Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zalewacie cewki do zwrotnic

djedryk

Rekomendowane odpowiedzi

coś co ma dwa końce zawsze rodzi dylemat

(może mi ktoś wytłumaczyć z jakiego powodu w kolumnach Grundiga, i nie tylko, głośnik niskotonowy był podłączany minusem do zacisku plus na porcie)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

(może mi ktoś wytłumaczyć z jakiego powodu w kolumnach Grundiga, i nie tylko, głośnik niskotonowy był podłączany minusem do zacisku plus na porcie)

Może robili podział akustycznie drugiego rzędu, a w owych czasach popularny był pogląd że ucho jest fazoczułe w zakresie 500Hz - 5kHz czy jakoś tak, więc średniotonowiec miał pierwszeństwo w podłączeniu w zgodnej fazie?

Może robili podział akustycznie ...

podobne działania można spotkać w zwrotnicy do np tannoya hpd 295 czy b&w cwm8, obie dwudrożne więc chyba nie to (w grundisiach wszystkie 3 głośniki prącują w odwrotnych sobie fazach)

proponuje posłuchać pojedynczego głośnika w takiej i odwrotnej polaryzacji

podobnie zachowuje się np. trafo sieciowe, tez w końcu uzwojenie, stąd tzw. audiofilskie (czy tylko?) niekiedy odwracanie wtyczki w gniazdku

Nie wiem jak mam rozumieć "wszystkie 3 głośniki prącują w odwrotnych sobie fazach" - jak pierwszy jest w odwrotnej fazie (a właściwie to należałoby rzec polaryzacji) do drugiego, trzeci musi być w zgodnej z jednym z dwóch wcześniej wymienionych.

Jeżeli jednak polaryzacje są (- + -) - byłoby to o czym pisałem.

Odwrotne podłączenie woofera - to może być słyszalne. Głośnik generuje drugą harmoniczną, która może być zgodna albo przeciwna w fazie do naturalnych harmonicznych instrumentów w nagraniu. Być może tak konstruktorowi wyszło na jakiejś płycie czy może lepiej mu to współpracowało np. z patefonem i jego parzystymi harmonicznymi.

nie o to szło

Jeżeli jednak polaryzacje są (- + -) - byłoby to o czym pisałem.

nie rozumiem tej fazoczułosci ucha, (-+-) od (+-+) różnią się kierunkiem wychylenia tłoka

jeśli nie ma w pomieszczeniu innego działającego źródła dźwięku jak ucho odróżni przeciwną fazowość

Rzeczywiście - poza parzystymi harmonicznymi nie ma sposobu na odróżnienie polaryzacji (+ - +) od (- + -) jeżeli w obu kanałach jest tak samo, tym niemniej kiedyś te sprawy były dużo słabiej rozpracowane teoretycznie.

powrócę do mojego spostrzeżenia z wpisu #10

pojedynczy głośnik po odwróceniu polaryzacji zagra inaczej a praktycznie zmieniło się tylko podłączenie wyprowadzenia cewki

nie potrafię dowodzić powodów, przedstawiam tylko zauważony efekt

ale inne obserwacje skłaniają mnie do postawienia tezy, że dla każdego uzwojenia (czy goła cewka, czy trafo) występuje taka sama zależność i podobny efekt w odbiorze dźwieku

W przypadku głośnika nie chodzi o cewkę drgającą, tylko o całość zagadnienia parzystych harmonicznych. Efekt może być silny, skoro zwłaszcza na basie kilka % drugiej harmonicznej nie jest niczym niezwykłym, i jest to ilość porównywalna do naturalnych harmonicznych odpowiadających za barwę instrumentów. W zależności od polaryzacji w skrajnym przypadku możemy dostać raz 10% a raz zero drugiej harmonicznej - jeżeli głośnik generuje 5% a instrument ma tyle samo.

Trafo i cewki - być może chodzi o jakieś rozproszone pojemności do masy, albo inne sprzężenia pojemnościowe czy indukcyjne. To może być różne dla obu końców uzwojenia.

nadal nie rozumiem na czym polegać może zmiana ilości harmonicznych po podłączeniu głośnika w odwrotnej polaryzacji

cała moja dywagacja dot. pojedynczego głośnika, grundig to był tylko przykład

proponuje posłuchać pojedynczego głośnika w takiej i odwrotnej polaryzacji

podobnie zachowuje się np. trafo sieciowe, tez w końcu uzwojenie, stąd tzw. audiofilskie (czy tylko?) niekiedy odwracanie wtyczki w gniazdku

Pojemności rozproszone. Nie musisz mi wierzyć ;)

Ale warto wypróbować położenie cewek względem pola magnetycznego Ziemi.

