Skocz do zawartości
IGNORED

JAKIE GŁOŚNIKI DO WZMACNIACZ YAMAHA AX-870

autolux0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam wzmacniacz yamaha ax-870.Mam pokój 18m2.Chciałbym zakupić głosniki ale niewiem czy pakować sie w kolumny podłogowe(troche dużo miejsca zajmują) czy może kupić porządne monitory+ może jakiś subwoofer??Niewiem czy dobrze kombinuje ale skłaniałbym sie w kierunku monitorów.Zależy mi na fajnym basie,słucham każdej muzyki i ma być głośno(lubie naprawde głośno słuchać:-)Kolumny do 1500zł.Myślałem nad Bowers & Wilkins 686 B&W.Czy takie małe kolumny są w stanie głośno zagrać?Nie miałem nigdy doczynienia z takimi kolumnami.Prosze o porady ponieważ nie bardzo sie znam.

Zależy jakiej muzy słuchasz. Jeśli rock i metal a lubisz pierdolnięcie to tylko podłogowe! Nie daj się wciągnąć w żadne monitory. Potrzebny będzie do nich sub... a to tylko proteza. Później cała zabawa z jego ustawieniem, odcinaniem pasma... to raz buczy, to raz się spóźnia itd.

Miałem już w życiu nie jedne monitory i zawsze brakowało mi porządnej podstawy basowej.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Zależy jakiej muzy słuchasz. Jeśli rock i metal a lubisz pierdolnięcie to tylko podłogowe! Nie daj się wciągnąć w żadne monitory. Potrzebny będzie do nich sub... a to tylko proteza. Później cała zabawa z jego ustawieniem, odcinaniem pasma... to raz buczy, to raz się spóźnia itd.

Miałem już w życiu nie jedne monitory i zawsze brakowało mi porządnej podstawy basowej.

No to miałeś pecha. Ja trafiłem i to na ślepo (bez odsłuchów). Kupiony okazyjnie Mordaunt Short Alumni 9. Idealnie zgrałem go z monitorami, które faktycznie są nieco słabe w basie (KEF iQ30). Gra pięknie. Ale racja: przy zestawie 2.1 nie będzie takiej równowagi tonalnej.

Ale: żeby kupić tak nisko schodzące podłogówki to trzeba wydać więcej (chyba że używki) i w przypadku 2.1 nieco łatwiej ustawić sprzęt (akustyka). Z podłogówkami trzeba się naprawdę dobrze "pobawić" żeby właściwie zagrały (mieć odpowiednie pomieszczenie). Chociaż w przypadku KEF-ów to trzeba przyznać, że są szczególnie wrażliwe na ustawienie. Jak się to zrobi kiepsko, to basu właściwie nie ma wcale.

Ważny jest też wzmak. U mnie "pierdolnięcie" zaczęło się jak zmieniłem wzmaka. Wcześniejszy strasznie rozciągał bas. Wtedy z subem to faktycznie porażka.

B&W są w satnie głośno zagrać. Natomiast moje doświadczenia z monitorami są zupełnie inne. Kolumny z aktywnym subem są dobre bo można szybko i tanio dopasować ilość basu do pomieszczenia, gustów i rodzaju muzyki. Natomiast znam mnóstwo przypadków kiedy z kolumn podłogowych basu jest za dużo albo za mało. I zaczyna się wymienianie wzmacniaczy. To nie pomaga. Więc zaczyna się wymienianie odtwarzaczy. To nie pomaga. Więc zaczyna się wymienianie kolumn - i cała ta bezsensowna kołomyja. A czasami pokój ma taką charakterystykę że lubi wycinać bas i żadna kolumna tu nic nie pomoże - a sub owszem.

Nie mówię że w dziedzinie basu sub jest rozwiązaniem najlepszym - ale często najtańszym.

Natomiast są to rozważania czysto teoretyczne.

W praktyce powinieneś brać najlepsze kolumny jakie są dostępne. Jeżeli trafisz na jakieś wybitne kolumny wolnostojące - bierz je. Jeżeli trafisz na wybitne monitory i fajny sub - bierz je. Liczy się efekt finalny - bo założenia wstępne często mogą wyprowadzić osobę niedoświadczoną na manowce.

Jesli chodzi o monitory + sub to za czym się rozglądac??Z kolumnami podłogowymi ta sama sytuacja, nie wiem czego szukać.Z podłogowych słuchałem Jamo(nie pamiętam modelu ale były tanie,ok 900zł)wogle nie grały i nie miały mocy,tonsil maestro(brzmiały całkiem fajnie) i mam możliwosć odsłuchu stx fx300(mieszkam 10km od producenta)-tylko te kolumny kosztują 2100zł.Monitorów z subwooferem żadnych nie słuchałem i kompletnie niewiem od czego zacząć.Dziękuje za zainteresowanie

Absolutnie nie kupuj nic z tego co wymieniłeś !!!

Z Twoich propozycji tylko te B&W zagrają dobrze z Twoim wzmacniaczem, ale chyba będą potrzebowały sub'a.

