Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie przewody sieciowe + listwa

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie do zamontowania jakis lepszych przewdow sieciowych do mojego zestawu. Jak narazie wszystko jest w oryginale. Czyli zwykle dwuzylowe druty bez uziemienia i ekranu. Zastanawiam sie czy wogole warto pchac sie w sieciowki do Marantza PM7200 i Denona DCD-1550AR. Przegladalem troche Allegro i doszedlem do wniosku ze sieciowki sa dosc drogie. Np najtansza Audionova na wtykach Schucko to koszt 150zl/szt. Gniazda to 15pln/szt. Planuje kupic u nich wlasnie te gniazda po 15zl, ale dalej nie mam zadnego pomyslu, bo nie chce mi sie troche wydawac ponad 300zl na 2 przewody, ktore moze nic nie zmienia.

Zastanawialem sie nad jakims DIY. Moze ktos poleic jakis dobry przewod i wtyki sieciowe? Zeby to nie bylo drogie, bo wiadomo ze nie ma sensu pchac duzej kasy w takie kable do mojego zestawu.

No i pozostaje kwestia listwy. Bede potrzebowal jakiejs min 1.5 - 2m. Gniazd wystraczy 4szt.

Jak bym to wszystko ogarnal to moze bym jeszcze kupil jakies lepsze giazdo w sciane.

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/87140-tanie-przewody-sieciowe-listwa/

Jak już będziesz kupowac od niech te wtyki to weź za jedną ceną przesyłki na wypróbowanie najtańszą sieciwke od nich;) Dostaniesz 7 dni od przyjścia paczki na testy;) i sie przekonasz czy coś daje a może da akurat tyle że nie będzie Ci szkoda 150zł, a może nic nie da. Ja ostatnio wypożyczyłem kable illuminatory i w moim zestawie nadały troche odseparowania instrumentów i wogóle wyrównały dzwięk jednak to nie była kolosalna różnica między jakimiś kabelkami za 20zł/m wynika to ze sprzętu jaki mam prawdopodobnie na innym pokazałby pazur bo słychać że trzymał go w ryzach osprzęt. Jak Ci się nie podoba to zwracasz i pieniązki dostajesz z powrotem ;) Więc nie ma ryzyka tylko raz zapłacisz tam 15zł za przesyłke powrotną uwzgledniając ten minus ponieważ i tak chcesz zamówić zwykłe wtyki od nich;) pozdrawiam

Ja polecam Ci sprawdzic cos takiego majatku nie wydasz a calkiem mozliwe ze cos w dzwieku sie poprawi ja kiedys kupilem wlasnie taki kabelek i podlaczylem go do mojego chinskiego lampowca bo oryginalny kabelek to byl prawdziwa made in china i po podlaczeniu Lapp kabla zdziwilem sie bardzo bo dziwek sie poprawil a najbardziej bas ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mysle ze SCHURTER i BALS calkowicie wystarcza do Lapp kabla ;) Byly na allegro zapytaj tego sprzedajacego moze je jeszcze ma lub poszukaj w necie gdzies ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, kable sieciowe to pol biedy. Najwyzej kupie wtyki odrazu u goscia, ktory sprzedaje LAPPA:

Ukryta Zawartość

Najwiekszy problem jest z listwa. Nie mam pojecia co kupic zeby nie wydac fortuny. Jedyne co znalazlem to cos u Sonus Oliwy za 299zł.

Ukryta Zawartość

?👈

Listwa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),8

Można wymienić kabel zasilający na Lappa, choć ja zostawiłem jak jest.

Wnosi dużo dobrego do dźwięku: czystość, lepsza, czysta dźwięczniejsza góra, lepsza kontrola basu, przestrzeń, eliminuje "zmulenie i zamazanie " bez wyostrzeń. poprawia się ciut dynamika...Sam posiadam 2 szt i jest dobrze.

Sieciówki - proponuję zakup poza allegro u Rogoz Audio - można nieco ponegocjować (choćby przesyłkę) i nie trzeba się "babrać". Dodatkowo na jednym biegunie końcówki są srebrzone. Efekt: spektakularna poprawa przestrzeni, sprzęt dostaje kopa - też na basie; więcej powietrza między źródłami, robi się czyściej, dźwięk łatwiej odrywa się od głośników. To tak na szybko...Posiadam 2 szt- do CD i wzmacniacza , żyły 2,5 mm.

Acha , ja mam model listwy:PFpz2-4-D- : teraz cena 50 zł..

