Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy z cd lub decka

kedno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję dorobić do tunera radiowego wzmacniacz słuchawkowy, nie musi być jakiś super jakości, byle miał regulację głośności i dało się podłączyć słuchawki 32 Ohm (zestaw do słuchania w pracy).

Wymyśliłem ostatnio żeby kupić jakiś tani odtwarzacz cd lub decka kasetowego wyposażonego w taki wzmacniacz i przełożyć do do tunera. Dlatego poszukuję jakieś modele, z których można by łatwo go wymontować. Idealnie by było jakby był on na oddzielnej płytce, do której wystarczy doprowadzić zasilanie i sygnał. Jeżeli ktoś zna takie modele cd lub decka to bardzo bym prosił o informacje (super jakby były jakieś zdjęcia)

dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,

Karol

nie ma sensu,lepiej zbudować oddzielny wzmacniacz słuchawkowy,z kitów avt bądz proponuje prosty ale za to świetny wzmacniacz na układzietpa6120,jeśli chodzi o tanie to z najtańszych to cmoy na układzie opa2134 cana częśći niska a jakość taka sama jak w przypadku wyjścia słuchawkowego w cd,dlatego że bardzo często wyjście w odtwarzaczasch cd, robione jest na kostkach jrc jakiś badziewnych i taki opa2134 gra nawet lepiej

Co do kitów AVT mam różne doświadczenia, kiedyś zrobiłem wzmacniacz lampowy na bazie AVT i działa bez problemów, a były też inne niby proste ale nie działały poprawnie. Inne konstrukcje polecane na forum widziałem ale jakoś zawsze przegapiłem zamówienia na płytki, a sam tak precyzyjnie ich nie wykonam, coś prostego bez układów scalonych może dał bym rady. Może będzie jakaś nowa edycja zamówień to może wtedy.

jeśli zrobiłeś wzmacniacz lampowy to układy scalone to powinny być dla ciebie bardzo proste,jaki to był wzmacniacz bo sam przymierzam się do jakiegoś lampowca bo mi techniczny i ostry dzwięk się znudził

prosty i sprawdzony prze ze mnie wzmacniacz słuchawkowy z avt to avt1024 jest 100%pewny bez błędów i gra naprawdę całkiem dobrze lepiej od cmoya,troszeczkę szumi ale za to dzwięk ma przyjemnie ciepły,taki trochę cukierkowy,dość fajna stereofonia,i jest tani

Zrobiłem lampowy AVT2744 na lampach PCL86, wszystkie elementy dobierałem oddzielnie, rezystory metalizowane, kondensatory wima i rubycon w zasilaczu, potencjometr alps. Gra całkiem fajnie, jeszcze przydałby się jakiś układ załączania lamp, żeby od razu tak na ostro nie startowały (dorzucam zdjęcie jak wyszło).

A wracając do mojego tematu to właśnie zlutowałem AVT1024 i po pierwszym podłączeniu mam w jednym kanale ciszę a w2 drugim duży brum. Niby nie ma żadnego zwarcia na lutach, układ prosty że nic nie da się sknocić a jednak... Może w przyszłym tygodniu uda mi się coś z nim zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie no świetny ten PCL86 pod jakie słuchawki go podłączsz,ew morzesz napisać coś o dzwięku? bo ten wzmacniacz miał gdzieś opinię jako zbyt ostre wysokie tony,były tam jakieś mody używane z kondensatorami aby obciać skrajne wysokie pasmo,sam bęę go chyba robił tylko muszę jakiś transformator załatwić pod te lampy

Używam z nim sennheiser hd 555, nie jestem ekspertem od dźwięku ale mogę powiedzieć że wysokie tony mnie nie drażnią, talerze czy gitara akustyczna są czyste i wyraźne, bas też jest ok, chociaż bardzo szybka zmiana w basie potrafi się zlać (w porównaniu do kolumn to zauważyłem), a najlepsze chyba są na tym zestawie wokale, tak jak np Eva Cassidy odrywa się od kolumn tak na słuchawkach jest podobny efekt.

Trafo ja kupiłem o ile dobrze pamiętam w jakiejś firmie w Katowicach, zajmują się tylko lampami (kupiłem zestaw trafo + lampy + płytki drukowane), to jest toroid nawijany chyba specjalnie pod te lampy )2 uzwojenia wtórne). Jeżeli potrzebujesz to poszukam może jakieś namiary na nich.

interesuje mnie cena tego trafa,oraz czy te hd555 nie mają za małą impedancję pod ten wzmacniacz,ja mam słuchawki 300omów bo raczej tego typu słuchawki są dedykowane pod ten wzmacniacz

Zrobiłem ten wzmacniacz (PCL86) koledze. Potwierdzam opinię kedno- ładna średnica. Moje hd-555 mają 50 ohm, kolega ma 32 ohm i też nie jest tragicznie. Wzmacniacze słuchawkowe z cd zasilane są zazwyczaj napięciem symetrycznym- masz takie w tunerze? Zwróć na to uwagę przy kupnie kitu. No chyba że możesz dołożyć dodatkowe trafo.

Ja mam trafo TS2744 (analogicznie do nr kitu), jakoś w google niewiele znajduje, są tylko stare oferty z allegro za ok 60zł i to chyba by się zgadzało bo z tego co pamiętam za trafo + lampy zapłaciłem ok 100zł.

Jak poszukasz "lampy elektronowe katowice" to jest sklep, aktualnie nie maja takiego trafa w ofercie, ale to raczej u nich go kupowałem i możesz ich zapytać czy coś są w stanie załatwić.

Jeżeli chodzi o impedancję to jest ok, tylko operuję potencjometrem max do 1/4 skali.

Witam,

Potrzebuję dorobić do tunera radiowego wzmacniacz słuchawkowy, nie musi być jakiś super jakości, ......................................

Karol

W magnetofonach kasetowych często jest używany LA3161, w datascheet masz schemat i pcb.

Zasilanie jego pojedyńcze.

Kosztuje 1-2zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.