Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur 540A - warto kupić?

wsmo

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili azur A640, który jest lepszym wzmakiem od 540-ki kosztuje 1999 zł. Na twoim miejscu dołożyłbym te 400 zł i kupił 640-kę. Jeśli to nie wchodzi w grę i masz tylko 1600 zł, to możesz jeszcze wybrać NAD 320 BEE (1500 zł) i chyba bym wybrał NADa.

Jeśli się zdecydujesz na CA, przed zakupem powinieneś koniecznie wypożyczyć go do domu i zobaczyć, jak "reaguje na prąd" - z doświadczenia wiem, że jest na to czuły, a kiepska czy wadliwa instalacja może powodować "buczenie" transformatora.

warto dołożyć 400? dla mnie najważniejsza jest jakość dźwięku a nie jego moc, oba azury ważą tyle samo, więc traf siedzi ten sam, a jak ktoś robi większą moc z tego samego prądu, to pewnie w innej klasie, słuchałeś obu, 640ka jest czystsza?

kupiłbym najchętniej creeka dla przestrzeni i drugiego planu (jeśli to prawda) ale 5350 jest dla mnie za drogi, słyszałem o nad'ach, że są "rockowe", klasyki też słucham, z rocka tylko King Crimson, lubię jazz, i głośniki nie są dużym obciążeniem (linia transmisyjna wł. konstr), to nad chyba nie dla mnie. ???

Niby to samo, tylko dlaczego 640-ka ma lepsze oceny od 540-ki - za moc? Nie sądzę. Mam 640-kę, jestem właściwie zadowolony, do jazzu może lepszy niż NAD, ale większe znaczenie będzie tu miało źródło, tak mi się wydaje... Nie chcę się wymądrzać; w tej klasie 540-ka pewnie jest jednym z lepszych wzmacniaczy, na pewno ci nie odradzam.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

do Elvis

mam pytanko do ciebie też mam 640 ale CD czy twoim urządzeniem też steruje ciężki metalowy pilot bo mój po miesiącu odmówił posłuszeństwa okazało się że to wina baterii rozładowały się po wymianie na nowe sytuacja powtórzyła się oddałem pilota do serwisu i co się okazało podobno ten typ tak ma czy z twoim też tak się dzieje jeżeli tak to czy próbowałeś coś z tym zrobić

do jarokar:

CA mam tylko wzmacniacz, pilot jest ten sam, fakt, ale prawie w ogóle go nie używam... (właściwie czym się tu "bawić" w przypadku wzmacniacza?). Od grudnia ubiegłego roku (czyli od momentu zakupu) nie wymieniałem baterii... Przypominam sobie jednak, że ktoś na tym forum już się skarżył na pilota do Azurów... chyba, że to byłeś ty. Pewnie ci nie pomogłem...

wsmo-Tak naprawdę to nie wiem skąd te bardzo dobre opinie o CA się wzięły.Jest to bardzo przeciętny brzmieniowo wzmacniacz, na dodatek z przeciętną przestrzennością i wyglądem.Za podobną kasę możesz nabyć Creeka,który wyprzedza CA w każdym zakresie.Natomiast najlepszą alternatywą/zakładam budżet ok.2000/ jest kupno wzmaka z drugiej ręki.Za tą sumę można znalezć urządzenia o parę klas lepsze od CA.

frank

powiedz co do 2 tys z 2 ręki ma najlepszy drugi plan, oddech i żeby głośniki znikały, a nowy rotel-01?

i lubię bardzo szybki i niski bas do głośników w obud labiryntowej. Moc mnie nie interesuje (prawie), najchętniej coś w klasie A do 1600-2000. Chodzi przede wszystkim o precyzję i dużą separację kanałów. Dylemat mam spory: nad, CA, creek, rotel, ew. harman. I wolę nowy sprzęt, niestety, nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie podgrzał za mocno, to się może odezwać po czasie.

jak do jazzy to polecam zdecydowanie Creeka z drugiej ręki, ja razem z Tomaszem Stańko odpływam :) z CA słuchałem tylko A 500 i nie specjalnie mi się spodobał. Dla mnie Creek gra o klasę wyżej.

Musisz trochę poszukać i oczywiście wybrać zgodnie ze swoimi preferencjami brzmieniowymi.Wzmacniacze jakie widziałem w ogłoszeniach w ostatnich paru miesiącach do kupienia/w ok.2000/ to:Arcam290,DensenB100,AudiolabS + A,Cyrus,Creek seria52,Revox72(nie pamiętam symbolu),Myryad,Luxmany,Rotele itd.Gwarantuję,że wszystkie wymienione przerastają CA o parę klas.Warto poszukać ,ponieważ są to konstrukcje przewyższające Twój planowany zakup w każdym calu.Oczywiście dużo firm pominąłem/pamięć!/,ale zapewne forumowicze wysuną równie interesujące propozycje.

i odsłuchy mnie nie ominą, i dobrze, choć będę musiał jeszcze poczekać na mój klocek, ale dzięki wam za to. teraz jestem pewien, że nie ma prostej odpowiedzi, że rotel lepszy od creeka lub na odwrót. każdy musi sobie dopasować do gustów brzmieniowych. dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.