Skocz do zawartości
IGNORED

HK 980 vs AZUR 550A

kaczaju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam kolumny KEF C5 - kolumienki mają alu kopółkę wysokotonową przez co są troche ostre górą... Jak na razie graja z Denonem PMA757 ale przyszedł już czas na zmiany i tutaj moje pytanie dla osób które miały do czynienia

z tymi "sprzętami" co będzie bardziej pasować do Kefów Cambridge Audio 550A czy Harman 980 ? Niestety żadnego z nich nie słuchałem i nie bardzo w sumie mam jak - więc to troche taki zakup w ciemno ~ . Z tego co sie dowiedziałem HK gra bardzo żywo i dynamicznie z dużą ilością "mięcha" natomiast CA jest troche bardziej martwy w dzwięku ale też bardziej naturalnie oddaje cale pasmo. Otwarty jestem też na każde inne propozycje w kwocie do 1700 PLN bo za tyle mogę mięć powyższe piecyki.

Z góry bardzo dziekuję za wszelkie podpowiedzi i wypowiedzi :) pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/87161-hk-980-vs-azur-550a/

Zdecydowanie wolałbym wzmacniacz Cambridge Audio, chociaż w Twojej sytuacji bierz także pod uwagę urządzenia Music Hall.

Proponuję jednak odsłuch,

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ha ha, dobre .....

dzięki za troskę, czasami się udaje ....

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

pierwsze słysze żeby hk 980 grał mięchem, CA nie słyszałem ale na czuja wybrałbym CA

Znalazłem też coś takiego jak Advance Acoustic MAP 105 - mogę mieć poniżej 2k - tylko jak to gra ...

HK, Denon to przeważnie ostry i dość nieprzyjemny dźwiek, CA jak ktoś fajnie ujął- martwy dźwięk, taki nijaki i bezbarwny jakby coś się w nim popsuło ( poza dość drogim modelem CA840) - jednakże te wyższe CA jak dla mnie są zdecydowanie za drogie. Tak jak i obecne Denony. Gdybym miał wybierać pomiędzy CA a HK wybrał bym Rotela, albo zbierał kasę i uzbroił się w cierpliwość.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jako basista i wieloletni audiofil wybrał bym Harmana.

Dziwią mnie opinie ,że gra ostro. Przesłuchałem sporo wzmacniaczy tej firmy , nie spotkałem się z grającymi technicznie. Wiadomo iż nie jest to Harman produkowany przed laty -HK 680, HK 690, HK 1400, 1200 lecz według mnie gra bardzo poprawnie. Wzmacniacze tej firmy maja charakterystyczny wykop , czym przypominają mi niektóre wzmaki Nad-a. Bardzo efektownie wypada stopa perkusji, lub potężne wejscia kotłow. Dlatego mówi sie ,ze mają porządnego kopniaka i jest w tym stwierdzeniu dużo prawdy

Cambridge gra wrecz odwrotnie. Niczym się nie wyróżnia, kazde nagranie brzmi tak samo można powiedzieć że zbyt neutralnie, dla jednych wada, innym to bedzie pasować -góra jest jednak na mój gust zbyt szorstka , w Twoim zestawieniu moze być jej sporo za duzo.

Wybierając miedzy tymi wzmakami mój wybór padłby na Harmana, chociaz w tej cenie sa jeszcze lepsze np. Rotel. W moim przekonaniu Harman to wybór bezpieczniejszy od Cambridge do Twoich głosników.

?

Rozumiem - kolega Sittek zaproponował Rotela - znalazłem poniżej 2k model 1062 ale z tego co sie naczytałem to też potrafi zaostrzyć górę więc chyba nie bardzo do tego zestawienia ?

miałem piecyk hk, cambridga słuchałem przed zakupem hk i wybrałem harmana. Pozniej jednak przeyszla pora na lampkę. kilkukrotnie bije na glowe hk. mam miusic angela.

poszykaj na allegro miusic angela z pierwszych wypustów /te nowe nie sa tak dobre/ lub yaqin mc10l . ten drugi tez gra rewelacyjnie. i do tego jak wyglada.

Rozumiem - kolega Sittek zaproponował Rotela - znalazłem poniżej 2k model 1062 ale z tego co sie naczytałem to też potrafi zaostrzyć górę więc chyba nie bardzo do tego zestawienia ?

Model RA-1062 czy nawet RA-972 są dość specyficzne i u mnie potrafiły zagrać inaczej. Miałem kiedyś niby łagodny RA-972 jednakże z ostrymi kolumnami (nie lubia metalowych kopułek) prawie mnie zabił. Z kolei w RA-1062 nic takiego nie było. I co dziwne w porównaniu do obu, sporo droższych, dużo lepszym i spokojniejszym dźwiękiem zaskakiwał mnie RA-930mkII. Jednakże trzeba cały czas pamiętać, że z Rotela nie będzie plumkającego i snującego się dźwięku. Będzie Alleluja i do przodu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kupiłem , można powiedzieć dla fanaberi HK 980 .

Na razie mogę powiedzieć że współpracuje on z Definitive Technology BP8 . Podłączałem pod monitory MA bronze b2.

Porównanie mam z Pioneerem A 9 J .

Opiszę tak jak potrafię .

HK wcale nie ma ostrej góry , średnie tony są " przyciemnione " , basu dużo .

Ma wielką zaletę , gdy gra cicho słyszę większą dynamikę od Pioneera .

Z dobrego ,źródła dźwięku CD wybieram Pioneera . Lecz jest dziwna rzecz , gdy gra tuner radiowy , szczególnie gdy jest stacja z mniejszą mocą nadajnika , to wtedy dźwięk jest o wiele lepszy od Pioneera . Słyszę dynamikę i basy .

Natomiast w Pioneerze taka stacja gra płasko .

Przyrównywałem także z MA bronze B 2 , HK dobrze współpracuje z tymi głośnikami .

Edytuję , Ten typ ma : gdy zmienia się źródło dźwięku selektorem to słychać w głośnikach ciche puknięcie i gdy jest wyłączone źródło dźwięku kręcąc potencjometrem też są takie pyknięcia .

mhm też słyszałem o tych małych "trzaskach" ...

Po wypowiedzi Kolegi wnioskuję że jest zadowolony z HK ? ... Chyba też się jednak skuszę - poszukiwania używanego "lepszego" grajka jak na razie nie przyniosły efektów bo co coś znajdę to okazuje się jednak że nie wszystko jest z tym tak super jakby się wydawało ;/

mhm też słyszałem o tych małych "trzaskach" ...

Po wypowiedzi Kolegi wnioskuję że jest zadowolony z HK ? ... Chyba też się jednak skuszę - poszukiwania używanego "lepszego" grajka jak na razie nie przyniosły efektów bo co coś znajdę to okazuje się jednak że nie wszystko jest z tym tak super jakby się wydawało ;/

Po dwóch dniach testowania , z powrotem podłączyłem Pioneera pod głośniki frontowe . HK wykorzystuję do zasilenia kolumn surrandu .

Problemu z wykorzystaniem HK nie mam . Jednak lepiej bym zrobił gdyby bym kupił używany wzmacniacz , ale weź znajdź i kup za 1200 PLN ( tyle planowałem na używkę ) ,wzmacniacz z pilotem , wejścia na wtyki bananowe , sześć wejść liniowych ,kupiony w Polsce , pierwszy właściciel ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.