Ukryta Zawartość

Własnie przed chwila ogladalem te Filercon i chyba tez ja zakupie. Ew zmienie se kabel zasilajacy na Lappa plus wtyk. Mozna zakupic ich listwe przez ich strone internetową?

Widze ze rogoz ma LAPPY, ale 109zł za 1.5m kabla zasilajacego. To wole kupic 3m kabla za 45zł plus wtyki i za 109zł bede mial 2 sztuki kabla zasilajacego, a nie 1.

?👈

Listwy trzeba zamówić przez email wcześniej dzwoniąc - gdzieś na forum pisali, że robią ostatnio problemy ze sprzedażą detaliczną, osobiście kupowałem ze dwa lata temu, ale myślę, że dobry bajer wystarczy...

Z Rogozem proponuję kontakt @ - super gość, można się dogadać, myślę, że też odnośnie długości. Filtercony z całego serca polecam - świetna rzecz za grosze.

Odnosnie sieciowek Lappa proponuje zamowienie gotowych u fachmana z Allegro o nicku offramp, wczesniej ktos wklejal linki do jego aukcji wtykow, robi tanio i profesjonalnie, robi tez dobre listwy na bazie listwy Legranda oraz kabla Lappa z wtykami Balsa i Schurtera. Mam takie 2 listwy i poprawa jakosci brzmienia w stosunku do listwy Bandridga byla ogromna. W razie akceptacji prosze o kontakt na PW, podam telefon do tego pana.

bierz filtercona, mam dwie sztuki a swojego czasu zamówiłem ponad 20sztuk, szybka i tania wysyłka. a sama listwa jak najbardziej sie przydaję, ale czy coś zmienia to raczej nie..

Odnosnie sieciowek Lappa proponuje zamowienie gotowych u fachmana z Allegro o nicku offramp, wczesniej ktos wklejal linki do jego aukcji wtykow, robi tanio i profesjonalnie, robi tez dobre listwy na bazie listwy Legranda oraz kabla Lappa z wtykami Balsa i Schurtera. Mam takie 2 listwy i poprawa jakosci brzmienia w stosunku do listwy Bandridga byla ogromna. W razie akceptacji prosze o kontakt na PW, podam telefon do tego pana.

Wlasnie sie zastanawiam co tu zrobic. oge wziac wszystkie potzrebne czesci do montazu kabli u tego goscia:

Ukryta Zawartość

W pon bedzie mial wtyki IEC.

Nie wiem tez co z ta listwa. Czy wziac tego Filtercona, czy moze zamowic wszystko u tego goscia offramp. A moze kupic Filtercona i zalozyc mu przewod Lappa i nowy wtyk.

Mozesz wrzucic foto tej swojej listwy?

Ukryta Zawartość

?👈

Wlasnie sie zastanawiam co tu zrobic. oge wziac wszystkie potzrebne czesci do montazu kabli u tego goscia:

Ukryta Zawartość

W pon bedzie mial wtyki IEC.

Nie wiem tez co z ta listwa. Czy wziac tego Filtercona, czy moze zamowic wszystko u tego goscia offramp. A moze kupic Filtercona i zalozyc mu przewod Lappa i nowy wtyk.

Mozesz wrzucic foto tej swojej listwy?

Nie ma problemu, wrzuce jutro fotki listwy i sieciowki od niego, jak bedziesz chcial, to dam Ci komore do goscia.

Ukryta Zawartość

Najwiekszy problem jest z listwa. Nie mam pojecia co kupic zeby nie wydac fortuny.

Ja mojego lampowca podlaczylem bezposrednio do gniazdka w scianie bez zadnej taniej listwy i tak gra najlepiej kiedys mialem go podlaczonego przez listwe Lestara i nie bylo za ciekawie teraz przez ta listwe zasilam tylko tv sat i CD moj wzmacniacz nie lubi tanich listew a na drogie nie mam apetytu ;)

No ja wlasnie sie zastanawiam czy nie lepiej ominac tej listwy i wpiac wszystko bezposrednio do sciany. Znaczy CD i Wzmak. Musialbym tylko kupic normalny rozgaleznik np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ja mam gniazdko legrand na 2 wtyki w jeden wpinam wzmacniacz a w 2 listwe i przez nia tv sat CD itd. bo po podlaczeniu CD bezposrednio do gniazdka nie zauwazylem zmiany w dzwieku ale mozna zastosowac tez takie jak ktos potrzebuje wiecej gniazd ;)

