natywna to może oznaczać coś podstawowego, bazowego, wyjściowego. Ja bym to zrozumiał w ten sposób, że układ nie robi resamplingu (stąd natywna) a maszyna stanów - bo w końcu bity przetwarzane są sekwencyjne. To tylko moje domysły. Napisz coś więcej.

Wziąłem z recenzji XDS1 EMM Labs z Hi Fi Choice nr 01/10. Cytuję:"Najważniejszą zmianą jest przejście z napędu Philipsa (kontekstu wynika że chodzi o poprzednika) na model produkowany przez (...) Esoteric. Za sterowanie w pierwszym odtwarzaczu odpowiadała natywna maszyna stanów (ang. State Machine), czyli bardzo prosty system kontrolny zastępujący dedykowany mikroprocesor. Wynikało to z chęci uzyskania jak najwyższej jakości, (...) najlepszym sposobem na zaprojektowanie dobrego odtwarzacza jest "upraszczanie i minimalizowanie". Koniec cytatu. Wynikałoby z tego że natywna maszyna stanów to "coś" co steruje położeniem lasera i całą resztą. Z sensu wypowiedzi wynika że jest to jakiś prosty mechanizm, a jego prostota zapewnia lepszą jakość niż sterowanie przez procesor. Tylko że w necie nic na ten temat nie ma. Więc was pytam...

To jest mechanizm ale sterowania stanami logicznymi bo tłumacz był pała i state machine to nie jest maszyna logiczna tylko automat, to nie jest żaden fizyczny mechanizm. Polecam na początek wikipedia pod hasłem automat skończony i z tym powiązane.

Chodzi zapewne o to że starowanie napędem powierzone zostało nie programowi uruchamianemu na mikroprocesorze tylko zostało zrobione sprzętowo za po pomocą dedykowanego automatu implementowanego np. w układzie programowalnym FPGA. Po co sobie utrudniać życie nie wiem ? nie mam pojęcia też jak miało by to wpłynąć na dźwięk.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Na dźwięk żaden.

FPGA mimo wszystko są produkowane, mają się dobrze...

Czasami sam się zastanawiam po co wpychać wszędzie mikrokontroler (mikroprocesor).

Efekt jest taki, że jak wkładam CD do najnowszego swojego odtwarzacza to ch*j wie po co ta zwłoka ;).

Sterowanie można rozwiązać jako niewielką liczbę bramek i przerzutników. Reakcja niezwykle szybka, stabilna, bezkompromisowa ;)

Taki procesor to od razu będzie obsługiwał mnóstwo nieistotnych zdarzeń. Oczywiście będzie się zawieszał,...

To taka moja żartobliwa kpina ze współczesnego wtykania wszędzie procesorów...

Niekoniecznie musi się od razu zawieszać, widocznie tak często obsługiwane są przerwania od zdarzeń zewnętrznych. Reakcja układu współczesnego FPGA jest praktyczie równa reakcji układu na pojedyńczych bramkach. Zastosowanie mikrokontrolera ma poważne zalety - pozwala zunifikować projekt części elektrycznej dla np. całej serii odtwarzaczy/wzmacniaczy, a różnice między poszczególnymi modelami realizować programowo.

Taki procesor to od razu będzie obsługiwał mnóstwo nieistotnych zdarzeń. Oczywiście będzie się zawieszał,...

To taka moja żartobliwa kpina ze współczesnego wtykania wszędzie procesorów...

Pewne rzeczy można mocno uprościć dzięki mikrokontrolerom. Zobacz ile musiałbyś się napocić

aby zrealizować sterowaną pilotem drabinkę rezystorową służącą do regulacji poziomu

sygnału wyjściowego z przedwzmacniacza nie mówiąc już o nietypowym wykorzystaniu

typowego uniwersalnego pilota do realizacji innych funcji np. "szybkie" ustawienie

poziomu wzmocnienia.

Pozdr.

JacekPlacek

Eeee...

Mikrokontrolery trzeba umieć programować ;)

Mówimy o kilku podstawowych funkcjach sterowania CD a nie pilotach i drabinkach...

Kiedyś CD startowało natychmiast, obecnie programiści uczeni na uczelniach tej Javy dla debili ;) przenoszą swoje ułomności na programowanie mikrosterowników.

I po włożeniu płyty to widać ;).

A mój dekoder cyfrowy TVHD to już bije wszelkie rekordy nieporadności. A najlepsze są automatyczne aktualizacje przez sieć ...

Acha. Nie tłumaczcie mi co dają procesory.

Nim zostałem architektem dużych rozwiązań informatycznych (klastry serwerów, rozproszone bazy danych,...) byłem również programistą. Oczywiście C i pochodne. O mikrosterowniki również się otarłem.

A cała ta moja prowokacja to takie odreagowanie, bo właśnie reinstalowałem Windowsa na stacjonarnym w domu;). 2011 lat po Chrystusie i takie knoty są produkowane na każdym kroku...

;D

Kiedyś CD startowało natychmiast, obecnie programiści uczeni na uczelniach tej Javy dla debili ;) przenoszą swoje ułomności na programowanie mikrosterowników.

Nie jestem "javowcem", ale debilem to raczej jest ten co w obecnych czasach do pisania aplikacji typowo np. biznesowo-biurowo-korporacyjnych (nie analitycznych) używa czystego C/C++ lub jakiegokolwiek innego niezarządzanego środowiska lub jeszcze lepiej czegoś niskopoziomowego.

To przecież całkiem inna bajka (mikroklocki) i raczej oddzielne tematy na studiach...

System gra dobrze, albo nie....

Procek który obsłuży mechanikę CD kosztuje pewnie dolara. Poza tym jak znajdą jakieś błędy w oprogramowaniu to można to poprawić bez zmiany pierwotnego sprzętu. Jeżeli płyta startuje długo to chyba raczej nie z powodu takiej a nie innej obsługi części mechanicznej. To raczej cecha napędów wieloformatowych które muszą zidentyfikować format zapisu i zawartość płyty.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.