Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-3805 alias AVR-3806

Waldek1968

Rekomendowane odpowiedzi

Kusi mnie wymiana mojego amplitunera Denon AVR-3805 na model 3806. Czy oprócz różnic, o których wiem, czyli gniazd HDMI oraz możliwości bi-ampingu głośników frontowych są jeszcze jakieś różnice pomiędzy tymi amplitunerami na korzyść 3806-tki?

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Sonetto III

https://www.audiostereo.pl/topic/87059-denon-avr-3805-alias-avr-3806/

dariusz964

Możesz rozwinąć myśl w czym jest gorszy 3806?

Czy wiesz jaka jest różnica w poborze mocy między nimi, proponuję poczytać?

Jeżeli według Ciebie posiadanie lub brak złącza HDMI jest wyznacznikiem jakości dźwięku sprzętu to gratulacje.

Osobiście uważam iż nie ma sensu taka wymiana, ale nie ze względów które podał dariusz964.

Amplitunery tej samej klasy więc różnica w jakości będzie tak niewielka iż nie warto nic dopłacać do 3806, chyba że wymiana bez dopłaty.

Lepiej zainwestować w dodatkową końcówkę mocy.

Tak myślałem, że to gra nie warta przysłowiowej świeczki. Większy sens ma chyba wymiana na model wyższy, czyli np. 4306.

Zakup dodatkowego sprzętu w postaci końcówki mocy narazie nie wchodzi w grę (brak miejsca w stoliku RTV).

dariusz964

Możesz rozwinąć myśl w czym jest gorszy 3806?

Czy wiesz jaka jest różnica w poborze mocy między nimi, proponuję poczytać?

Jeżeli według Ciebie posiadanie lub brak złącza HDMI jest wyznacznikiem jakości dźwięku sprzętu to gratulacje.

Osobiście uważam iż nie ma sensu taka wymiana, ale nie ze względów które podał dariusz964.

Amplitunery tej samej klasy więc różnica w jakości będzie tak niewielka iż nie warto nic dopłacać do 3806, chyba że wymiana bez dopłaty.

Lepiej zainwestować w dodatkową końcówkę mocy.

Nie sugeruje się testami lub tym co piszą inni,tylko własny słuch 3805 gra lepiej a HDMI w modelu 3806 nic nie wnosi,tylko pogarsza dzwięk,miałem pare Denonów ,także 3805 i grał lepiej od modeli z 6 na końcu.Podobnie jest zreszta z wieloma innymi firmami nowsze nie znaczy lepsze,lecz przeciwnie,jak inwestować to juz lepiej w pełne HDMI HD.Przynajmniej za gorszy dzwiek dostaniemy nowoczesne dekodery.

Nie sugeruje się testami lub tym co piszą inni,tylko własny słuch 3805 gra lepiej a HDMI w modelu 3806 nic nie wnosi,tylko pogarsza dzwięk,miałem pare Denonów ,także 3805 i grał lepiej od modeli z 6 na końcu.Podobnie jest zreszta z wieloma innymi firmami nowsze nie znaczy lepsze,lecz przeciwnie,jak inwestować to juz lepiej w pełne HDMI HD.Przynajmniej za gorszy dzwiek dostaniemy nowoczesne dekodery.

Najwyższe modele Denona mają HDMI a grają lepiej od 3805, więc złącze HDMI nie jest najważniejszym wyznacznikiem jakości dźwięku.

Oczywiście zgodzę się że im więcej bajerów tym gorzej.

Nie będę się upierał który zagrał lepiej ponieważ miarodajne byłoby odsłuchiwać je w tych samych warunkach i w tym samym czasie. Ja słuchałem w różnych pomieszczeniach więc dla mnie brzmiały prawie identycznie.

Nie chce mi się wierzyć aby 3806 zagrał gorzej mając pobór prądu 540W, a 3805 zaledwie 390W. Poza tym 3806 jest o 0,5kg cięższy, a sekcja HDMI na pewno nie waży 0,5kg (nawiasem mówiąc to HDMI w 3806 jest zupełnie niepotrzebne - brak Full HD).

Ponadto w prasie, którą się nie sugerujesz były lepsze opinie na temat 3806.

3805 miał też wadliwe piloty zdalnego sterowania i w 3806 zastąpiono go RC-1024.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

miałem 3805, 3806, avc-a11xv ( w usa 4806) - nie rób głupstwa 3805 gra znich najlepiej. ja zrobiłem i żałowałem. naprawde on cos w sobie ma gra nienachalnie i lekko. wersje z hdmi mialy beznadziejny dzwięk

miałem 3805, 3806, avc-a11xv ( w usa 4806) - nie rób głupstwa 3805 gra znich najlepiej. ja zrobiłem i żałowałem. naprawde on cos w sobie ma gra nienachalnie i lekko. wersje z hdmi mialy beznadziejny dzwięk

Nie chcę zrobić głupstwa - stąd zrodziło się pytanie będące tematem tego wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.