Ukryta Zawartość

Fajne podoba mi sie moze przy kolejnym malowaniu sobie takie kupie ;)

Ukryta Zawartość

Oj rafał735r nie przekombinuj z tymi kablami, ja wiem jak to jest, że jak się ma dobry klocek to nie wypada na sznurówce, ale .....:) Zaletą firmowych jest to że się je sprzeda w miarę z dobra ceną, gorzej jest z robótkami ręcznymi. Wadą ich jest zbyt wielka jest cena w stosunku do zmian.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przewody zostawilbym sobie na pozniej. Zawsze mozna sprzedac ze zwyklym kablem komputerowym. A widze tez ze LAPPy sa dosc znane wiec chyba ze sprzedarza jakby co nie bylo by tak zle.

Ja mam gniazdko legrand na 2 wtyki w jeden wpinam wzmacniacz a w 2 listwe i przez nia tv sat CD itd. bo po podlaczeniu CD bezposrednio do gniazdka nie zauwazylem zmiany w dzwieku ale mozna zastosowac tez takie jak ktos potrzebuje wiecej gniazd ;)

Ukryta Zawartość

Fajne podoba mi sie moze przy kolejnym malowaniu sobie takie kupie ;)

W zasadzie tez masz racje. Zamiast kupywac rozgaleznik, mozna zarzucic gniazdo na 2 wtyki.

Ukryta Zawartość

?👈

Kabel Lapp 3x2.5mm^2 to jest masakra. Ma średnicę 12mm i nie mieści się we wtyczce. Ci co robię takie kable zdejmują zewnętrzną warstwę i wprowadzają same żyły do środka. To jest bez sensu bo zacisk nie obejmuje całego kabla. Poza tym jest to nieestetyczne. Najlepiej wziąć 3x1mm^2 który ma średnicę zewnętrzną 8mm i bez problemu wejdzie to wtyczki.

Poza tym jest to nieestetyczne

Nie wiem co w tym nieestetycznego :) Moj tak wyglada :)

W zasadzie tez masz racje. Zamiast kupywac rozgaleznik, mozna zarzucic gniazdo na 2 wtyki.

Dokladnie kup najtansze gniazdko na 2 wtyki Legranda i po klopocie ;)

A Lappa warto sprawdzic ja kiedys za mojego dalem 59 pln i jak za ta kase to bylem w szoku ze tak mi sie poprawil dzwiek :)

Ale uwazaj bo ta zabawa wciaga ja po Lappie dostalem apetyt na inne sieciowki kilka mialem testowalem i zakonczylem na Artech Thunder ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja az takim kablarzem nie jestem. Poprostu zatrzymalem sie na pewnym poziomie i tyle. Jak bedzie lepszy sprzet, to beda lepsze kable. W sumie i tak mam za dobe do mego zestawu.

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),8

Można wymienić kabel zasilający na Lappa, choć ja zostawiłem jak jest.

Wnosi dużo dobrego do dźwięku: czystość, lepsza, czysta dźwięczniejsza góra, lepsza kontrola basu, przestrzeń, eliminuje "zmulenie i zamazanie " bez wyostrzeń. poprawia się ciut dynamika...

Brzmi jak recenzja listwy hi-end :)

Ale coś w tym jest, u mnie Filtercon, z tym że wersja S, też wniósł dużo dobrego po potężnie tłumiącej Fellowes i wcześniej Acer czy Lestar, które robiły kluchę i zbitą zamuloną masę. Później już nie porównywałem go z innymi listwami bo to inna półka cenowa, chociaż można skusić się na np. Sonus Olive czy inną.

Podobno Filtercona można łatwo ulepszyć wyrzucając bezpiecznik i przełącznik i wymieniając przewód, gdzieś o tym było w jakimś temacie ale też w nim nic nie robiłem.

W każdym bądź razie lepiej podłączyć do ściany niż do listwy za kilka złotych.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie wiem co w tym nieestetycznego :) Moj tak wyglada :)

Dokladnie kup najtansze gniazdko na 2 wtyki Legranda i po klopocie ;)

A Lappa warto sprawdzic ja kiedys za mojego dalem 59 pln i jak za ta kase to bylem w szoku ze tak mi sie poprawil dzwiek :)

Ale uwazaj bo ta zabawa wciaga ja po Lappie dostalem apetyt na inne sieciowki kilka mialem testowalem i zakonczylem na Artech Thunder ;)

potwierdzam, siecowka lappa jest super, sam uzywam do wzmacniacza i rzeczywiscie rewelacyjna jakosc za te cene, sprzedaj to gosc na allegro.

