Skocz do zawartości
IGNORED

Czarny akryl - jak usunąć ryski domowym sposobem?

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Sądzę , że to właściwy dział...

Wczoraj o mało nie dostałem zawału. Córka chciała dobrze i przetarła szmatką zakurzony wierzch kolumn. Biedaczka nie wiedziała, że krytych akrylem chorusów serii 800 nie można tykać zwykłą szmatką....

Na czarnym akrylu powstały szpetne, widoczne pod światło ślady po szmacie, takie gęste, drobne ryski. Cholera mnie bierze i pewnie jeszcze będzie brała przez najbliższe dni:(((( Nie wiem, jak to przeżyję!

Góra kolumn to niestety nie jest jednolity płat czarnego akrylu, bo od frontu zachodzi na nią aluminiowa blaszka z głośnika wysokotonowego i nie widzę możliwości użycia jakichś zmechanizowanych polerek czy czegoś w tym stylu. Myślałem raczej o czymś w płynie do przetarcia, który zniwelowałby uszkodzenia (ryski są gęste, ale bardzo powierzchowne)... hmm, nie znam się zupełnie.

Czy ktoś ma doświadczenie i mógłby podpowiedzieć, jaka jest szansa na likwidację tych rysek domowym sposobem? Jeśli jest, to czym i jak?

Ewentualnie skontaktuj się z jakimś specem od renowacji lakierów samochodowych, ewentualnie skorzystaj z rady kol. porlick. Pasta do wyświetlaczy ma na tyle mala gradacje ze raczej będzie bezpieczna dla amatora, także możesz spróbować własnoręcznie.

Ja polecam Capecod:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ściereczki są nasączone czymś w rodzaju pasty polerskiej która pod naciskiem palców pokrywa polerowaną powierzchnię, parę pociągnięć i jest lustro. W komplecie są dwie o wymiarach 10x15cm więc wystarczą na bardzo długo (do wypolerowania np. zegarka wystarczy kawałek 1x1cm)

Ukryta Zawartość

Hmm, w sklepie z telefonami nie mieli pasty, pan stwierdził, że teraz nikt nie poleruje, tylko wymienia. Jak usłyszał, o co chodzi, to stwierdził, że raczej nie poleca tej metody, bo takie polerowanie sprawdza się do małych powierzchni wyświetlacza, a nie kolumny.

Co do pasty do zębów, to zły pomysł. Wypróbowałem na starej płycie CD i niestety, porażka, jeszcze bardzie ja porysowało.

vcor: próbowałeś tego capecoda? Bo to chyba do metalu...

Potrzebuję rady kogoś, kto sam wypraktykował polecany środek do polerowania akrylu...

Może coś takiego?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobne jest to dobre (tak słyszałem) ale nie używałem

Kup spróbuj :)

zepsuć nie zespujesz wiele

Choć porysowany akryl już zostanie porysowanym akrylem

Wiesz, zepsuć jednak można:)

Teraz są raczej takie ryski mikro, niewyczuwalne pod palce, widoczne pod światło... i mnie chciałbym skopsać tego jeszcze bardziej.

Samego akrylu capecod'em nie polerowałem, niemniej jednak polerowałem kopertę zegarka ze szkiełkiem plexi i nie pozostały na nim żadne rysy czy zmatowienia

Zestaw do usuwania hologramów z czarnej powierzchni do aut:

-Polerka

-09552 - tależ polerski 3m 125mm

-50383 - mleczko niebieskie

-50338 - gąbka niebieskia

-50486 - ściereczka niebieska

może właściwie mleczko ze ściereczką wystarczy do ręcznej obróbki

Albo jest mleczko 3M do ręcznego polerowania z żółtą nakrętką. Uwaga na szmatę, trzeba mieć odpowiednią. Albo gąbkę do tego specjalną. To powinno być najlepsze. Nie kupuj żadnych gówien bo na czarnym jeszcze pogorszysz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poradził użycie 3M Perfect-it III Mleczko Polerskie Ultrafina SE 50383...

Hmm, wydawać na próbę ponad 120 zł za litr (po co mi litr?) i bez gwarancji efektu... Chyba dam sobie spokój, przynajmniej na razie.

Weź to żółte do ręcznej 05990

do tego jest też szmata, ktoś ma taki zestaw na allegro. I dwa razy tańsze.

Niebieskie w dużej butelce o którym pisałem jest do maszynowej, bardzo lekko ścierne, ręcznie by ci zeszło dużo czasu.

SheerBrilliance Laquer Polish – to może być niegłupie... ale czy ktoś tego próbował? W ciemno nie wydam 160 zł... nie pomoże, albo jeszcze bardziej porysuje.

Czy leci z nami użytkownik SheerBrilliance Laquer Polish ????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.