Troche z innej beczki.Podaje link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O co pytać?Na co zwrócić uwage podczas odsłuchu(wiem że mi ma odpowiadać ale każda rada jest mile widziana,zwłaszcza że jestem laikiem:-)Czytałem opinie że Diy dobrze zrobione potrafią lepiej zagrać niż nie jedne kolumny z górnej półki.

Ukryta Zawartość

nie bede ci podpowiadal co masz kupic, ale jesli masz 1500 a za 2000 bedzie jakas roznica to moze warto poczekac miesiac czasu i odlozyc brakujaca reszte. A cene zawsze mozesz negocjowac, napisz kilka e-m@il'i z zapytaniem o mozliwosc obnizenia ceny, moze akurat. ja tak zrobilem i jak narazie z zestawu po cenach na allegro 5300 mam oferty za około 4500 a to tylko jeden e-m@il wysłany do kilku firm, oczywiście niektóre firmy ceny nie obniżyły wcale. Jednak 500 mi brakuje wiec czekam jeszcze miesiac;)

Jesli chodzi o monitory + sub to za czym się rozglądac??Z kolumnami podłogowymi ta sama sytuacja, nie wiem czego szukać.Z podłogowych słuchałem Jamo(nie pamiętam modelu ale były tanie,ok 900zł)wogle nie grały i nie miały mocy,tonsil maestro(brzmiały całkiem fajnie) i mam możliwosć odsłuchu stx fx300(mieszkam 10km od producenta)-tylko te kolumny kosztują 2100zł.Monitorów z subwooferem żadnych nie słuchałem i kompletnie niewiem od czego zacząć.Dziękuje za zainteresowanie

pomysl nad jbl studio 180 lub serii e np:e80 swietne do rocka, pop, muzyki elektronicznej,r&b itd niestety nie napisales jakie muzyki sluchasz a takie pytanie padlo,i basu na pewno nie zabraknie.w takim pomieszczeniu zagraja bardzo ladnie za ta cene.

u mnie z yamaha grają magnaty 555 i jest bardzo dobrze więc może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FX-300 STX są klasą samą w sobie i oferują wyjątkowo wiele za tak niewiele.

Chiński magnat czy też chiński JBl studio oferuję zdecydowanie mniej ale frajerów na znaczek nadal nie brakuje.

Napisałem że słucham każdej muzyki:-)Dzięki za odpowiedzi.Słuchałem kolumn Diy do których link wrzuciłem kilka postów wyżej i naprawde przypadły mi do gustu

FX-300 STX są klasą samą w sobie i oferują wyjątkowo wiele za tak niewiele.

Chiński magnat czy też chiński JBl studio oferuję zdecydowanie mniej ale frajerów na znaczek nadal nie brakuje.

ty tez jestes chinski

Spageti albo jesteś gówniarem albo jesteś zniesmaczonym akwizytorem chińskich bubli.

Napisałem wyrażnie że np . Magnat i Jbl są produktami chińskimi. Chyba nie zaprzeczysz?

Natomiast osobiście miałem okazję poznać manufakturkę,w której wykonuje się MX-140 oraz FX-300. Józefów 25km na poł. od W-wy.

Tak więc zamilcz i nie myl pojęć.

Głośniki STX też nie są w całości pochodzenia polskiego. Jedynie są tutaj składane. Nie oferują nic nadzwyczajnego, poprostu ich cena jest bardzo atrakcyjna w stosunku do ich możliwości. Obudowy do kolumn Magnat są produkowane w Polsce, tak samo jak do Focali i Cantona.

Spageti albo jesteś gówniarem albo jesteś zniesmaczonym akwizytorem chińskich bubli.

Napisałem wyrażnie że np . Magnat i Jbl są produktami chińskimi. Chyba nie zaprzeczysz?

Natomiast osobiście miałem okazję poznać manufakturkę,w której wykonuje się MX-140 oraz FX-300. Józefów 25km na poł. od W-wy.

nie obrazaj mnie wiesniaku chiny nie chiny ale studio 190 jak na ten budzet graja bardzo dobrze.chiny wychodza do przodu czy sie to komus podoba czy nie.a tak poza tym nie zapomnj ze jbl ma tez fabryke w meksyku z ktorej produkty sa wysylane na europa.przestan brac narkotyki

Nie ma co porównywać gównianych, festyniarskich Jbli Studio 190 z Stx FX300 - to jakościowa przepaść na korzyść tańszych polskich konstrukcji.

Nawet gdyby te plastikowe Jble kosztowały dwa razy mniej ciężko byłoby znaleźć w tej cenie gorzej grające kolumny konkurencji.

Ale wiadomo...

Znaczek jest najważniejszy, więc sporo dresów kupuje takie hamerykańsko-meksykańsko-chińskie "rarytasy"...

Ja nie dawno kupiłem JBL E30. Boskie są. A miałem trochę gratów jużw życiu. Kupiłem bo kiedyś słyszałem, a teraz naczytałem się durnych opinii na forum z których wynika, że ludzie ci słuchali chyba jakichś innych głośników. A najpewniej nie słuchali tylko za którymś guru forumowym brednie powtarzają. No i jak napisałem te opinie i opisy nijak się mają do tego jak te JBL-e grają. Swoją drogą JBL przynajmniej E są z fabryki w Meksyku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.