Dziwię się, że nie słyszycie...

nadal nie rozumiem na czym polegać może zmiana ilości harmonicznych po podłączeniu głośnika w odwrotnej polaryzacji

cała moja dywagacja dot. pojedynczego głośnika, grundig to był tylko przykład

Druga harmoniczna jest tak jakby niesymetryczna, a więc jeżeli przepuścimy sinusa przez funckję kwadratową - co dodaje drugiej harmonicznej, na rysunku widać co się dzieje.

Jeden wierzchołek (na rysunku ujemny) ulega pogrubieniu i spłaszczeniu, a drugi staje się smuklejszy i wyższy. Powiedzmy że instrument ma właśnie tak. Jeżeli charakterystyka głośnika dodaje drugiej harmonicznej też w takiej fazie, dostaniemy dalsze pogłębienie tego procesu. Natomiast w przeciwnej polaryzacji dostaniemy znoszenie się harmonicznej - chude i wysokie wierzchołki zostaną skojarzone z grubymi i niskimi fragmentami charakterystyki głośnika i sygnał znowu będzie bardziej przypominał sinusa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cewki z Polinku są zgrzewane na jakiś klej, dlatego raczej nie potrzebują dodatkowego zalewania. Wystarczy ich nie miażdżyć dużą siłą żeby zwoje się nie oderwały.

PS. Jak w zamierzchłych czasach sam nawijałem cewki, zalewałem je żywicą, chyba poliestrową, rozcieńczaną acetonem żeby była płynna i łatwo przenikała między zwojami. Problem jest z wstępnym uszczelnieniem żeby płyn nie wyciekał. Oczywiście należy wcześniej sprawdzić czy aceton nie rozpuszcza emalii posiadanego drutu nawojowego.

Po nawinięciu cewki można dać kilka pasków z kleju na gorąco w poprzek zwojów. Cewki się nie grzeją, więc będzie trzymało. Jeśli jednak karkas będzie rozbierany, należy zabezpieczyć głębiej, lakierem.

Po nawinięciu cewki można dać kilka pasków z kleju na gorąco w poprzek zwojów. Cewki się nie grzeją, więc będzie trzymało. Jeśli jednak karkas będzie rozbierany, należy zabezpieczyć głębiej, lakierem.

klej na gorąco to totalna prowizorka.

Może fabryczne są zalewane zwykłym lakierem bezbarwnym ??

To nie w.cz. i nie ma tam istniejących problemów.

Można zalać/kleić czymkolwiek. Jedyny problem to koosystencja (wyciekanie) i szybkość wiązania.

Kleiłem swego czasu lakierem szybkoschnącym. Cewki do dziś "trzymają".

Niestety "szybkoschnący" nie oznacza tego samego co przy klejeniu papieru; nieco czasu musi upłynąć aby lakier/klej związał.

Żywice są niewygodne i kłopotliwe.

Wydaje się, że klej termo jest właściwy. Estetyka zależy od klejacza ;)

Można wstępnie delikatnie podgrzać cewkę do kilkudziesięciu stopni, wtedy klej na gorąco ma szansę wpłynąć nieco głębiej pomiędzy zwoje.

Estetyka w zwrotnicy nie stanowi większego problemu, chyba, że ktoś chce wyeksponować ją za szybką, jak JM Lab :)

Podgrzewanie opalarką (z regulacją temperatury) pozwala uzyskać całkiem estetyczną otulinę. Oczywiście robimy to najlepiej jeszcze na "kształtowniku" wyginając już właściwie końce.

Takie "zalanie" tłumi skutecznie granie cewek.

PS: A słyszał ktoś w ogóle jak grają cewki w zwrotnicach?

Wystarczy zastąpić głośniki rezystorami odpowiedniej mocy oczywiście ;).

Dziwne. Ludzie kable słyszą a cewek nie...?

PS: A słyszał ktoś w ogóle jak grają cewki w zwrotnicach?

Wystarczy zastąpić głośniki rezystorami odpowiedniej mocy oczywiście ;).

Dziwne. Ludzie kable słyszą a cewek nie...?

Toroidalne to dopiero graja, nawet bez zastepowania glosnika rezystorem :)

El sueño de la razón produce monstruos.

Cewki można nawinąć drutem nawojowym termospiekalnym. "Spieczenie" nastepuje w temp.190-210 stopni w piecu albo przez przepływ prądu. Tą metodą chyba produkowane są cewki z Polinka. Przykładowy link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.