Ukryta Zawartość

mozna tez dostac u niego wtyki ok 15zl/szt i samemu zarobic.

zrobilem rowniez taka sieciwke z na kablu YKY (to jest ziemny kabel zewnetrzny) bardzo sztywny, bo nie jest to linka tylko drut.

Powstala rewelacyna sieciowka, bardzo dynamiczna.

nie ma ekranowania, ale jak ktos mi kiedys powiedzial ze dobra sieciwka to zwykla fizyka i tak samo jest istotne uziemienie zamykajace obwod jak pozostale 2 zyly kabla, sprawdzilo sie.

porownywalem z sieciowkami za 300zl, i zadnej roznicy a czasem te wlasnie drozsze graly jakos tak zamulone.

jesli chcesz listwe to mozesz podazyc podobna droga.

na bazie tego kabla (najlepsza jakos tych kabli YKY to tele-fonica)i wtykow firmy PCE (stosowane w kablach scenicznych) mozesz zrobic sobie listwe, np na 3 wejscia w trojniku takim drzewkowym. www.akkop.com.pl / PCE /

ja mam to zrobione z filtrem przeciwzakluceniowym siemensa, dostepne na allegro za ok 30-80zl 10/30A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koszt calosci 200zl

otrzymujesz naprawde porzadna listwe, ale trzeba troche wysilku i zaangazowania.

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzis otrzymalem paczke z elementami potrzebnymi do zmontowania dwoch kabli. Jeden bedzie o długosci ok 120cm, a drugi ok 180cm. Wtyki sieciowe - TAURUS ,a IEC - SCHURTER. Moge powiedziec ze swietnej jakosci. Za 2 przewody wyjdzie mi niecale 110zł ze wszystkim. Jeden juz zrobiony:

Ukryta Zawartość

Przewod zrobilem wedlug tej instrukcji:

Ukryta Zawartość

Nie mialem tylko tych tulejek miedzianych na zyly wiec zarobilem goly kabel. Moze mi ktos powiedziec czemu podpina sie ekran do uziemienia od strony wtyku sieciowego? Ja poporstu wzielem go i skręciłem razem i uziemieniem i tak wkrecilem we wtyk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Szkoda ze koszulki nie dales tam gdzie kabel wychodzi z wtyczki wtedy wyglada to lepiej no i zabezpiecza tez izolacje kabla przed uszkodzeniem przez wtyk ale wiadomo ze kabelki raczej beda spokojnie siedzialy w klockach wiec raczej nic takiego sie nie stanie ;)

Ciekawe czy tez zauwazysz poprawe w dzwieku czekam na wrazenia z odsluchu ;)

Oryginana koszulka jest niestety za mala nawet w najszerszym jej miejscu wiec wogole ja wywalilem. Kabel jest tak sztywny ze nawet nie dotyka krawedzi wtyku. Jeszcze do testu troche czasu. Musze zamontowac gniazdko w scianie (tez dzis przyszlo, dosc solidne i chyba ma miedziane styki). No i jeszcze gniazda we wzmacniaczu i CD musze zamontowac.

?👈

Przewod zrobilem wedlug tej instrukcji:

Ukryta Zawartość

Nie mialem tylko tych tulejek miedzianych na zyly wiec zarobilem goly kabel. Moze mi ktos powiedziec czemu podpina sie ekran do uziemienia od strony wtyku sieciowego? Ja poporstu wzielem go i skręciłem razem i uziemieniem i tak wkrecilem we wtyk.

Zamiast miedzianych można użyć zwykłych (ocynkowanych), dużo łatwiej dostępne. Miedziane miałem tylko w zestawie z wtykami Groeneberga. Obecnie używam tylko zwykłych żyłkowych i zaciskarki. Tulejki są bardzo przydatne, bo nie ma ryzyka, że pojedyncze druciki kabla zostaną odcięte podczas dokręcania złącza.

Co do łączenia ekranowania i uziemienia, to ekran powinno się podpinać tylko z jednej strony po to, żeby uniknąć tzw 'pętli masy'.

P.S. Poprawiłem linka :)

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Mam jeszcze pytanie co do gniazd w CD i wzmacniaczu. W nich raczej zadnego uziemienia nie podepne, bo chyba nie ma do czego itd??

Bryan - to twoja instrukcja?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.